En förutsättning för att kunna bli ägare av en bostadsrätt är att man blir godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen. Bostadsrättsföreningen måste godkänna köparen/köparna som medlemmar i föreningen för att en överlåtelse skall gå igenom.
Att ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen är något som man gör direkt efter köpare och säljare skrivit under överlåtelseavtalet. Det brukar vara mäklaren som skickar in ansökan om medlemskap till föreningen. Om du säljer privat, utan mäklare måste du själv ordna med en ansökan och sedan skicka den till föreningens styrelse efter du skrivit ett avtal med en köpare.
Artikens innehåll:
1. Gratis mall för medlemskapsansökan
2. Medlemskapsansökan
3. Krav för att bli medlem
4. Nekat medlemskap – överklagan
5. Bosättningskrav – vad gäller?
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Gratis mall för medlemskapsansökan
Ansökan om medlemskap i brf
Om det finns en förvaltare som hjälper bostadsrättsföreningen med den ekonomiska förvaltningen så skall medlemskapsansökan skickas till förvaltaren. Om föreningen inte har någon förvaltare skall ansökan skickas direkt till föreningens styrelse.
Några exempel på de största förvaltarna av bostadsrättsföreningar i Sverige:
- HSB
- Riksbygen
- SBC
- Husjuristerna
Hur lång tid tar en ansökan?
Det står ofta i bostadsrättsföreningens stadgar hur lång tid styrelsen har på sig att behandla en ansökan. Det normala är att bostadsrättsföreningen har 4 veckor på sig att behandla och godkänna eller neka en medlemskapsansökan.
Vad krävs för att bli godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen?
En bostadsrättsförening får endast neka en medlemskapsansökan av ekonomiska skäl om inget annat står i föreningens stadgar. Om inga giltiga skäl finns skall medlemmen godkännas.
Föreningen gör en kreditupplysning på den/de som söker medlemskap och undersöker om den blivande medlemmen har en taxerad inkomst samt om det finns betalningsanmärkningar. Om den sökande saknar taxerad inkomst i Sverige eller har en för låg inkomst kan man komplettera sin ansökan. Komplettering sker med arbetsgivarintyg eller annat bevis på att man har en tillräcklig inkomst och kan betala sin månadsavgift till bostadsrättsföreningen.
Nekat medlemskap – överklagan
Ibland kan vissa föreningar ha villkor som måste uppfyllas för att man skall kunna bli medlem. Ett exempel på ett sådant villkor är att föreningen endast godkänner medlemmar som är 65 år eller äldre. Detta måste då stå med i stadgarna för att det skall vara en godkänd grund att neka nya medlemmar.
Om en bostadsrättsförening nekat en ny medlem på felaktiga grunder så kan man välja att överklaga detta. Man vänder sig då till Hyresnämnden med sin överklagan.
Om styrelsen i en bostadsrättsförening nekat en ny medlem på felaktiga grunder och detta leder till ekonomisk skada för säljaren eller köparen av bostadsrätten så kan styrelsemedlemmarna bli personligt ersättningsskyldiga för skadan som de orsakat. Det är därför av största vikt att människor som sitter i en styrelse för en bostadsrättsförening har koll på alla lagar och regler som gäller.
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Zensum.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Zensum kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Kan man bli medlem även om man saknar taxerad inkomst i Sverige?
Ja i vissa fall brukar det gå att lösa genom kommunikation med föreningens styrelse. Ett exempel på en lösning kan vara att den som söker medlemskap men saknar taxerad inkomst istället får deponera en viss summa pengar på ett av föreningen ägt konto. Dessa pengar ligger som säkerhet för att täcka upp om medlemmen inte betalar sin månadsavgift som utlovat.
Bosättningskrav / krav att man skriver sig i bostaden
En bostadsrättsförening kan neka medlemskap om det står i stadgarna att medlemmen måste bosätta sig i bostaden, dvs skriva sig där, och medlemmen inte avser att göra det. Däremot kan föreningen sannolikt inte kasta ut (förverka bostadsrätten) någon som redan är medlem på grund av att medlemmen inte är skriven och bosatt på adressen.
I 7 kap. 18 § punkt 7 i bostadsrättslagen anges att en grund för förverkande av bostadsrätten är om ”bostadsrättshavaren inte fullgör en skyldighet som går utöver det han eller hon ska göra enligt denna lag, och det måste anses vara av synnerlig vikt för föreningen att skyldigheten fullgörs”. För att få sin bostadsrätt förverkad enligt punkt 7 krävs alltså ett brott mot exempelvis stadgarna och att det är av ”synnerlig vikt” för föreningen att den enskilda bestämmelsen följs.
Vår bedömning är att det inte är av synnerlig vikt för föreningen att en medlem uppfyller bosättningskravet i stadgarna. Föreningen har i så fall inte rätt att förverka bostadsrätten.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Vanliga frågor och svar
Ja, men kolla in bostadsrättsföreningens stadgar ifall de har krav på bosättning. Om krav på bosättning (du måste skriva dig där) finns riskerar du att bli nekad medlemskap.
