Efter att de nya skattereglerna började gälla så har det blivit än mer populärt att hyra ut sin sommarbostad eller stuga. Nu kan man hyra ut stugan och tjäna upp till 50 000 kr innan man behöver betala skatt.
Frågan är då om man skall hyra ut stugan via en förmedling eller annonsera ut den själv? Innan du sätter igång med annonsering bör du läsa vår artikel för att lära dig om vilka regler och försäkringar som gäller. Det finns nämligen en hel del saker man ska tänka på innan man hyr ut sin stuga eller sommarbostad.
Artikelns innehåll:
1. Skatt
2. Hyra ut stuga via förmedling
3. Tips på hemsidor för uthyrning
4. Tips och råd inför uthyrningen
5. Checklista inför uthyrningen
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Skatt vid uthyrning
När du hyr ut din stuga får du först drav av schablonbeloppet på 40 000 kr. Utöver det får du dra av 20 % av hyresintäkten. Summan som blir kvar efter dessa två avdrag är summan som skall beskattas med 30%. Man kan alltså lite förenklat säga att de första 50 000 kronorna är skattefria.
Hyresintäkt: 70 000 kr.
Schablonavdrag: – 40 000 kr.
20 % av den totala hyresintäkten: – 14 000 kr
50 000 kr – 40 000 kr – 14 000 kr = 16 000 kr.
Skatt att betala: 30 % av 16 000 kr = 4 800 kr
Källa: Skatteverket
Hyra ut stuga via förmedling
Det finns många fördelar med att hyra ut sin stuga via en förmedling. Den enda nackdelen är ju att du måste dela med dig av vinsten till förmedlaren. Denna skillnad kan dock bli marginell, då en förmedlare oftast får bättre betalt än om du hyr ut privat.
Du får helt enkelt väga fördelarna mot nackdelarna och sen besluta ifall du ska anlita en förmedling eller prova att sköta uthyrningen på egen hand, privat.
Fördelar med en förmedling
Du kommer snabbt igång och får hjälp med hela processen vad det gäller uthyrning. Här syftar vi på tjänster så som marknadsföring, kundtjänst, nyckelskåp, betalningar, inventarieförsäkring, avbokningsförsäkring (finns hos vissa förmedlingar). En stugförmedling kan hjälpa dig att hitta hyresgäster från utlandet. Det är till exempel vanligt att tyskar gillar att semestra i Sverige men det finns även andra länder så som Norge, Danmark och övriga Europa där befolkningen gärna åker till Sverige på semester.
En förmedlare kan hjälpa dig med;
📌 Inventarieförsäkring och avbeställningsförsäkring
📌 Ta ut en högre hyra
📌 Flerspråkig personal
📌 Marknadsföring
📌 Underlätta processer
Slipp alla bekymmer | Hyr ut via Samtrygg
- 12 månaders hyresgaranti från Samtrygg
- Välj hyresnivå och behåll hela hyran själv
- Hyresgästen bekostar Samtryggs avgift på 15%
- Andrahandsförsäkring, avtal & juridisk hjälp
- Hyresgästerna är kontrollerade
- Öppna konto & annonsera gratis utan förbindelse
Är det värt pengarna?
Du kommer troligtvis få fler uthyrningar om du går via en förmedling. Du exponerar din stuga mot utlandet och detta är viktigt då en stor del av alla som hyr sommarstuga är från utlandet. Du får också själv avgöra ifall du har tid med hela processen med att hyra ut stugan. Dessutom får du hjälp om det uppstår problem med hyresgästen och försäkringar, juridisk hjälp och så vidare ingår i priset.
Tips på hemsidor om du ska hyra ut stugan själv
- Samtrygg – Förmedling för långtidsuthyrning
- Blocket.se – Uthyrning privat
- Airbnb – Förmedling för korttidsuthyrning
Övriga tips för att underlätta uthyrningen
1. Kolla upp ditt försäkringsskydd
Du ska alltid ringa och rådfråga ditt försäkringsbolag vid uthyrning av stuga. I många fall täcker inte fritidshusförsäkringen upp vid eventuella skador ifall du hyr ut i en större utsträckning. Försäkringsbolaget kan trycka på att du bedriver en affärsverksamhet och neka dig ersättning. Normalt sett så kan man teckna en tilläggsförsäkring vid uthyrning. Ring ditt försäkringsbolag och berätta vad du tänker göra samt rådfråga om vad försäkringen täcker.
Fråga även din hyresgäst ifall han har en hemförsäkring med ansvarsförsäkring.
2. Hantering av betalningar
Försök ta betalt i förtid för att slippa avbokningar, eventuellt ta en handpenning. Ta aldrig betalt i efterhand. Betalning av hyra bör senast ske vid överlämnande av nyckel. Du bör också ta en deposition som skyddar dig vid eventuella skador och utebliven städning. Var tydlig med hur betalningar ska göras i annonsen.
3. Kontrakt och inventarielista
Du ska alltid skriva ett kontrakt med din hyresgäst, samt ta en kopia av personens ID handling. Du bör också ha med en inventarielista på kontraktsskrivningen. Fotografera bostaden och dess inventarier. Det kan vara svårt att bevisa något i efterhand om inte dessa dokument ligger med i kontraktet.
Checklista vid uthyrning av stuga & fritidshus
Prata och berätta för dina närmsta grannar att du tänkt hyra ut ditt fritidshus. Detta gör du för att slippa eventuella missuppfattningar. Skriv ner viktiga saker som din hyresgäst bör veta om. Denna lista bör också översättas på flera språk. Tänk också på att vara övertydlig vid alla manualer och listor du gör. Då kanske du slipper onödiga samtal från hyresgästen.
- Vart säkringsskåpet finns, och hur man byter säkring.
Se även till att alla säkringar finns att tillgå i skåpet. - Hur man reglerar värmesystemet.
- Vart och hur man slänger avfall.
- Se till att stugan håller en acceptabel temperatur.
- Skriv ner enkla manualer på all utrustning, exempelvis på tv, tvättmaskin, diskmaskin, stereo mm.
- Se till att det finns någon kontaktperson som hyresgästen kan vända sig till. Ett tips ifall du bor långt ifrån stugan kan vara att fråga grannen ifall denna kan hjälpa till vid akuta fel.
- Skriv upp roliga sevärdheter och platser som hyresgästen bör besöka. kanske inte ett måste, men du får en glad hyresgäst.
Avtals-mall + hjälp att fylla i det korrekt
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av bostad. Den kostar bara några hundralappar och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.
Gästbok
Sist vill jag också ge er rådet att lägga en gästbok som dina besökare kan skriva i. Denna bok kan ge dig värdefulla tips på förbättringar. Dessa förbättringsförslag kan du sedan fixa till för att göra framtida hyresgäster ännu mer nöjda.
Hej!
Min fråga gäller om man får lov att hyra ut sitt fritidshus via Airbnb om den ligger på arrendetomt via en stiftelse?
Hej Susanne.
Huvudregeln är att du måste ha jordägarens godkännande för att hyra ut. Hyr du ut utan tillstånd riskerar du att bli av med arrendet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan