Skillnaden på bolån och privatlån

skillnaden mellan bolån och privatlån

Skillnaden mellan bolån och privatlån är att banken har säkerhet för bolånet, det har den inte för privatlånet. Säkerheten består av bostaden. Om du inte betalar tillbaka bolånet så kan banken gå via Kronofogden och tvinga igenom en försäljning av bostaden för att få tillbaka sina pengar.

  • Privatlån är ett lån UTAN säkerhet.
  • Bolån är ett lån MED säkerhet. Banken har säkerhet i bostaden för lånet.

Eftersom banken inte har någon säkerhet för privatlån har lånet en betydligt högre ränta än bolån.

  • Räntan på ett privatlån (lån utan säkerhet) idag är normalt runt 5,0 – 7,0 %.
  • Listräntan på ett rörligt bolån är idag normalt runt 4,0 – 5,0 %
  • Listräntan på 5 års bundet bolån är idag normalt runt 4,0 – 5,0 %

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Lån MED säkerhet

Bolånet är en typ av lån med säkerhet. Banken har säkerhet i bostaden. Man brukar säga att bostaden är ”pantsatt” när man har bolån. Om man inte klarar av att betala lånet kan banken gå via kronofogden och tvinga fram en försäljning av bostaden. Banken kan då få sina pengar tillbaka.

Några exempel på lån med säkerhet:
– Billån
Bolån
– Pantbankslån

Lån UTAN säkerhet

Ett privatlån är som sagt ett lån utan säkerhet. Det finns en massa olika namn på olika lån utan säkerhet men alla fungerar på samma sätt.

Några olika namn som används på privatlån:
Blancolån
– Privatlån
Kontantinsatslån
– Konsumtionslån

Eftersom blancolån/lån utan säkerhet blir ett osäkrare lån för banken så tar de ut en högre ränta för dessa lån än för till exempel bostadslån. På Pengar.se kan du se räntor för olika blancolån.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här