Ja. Är ni två eller flera personer som köper bostadsrätten ihop måste samtliga delägare bli medlemmar i HSB.
Hej!
Kan föreningen kräva ett personligt möte innan man blir godkänd inför lägenhetsköp?
Hej Moa.
Jag är inte 100% säker men jag tror inte att föreningen kan neka medlemskap om man vägrar att dyka upp på ett personligt möte.
Mvh admin på ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej!
Får bostadsrättsföreningen neka medlemskap till en köpare som ska flytta och vara skriven utomlands?
Köparen skrev till styrelsen dagen efter han köpte lägenheten att han har precis tackat jag till ett jobb i ett annat land i södra Europa och ska redan nu informera styrelsen om att lägenheten ska hyras ut och köparen inte tänker sig vara bosatt i Sverige.
Med vänliga hälsningar,
Medlem i en Brf i Stockholm
Hej Ina.
Endast om det står i föreningens stadgar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag kommer att ta över efter bouppteckning och godkännande av HsB min frus bostadsrätt.
Vi har 1 gemensam barn ,kan han bo i lägenheten fast jag bor på annan ort?
tacksam för svar
georg
Hej Georg.
Om ditt barn skall bo där och hyra bostadsrätten i andrahand av dig så skall föreningen egentligen godkänna uthyrningen. Det står vanligtvis i stadgarna att föreningen måste godkänna andrahandsuthyrningen. Om det inte står något är det fritt fram.
Det blir dock svårt för föreningen att motbevisa dig om du skulle hävda att ditt barn endast är inneboende hos dig och att ni bor där ihop men att du sällan är där. Hade det varit jag så hade jag nog bara kört på utan att fråga föreningen. Skulle föreningen lagt näsan i blöt hade jag hävdat att vi bor där ihop.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
jag vill ge min bostadsrätt som en gåva ,en liten etta med låg avgift till min son. Han är 19 år gammal och har börjat lumpen nu. Han ska studera efter lumpen och vill bo själv. Just nu har han inte jobb och som jag har skrivit gör militärtjänsten.
Kan föreningen neka hans medlemskap ? PGA att han inte har fast inkomst. Men han har andra förmögenheter , t. ex sparande på kontot från tidigare sommarjobb och andra extra jobb.
MVH
Marina
Hej Marina.
Föreningen kan neka eftersom han inte har inkomst.
Prata med föreningen och se om ni kan lösa det på annat sätt.
En förskottsinbetalning till föreningen på 6-12 månadshyror eller liknande som säkerhetsdeposition brukar kunna fungera exempelvis.
Ett annat alternativ är att du står kvar som ägare på 10% av bostadsrätten eller liknande. Då kan föreningen känna sig lugn med att de kommer få in sin månadsavgift.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag ska flytta in andra hand i en bostadsrätt. Har blankolån på ca 500k, men inga betalningsanmärkningar eller liknande.
Kommer jag bli godkänd?
Hej.
Du behöver inte bli medlem i bostadsrättsföreningen för att hyra i andra hand.
Så det är upp till den som hyr ut att godkänna dig eller inte.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
En fråga: Jag ska flytta in i en bostadsrätt om cirka 2-3 veckor. Jag har fått information av mäklaren att min medlemskapsansökan i föreningen ännu ej har godkänts då 5 av 6 styrelsemedlemmar har byts ut och de har behövt prioritera att få in de nya medlemmarna i sina roller. Det har gått ungefär 1 och halv månad sen mäklaren ska ha skickat ansökan. Jag vet att föreningen har tagit ut en kreditupplysning för ett par veckor sen. Den senaste infon jag har fått är att föreningen ska ”titta på det så fort som möjligt”.
Min fråga är denna: vad händer i fall att vår ansökan ej har godkänts på tillträdelsedagen? Och vad kan vi i ett sånt läge tillta för åtgärder? Kan det tillexempel överklagas eller liknande när ett beslut ej fattats i tid?
Mvh,
Gustav
Hej Gustav.
Jag vet faktiskt inte vad som händer i det läget.
Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får du svar på din fråga kostnadsfritt.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
När styrelsen godkänt köparen som medlem är hen medlem då eller är det först när slutbetalningen sker?
Hej Thomas.
Jag är inte 100% säker men jag tror att medlemmens medlemskap påbörjas det datum som medlemskapsansökan godkänns.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej igen
Blev ”tvingad” av mäklaren (kom hem till mig med papper om återköp)
Så nu är den lägenheten såld igen.
Kan man typ kolla vem som köpt lägenheten jag inte fick köpa pga att jag blev nekat medlemskap i föreningen.
Om det kan vara så att någon i föreningen haft någon som ville köpa lägenheten.
Fått höra av mäklarens kollega att ordföranden i denna förening byggt mitt nekande av medlemskap på ”väldigt långsökta grunder”.
Ska till hyresnämnden med ordföranden framåt.
Vad kan jag begära, kräva?
