En flytt innebär en hel del planering och det är mycket som ska förberedas inför ditt nya boende. Det är ofta mer än vad man kan tro som måste planeras och hinnas med. Följer du denna checklista så kan vi garantera att din flytt blir lättare och du slipper att glömma alla viktiga detaljer.
Steg för steg checklista & guide
1. Tre månader innan flytten
Dags att säga upp din hyreslägenhet/hyresbostad om du har en sådan. De flesta lägenheter har tre månaders uppsägningstid. Studentlägenheter och garage kan ha kortare uppsägningstid, kanske en eller två månader. Uppsägningen ska vanligtvis göras skriftligt.
2. En månad innan flytten
När det är en månad kvar till flytten börjar det också vara dags att flytta abonnemang på telefon, Internet och tv. En del företag, framförallt bredbandsbolag kan ha ganska lång leveranstid, så det är bra att vara ute i god tid.
2.1 Anmäl flytten till Adressändring.
Ring 020–252525 eller gör adressändringen på adressandring.se. När du gör adressändring får du också välja om du vill ha eftersändning av din post eller inte. Om du inte väljer eftersändning så kommer din post att skickas tillbaka till avsändaren. Med adressändring så kommer Skatteverket, bankerna, olika myndigheter och många större företag att få veta om din flytt. Däremot måste du själv anmäla flytten till de företag där du är kund eller har medlemskap, som bokklubbar, tidningar, facket, postorderföretag, försäkringsbolag och så vidare. När du gör din adressändring så folkbokförs du också automatiskt på den nya adressen genom Skatteverket.
2.2 El, gas, vatten,tv, internet, sophämtning osv
Säg upp dina gamla abonnemang och teckna nya i god tid. Tänk på att jämföra priser hos olika bolag när du tecknar nya abonnemang för din nya bostad. Det som var mest prisvärt för ditt gamla boende är inte säkert att det är det nu.
2.3 Boka flyttfirma
För dig som vill anlita en flyttfirma så bör du tänka på två saker: först och främst gäller det att vara ute i god tid. Därefter måste du tänka på priset. Jämför gärna olika firmor och vad som ingår i deras priser.
💡 Jämför offerter från städfirmor & flyttfirmor
På Servicefinder.se skickar du in en ansökan och får offerter från flera olika städfirmor eller flyttfirmor. Du får offerterna presenterade i en lista och väljer själv om du vill anlita någon av firmorna som lämnar offert eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och tjänsten är helt gratis.
2.4 Eftersändning av post
När du gör adressändring får du också välja om du vill ha eftersändning av din post eller inte. Om du väljer att inte ha någon eftersändning så kommer din post att skickas tillbaka till avsändaren.
2.5 Boka flyttstädning
Du måste städa ur lägenheten eller huset innan flytt. Antingen gör du det själv, då behöver du inte boka något. Du kan även köpa tjänsten flyttstädning. Med hjälp av RUT-avdraget så blir det inte så dyrt.
2.6 Försäkringar
Se till hur din hemförsäkring täcker eventuella skador vid en flytt. Tänk också på att det kan behövas någon typ av försäkring ifall en flyttfirma ska flytta sakerna ur lägenheten. Du måste också anmäla till det försäkringsbolag där du har din hemförsäkring att du ska flytta så att försäkringen börjar gälla på det nya boendet sedan.
- Jämför olika försäkringsbolag och deras Hem- & fritidshusförsäkringar
- Insplanet är helt kostnadsfritt
- Få svar inom några minuter
Betyg: ★★★★★
Anslutna försäkringsbolag: Länsförsäkringar, Moderna, ICA, Svedea, Dina försäkringar m.fl
Erbjudande: Alltid gratis att jämföra
2.7 Flyttkort
Detta är lite gammaldags men vissa gillar det. Efter att du gjort adressändringen kan du beställa 15 st (eller fler) förtryckta vykort som du kan skicka till vänner, företag och liknande för att berätta att du bytt adress. Från Adressändrings hemsida kan du även skicka flytt-mail och flytt-sms.
3. Tre veckor innan flytten
Redan nu kan du börja packa ner sådant som du inte använder så ofta. Ett tips är att passa på att rensa ut saker som du nästan aldrig eller aldrig använder. Ge bort till vänner eller till Myrorna, släng eller sätt ut på annons. Har du tur får du in lite pengar, samtidigt som det blir mindre saker att packa ner och flytta. Nu är det också dags att boka flyttfirma alternativt hyra släpvagn eller lätt lastbil om detta är aktuellt.
4. En vecka innan flytten
Kontrollera att flyttfirman har rätt datum och tid inskrivet, om du nu har anlitat en flyttfirma. Se till att du samlar in alla nycklar till den gamla lägenheten och boka tid hos mäklare eller kvartersvärd för att få nyckeln till den nya lägenheten. Se till att alla räkningar blir betalda. Skriv flyttkort så har du det gjort. Du kan även skicka flyttkort via mail och sms via Adressändringens hemsida.
5. Ett par dagar innan flytten
Dags att börja packa. Se till att du har samlat på dig tidningspapper för att paketera glas och kartonger att packa i. Om du har mycket böcker, tänk på att bara packa halva kartongerna med böcker, fyll på med handdukar och annat lätt i resten av kartongen, annars orkar ingen bära dem. Gör matlådor så att ni snabbt kan värma mat att äta under flyttdagarna.
6. Dagen innan flytten
Samla ihop de mest värdefulla sakerna och de saker som du behöver ha lätt åtkomligt på det nya boendet, som mediciner, hygienartiklar, babysaker, måttband, några glas, bestick och tallrikar, pengar, handväska, nycklar, hyreskontrakt. Dessa kan du ha med dig i bilen så du vet vart du har det när du kommer fram.
7. Flyttdagen
Ställ klockan tidigt, vakna utvilad och med ett gott humör. Se till att ha många vänner som hjälper till och bär alla saker. Flyttstäda.
💡 Jämför offerter från städfirmor & flyttfirmor
På Servicefinder.se skickar du in en ansökan och får offerter från flera olika städfirmor eller flyttfirmor. Du får offerterna presenterade i en lista och väljer själv om du vill anlita någon av firmorna som lämnar offert eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och tjänsten är helt gratis.