Hem Bostad Renovera Bygga altan eller uteplats till bostadsrätt

Bygga altan eller uteplats till bostadsrätt

Bygga altan eller uteplats vid bostadsrätts

Om du äger en bostadsrätt i markplan kan du, i mån av plats och med tillstånd av styrelsen, bygga en altan eller en uteplats. I denna artikel går vi igenom vilka regler som gäller och vad du skall tänka på.

Artikelns innehåll:
1.
Guide – steg för steg
2. Krävs bygglov?
3. Vem ansvarar för underhållet?
4. Vad gäller för tak och inglasning av altan & uterum?
5. Vem äger marken utanför bostadsrätten?

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Guide – steg för steg

  1. Ansök om tillstånd av styrelsen i bostadsrättsföreningen
  2. Tag reda på om bygglov krävs
  3. Vid behov, ansök om bygglov hos bygglovenheten i din kommun
  4. Bygg altanen

Krävs bygglov?

En altan kan kräva bygglov beroende på hur den är utformad. Ett vanligt enkelt trädäck i marknivå kräver vanligtvis inte bygglov. Kontakta bygglovsenheten i din kommun om du vill vara på säkra sidan eller om din bostadsrättsförening kräver det.

💡Låna till altanen/uteplatsen
Värdet på bostaden ökar normalt mer än själva investeringen så är det värt att låna pengar för att genomföra dina planer. Ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån alternativt löser privatlånet när du säljer bostaden.

På Lendo.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Vem ansvarar för underhållet av altanen?

Det står vanligtvis i nyttjanderättsavtalet, upplåtelseavtalet eller i föreningens stadgar. Om underhållsansvaret inte är avtalat kan en tvist uppstå mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättsinnehavaren. Har man byggt en egen altan kommer sannolikt underhållsansvaret ligga på dig som bostadsrättsinnehavare.

🔗 Läs mer om vem som ansvarar för vad i en bostadsrätt

Vad gäller för tak och inglasning av altan & uterum?

Inglasning av altan eller byggnation av uterum kan kräva bygglov om det räknas som en fasadändring.

Tak över altanen kan byggas utan bygglov om det täcker max 15 kvm av altanen (tillsammans med andra bygglovsbefriade skärmtak på tomten)

🔗 Läs mer om detta på Boverket.se 🔗

Vem äger marken utanför bostadsrätten?

Ibland är marken utanför bostadsrätten upplåten tillsammans med bostadsrätten, dvs den som äger bostadsrätten ”äger” även marken. Det vanligaste är dock att bostadsrättsföreningen äger marken och du som bostadsrättsinnehavare endast äger rätten att nyttja marken via ett så kallat benefikt nyttjanderättsavtal. Benefikt innebär att nyttjanderätten är exklusiv och att ingen betalning krävs.

Vanligtvis finns nyttjanderättsavtal upprättade men i vissa fall saknas skriftliga nyttjanderättsavtal helt. Om avtal saknas för marken utanför din bostadsrätt kan ett avtal uppstå per automatik om föreningen agerat som om du haft rätt att nyttja marken. Saknas avtal helt har du i teorin ingenting att säga till om gällande marken.

Ett nyttjanderättsavtal följer inte med bostadsrätten vid en försäljning. Den nya ägaren måste träda in som part i avtalet för att det skall fortsätta att gälla.

💡Låna till altanen/uteplatsen
Värdet på bostaden ökar normalt mer än själva investeringen så är det värt att låna pengar för att genomföra dina planer. Ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån alternativt löser privatlånet när du säljer bostaden.

På Lendo.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Frågor och svar

Ökar man värdet på bostadsrätten om man bygger altan?

Ja, vår bedömning är att bostadens marknadsvärde stiger mer än byggkostnaden om man bygger en vanlig enkel altan.

Räcker muntligt godkännande från styrelsen för att bygga altan?

Ja, muntliga avtal gäller men vi rekommenderar ändå att du får ett skriftligt godkännande.

Vad skall finnas med vid ansökan till styrelsen?

En ritning och en förklaring av vad ansökan gäller.

Kan bostadsrättsföreningen neka altanbygge?