Vad ska jag tänka på, säga? Mm mm
Mvh
Magnus
Hej Magnus.
Jag tror inte du kan kolla upp det på något enkelt sätt. Jag kommer inte på något sätt i alla fall.
Du får vänta tills personen flyttat in. Du kan även kontakta säljaren av bostaden så kanske du kan få reda på det.
Jag vet inte vad man skall säga och göra i ditt fall tyvärr.
Jag har aldrig varit delaktig i en sådan process.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag har precis blivit nekad medlemskap i brf där jag skrivit kontrakt och betalat handpenning.
Har blivit nekad medlemskap.
Mäklaren säger att ordförande i föreningen nekad pga att jag suttit i fängelse.
Det har jag aldrig gjort.
Jag har försökt ringa och smsa ordförande utan framgång.
Har ej fått svar på varför jag blivit nekad.
Jag har rätt bra lön inte någon betalningsanmärkning, vad jag vet om.
Får det gå till på detta vis?
Jag blir nu bostadslös
Hej Magnus.
Nej det får man inte neka medlemskap på även om det vore sant.
Du kan överklaga beslutet till hyresnämnden.
Kontakta hyresnämnden så bör de kunna hjälpa dig med hur du går vidare.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag undrar vilka uppgifter en bostadsrättsförening kan begära vid köp.
Jag har fått till mig att både skicka in arbetsgivarintyg, inkomst uppgifter är detta något som dom får begära av mig som köpare. Arbetsgivareintyg absolut det kan jag ju förstå om dom vill ha, men inkomst uppgifter är det något som dom får begära ut ? Inte för att jag har några problem med det men det känns väldigt konstigt att föreningar får begära vad som helst innan köpet går igenom. Finns det inget lagstadgat vad som en förening får begära eller inte ?
/David.
Hej David.
Föreningen måste kunna se att du kan betala avgiften och inte har betalningsanmärkningar.
Om föreningen inte nöjer sig med en kreditupplysning har de rätt att begära in kompletterande handlingar som visar att du har tillräcklig betalningsförmåga.
Jag är relativt säker på att de har rätten på sin sida när de kräver inkomstuppgifterna.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej !
Jag har konflikt med föreningen, det är kallt i Lgh +18. Enligt lag måste vara 20.
3 element är trasiga . Jag vill kräva hyresavgift sänkning . Hur ska jag göra ?
Jag har redan kontaktat kommunen miljöförvaltningen.
Om man har konflikt ska man vända till Hyresrättnömden ?
Mvh Marius
Hej Marius.
Jag vet tyvärr inte riktigt hur man skall gå till väga om man vill kräva ersättning av föreningen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag och min sambo är medlemmar i föreningen. Vi ska gå isär och hon ska utträda föreningen. Behöver föreningen godkänna hennes utträde då?
Hej Anton.
De kan inte neka henne utträde så godkänna är fel ord.
Men ja, alla ändringar i ägarbilden skall meddelas till föreningen så att de kan ändra uppgiften i sitt lägenhetsregister.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack för läsvärd tråd.
Jag har ärvt en bostadsrätt i centrala Stockholm utav min partner som dog i samma lägenhet. Bouppteckning/arvskifte är klart och godkänd av jurist och registrerad hos skatteverket. Jag har nu ansökt om medlemskap i brf föreningen och skickat in denna till styrelsen/ordföranden. Det har gått tre veckor sedan ansökan gjordes. Hur länge är det rimligt att vänta för ett svar? …En månad tydligen, men vad händer om det dröjer?
Det märkliga i det hela är: Jag får inget svar ifrån ordföranden, hur jag än ringer mejlar eller skriver brev.
Jag har pension, låg iof, men jag får väl bostadstillägg. (har högre hyra där jag bor nu, så..) Jag bodde tillsammans med min partner i lägenheten i 40 år av och till.
Nu har jag på omvägar av grannar fått höra, att man inte vill ha ’någon gay-gubbe’ i huset. Ordföranden har alltid uppträtt oförskämt mot mig och oss båda. Han styr föreningen i huset med järnhand och är obehaglig, dessutom chef för ett statligt verk. Han kan lagen utan och innan.
En annan granne huset sade, att man inte behöver lämna motivation för nekande till medlemskap. Stämmer det?
Vart ska jag vända mig i detta utsiktslösa ärende? Och hur hantera det hela utan att bråka?. Inte bara att min partner dog, ska nu den miljö, bostaden som vi hade, tas ifrån mig.
För sälja lägenheten kan jag väl göra utan att vara medlem.?
Hej Anders.
Föreningen har normalt 4 veckor på sig så du får vänta någon vecka till. Om det dröjer längre än så tror jag att du skall kontakta hyresnämnden.
En förening kan inte neka en medlem om inte en ekonomisk anledning finns, dvs du får inte ha betalningsanmärkningar och du måste ha en taxerad inkomst.
Om en förening nekar utan att ha en giltig orsak kan styrelsen bli personligt betalningsansvariga för skadestånd och ersättning till dig.
