Slipp anslutningsavgiften för vatten & avlopp när du bygger Attefallshus

Bygger du ett Attefallshus som är inrett med kök & badrum samt att din fastighet är ansluten till det kommunala VA-nätet blir du tvungen att betala en anslutningsavgift/anläggningsavgift (kallas ofta för lägenhetsavgift) till kommunen. Kostnaden är vanligtvis en bra bit över 30 000 kr.

Det finns en väg runt.

Om du bygger Attefallshuset och endast förbereder för kök (eller badrum) så räknas det inte som en komplett bostad. Då slipper du betala ”lägenhetsavgiften”. När du sedan fått ditt slutbesked så kan du ”renovera” attefallshuset, dvs sätta in köket eller badrummet.

Kommunen kan alltså inte ta ut avgiften i efterhand (efter slutbeskedet).

Sanningshalten i vårt tips

Detta är ett tips vi fått av en ”vän” som arbetar som bygglovshandläggare. Vi kan dock inte garantera att detta knep fungerar i alla kommuner.

Låna till Attefallshuset

När du skall bygga Attefallshus kan du antingen utöka bolånet eller så kan du ta ett privatlån för att lösa finansieringen. I framtiden kan du sedan baka in privatlånet i ditt bolån.

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

1 KOMMENTAR

 1. Man är skyldig att anmäla installationen av kök i Attefallshuset när sådan installation sker
  alltså även om installationen görs efter ett ”slutbesked”.
  Förutom anslutningsavgift (lägenhetsavgift) för Attefallshuset tillkommer dessutom
  en årlig lägenhetsavgift för Attefallshuset.
  En annan fråga är om det håller juridiskt att ta ut full lägenhetsavgift av så små stugor.
  I en dom i Mark- och Miljööverdomstolen M 10622-16 reducerades anslutningsavgiften
  med 25 procent i ett hus där alla lägenheter var 32 kvm stora.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här