Hur man kan få fakturor betalda snabbare

När man väljer att jobba med kunder som betalar för sig i tid så slipper man tänka på hur påminnelser, Inkasso och Kronofogden ska hanteras. Men även om pengarna för det mesta kommer in inom 30 dagar så kan detta leda till att företagets cashflow är för långsamt. Särskilt nya och mindre företag behöver få in kontanter snabbare för att kunna driva verksamheten. Men hur kan man få fakturor betalda snabbare? En metod är fakturaköp men det finns fler sätt som kan fungera mer eller mindre bra beroende på hur man jobbar och med vem.

Fakturaköp för omedelbar betalning

Det har blivit mycket populärt att sälja fakturor för att få in pengar som kan behövas för investeringar. Banker är inte lika villiga att ge företagslån och då blir factoring ett alternativ som trots att det är dyrt kan bli lönsamt. Genom att sälja existerande vinstgivande fakturor så får man loss pengarna mycket snabbare, en kostnad på ca 1.2-2% enligt Eurocredit. Istället för att vänta 30 dagar på att få in betalningen så får man större delen av summan på en gång. Det gör att små verksamheter får råd att utveckla med nya investeringar. För vissa företag så kan det här också vara det som gör att man alls kan driva verksamheten vidare då man behöver snabbare inkomster för att kunna ta hand om regelbundna utgifter.

Det finns flera olika factoringtjänster i Sverige och fler lär det bli med tanke på att det är så pass efterfrågat att sälja fakturor. När du väljer en tjänst så ska du beakta hur effektiv den kommer att vara för ditt företag. Det är mycket viktigt att vara medveten om kostnaden för tjänsten. Dessutom så är det inte alla factoringbolag som betalar ut hela eller en större del av fakturan på en gång.

Betalt i förskott

Om du inte behöver få in större summor pengar för investeringar så kanske du inte behöver fakturaköp för att öka cashflow. Det går också att välja en metod som att be om betalning i förskott. Det här är inte så ovanligt. Många har stor förståelse för att mindre företag måste drivas på detta vis. Med smarta betalningsmetoder som PayPal som ger ökad trygghet för den som handlar så innebär förskottsbetalningen ingen större risk.

Om du har drivit din verksamhet lite längre och har kunder som känner dig väl så kan du kanske också förklara att du måste ändra dina faktureringsmetoder för att få det hela att gå runt. Kanske kan du begära en viss del av betalningen i förskott och sedan resten vid leverans. Det kan vara ett sätt att få in betalningen snabbare och få loss de medel som du behöver för att driva verksamheten.

Kortare betalningstid

Det går förstås också att ändra reglerna för fakturering. Du kan begära betalning inom 20 eller kanske 10 dagar. Då kommer pengarna att komma in snabbare. I varje fall då du jobbar med stabila kunder som klarar av att betala i tid. Det finns alltid en risk för att de kunder som alltid släpar med betalningar fortsätter att göra så oavsett vad det står på fakturan. De har helt enkelt vant sig vid 30 dagar och att det går bra att vänta lite längre. Då kan det bli jobbigt att behöva påminna och förklara gång på gång att räkningen ska vara betald inom 10 dagar. Det tar energi som du behöver för själva verksamheten.

Effektiva påminnelser

För att påminnelser ska fungera så måste de vara effektiva. Det här handlar inte nödvändigtvis om att du måste vara tuff och få kunden att förstå att en utebliven betalning kan leda till hårdhandskar. När du får hjälp med fakturaköp från ett factoringbolag så kan du bli förvånad över hur kunder som alltid betalat sent plötsligt sköter sig utmärkt. Det här beror på att factoringtjänsten som vill köpa fakturan från dig vet hur man jobbar med indrivning av räkningar. De har en metod som är effektiv och som får kunden att sköta betalningar som önskat. Om du inte själv vill lära dig hur du ska jobba med påminnelser på rätt sätt så kan det alltså finnas en mening med att överlåta detta jobb till proffsen på factoringbolagen.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here