Om föreningen nekar dig medlemskap för att du är gay (och det går att bevisa) så är det diskriminering och styrelsen kommer få betala ett saftigt skadestånd till dig.
Det finns dessutom en regel som säger:
”Då förvärvaren av en bostadslägenhet är en närstående person som varaktigt sammanbodde med bostadsrättshavaren. Då förvärvaren av en bostadsrätt är en make, har denne rätt till medlemskap om hen uppfyller villkoren i stadgarna”
Denna regel gäller ju dig så som jag tolkar det. Alltså bör du vara garanterad medlemskap.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej vi köpte bostadsrätt ,,vi har skrivit kontrakt ,,min fru har fast jobb ,,jag själv arbetssökande och jag har a-kassa vi väntar på svar från HSB Stockholm vi undrade dom kommer godkänna oss tack .
Hej sam.
Ja ni bör bli godkända om ni inte har en massa betalningsanmärkningar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi skrev kontrakt på en bostadsrätt den 6 december och har fortfarande inte blivit godkända av föreningen. Det har alltså snart gått 2 månader. När vi ligger på mäklaren så säger han bara att det inte ska vara några problem. Vad kan vi göra?
Mvh Fanny
Hej Fanny.
Ring ordförande i föreningen och fråga varför det dröjer.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Hur lång tid får det ta för styrelsen i brf att godkänna ett medlemskap? Sålt min bostadsrätt i december & köparen har ännu inte godkänts som medlem. Enligt styrelsen behöver förvaltaren göra en avflyttningsbesiktning av min bostadsrätt, avseende brandvarnare & elinstallationer, innan ett godkännande. Min mäklare & jag har upprepade gånger påpekat för förvaltaren att de behöver göra besiktningen men inget händer. Förseningen har bl.a. lett till att jag behövt lösa ett handpenningslån till min nya bostad, ett lån som inneburit extrakostnader för mig. Kan jag kräva ersättning från styrelsen för dessa kostnader?
Mvh
Anders
Hej Anders.
4 veckor brukar styrelsen ha på sig att hantera medlemskapsansökningar.
Jag tror att du kan ha möjlighet att kräva ersättning av föreningen om de brustit i hanteringen så att extra kostnader uppstått.
Jag är dock inte 100% säker på vad som gäller.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, jag ska flytta till en annan bostad 31/3 och därmed bli medlem i en annan bostadsrättsförening. Min nuvarande förening önskar att jag fortsätter mitt uppdrag i styrelsen t o m maj månad. Är det tillåtet? Kan jag fortsätta mitt uppdrag även då jag flyttat och bytt förening?
Hej Lena.
Ja det går bra.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vår styrelseordörande har flyttat från föreningen men vägrar avsäga sig ordförandeskapet. Kan resten av styrelsen avsätta honom?
Hej Anita.
Jag vet inte säkert men jag tror att det är vid nästa föreningsstämma som ni kan välja en annan ordförande.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vad händer om man har köpt en lägenhet o inte får godkänt medlemskap?
Köpet går tillbaka till säljaren, vad får köparen betala för kostnad?
Hej Maria.
Inga kostnader. Köparen får tillbaka hela handpenningen och blir inte ersättningsskyldig för något.
Mvh admin på Ekonomifokus
Medlemskap i brf förening
Styrelsen har hamnat i knipa gällande medlemskap. Mamma har gett dottern bostaden i gåva. Mamman har flyttat till ett serviceboende. Dottern har bott med mamman i lägenheten. Dottern har ingen inkomst och ingen förmögenhet. Styrelsen har begärt kompletterande uppgifter. Det har nu snart gått en månad sedan ansökan kom in. Enligt föreningens stadgar så kan dottern inte nekas inträde i föreningen, men det känns inte bra att ta in en medlem som inte kan betala månadsavgiften, för det leder så småningom till vräkning. Mamman har legat efter med avgiften ett antal gånger under tiden de bott här. Senast var det 2 månadsavgifter som betalades först när det gått till kronofogden.
Hej Birgitta.
Om det står i stadgarna att ni inte kan neka så skall ni inte neka.
Nekar ni medlemskapet trots att stadgarna säger att ni inte får det så riskerar ni i styrelsen som tar beslutet att bli personligt skadeståndsskyldiga.
Som styrelse får man inte agera emot vad stadgarna säger. Då är man ute på väldigt hal is.
Ni måste godkänna dottern och sedan får ni gå via kronofogden om hon inte betalar avgiften.
pengarna kommer ni ju att få in till slut oavsett eftersom föreningen får sina pengar som den boende är skyldig om bostaden tvångsförsäljs.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Min pappas faster bor i en hyresrätt i Stockholm vars förening gjordes om till BRF för ca 20 år sedan. Pappas faster var pensionär redan då och kunde ej köpa lägenheten, så hon fick fortsätta hyra den. Kan min pappa, som är närmsta arvinge då hon ej har egna barn el andra nära släktingar, ta över lägenheten? Helst köpa den?
