Dagsfärsk rapport från Svensk Mäklarstatistik – fortsatt nedgång

Bostadspriser november 2022

I morse kom rapporten från Svensk Mäklarstatistik för november 2022.
Under november sjönk bostadspriserna ytterligare med 1% för bostadsrätter och 3% för villor. Räknat på årsbasis är nedgången 7% och specifikt i Stockholm med 10% och Göteborg med 12%.

– I centrala Stockholm sjönk priserna med -1% medan länet som helhet registrerade oförändrade priser. I både centrala Göteborg och i storstadsområdet sjönk priserna med -3%. I Malmöområdet gick de centrala delarna ned med -2% och storstadsområdet med -4%, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Vad händer på bostadsmarknaden?

Nedgången i priserna har pågått under 8 månader efter att ha ökat rejält under 2020 och 2021. Det finns en ekonomisk oro i omvärlden som påverkar bostadsmarknaden och samtidigt minskar utbudet.
– Detta är en indikation på att säljare och köpare börjar mötas i högre grad än tidigare, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.

Kontakta mäklare redan nu

Enligt TV1 Morgonstudion, som också presenterar rapporten, har mäklarrollen förändrats. Mäklaren behöver vara skicklig på mycket mer än att enbart kunna sälja. Bland annat får man arbeta mer med varje försäljningsobjekt och även mer individuellt med kunden. Ska du sälja en bostad till våren eller sommaren är det bäst att kontakta mäklare redan nu ifall det finns fel eller renoveringar som behöver utföras. De felfria bostäderna är de som säljer bäst. Inslaget avslutas med att man ska sitta lugnt i båten. Priserna kommer att gå upp igen, kanske redan nästa år.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här