Mäklarstatistik 6 april: ”Bostadsmarknaden på väg uppåt”

Hur gick bostadspriserna i mars 2023

De senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik för mars månad visar på en prisökning på bostadsrätter med +2% och villor med +1%.

Största prisuppgången i Göteborg

Den största prisuppgången kom återigen i centrala Göteborg där bostadsrätterna ökade med +3% jämfört med ytterområden +2%. I Stockholm var ökningen lägre, 1 % och i huvudstadens ytterområden ökade bostadsrätterna med +2%. Dock kvarstår en nedgång om man ser det över hela året. Villapriserna ökade med +1% i Storstockholm och Malmös ytterområden medan priset i Göteborg var oförändrat. Variationen runt om i landet är fortfarande stor.

Vi kan nu ser att en viss prisuppgång på bostadsrätter har startat och att återhämtningen har börjat, dock är antalet sålda bostäder fortfarande lågt. Under kvartal ett i år sålde +27% färre bostadsrättslägenheter och -19% färre villor i jämförelse med samma period föregående år.

Läs mer: Mer statistik och information om bostadspriserna i Sverige

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Vad säger Mäklarsamfundet?

Man kommenterar statistiken med lätt förvåning och tror att det finns ett flyttbehov och  att säljare och köpare kanske börjar mötas på nya prisnivåer. Mer än hälften av Mäklarsamfundets medlemmar tror att priserna inte kommer att förändras under kvartal två i år.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här