Tessin | Investera i fastigheter

Tessin

Tessin ger privatpersoner möjligheten att bygga en fastighetsportfölj på nätet med hjälp av crowdfunding. Ordet i sig betyder i korthet att en hemsida presenterar en affärsidé på nätet där flera personer får erbjudandet att investera. Man samlar sedan en större grupp privatpersoner istället för att ta in stora investerare. På svenska kallas detta ordet för gräsrotsfinansiering. Här kan du själv, och utan mellanhänder välja vilka projekt du vill investera dina pengar i. Projekten är väldigt varierande och vi skall nedanför visa lite siffror på möjlig avkastning och löptider.

Från Tessins hemsida

Vårt omdöme om Tessin

Tidigare förmedlade Tessin projekt via preferensaktier där man blev delägare i bolaget man investerade i. Idag förmedlar de endast lån som säkerställs med pant och borgen. De lägger nuförtiden extra mycket fokus på förhandla till sig bättre säkerheter, till exempel pant i fastigheter med bästa panträtt (bottenpant). Den innebär ett helt annat utgångsläge för investerare om ett projekt skulle gå åt pipan och innebär att man oftast har mycket goda förutsättningar att få tillbaka allt eller det mesta av sina investeringar (självklart finns det alltid risker). Ändringar ovan har lett till en mycket bättre risk vs avkastning för investerare eftersom räntan som erbjuds ligger på samma nivå som tidigare men säkerheterna har förbättrats.

Tessin är alltså ett bra sätt att exponera sig mot fastighetsmarknaden samtidigt som man har en bra panträtt ifall ett projekt skulle gå åt skogen.

Investera via Tessin – tidigare exempel

Hos Tessin hittar du en mängd olika projekt där kraven på avkastning, löptid och minimum investering skiljer sig åt. Nedan följer några exempel på projekt som Tessin tidigare haft ute på sin hemsida.

Exempel på några olika projekt från Tessin

Ytterligare några tidigare projekt som genomförts via Tessin:

 • Leos Lekland – Ett företag som planerar bygga lokaler över hela Sverige. Leos Lekland har valt att finansiera denna processen via Tessin. Här kan du få en avkastning på 10 % per år och med en löptid på 14 månader. Minsta investering är 50 000 kr.
 • Köpcenter i Umeå – Tessin ordnade finansiering till ett stort köpcenter i Umeå. Investerarna kunde här köpa preferensaktier med en löptid på 3 år. Minsta investeringen var 20 000 kr och avkastningen förväntas ligga i spannet 15-17 %.

”Genomsnittlig utveckling för investeringar på Stockholmsbörsen är ca 8 % per år över tid”

Vilka är Tessin

Företaget skapades 2014 med affärsidén att förenkla investeringar i fastigheter och bostäder via crowdfunding. Tessin såg ett behov av att lösa finansiering till de många fastighetsprojekt som aldrig kom till start på grund av att finansiering inte kunnat lösas. Tessin ger möjligheten att mindre företag kan börja bygga och utveckla sina företag med nya lokaler. Man erbjuder sammankopplingen mellan fastighetsbolag och investerare via plattformen/hemsidan på nätet.

Tessin arbetar inte aktivt med att hitta investerare och sammanfoga dessa med projekt som ligger ute. Deras affärsidé är att erbjuda en anslagstavla över projekt med erbjudanden som är värda att investera i för dig som investerare. Tessin har förenklat denna process och kapat mellanhänder som annars ska ha en del av kakan. Företaget heter Tessin Nordic AB och ägs av bolagets tre grundare och av Stronghold Invest, NFT Ventures (Bonnier News).

Risker med att investera via Tessin

Du kommer aldrig ifrån risk ifall du söker en högre avkastning på din investering. Du kan på Tessin hitta olika projekt med både hög och lägre avkastning. Du ska dock alltid tänka på att risken ökar när du kikar på projekt med en högre avkastning. Du bör också tänka på att du enbart exponerar dig mot fastighetsmarknaden som varit en guldgruva i många år men som nu viker nedåt. Glöm inte att sprida dina investeringar i andra värdepapper och alternativa investeringar.

