Utbilda sig till mäklare

Utbildning mäklare

Mäklarutbildningen har blivit väldigt attraktiv under de senaste 5 åren. Tidigare krävdes det normala betyg för att komma in på utbildningen men nuförtiden är konkurrensen stenhård. Intagningspoängen som krävs för mäklarutbildningen är i klass med flera av de tuffaste högskoleutbildningarna i landet nuförtiden.

Mäklarutbildningen innefattar normalt 2 års heltidsstudier på högskolan, men de flesta högskolor lägger till ytterligare kurser så att utbildningen blir 3-årig. Det beror på att det är mer attraktivt för högskolorna att erbjuda 3-åriga utbildningar än 2-åriga.

Man kan även studera till mäklare genom att gå som trainee hos någon av de större mäklarkedjorna. De hjälper då till med betalningen av utbildningen mot att du arbetar ett visst antal år hos dom sedan när du är klar med utbildningen.

Man kan även betala sin egen utbildning. Om man utbildar sig via ett mäklarföretag eller betalar sin utbildning själv så är utbildningen oftast 1,5-2 år lång.

Krav för utbildningen

För att få arbeta som fastighetsmäklare krävs att du är registrerad mäklare hos Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). För att kunna bli registrerad fastighetsmäklare hos FMI så krävs att du har tillfredsställande utbildning samt att du gjort minst 10 veckors praktik på en mäklarbyrå. Det krävs även att du har rätt typ av försäkringar osv för att få vara registrerad.

Högskolepoäng som krävs

Om man läser in alla de poäng som krävs kan man sedan ansöka om att bli registrerad mäklare hos FMI.

1. Fastighetsförmedling, minst 30 högskolepoäng

Lär dig hur fastighetsförmedling/mäkleri går till.

2. Fastighetsrätt, minst 15 högskolepoäng

Juridik kring fastigheter och bostäder

3. Annan civilrätt, minst 15 högskolepoäng

Allmänna lagar och regler för civilpersoner

4. Skatterätt, minst 7,5 högskolepoäng

Lär dig hur beskattning fungerar när man säljer sin bostad till exempel.

5. Ekonomi, minst 15 högskolepoäng

Precis som det låter, allmäna ekonomikurser.

6. Byggnadsteknik, minst 7,5 högskolepoäng

Lär dig hur ett hus är uppbyggt och hur allt fungerar i ett hus.

7. Fastighetsvärdering, minst 7,5 högskolepoäng

Lär dig hur man värderar bostäder med bland annat ortsprismetoden.

8. Valbar breddning eller fördjupning, minst 22,5 högskolepoäng

Välj hur du vill bredda din utbildning.

Är utbildningen svår?

Mäklarutbildningen är långt ifrån den tuffaste utbildningen i Sverige. Om man jämför den med till exempel juridikutbildningar på högskolan så är fastighetsmäklarutbildningen betydligt enklare. De flesta behöver inte studera 40 timmar per vecka för att klara utbildningen. Om man läser heltid på högskolan så förväntas man studera just 40 timmar per vecka, en vanlig arbetsvecka alltså.

Lägger man ner den tid som förväntas så klarar man mäklarutbildningen galant. Du kan på Studentum.se läsa mer om att studera till mäklare och vilka möjligheter det finns inom detta fantastiska yrke.

Rolig utbildning

Mäklarutbildningen på högskolan är en väldigt rolig utbildning om man är intresserad av ämnet. De studenter som väljer att utbilda sig till mäklare är oftast väldigt sociala och trevliga personer. Det gör att studietiden ofta blir en trevlig tid där man lär känna nya kompisar och utökar sin bekantskapskrets.

Mäklarbranschen är en liten bransch så det är väldigt vanligt att man hamnar på samma kontor eller företag som flera av sina klasskompisar från högskolan. Det är även vanligt att man blir konkurrenter och jobbar på samma distrikt men på olika mäklarbyråer.

Om man har svårt att komma in på utbildningen

Som vi nämner ovan kan det vara svårt att komma in på mäklarutbildningen på högskolan nu när det är så höga intagningspoäng. Det första man bör göra är att försöka få ett riktigt bra resultat på högskoleprovet. Det kan hjälpa dig att komma in på utbildningen. Om du inte lyckas med det så är det dags att ge dig ut på jakt hos de olika stora mäklarkedjorna. De flesta stora kedjor har trainee-program och kommer du in där så kan du få din utbildning betald via mäklarfirman.

Läs också

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

13 KOMMENTARER

  1. Hej, önskar att få mer information om mäklare programmet och jag är på riktigt intresserat önskar att få veta om kravet. jag har SVA3 och engelska 6 och Gymnasiet och mycket jobb erfarenhet på myndighet och internationella organisationer. Önskar att få veta kravet att få komma in på programmet.

    MVH,
    Freshta

    • Hej Freshta.

      Det är tyvärr inget vi kan hjälpa dig med.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  2. Hej!
    Jag vill utbilda mig till mäklare.
    Om jag vill betala för hela utbildningen själv. Inte gå genom mäklarfirma.
    Vart vänder jag mig

    • Tips
      1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
      2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  3. Till Katerina, kontakta studievägledaren på den högskola du pluggat på tidigare. Lycka till!

  4. Hej! Kan man få tips på var man hittar kurserna och finns de på distans? Jag undrar också om man läser till mäklarassistent har man behörighet att läsa till mäklare då och kan tillgodose sig vissa kurser?

    • Hej Linda.

      Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med någon av dina frågor eftersom jag har för dålig koll.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  5. Hej,

    Jag går i första ring på gymnasiet,ekonomiprogrammet och jag vill bli en fastighetsmäklare i framtiden.Min fråga är hur är det för yrke? och är det en yrke där man kan jobba med i flera år?

    • Hej Josef.

      Det är ett kanonbra yrke om du är driven och vill ha möjligheten att tjäna mycket pengar.
      Man kan absolut arbeta med det i många år.
      Jag har haft kollegor som jobbat i 20+ år som fastighetsmäklare. Ju längre man har arbetat desto enklare blir det eftersom man får återkommande kunder och lär sig yrket utan och innan.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  6. I have finished my batchelor degree with Economic ,English ,or social science. . so can I eligible this course ? Is this available in English ? What is future after job in furure ? Please inform me CSN can finance whole fees ? Please inform me hoe can I join this course?
    Regards
    Ritu Gupta

    • Hello Ritu.

      Im sorry but i dont know the answers to your questions.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  7. Hejsan,

    Jag har tidigare läst civilekonomiprogrammet men hann bara läsa klart 3 av 4 år dvs 180 högskollepoäng. Jag skulle idag vilja läsa till fastighetsmäklare och såg att det krävs att man läser 120 högskollepåäng. Månda av de kurser som ingår i programmet har jag redan läst. Logiskt sätt så borde jag kunna tillgodogöra mig dessa och bara då läsa de ämnen som saknas. Jag skulle vilja prata med ngn om det och vet inte riktigt med vem och hur jag ska gå till väga. Vet ni vem jag kan kontakta?

    • Hej Katerina.

      Ja du kan absolut tillgodogöra dig de poäng som du redan har läst och endast läsa till de poäng som du saknar.
      Tyvärr vet jag inte vart man vänder sig om man vill diskutera det med någon.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här