Tack!
Hej Alva.
Din pappa kan endast ta över sin fasters kontrakt om hyresvärden (i detta fall bostadsrättsföreningen) godkänner det.
Det är endast hans faster som har rätt att köpa bostaden till marknadsvärdet. Om inte hon vill köpa loss den så lär föreningen vilja sälja den på öppna marknaden.
Din pappa kan ju alltid fråga föreningen om han får köpa loss den istället för fastern men det bestämmer föreningen isåfall om de vill acceptera det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej det är nämligen såhär att jag har ett skrivet kontrakt till en BR. Jag står 100% på lånet själv. Föreningen nekade mig medlemskap. Hur går jag till väga…. kan någon annan stå som ägare av bostaden men jag står på bolånet.
Hej Elias.
Nej det lär inte banken godkänna.
Du kan prata med föreningen och fråga om du kan deponera en säkerhet på 6 st månadsavgifter eller liknande så att de godkänner dig.
Jag har tyvärr ingen bra lösning för dig såhär på rak arm.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag har nyligen sålt min lägenhet (privat BRF) men stylingbolaget jag anlitade via mäklaren råkade göra sönder ett fönster i trapphuset precis innan visningen. Stylingbolaget har garanterat att åtgärda detta och stå för alla kostnader (processen är påbörjad och dom har skickat ett intyg till föreningen om att dom betalar och att processen är påbörjad). Nu säger föreningen att dom inte godkänner köparen som ny medlem förrän skadan är helt åtgärdad och betalad av stylingbolaget. Det är en någorlunda lång process att laga glaset (blyinfattat specialglas) och godkännandet drar därför ut på tiden. Har dom verkligen rätt att använda skadan som en hållhake för godkännande av den nya medlemmen? Han har ju inget med detta att göra. Kan inte tänka mig att detta är reglerat i stadgarna. Tack
Hej Camilla.
Nej, föreningen har absolut inte rätt att göra så.
Du kan meddela styrelsen att de riskerar att bli personligt ersättningsskylda till alla eventuella ekonomiska skador som du lider på grund av att dom agerar felaktigt.
Skulle din affär skita sig på grund av detta så är det bara att stämma styrelsen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej :Jag undrar hur långt en bostadsrättförening får gräva i mitt privatliv.Tex vilken som är min pojkvän och vad han har för bakgrund.Har dom rätt att kolla upp information hos polisen?Jag har precis flyttat in i en lägenhet och känner mig övervakad.Har jag rätt att ha någon boende hos mig om personen ej är skriven hos mig.
Hej Stina.
Föreningen har endast rätt att kolla upp din ekonomi (göra en UC) i samband med att du ansöker om medlemskap när du köper en bostad.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Jag har köpt en lägenhet. Jag har inte betalningsanmärkningar men jag har fått tredskodom anmärkning från domstolen för jag inte har medverkat domen. Jag hade inte fått någon kallelse men domstolen säger att jag skulle göra mitt försvar skriftligt och det gjorde jag inte. Jag har betalat skulden sedan innan den hamnade hos kronofogden. Jag har god ekonomi och inga skulder. Kan föreningen neka mitt medlemskap? Tack för ditt svar
Hej Kalle.
Föreningen gör endast en UC/kreditkontroll. På en sådan står inga treskodomar med vad jag vet så föreningen kommer inte att neka på grund av den.
Mvh admin på Ekonomiokfus
Hej
Hoppas på svar då jag hamnat i en ganska knivig situation. Jag är medlem i en liten bostadsrättsförening, 3 lägenheter. Problemet är att två av dessa lägenheter ägs av en och samma person (inte jag). De har olovligt hyrt ut lägenheten i flera år och vi har valt att se mellan fingararna när det gäller detta för att inte bråka. Nu har vi kommit till ett stadium då vi känner att vi kanske måste flytta och även om vi bor kvar vill vi ha in en tredje part i bostadsrättföreningen för att få bättre förhandlingsläge. Då vill vi såklart att lägenhet nr 3 säljs annars säljs en lägenhet i en falsk förening. Jag har förstått att vi kan säga upp medlemskap pga olovlig uthyrning och tvångssälja lägenheten. Kan en förening med bara två medlemmar göra det?
En annan situation är att de andra ägarna pratar om att de bara tänker skriva över lägenheten på deras son, vilket gör att det i realiteten fortfarande bara blir två parter i föreningen. Kan vi neka medlemskap till nära släktingar pga att det blir få parter i föreningen?
Det andra alternativet är att vi upplöser föreningen och därefter säljer hela huset, men det förlorar vi alla på.
Tack på förhand
Hej Sara.
En bostadsrättsförening måste ha minst 3 medlemmar så nuvarande situation är inte laglig om ni endast är 2 st.
Detta måste ni ändra på genom att en av lägenheterna säljs eller överlåts på annat sätt. Om det funkar med sonen vågar jag inte svara på men jag tror att det beror på om sonen är vuxen och har taxerad inkomst att göra.
