Hem Bostad Sälja bostad Byta mäklare

Byta mäklare

Byta mäklare

Om din bostad inte blir såld eller om du är missnöjd med försäljningsarbetet kan du byta mäklare. När du byter mäklare behöver du säga upp uppdragsavtalet med din befintliga mäklare på rätt sätt för att inte riskera att behöva betala dubbla provisioner.

Artikelns innehåll:
1.
Så byter du mäklare – guide & regler
2. Kostnader som tillkommer vid byte av mäklare
3. Byta mäklare inom samma firma

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Så byter du mäklare – guide & regler

Byta mäklare guide och regler

I denna guide går vi igenom hur du byter mäklare på rätt sätt för att undvika problem.

1. Säg upp uppdragsavtalet / förmedlingsuppdraget med den befintliga mäklaren

Du har alltid rätt att säga upp förmedlingsuppdraget du tecknat med mäklaren, oavsett anledning. Det kan dock medföra kostnader. Läs mer om det längre ner.

Uppdragsavtalet kan sägas upp skriftligt eller muntligt. Det enklaste är att skicka ett mail eller sms men även brev fungerar. Skriv att du vill säga upp förmedlingsuppdraget.

Skriv något i stil med:
”Hej. Jag vill säga upp förmedlingsuppdraget som vi har tecknat för fastigheten Bergvik 1:2 på adressen Bäckvägen 24. Uppsägningen gäller från och med 2023-09-11”

När du sagt upp uppdragsavtalet skall mäklaren bekräfta uppsägningen skriftligen (krav enligt kapitel 3, paragraf 3 i Fastighetsmäklarlagen) och bifoga en lista med eventuella spekulanter som visat intresse för bostaden under den tiden mäklaren har arbetat med bostaden. Denna spekulantlista skall du överlämna till din nya mäklare så att dessa spekulanter antingen kan undantas från den nya mäklarens provisionsanspråk alternativt att ni förhandlar om att provisionen skall vara lägre om någon av de anvisade spekulanterna köper. Om någon av spekulanterna i spekulantlistan köper bostaden kan den gamla mäklaren ha rätt till provision vilket innebär att du riskerar att behöva betala dubbel provision om du inte avtalat bort spekulanterna från spekulantlistan med din nya mäklare.

Om din gamla mäklare inte vill överlämna någon spekulantlista när du bett om den så gör det inget, då riskerar du inte att behöva betala dubbel provision. För att vara på säkra sidan kan du skriftligen be om spekulantlistan. Då har du gjort vad du kunnat och du har bevis på att du bett om spekulantlistan om en tvist skulle uppstå i efterhand.

Regler kring uppsägning av förmedlingsuppdraget

I förmedlingsuppdraget står det vilka regler och förutsättningar som gäller vid uppsägning. Där står det även om mäklaren har ensamrätt för uppdraget eller inte. Ensamrätt gäller vanligtvis i 3 månader och det innebär att inga andra mäklare får anlitas till försäljningen under den perioden.

  • Efter ensamrättsperioden löpt ut kan man vanligtvis säga upp förmedlingsuppdraget utan kostnad om det inte står i avtalet att mäklaren har rätt till ersättning för vissa utlägg (exempelvis fotograferingen) vid uppsägning. Läs i ditt förmedlingsuppdrags-avtal för att se vad som gäller i just ditt fall.
  • Under ensamrättsperioden är det däremot normalt inte möjligt att säga upp uppdragsavtalet utan att riskera att bli ersättningsskyldig. Om avtalet blir uppsagt under ensamrättsperioden utan godtagbara skäl kan den som har sagt upp avtalet bli ersättningsskyldig och exempelvis tvingas betala för mäklarens utlägg och kostnader som uppdraget medfört. Ett exempel på ett godtagbart skäl för säljaren att säga upp uppdragsavtalet under ensamrättsperioden kan vara om mäklaren har misskött sitt uppdrag.

I klippet förklarar Mäklarsamfundet vilka regler som gäller vid uppsägning.

