Hem Nyheter Är det dags för stigande bostadspriser?

Är det dags för stigande bostadspriser?

Ja, det säger flera mäklare enligt Dagens PS. Under februari månad ökade priserna vilket är ett trendbrott. Bomarknaden är på gång igen!
– Människor känner att botten är nådd. Nu blir det inte värre, säger mäklaren Emma Ahlstedt till Aftonbladet under en visning i Stockholms city.
Svensk Mäklarstatistiks siffror har gått från minus till plus och bostadsrättspriser runt om i landet steg med 0,4 % och villor med 0,5 %. Det såldes 10 % fler bostäder i februari i år än under motsvarande månad 2023.
– Priserna stiger på bred front, säger Hans Flink, försäljnings-och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.
Han fortsätter:
– Det är att antalen försäljningar börjar ta fart. För det har ju varit det som har varit mest häpnadsväckande att det var varit så få försäljningar. Samtidigt som folk har flyttbehovet. Oavsett konjunktur så blir man trångbodd eller skiljer sig eller vad det är. Så vi har sagt det i flera månader att det måste finnas ett enormt uppdämt flyttbehov.

Stockholm stiger mest

Priserna i Stockholm är de som stiger mest. Både lägenheter och villapriser går upp.
– Under mina 13 år i den här branschen har den generella regeln varit att priserna i Stockholm rör sig först och mest, säger Hans Flink, det är en vändning vi ser nu men det kommer inte bli någon våryra med kraftigt stigande bostadspriser eftersom många svenskar fortfarande har en hårt pressad privatekonomi.
Han tror dock att bostadspriset ligger i en uppåtgående kurva.
– Vi ger sällan prognoser, men givet det vi vet just nu med de flaggningar att man förmodligen kommer att sänka räntan, så är det troligt att det här uppdämda flyttbehovet kommer att skapa att det blir mer drag på marknaden. Det blir fler besök på visningarna och därmed också fler bud. Det i sin tur borde öka prisnivån, menar Hans Flink.
Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, håller med.
– Vår prognos visar att konjunkturen mjuklandar och räntorna sjunker, vilket får effekten att bostadspriserna fortsätter stiga några procent fram till årsskiftet, säger han.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:

1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – Nu kan man äntligen även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

SEB boprisindikator: Räntan går ner och bostadspriserna stiger

Tron på stigande bostadspriser ökar i takt med tro på sänkt ränta. SEB:s boprisindikator för mars månad förstärker bilden av denna tro. Boprisindikatorn grundar sig i den månatliga undersökning som Demoskop utför åt SEB.
I perioden 27 februari – 5 mars har det visat sig att indikatorn ökat från plus 25 till plus 32. Undersökningen innefattar cirka 1000 personer.

Svarspersonerna tror mycket på sänkt ränta och flera planerar att binda den rörliga bolåneräntan. Att bopriserna kommer att stiga är en åsikt som många har, hela 48 %. Ännu så länge syns inte detta på de verkliga bostadspriserna men det ger en förvarning om vad som kan komma att ske.
Americo Fernandez, SEB:s privatekonom, säger:
– Optimismen kring bostadspriserna växer sig starkare den här månaden och närmare hälften av hushållen tror nu på stigande bostadspriser. Det är en utveckling som ännu inte riktigt återspeglas i faktiska priser men som bör ses som en positiv signal för aktiviteten på bostadsmarknaden inför våren.
Han fortsätter:
– Det är inte längre en fråga om Riksbanken sänker styrräntan, utan när. Marknaden prisar för tillfället in fyra räntesänkningar under 2024 medan hushållen fortfarande har en ganska försiktig syn på ränteläget. Att sänka räntan är en självklarhet, menar Americo Fernandez.

INGA KOMMENTARER

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här