I juni lanserade Boverket sin energiguide för hållbar renovering för småhusägare. I den digitala guiden finns det flera goda råd och mycket smått och gott som småhusägaren kan använda sig av.
Regeringen har givit Boverket i uppdrag att samla in information om hur man renoverar energieffektivt och att sedan förmedla informationen till både småhusägare och ägare av större fastigheter. I juni släpptes guiden för småhusägare och en separat finns tillgänglig under hösten för flerbostadshus.
– Vi hoppas och tror att många småhusägare funderar på att sänka energianvändningen inför nästa vinter. Därför lanserar vi Energiguiden redan nu och kanske vill de ägna en del av sommaren åt att lära känna sitt hus och ta reda på vad som kan vara lämpliga åtgärder, säger Susanne Åkesson, Boverket.
Praktiskt och trovärdigt
Informationen har framarbetats av Boverket tillsammans med Energimyndigheten vilket gör att kunskapen är helt opartisk och ser till hur man kan göra på bästa sätt – utan påverkan av branschen. Energiguidens uppgift är att förmedla till småhusägare hur man kan göra kloka val genom att exempelvis byta värmesystemet eller fönster, eller kanske täta där det behövs. Det finns också utmärkta råd vad gäller olika brister och skador.
– Vi tycker att småhusägaren ska börja med att lära känna sitt hus, det är viktigt för att göra rätt åtgärder. Sedan informerar vi om lönsamhet och finansiering, vilka hänsyn som man bör ta, regler och tillstånd för olika åtgärder, hur man upphandlar tjänster och sedan bygger och underhåller sitt hus. Här finns en lång rad av vägledande texter som vi hoppas att småhusägarna ska ha nytta av, säger Kristoffer Edblad som leder arbetet med Energiguiden.
Nytt bidrag att söka
Funderar du på att sänka din energikostnad eller att effektivisera på annat sätt?
Du kan söka bidrag för energieffektivisering om du exempelvis ska konvertera från direktverkande elektricitet till ett annat mer energibesparande system.
Förutsättningarna för bidraget hittar du här:
https://www.boverket.se/sv/bidrag–garantier/bidrag-for-energieffektivisering-i-smahus/
Tänk på att materialet måste beställas senast den 8 november och du behöver äga, eller delvis äga fastigheten samt bo i den stadigvarande. Huset behöver också ha ett värmesystem som är vattenburet och värms upp med el eller gas, eller ha direktverkande elektricitet. Du kan ansöka om bidrag både för att byta ut värmesystemet samt för att i nästa steg utföra klimatåtgärder. Det sistnämnda förutsätter dock att du bytt ut värmesystemet först. Konverteringsbidraget för värmesystemet uppgår till 60 000 kronor.