Så hög inkomst behöver du ha för att kunna köpa lägenhet i Stockholm

Inkomst som krävs för att köpa lägenhet i Stockholm 2021

För en genomsnittlig fyra i Stockholmsregionen krävs det drygt 850 000 kr på kontot och minst 80 000 kr i månadsinkomst. För en etta behöver du istället ha 45 000 kr i månadsinkomst och 485 000 kr tillgängligt på ditt konto. 

Så här hög lön krävs för olika lägenhetstyper i Stockholm

Mäklarsamfundet och Svensk Mäklarstatistik har räknat på vilka löner som krävs för att köpa en lägenhet i region Stockholm.

De har kommit fram till att du, för att få ett bostadslån för en genomsnittlig etta i centrala Stockholm, behöver ha omkring 485 000 kr på kontot men också 45 000 kr i månadslön. En trea i centrala Stockholm kräver en månadsinkomst på över 113 000 kr. 

Siktar du och din familj däremot på en genomsnittlig fyra i Stockholmsregionen krävs det drygt 850 000 kr på kontot och minst 80 000 kr i månadsinkomst. 

Medianlönen i Stockholm är vid undersökningstillfället 31 700 (SCB 2021)

inkomst som behövs för att köpa lägenhet i stockholm 2021
Svensk Mäklarstatistik 2021

Detta kan begränsa dig som vill få bostadslån:

  • Bolånetaket 

Du kan som högst låna upp till 85% av bostadens värde. Resten behöver du själv finansiera i form av en kontantinsats. Vid behov kan du i vissa fall låna till kontantinsatsen med andra typer av lån.

  • Bankernas skuldkvotstak

Ett skuldkvotstak syftar till en maxgräns för hur mycket ett hushåll får låna från banken. Taket skiljer sig mellan olika banker men ligger vanligtvis mellan 4,5 till 6 gånger bruttoinkomsten för hushållet. 

  • KALP-kalkylen

KALP står för “Kvar Att Leva På” vilket är en uträkning som banker och långivare använder sig av för att ta reda på hur din ekonomiska situation ser ut. Man räknar alltså ut hur mycket du har kvar att leva på efter utgifterna har betalats. Det avgör i sin tur hur mycket du får låna. Dagens kreditrestriktioner är hårda och gör det svårt för individer som vill köpa en lägenhet i Stockholm. “Kreditrestriktionerna lägger krokben för familjer som vill flytta till större” uttrycker Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.

Källor:
Mäklarsamfundet.se
Mynewsdesk / Mäklarsamfundets pressmeddelande

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

2 KOMMENTARER

  1. Hej Joakim,
    Jag har en rätt så komplex situation vad gäller min försäljning och köp av ny bostad, dock i mycket positiv bemärkelse. behöver dock personlig juridisk rådgivning per teams / skype. är det något som du kan vara behjälplig med till en skälig arvodering. Gärna snarast möjligen

    • Hej Carina.

      Nej tyvärr, det är inget vi kan hjälpa till med.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här