Tidigare avkastning är ingen garanti på framtida utveckling. Det finns alltid en risk att insatt kapital inte återfås men som vi nämner ovan så har Tessin ändrat inriktning och har nu en bättre panträtt i projekten. Du ska inte vara rädd för att investera dina pengar, men ha respekt och bli inte girig efter högsta möjliga avkastning. Läs vårt omdöme längre upp på sidan.

Olika typer av utlåning till fastighetsbolagen

Bygga – Ombyggnationer och stora renoveringar. Här kan vi se gamla fastigheter som byggs om och rustas upp till lägenheter.

Utvecklingsprojekt – Här kan vi se stora villaområden och köpcenter bli verklighet.

Brygglån – Här kan Tessin hjälpa bolagen med utlåning tills dem har en annan finansiering på plats. Dina pengar blir alltså tillfälligt utlånade som ett brygglån.

Tessins primära fokus är att finansiera fastighetsprojekt från 5 upp till 30 MSEK med minimiinvestering på 50.000 kr. För att minska inträdesbarriärerna lanserar de dock ofta projekt där minimiinvesteringen ligger mellan 10.000 kr till 30.000 kr.
Är man intresserad kan man registrera sig på Tessin.com och hålla utskick efter nya projekt som lanseras varje vecka.
Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

8 KOMMENTARER

 1. Kan man dra av som skatteförlust om man inte får pengarna tillbaka? Obs att jag bor i Finland.

  • Hej.

   Ja det blir en vanlig kapitalförlust som jag kan förstå.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • En klen tröst:-)
    Googlade och kom hit.
    Fick väl bekräftat vad jag själv tänker och känner.
    För stor risk mao…i dessa tider.
    Håller mig till Lendify, Mintos etc…

    • Hej Uffe.

     Det tror jag du gör rätt i.
     Tjänster som Tessin och andra tjänster som syftar till att finansiera bostadsprojekt tenderar att dyka upp i samband med att bostadspriser sätter en långsiktig topp. Det är helt enkelt en topp-indikator när det börjar ploppa upp sådana tjänster.

     Mvh admin på Ekonomifokus

     • Hej Andreas,

      Blir aningen förbryllad av ditt svar till Uffe. Ska jag tolka dig som att du idag (okt 2019) avråder från investeringar i tjänsterna hos Tessin och Kameo?

     • Hej Nils.

      Nu känns fastighets och bostadsmarknaden betydligt stabilare än när den kommentaren skrevs. Det förväntade ränteläget/räntebanan är förändrad och de låga räntorna ser ut att bli kvar.
      I nuläget tror jag därför att det är lugnt att investera på fastighetsmarknaden via tex Tessin.

      mvh admin på Ekonomifokus

    • Tips
     1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
     2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 2. Hej Ekonomifokus.
  Jag har länge funderat på att starta ett konto på Tessin.
  Det finns ingen Tessin aktie som man kan köpa va?
  Jag undrar även om man kan lita på Tessin?
  Hemsidan ser seriös ut och jag har fått uppfattningen om att det är ett seriöst företag.

  • Hej
   Nej det finns ingen möjlighet att köpa aktier i Tessin. Utan dem har bara en plattform som sammankopplar investerare med fastighetsprojekt som är i behov av kapital. Vad det gäller din andra fråga så kan jag bara säga att de tre grundarna har mångårig erfarenhet inom juridik och finansiering till nystartade bolag och projekt. Tessin är också registrerat hos Finansinspektionen vilket gör att dem kontrolleras. Tycker allt du kan lita på Tessin. Sen lägger du ju inte risken i Tessin utan i själva fastighetsprojektet och bolaget som lånar pengar.

   Mvh: Admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här