Uppsägning utan kostnad kan vara möjlig

De flesta mäklare är schyssta. Om de fått chansen men inte lyckats sälja din bostad brukar de flesta mäklarna låta dig säga upp uppdragsavtalet utan kostnad, även om ensamrättstiden inte löpt ut. kontakta din mäklare och fråga vad som gäller om du vill säga upp uppdragsavtalet. Be om att få svaret skriftligt (via mail) så att du har underlag om det skulle uppstå en tvist i efterhand.

💡 Tips!
För att se vilka arvoden mäklarna i din kommun/stad erbjuder kan du nyttja hemsidan Hittamäklare.se. Där får du hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor.

Offerterna kan du använda till din fördel när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

2. Välj en ny mäklare att anlita

När du sagt upp avtalet med din gamla mäklare kan du anlita en ny. Glöm inte att överlämna spekulantlistan om du fått en sådan av din gamla mäklare.

Var noggrann när du väljer en ny mäklare så att du slipper hamna i denna situation igen. Välj den mäklare som du tror kommer leverera det bästa resultatet. Basera inte ditt val av mäklare enbart på mäklararvodet.

Vi har skrivit en komplett guide där vi går igenom hur man skall tänka när man väljer mäklare. Använd guiden för att välja den bästa möjliga mäklaren.

Kostnader som tillkommer vid byte av mäklare

Följande kostnader tillkommer när du byter mäklare:

  • Kostnad för ny annons på Hemnet (se tabell nedan för prisexempel)
  • Om du anlitat stylist tillkommer kostnad för förlängning av stylingen alternativt ny styling med ny stylistfirma.
  • Om din gamla mäklare har rätt till ersättning vid uppsägning kan kostnader tillkomma där. Läs i uppdragsavtalet, där står det om din gamla mäklare har rätt till någon ersättning vid uppsägning.

Samtliga kostnader är avdragsgilla när du deklarerar försäljningen av bostaden.

Prisexempel annonsering på Hemnet

Utgångspris1 mkr2 mkr5 mkr
Annons Premium5 860 kr8 650kr11 290kr
Annons Plus3 660 kr5 450 kr7 090 kr
Annons Bas2 960 kr4 350 kr5 690 kr
Förnya annons2 540 kr3 730 kr4 870 kr
Raketen829kr829kr989kr
Uppdaterad: 2024-03-15

Kostnaden för annonsering på Hemnet styrs av bostadens utgångspris. I tabellen har vi räknat på en bostad i Kungälv (mellanstor stad).

Byta mäklare inom samma firma

Att byta till en annan mäklare inom samma firma kan vara en god ide om man vill kunna använda de bilder man redan tagit på bostaden. I övrigt finns inga större fördelar med att byta till en mäklare på samma firma. Vanligtvis får man större effekt av att byta till en ny mäklare på en annan mäklarfirma. Firmorna har sina egna spekulantregister och kontakter vilket gör att du sannolikt får fler nya spekulanter genom att byta till en annan firma.

💡 Tips!
För att se vilka arvoden mäklarna i din kommun/stad erbjuder kan du nyttja hemsidan Hittamäklare.se. Där får du hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor.

Offerterna kan du använda till din fördel när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Varför kan man vilja byta mäklare?

Det finns flera skäl till varför man kan vilja byta mäklare, här är några:

  • Man är missnöjd med mäklaren
  • Mäklaren har misskött sig
  • Mäklaren har inte lyckats få sålt bostaden
  • Man gillar en annan mäklare mer och vill byta

Vanliga frågor och svar

Kan man byta mäklare efter 3 månader?

Mäklaren kan maximalt avtala om ensamrättstid i 3 månader. När 3 månaders perioden löpt ut kan uppdragsavtalet normalt sägas upp utan kostnad. läs mer om detta i artikeln.

Kan man byta mäklare?

Ja, man har alltid rätt att byta mäklare men kostnader kan tillkomma vid uppsägning. Läs mer om detta i artikeln.

Läs även våra artiklar

INGA KOMMENTARER

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här