Om sonen är vuxen och arbetar så ser jag inga problem med att de skriver över lägenheten på honom.
Att försöka vräka och tvångsförsälja är absolut inte en process som ni vill ge er in på. Det kommer kosta mer pengar och tid än det är värt.
Du får tala med den andra ägaren och så får ni komma fram till en bra lösning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag är pensionär. Jag har köpt en lägenhet kontant. Som jag ska äga 90% och min dotter 10%. Men min dotter är arbetslös. Kan föreningen neka medlemskap.
Hej Jan.
Det beror på. Vem skall bo i lägenheten?
Om du själv skall bo i lägenheten och har en taxerad inkomst och inga betalningsanmärkningar så kommer du inte bli nekad.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej, jag och min syster vill köpa en bostadsrätt tillsammans som övernattningslägenhet. Vi har eget permanentboende på varsitt håll. Kan bostadsrättsförening neka oss medlemskap pga att vi är systrar som köper en övernattningslägenhet. Vi avser att bo där vid skollov och helger.
Hej Eva.
Vissa föreningar ställer krav på att man skall bo där permanent men i de allra flesta fall är det inga konstigheter.
Jag är inte säker på att föreningar kan kräva permanent boende dock enligt lag.
Hade jag varit er så hade jag bara låtsats att ni skall bo där permanent.
När ni sedan blivit godkända medlemmar i bostadsrättsföreningen så kommer det inte bli några problem i efterhand.
Mvh admin på Ekonomifokus.
Har du helt rätt i!
Anders
Det enda skälet till att man som förening kan neka medlemskap idag är om det föreligger betalningsanmärkningar. Din sambo kan i det läget stå som ensam köpare om det är möjligt för er.
Med vänlig hälsning
Anders Bergqvist
Ordförande bostadsrättsförening
Huskvarna
Hej Anders.
Tack för ditt svar.
En för låg taxerad inkomst är också ett godkänt skäl för nekande.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag och min sambo har nyligen köpt en BR och väntar nu på beslut om vårt medlemskap. Jag har har sedan tidigare några betalningsanmärkningar men idag inga skulder hos kronofogden. Min sambo har inga anmärkningar. Avgiften är låg, lite under 3k. Vår sammanlagda inkomst är ca 80k. Vi är beviljade lånet ihop. (Ränta + amortering ca 3,5k/mån)
Skulle styrelsen kunna neka oss medlemskap?
Hej DS.
Ja de kan neka er och jag tror även att de har rätt till att neka er om de vill eftersom ni har betalningsanmärkningar.
Ni får helt enkelt avvakta och se.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej !
Jag tänkte skriva själv överlåtelse avtal med min säljare(släkting) utan mäklare och skriva ansökan om medlemskap i föreningen, sen ska skicka allt samtidigt till föreningen . Frågan är går det bra med blankett som man skaffar själv ? Vad behövs mer ?
Mvh Temirzon
Hej Temirzon.
Det går utmärkt.
Googla fram ett överlåtelseavtal bara: jag tror HSB har ett överlåtelseavtal där medlemskapsansökan är inkluderad som ni kan ladda ner gratis.
Skicka sedan det till föreningen när det är ifyllt och signerat.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Vad gäller om jag redan äger bostaden och min andre hälft flyttar in hos mig?
Ska den också prövas eller är det fritt fram att meddela om att ett namn till ska stå på dörren?
//Jessica
Hej Jessica.
Om ni vill att din andra hälft skall stå som delägare på bostaden måste ni skicka in en ansökan.
Om inte så räcker det att byta namnet på dörren.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej! En köpare som inte skriver sig på adressen där den köpt sin Brf! Kan denna person räknas som medlem och använda sin rösträtt vid tex års stämman.
Hej Anders.
Ja den personen har lika stor rösträtt som alla andra.
Om det inte (mot förmodan) skulle stå något annat i stadgarna.
Mvh admin på EKonomifokus
Tack Jan . Ja det har jag o dottern gjort.
Är dessutom en väldigt liten förening bara två huslängor ..sex trapphus
Så föreningen känner man ju liksom
Hej Andreas!
Först och främst, tack för ditt engagemang på den här sidan och folks frågor.
Det är så att vi köpte ett hus utan att ha sålt vår lägenhet. Ganska snart lyckades vi sälja vår lägenhet och vi fick 4,45 milj för lägenheten. När vi skrev på pratade köparna om att de tänkt att ha lägenheten som lägenhet i Stockholm och ha kvar sitt hus på annan ort och använda det på sommaren. De var osäkra på om de skulle skriva sig där. Brf fick nys på detta och ställde frågor till köparna om de verkligen skulle vara permanenta boende. Det står tydligen i Brf:s andra paragraf: ”Föreningen har till ändamål att främja medlemmars ekonomiska intressen genom att i föreningens fastighet upplåta bostäder för permanent boende till nyttjande åt medlemmar utan begränsning i tiden”. När köparna fick reda på detta bestämde de sig att skriva på fastigheten och kunde också visa att de hade arbete i Stockholm. Först blev de nekade en gång varpå köparen inkom med överklagan där de beskrev sin situation. Men föreningen nekade köparna ändå medlemskap och hänvisade till den ”samlade bilden” (alltså något subjektivt). Föreningens ordförande är en person som varit ordförande väldigt länge och bestämmer det mesta i föreningen, även fast det är vi som gett hen mandatet till det på föreningsstämmorna. Efter nekandet av medlemskapet försökte jag prata med ordföranden men hen var benhård.
