Det råder en avvaktande attityd på bostadsmarknaden. I somras sa kungen i fastigheter, Erik Selin, VD på Balder, att en stabilisering är på gång och att priset på bostäder kommer att dubbleras om tio år.
Fastighetssektorn är osäker och Erik Selin störs av flera olika problem som osäkerheten kring fastighetsprisernas framtid, kraven på avkastning som stiger och försämrade möjligheter till finansiering.
– Bostadsmarknaden har, lite otippat, börjat stabilisera sig. Vissa tror att det vänder ned igen, vilket såklart kan ske, men om priserna ligger still ett tag kommer husen att växa in i värderingarna. Långsiktigt är ju trenden uppåtgående och om tio år kommer bostäderna sannolikt att vara dubbelt så dyra som nu, säger han.
Kapital krävs till bostadssektorn
Så hur ska man agera? Erik Selin menar att det behövs mer pengar för att stilla oron i branschen, men det kan också ske en återhämtning om de ekonomiska förutsättningarna inte blir ännu sämre. Det beror på vilken tro man har om framtid och ränta.
Bostadspriset påverkas av inflation
Bostadspriser påverkas av vår penningpolitik. Oavsett om du är köpare eller säljare av en bostad kan det vara bra att känna till hur dina möjligheter påverkas av inflation och deflation. Eftersom inflation innebär en ökning av samhällets allmänna prisnivå och att pengarnas värde minskar påverkas bostadspriserna. Egentligen är detta utbud och efterfrågan. Köparnas betalningsförmåga blir central.
När Riksbanken tar beslut om att justera styrräntan påverkas bolåneräntorna och andra delar av samhället. Riksbanken kan höja räntan för att försöka motverka inflation, medan motsatsen kan vara ett verktyg vid deflation för att speeda upp ekonomin.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.
Mentalitet påverkar Ditt bolån
När Riksbanken utför en styrräntehöjning är det dagslåneräntan som påverkas. Det är räntan som bankerna får betala när de lånar av varandra. Mentalitet styr hur stor effekt en räntehöjning får. Om den är väntad och man har presenterat prognoser som skapar en viss förväntan kan marknadsräntorna röra på sig bara utifrån en mänsklig förväntan. Detta sker innan den verkliga höjningen av styrräntan görs. Riksbanken påverkar marknaden genom att släppa prognoser – som dock ofta är felaktiga vilket gör det svårare att planera sin hushållsekonomi.