Hem Bostad Juridik Budgivningslista

Budgivningslista

Budgivningslista bostad

När en mäklare håller i en budgivning måste alla bud noteras i en budgivningslista. Denna lista skall överlämnas till köparen och säljaren vid tillträdet. Övriga spekulanter och budgivare har inte rätt att ta del av budgivningslistan.

Artikelns innehåll:
1.
Varför används budgivningslistan?
2. Vem kan begära att få ta del av budgivningslistan?
3. Listans innehåll
4. Vad händer om mäklaren slarvat eller fuskat med listan?

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Varför används budgivningslistan?

Den används för att skapa transparens i affären. Köparen skall få ta del av listan för att kunna kontrollera att det verkligen finns riktiga personer bakom alla bud och att det inte förekommit några bluffbud i budgivningen.

Vem kan begära att få ta del av budgivningslistan?

Endast köparen och säljaren har rätt att ta del av budgivningslistan. Övriga spekulanter och budgivare kan inte begära att få ta del av listan eller annan information om affären.

Spekulanter har inte rätt att få veta vilka de övriga budgivarna är, vilka bud de har lämnat eller vilka villkor de haft.

När kan man begära ut listan?

Mäklaren är skyldig att lämna ut listan vid tillträdet men det är många mäklare som lämnar ut den redan vid kontraktsskrivningen. Om mäklaren lämnar ut listan innan tillträdet riskerar denne att få en erinran från fastighetsmäklarinspektionen.

Köparen och säljaren har inte rätt att begära ut den tidigare än tillträdet. De har inte heller någon rätt att ta del av budgivarnas namn eller kontaktuppgifter under pågående budgivning.

💡 Nyhet! – Nu jämför Lendo även bolån & lånelöften!
Lendo.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Lendo kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.

Listans innehåll

Listan skall innehålla samtliga bud som inkommit i budgivningen, vilken tidpunkt de lades och vem som lagt respektive bud. Namn och kontaktuppgifter till alla budgivarna skall stå med så att köparen kan kontrollera budgivarna.

Budlistan innehåller:

  • Budgivarnas namn och kontaktuppgifter
  • Budens belopp
  • Tidpunkt och datum för respektive bud
  • Eventuella villkor för buden (till exempel att budgivaren kräver att få besiktiga bostaden innan köp)
  • Budgivarens nummer (den första budgivaren heter budgivare nummer 1 osv)
Budgivningslista exempel

Vad händer om mäklaren slarvat eller fuskat med listan?

Om mäklaren slarvat med budgivningslistan bör man anmäla mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen. De avgör sedan om mäklaren skall få en varning eller om annan åtgärd behöver vidtas.

Måste man registrera sig för att lägga bud?

Ja nuförtiden registrerar man sig i budgivningen med hjälp av bank-id. Om man inte har bank-id kan mäklaren hjälpa till med registreringen.

Vanliga frågor och svar

Vilka andra ord används istället för budgivningslista?

Budhistorik, budförteckning och anbudsförteckning är andra ord som ofta används.

Måste dolda bud registreras i budgivningslistan?

Ja, alla bud måste registreras.

Har spekulanter rätt att få veta slutpris, bud osv efter affären är klar?

Nej. Efter försäljningen har en spekulant enbart rätt att få information från mäklaren om att bostaden har sålts till någon annan. Spekulanten har inte rätt att få veta pris, vem som köpte eller andra uppgifter.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:

1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – Nu kan man äntligen även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Läs även våra artiklar:

4 KOMMENTARER

  1. Kan en mäklare med hänvisning till att det tillämpats dolt anbudsförfarande neka till att ge köparen tillgång till anbudslistan efter att tillträdet genomförts?
    Om svaret är ja, vilket lagrum stödjer man sig på?
    Det enda jag hittar i lagtexten är att mäklaren är skyldig att lämna ut anbudslistan, ingen distinktion mellan dolda anbud och öppen budgivning görs där.
    Mäklaren hävdar att han inte är skyldig att lämna ifrån sig listan när det varit dolda anbud och hänvisar till att ”isf skulle hela mäklarSverige ha fel”
    Som jag läser lagen är det ointressant hur anbudsförfarandet har varit, både köpare och säljare har rätt att ta del av anbudslistan efter genomförd affär.
    Har mäklaren eller jag rätt?

    • Hej Johan.

      Enligt min bedömning har du rätt, dvs mäklaren är skyldig att ge köparen budgivningslistan oavsett hur buden lagts.
      Jag rekommenderar att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman om du vill ha lite mer kött på benen. Där får du tala med deras jurist kostnadsfritt.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej Per.

      Ja som köpare har man rätt att få listan. Har du inte fått den ska du kunna få den i efterhand.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här