Köparna hävde köpet och vi var ju helt desperata, ska vi behöva häva vårt köp av huset och bli skyldiga massvis med pengar (som vi förstått det). Vi la ut lägenheten till försäljning igen men hade denna gång stor tidsnöd och nödgades att ta ett bud på 150 000 kronor mindre än de första köparna – dessutom fick vi stå med två boenden i tre månader.
Nu är min fråga till dig – kan en styrelse verkligen göra så här? Köparna skulle skriva sig på lägenheten och hade arbete i kommunen.
Vad kan vi göra i det här fallet som säljare? Kan vi ta det här vidare till hyresnämnden? Vi läste någonstans att det är köparna som måste dra det vidare.
Vi vill gärna ta det här vidare men är livrädda för att gå ännu mer back på det här…
Tacksam för svar!
Hej Erik.
En styrelse kan bli ersättningsskyldig personligen för en sådan sak.
Den paragraf som du nämner är en standardparagraf som finns i nästan alla stadgar.
Den paragrafen kan man inte neka något medlemskap på.
Om det inte finns en paragraf i stadgarna där det står att köparen måste skriva sig på lägenheten (vilket det väldigt sällan finns) så är din ordförande ute och simmar på djupt vatten. Det hänger alltså på vad som står i stadgarna om du har rätt till ersättning från styrelsen eller inte. Styrelsen måste ha en specifik paragraf att hänvisa till alternativt att köparen har en dålig ekonomi för att de skall kunna neka medlemskap.
Jag tycker definitivt att du skall tala med en jurist om detta och se vad du har för möjligheter.
Ett tips är att börja med att ringa mäklarsamfundets kundombudsman som ger dig gratis juridisk vägledning via telefon.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh Admin på EKonomifokus
Kolla om du inte ha besittningsrätt på lägenheten…..om du bott där mer än 2 år.
Jag köpte min lägenhet kontant 2017
Min far stod med på ansökan till föreningen då jag hade betalningsanmärkningar.
Nu har min far avlidit . meningen var att jag skulle skrivas 100% på lägenheten efter ett tag så fort ansökan beviljats.
Nu föll det i glömska och min far dog hastigt alldeles för tidigt. Nu vägrar min mor skriva ur dödsboet från föreningen.
Jag har alltså köpt lägenheten kontant . bara jag och min dotter har bott här från dag ett och vi är folkbokförda här.
Vad kan jag göra för att inte riskera mitt boende
Hej Pernilla.
Det där är tyvärr utanför mina juridiska kunskaper.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hur länge får föreningen vänta med att bevilja medlemskap? Jag har sålt en lägenhet men två månader senare har bostadsrättsföreningen ännu inte gett besked om köparens medlemskap. Inflyttningsdatum närmar sig och snart måste hon lämna sitt hus (som hon i sin tur har sålt). Vad kan jag göra för att få besked?
Hej TuVu.
2 månader är inte okej.
Föreningen skall behandla ansökan inom 4 veckor.
Ring föreningen och meddela att de kan bli ersättningsskyldiga ifall de inte behandlar ansökan direkt och om det skulle bli några problem för dig på grund av deras slarv.
Mvh admin på Ekonomifokus
Kan man sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening utan att vara medlem, hyra i andrahand?
Hej Gunilla.
Man kan sitta i en styrelse utan att vara medlem .
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
I vilken lag, kapitel och paragraf/-er finns det information om hur stor andel av en bostadsrätt man måste äga för att föreningens styrelse skall kunna bevilja en ansökan om medlemsskap? I vår förenings stadgar står inget om detta.
Hej Thomas.
Det har jag ingen aning om tyvärr.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
På denna hemsida står det något som motsäger det du skriver ovan:
”Det är inte tillåtet att utestänga någon från medlemskap i en bostadsrättsförening på den grunden att viss inkomst eller viss förmögenhet krävs […]”
bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/faktablad/medlemsprovning
Utifrån det låter det som att du kan vara arbetslös och ändå godkännas som medlem i en förening.
Vilket är egentligen det rätta?
Hej Markus.
Det vi skriver i vår artikel stämmer.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej Andreas,
om vi släpper frågan ang. betalningsanmärkning och inriktar oss på inkomst så ser lagtexten ut som följer:
” 2 § Sådana stadgevillkor för medlemskap är utan verkan som innebär
1. att ett visst medborgarskap eller en viss inkomst eller förmögenhet skall utgöra förutsättning för inträde i föreningen…”
Här behövs ju ingen tolkning av lagtexten. Det framgår, tydligt. ”… en viss inkomst” – det är således ett brott mot bostadsrättslagen att neka medlemskap med hänsyn till inkomst. Hur ser du på detta?
