Svensk Mäklarstatistik: Priset står stilla

Svensk Mäklarstatistik visar att 2024 inletts med en kraftig ökning av försäljning av bostadsrätter, speciellt i Stockholm Län. Dubbelt så många bostadsrätter såldes under januari månad jämför med föregående månad. Enligt statistiken står prisutvecklingen stilla med undantag för en mindre nedgång på 0,8 % på lägenhetspriserna.
Det skiljer sig avsevärt mellan Stockholm City och Storstockholm. I City har priset varit 101 977 kronor per kvadratmeter och i Storstockholm 62 416 kronor.

Boprisbarometern: Tro på högre priser ökar

De flesta svenskarna tror att priset på bostäder ska öka, det visar Boprisbarometern där Länsförsäkringar mäter skillnaden mellan de svenskar som tror på ökande bostadspriser och de som tror på sjunkande bostadspriser. Det är i Stockholm man tror mest på högre priser. Trenden har fortsatt i februari, vilket är den fjärde månaden i rad där svenskarna trott alltmer på högre priser. Över en tredjedel har också trott på oförändrade bostadspriser, den gruppen utgjorde 39 % i februari månad. Unga är mer positiva än äldre när det gäller boprisutveckling uppåt.
– Vi verkar gå mot en islossning på bostadsmarknaden. Positivare konjunktursignaler och att många nu vill flytta bidrar sannolikt till de ljusa utsikterna, säger Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg till pressen.

Boprisbarometern utfördes på en webpanel av 1500 deltagare den 12-20 februari 2024.

Priser i Uppsala går nedåt

Enligt Svensk Mäklarstatistik ligger ettårssiffran för Uppsala på + 1 %. Detta visar på en liten uppgång i bostadsrättspriset sett över hela året men under de senaste tre månaderna har bostadsrättspriset sjunkit. Snittpriset för en bostadsrätt i Uppsala är 35 444 kronor per kvadratmeter.
Svensk Mäklarstatistik har givit Statistiska Centralbyrån (SCB) i uppdrag att ta fram månatlig statistik.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:

1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – Nu kan man äntligen även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vilken lön krävs för bostadsköp i storstad?

Hur hög lön behöver man ha för att klara av att köpa en bostadsrätt i exempelvis Stockholm? Mäklarsamfundet har analyserat siffror för inköp av bostadsrätt i Stockholm, Malmö och Göteborg. Den högsta lönen krävs för inköp i Stockholm, och inte nog med detta – förutom kontantinsatsen på 15% av slutpriset ska bolånetagaren också beviljas bolånet via bankens hårda kreditprövning.

Vad ska man tjäna då? En normal meddellön runt 38 000 kronor (enligt SCB) räcker inte för att köpa en bostadsrätt i Stockholm city. För detta menar Mäklarsamfundet att man behöver en lön runt 44 000 kronor, räknat på ett ensamhushåll som köper en enrummare.
– För att köpa en genomsnittlig etta i Stockholm eller Göteborg krävs idag en lön som uppskattningsvis bara runt tre av tio löntagare har, säger Oskar Öholm, VD Mäklarsamfundet.

Stadskärnorna i Malmö och Göteborg är inte lika dyra som i huvudstaden, i Malmö har man råd om inkomsten ligger på 27 000 kronor och för Göteborg är siffran 38 000 kronor.

Hyreskontrakt

Hur ökar man chansen till ett förstahandskontrakt och vilken inkomst behöver man ha? I Stockholm är nära hälften av alla hyresrätter privat ägda. Nybyggnationerna av bostäder har stannat av och det är fler människor än tidigare som står i bostadskö. De kommunala bostadsbolagen har minskat antalet nybyggda lägenheter per år från 6-10 000 lägenheter ner till prognosen 2000 de närmaste åren. Det framgick av Boverkets enkät 2023 att det redan då var bostadsbrist. Att landa ett förstahandskontrakt är numera svårare än förut.

Andrahandsmarknaden har ökat vilket oroar Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande på politiskt oberoende jagvillhabostad.nu.
– Många betalar ockerhyror, utsätts för bedrägerier och upplever en otrygg boendesituation, menar han.
För den som söker tryggheten i ett förstahandskontrakt blir det viktigare att ställa sig i bostadskön direkt när man fyller 18 år.
– Och har man ekonomin för det bör man rikta in sig på nyproduktioner. Många är utestängda från dem eftersom de är avsevärt dyrare än snitthyran, men ibland är det lite lättare att få kontrakt, säger Wilson van Deurs.

Stå i flera köer

Privata fastighetsägare har ofta egna köer, det är därför viktigt att ställa sig i flera olika köer, såväl till allmännyttan som privata fastigheter. Fastighetsägarna ser gärna att medlemmarna lämnar hälften av sina lediga lägenheter till Bostadsförmedlingen, men det är inga krav som styr detta.
Det finns också flertalet digitala platser där lägenheter förmedlas, men det gäller att vara vaksam på vilken sajt man väljer. Kontrollera att det är en regelrätt kö du står i.

Det kan gå att få bostad snabbare än att vänta i flera år – om man har tur. Håll utkik efter förmedlingarnas och även Bostadsförmedlingens ”Bostad snabbt” och ”Bostad direkt” eller liknande annonsering.
Men hur gör man om inkomsten inte räcker?
Vissa värdar kan godkänna även den samboendes inkomst och räkna ihop båda inkomsterna. Det finns också värdar som har lägre inkomstkrav.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här