
Ska du hyra ut din bostad i andrahand? Det finns mycket som kan gå rätt men även mycket som kan gå fel på vägen. Häng med så guidar vi dig igenom de vanligaste misstagen vid andrahandsuthyrning för att din uthyrning ska bli så bra som möjlig.
Tänk på vem du hyr ut till
Att hitta den perfekta hyresgästen kan vara en svår utmaning och det kan kännas frestande och enkelt att hyra ut till en person du känner. Oftast hittar man en hyresgäst genom Facebooksidor där kusinens kollega söker bostad och det kan kännas tryggt att veta vem personen är. Risken med detta är däremot att man som hyresvärd litar lite för mycket på hyresgästen och glömmer vikten i att till exempel skriva ett hyresavtal. När en bostad hyrs ut till en närstående krävs det att samma regler följs som om bostaden skulle hyras ut till en okänd person, något som är lätt att glömma.
Vikten av att skriva hyresavtal
För att undvika problem under uthyrningsperioden är det av stor vikt att skriva ett avtal, oavsett hur väl du känner personen. Tyvärr är bedrägerier inte ovanligt och finns det ett avtal har du ett juridiskt stöd. Ett avtal tydliggör både för hyresgästen och hyresvärden om de villkor som gäller för uthyrningen så att båda parter kan känna sig trygga. Det är även viktigt att inkludera tydlig information om hyra, vad som ingår i hyra, uppsägningstid och så vidare i avtalet för att minska risken för konflikter under uthyrningsperioden.
Skriv därför ett tydligt avtal där information såsom hyra, vad som ingår i hyran, vilken dag hyran ska betalas, uthyrningsperiod, uppsägningstid och så vidare finns med. Allt detta för att minimera frågetecken och konflikter mellan hyresvärden och hyresgästen.
Normalt slitage
En vanlig konflikt som ofta uppkommer mellan hyresvärd och hyresgäst är gällande “normalt slitage” och hur bostaden ska skötas. Med normalt slitage menas det vardagliga slitaget som uppkommer på möblerna och i andra delar av bostaden när en person bor där. Det är därför viktigt att redan innan inflytt göra det tydligt för hyresgästen hur skötseln av bostaden ska göras samt vilka vanor som är tillåtna, såsom husdjur i bostaden eller rökning inomhus.
Däremot är det viktigt att hyresvärden förstår att en viss typ av slitage alltid uppkommer när man väljer att hyra ut till någon eftersom det ändå är en person som ska bo och leva där under en viss tid. Ett tips kan vara att skriva en inventarielista på ägodelarna i bostaden som lämnas kvar under uthyrningen för att minimera risken för framtida konflikter.
Skriv ett besiktningsprotokoll
Det kan också vara bra att skriva ett besiktningsprotokoll innan hyresgästen flyttar in i din bostad. Du som hyresvärd har ingen skyldighet att besiktiga bostaden men du har däremot bevisbördan vid eventuell skadegörelse. Har du skrivit ett besiktningsprotokoll blir det enklare att bevisa vem som står för skadan. Ett besiktningsprotokoll är även bra för att börja på rätt fot med din hyresgäst så att båda vet vad som gäller.