Hej igen Urban.
Föreningar kan neka på inkomsten. jag har själv varit med om det i egenskap som mäklare.
Det var då HSB-jurister som hjälpte föreningen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
jag har hört att en förening kan neka medlemskap om den sökande har betalningsanmärkningar etc men inte på grund av för låg inkomst.
Är det verkligen så att en förening kan neka medlemskap på den grunden att den sökande inte har anställning och/eller viss inkomst?
/Urban
Hej Urban.
Betalningsanmärkningar och för låg inkomst är de två anledningarna som föreningar kan neka medlemskap på.
Det handlar om att föreningen måste kunna säkerställa att den sökande kommer kunna betala in månadsavgiften varje månad.
Om inkomsten är för låg så kommer inte det att kunna ske. Därmed har föreningen rätt att neka på det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack för ditt svar!
Hej,
Jag har skrivit under ett köpavtal till en lägenhet och ansökat till medlemskap samtidigt ,men vicevärden vill att min fru står med på avtalet och jag förstår inte varför! vad kan man göra ?
Tack!
Hej Mossab.
Vicevärden eller bostadsrättsföreningen kan ej bestämma att din fru skall stå med som delägare på avtalet.
Det enda som kan göra att din fru måste stå med som delägare är om din inkomst är för låg för att föreningen skall kunna godkänna din medlemskapsansökan.
Om din inkomst inte räcker till kan det krävas att även din fru står med som delägare.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Jag har precis gift mig med min fru som äger en bostad. Hur ansöker jag medlemskap i föreningen vi är bosatta i.?
Hej Maik.
Om det är till exempel en HSB, Riksbyggen eller SBC-förening kan du oftast hitta blanketter på deras hemsidor eller ringa och be att få blanketten.
Du kan dock enkelt skriva en egen ansökan där du och din fru skriver under att ni vill att även du skall stå med som ägare hos föreningen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Kan jag ansöka medlemskap i brf om jag inte äger bostadsrätt själv utan det är min äkta man som äger bostadsrätten? Vi flyttade in samtidigt och gifte oss året efter.
Hej Ingrid.
Du och din man äger lägenheten ihop eftersom ni är gifta.
Om du vill att bostadsrättsföreningen skall skriva in dig som 50% ägare av lägenheten i sitt lägenhetsregister så måste även du bli medlem i föreningen. Endast ägare av bostadsrätter i föreningen behöver vara medlemmar.
Egentligen finns det ingen anledning för dig att skrivas in som medlem och delägare eftersom du ändå äger 50% via giftermålet.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej Andreas.
Tack för svaret. Anledningen, att jag vill vara medlem i våran bostadsrättsföreningen är att det är svårt med folk som vill ställa upp som styrelseledamot. Så har jag tackat ja till att vara styrelseledamot. Och då föreslog andra medlemmar att jag skulle också vara medlem i bostadsföreningen. Det hade jag inget emot till och inte min man heller. Jag har blivit redan medlem i HSB Göta.
Mvh Ingrid.
Jag arbetspendlar till Stockholm från annan ort. Jag funderar på att köpa en liten bostadsrätt i Stockholm som övernattningslägenhet 1-2 dagar/vecka. Finns det något hinder för detta, att bostadsrättsföreningen kan neka medlemskap om man inte bor på heltid och är skriven i lägenheten?
Hej Charlie.
Nej det är inga problem.
Det finns föreningar som säger att de endast vill ha året-runt-boende men det är i princip omöjligt för en förening att hindra någon att köpa en lägenhet och använda den som en semesterbostad eller övernattningsbostad.
Om det är en krånglig förening så kan man som köpare bara hävda att man tänkt bo i bostaden året runt men sedan kan man nyttja den som man vill.
Mvh Ekonomifokus
Hej är det värt att söka medlemskap i bostads förening om man har anmärkning jag har fast arbete.
Hej Sandra.
Ja man kan absolut bli medlem trots betalningsanmärkningar.
Om man har en fast inkomst brukar det väga tyngst. Det bästa är att ringa ordföranden i bostadsrättsföreningen som du planerar att köpa en bostadsrätt i och fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Ni skriver att: ”Att ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen är något som man gör i samband med att man skriver ett köptekontrakt eller överlåtelseavtal”. Jag undrar var som gäller vid ombildning från hyresrätt till bostadsrätt? När och hur ansöker man om medlemskap vid en sådan?
Mvh.
Henrik
Hej Henrik.
Jag är tyvärr ingen expert på ombildningar.
I vissa fall kan det göras en kreditupplysning på en köpare innan upplåtelseavtalet skrivs.
I samband med att upplåtelseavtalet skrivs så blir man automatiskt direkt medlem i föreningen. Ingen separat medlemskapsansökan används i dessa fall.
Mvh admin på Ekonomifokus