Ja, om föreningen bestämt att inga altaner får byggas så gäller det. En förening får däremot inte diskriminera och neka vissa medlemmar utan giltig orsak.

Behöver man bygglov för en altan?

Det beror på hur altanen är utformad

Läs även våra artiklar

14 KOMMENTARER

  1. Har uteplats upplåten med bostadsrätt i en brf. Kan styrelsen då sätta sig över kommunens bestämmelser ang staketbygge med egna regler?
    Mvh
    Majvi

    • Hej Majvi.

      Ja, bostadsrättsföreningen äger marken och bestämmer därmed reglerna.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  2. Har byggt ett uterum till vår lght i Brf:en, allt godkändes av styrelsen och bygglov var ok. Nu ett år senare börjar styrelsen prata om att räkna in ytan i boendekostnaden (avgiften) alltså öka min boendekostnad. Skötseln och allt sköts av oss själva samt att vi betalar allt själv. Får de göra så här ett år senare?

    • Hej Magnus.

      Jag vågar tyvärr inte ge dig något svar för jag är inte helt säker på vad som gäller.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  3. Hej! Vi bor i radhus som är brf med upplåten tomt. Molin granne direkt bredvid vill bygga en stor altan på hela sin tomt som angränsar direkt till min, krävs endast styrelsen godkännande för detta? PBL (även om inte applicerbar) hänvisar ofta till grannes medgivande om byggnation ska ske inom 4.5m från tomtgräns, gäller inget sånt eller liknande i brf?

    • Hej Nils.

      Jag vågar tyvärr inte svara på om du som granne kan ha invändningar mot grannens altan om den godkänns av styrelsen.
      Jag tycker informationen på Boverket är svårtolkad så du får nog kontakta Boverket och ställa denna fråga istället.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  4. En bostadsrättshavare med nyttjanderätt till mark utanför lägenheten vill bygga bygglovspliktigt staket. Vem ska söka och eventuellt beviljas bygglov, föreningens styrelse eller bostadsrättshavaren med nyttjanderätt?

    • Hej Anders.

      Det är bostadsrättsinnehavaren som skall ansöka.
      Glöm inte att skriva ett avtal mellan bostadsrättsinnehavaren och föreningen om vilka regler som skall gälla för staketet, vem som skall underhålla det, vem som ansvarar osv.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  5. Jag bor i en BRF som har 4 vån och som är ett suterränghus. De lägenheter som ligger i markplan på baksidan har byggt altaner på den mark som egentligen tillhör alla i föreningen. Min balkong ligger 2 meter upp utan någon boende under mig, och när jag nu har ansökt om att få öppna upp min balkong på kortsidan och bygga några trappsteg ner så att jag kan nå baksidan, så har jag fått avslag. Hur regleras ”rättvisan” i en BRF när det gäller hur man förändrar sin lägenhet för att få tillgång till gemensamma utomhusutrymmen?

    • Hej Annika.

      I en bostadsrättsförening är det styrelsen som bestämmer kring denna typ av frågor. Om du är missnöjd med styrelsens beslut kan du be om att det skall röstas om denna fråga på nästa stämma.
      Om styrelsen vägrar ta upp frågan för omröstning på nästa stämma vet jag tyvärr inte på rak arm vad du kan göra.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  6. Hej och tack för svaret.
    Frågan som då kan ställas är om det råder stor skillnad på om det är ” nyttjanderätt eller upplåtelserätt” i detta fall? Lägenheten är köpt med upplåtelserätt.
    Mvh Jonas

  7. Om man har fått ett godkännande utav föreningen till att bygga ett träddäck ovan de mindre snygga markstenen, kan då föreningen knappt 1 år senare besluta att fastighetens dränering skall bytas ut och att det då innebär rivning och återställning utav altanen till självkostnad? Inget sades då om vad som kanske låg i framtiden eller vilka krav som skall finnas för att tillgång alltid skal finnas för fastighetens funktion.
    Endast muntligt avtal gjordes till att få lov att bygga altanen.

    • Hej Jonas.

      Jag vågar inte svara med 100% säkerhet men jag skulle tro att föreningen har rätt göra så. Du har ännu svårare att bevisa överenskommelsen och kräva ersättning om du saknar skriftligt godkännande.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här