Att renovera badrummet är oftast både en god investering och det ger en ökad livskvalitet. Gamla badrum blir ofta ofräscha och gammal smuts och fläckar sätter sig ordentligt i fogar, hörn och på kakelplattor. Till slut går det inte att hålla badrummet snyggt och fräsch. Då kan det vara dags att renovera. Om badrummet är gammalt ökar dessutom risken för fuktskador.
Artikelns innehåll:
1. Vad kostar en badrumsrenovering?
2. De bästa & billigaste typerna av lån för badrumsrenoveringen
klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Vad kostar en badrumsrenovering?
När man renoverar badrummet bör man göra om allt. Tätskikt bör bytas och golvbrunnen bör bytas. Man kan sedan välja mellan våtrumstapet, våtrums matta eller kakel och klinker.
Våtrumstapet + våtrumsmatta är det billigaste alternativet och en sådan renovering brukar kosta mellan ca 25 000 kr upp till 60 000 kr efter ROT-avdraget. Om man istället väljer att helkakla badrummet och lägga in klinkergolv så kan man istället räkna med 80 000 kr upp till 140 000 kr beroende på hur exklusiva material man väljer. Priserna vi anger är generella uppskattningar och baseras på att man anlitar en hantverkare för renoveringen.
Vi rekommenderar alltid att man anlitar en certifierad hantverkare för att få det så kallade våtrumsintyget. Ett sådant intyg gör att din bostad blir enklare att sälja i framtiden. Man har alltid 10 års garanti på badrummet om man anlitar en hantverkare för renoveringen.
Renovering | Kostnad |
---|---|
Våtrumsmatta och våtrumstapet | 25 – 60 000 kr |
Kakel och klinker | 80 – 140 000 kr |
Låna till renoveringen
Värdet på bostaden ökar normalt mer än själva investeringen så är det värt att låna pengar för att genomföra renoveringarna. Ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån alternativt löser privatlånet när du säljer bostaden.
På Compricer.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Bästa typerna av lån för badrumsrenoveringen
Det är framförallt två typer av lån som lämpar sig för denna typ av renoveringar:
1. Utöka bolånet
2. Privatlån
Klicka för att gå direkt ner till önskad lånetyp
Utöka bolånet
Bolån är den lånetyp som har lägst ränta och det är det billigaste alternativet om man avser att bo kvar i bostaden under många år efter badrumsrenoveringen.
Låneutrymme måste finnas i bostaden – belåningsgrad
Har du låneutrymme kvar i din bostad kan du utöka ditt bolån för att finansiera badrumsrenoveringen. I Sverige får man maximalt ta bolån på 85 % av bostadens värde. Om man kan värdera upp sin bostad sjunker belåningsgraden (bolån dividerat med bostadens värde). Då frigör man låneutrymme och kan utöka sitt bolån för att finansiera badrumsrenoveringen.
Exempel:
Du har lån på 1 500 000 kr och din bostad är värd 1 800 000 kr. Du har då en belåningsgrad på 83 %. Det innebär att du bara kan låna upp ytterligare 2 % på bostaden. Det räcker inte långt.
Om du däremot kan värdera upp bostaden till exempelvis 2 000 000 kr med hjälp av en mäklare sänker du din belåningsgrad till 75 %. Då har du helt plötsligt 10 % (200 000 kr) i ledigt utrymme på bostaden som du kan nyttja för att utöka ditt bolån.
Kalkylatorn ovan hjälper dig att räkna ut din belåningsgrad
Kostnader som kan tillkomma vid utökning av bolånet
Det finns två stycken kostnader som tillkommer när man utökar bolånet:
1. Kostnaden för en skriftlig mäklarvärdering av bostaden – ca 1 500 – 2 500 kr.
Banken kräver oftast en ny värdering av bostaden. En mäklare kan hjälpa till med en sådan värdering men det kostar vanligtvis pengar eftersom värderingen skall vara skriftlig. Läs vår djupgående artikel om mäklarvärderingar🔗
2. Kostnad för pantbrev eller pantförskrivning.
Äger du en bostadsrätt kan bostadsrättsföreningen ta ut en administrativ kostnad för pantförskrivningen på ca 500 kr. Äger du ett hus kan det tillkomma kostnader för nya pantbrev om utrymme inte finns i de befintliga. Att ta ut nya pantbrev kostar 2 % av pantbrevets belopp + en administrativ avgift på några hundralappar. Läs vår djupgående artikel om pantbrev och pantförskrivningar🔗.
Värdera upp bostaden med en mäklare
En mäklare hjälper dig kostnadsfritt att avgöra om det går att värdera upp bostaden i det skick som den är idag. Om du efter det vill ha en skriftlig värdering av mäklaren som du kan använda mot banken så brukar den vanligtvis kosta ca 1 500 – 2 500 kr.
- Läs vår artikel om: Värdera upp bostaden
Bolån har lägst ränta
Bolån är den typ av lån som har lägst ränta. Bolån är alltså att föredra men tänk på att ta med kostnader för pant och värdering i kalkylen eftersom de påverkar totalkostnaden för lånet.
Typ av lån | Normal ränta just nu |
---|---|
Privatlån | 6 – 10 % |
Listränta rörligt bolån | 4 – 6 % |
Listränta 5 års bundet bolån | 3 – 4 % |
Privatlån/blancolån
Det andra alternativet är privatlån/blancolån. Du tar då helt enkelt ett privatlån för att finansiera badrumsrenoveringen. Det är lite högre ränta på privatlån än på bolån men det är väldigt smidigt och du slipper kostnader utöver räntekostnaden.
Privatlån är ett lån utan säkerhet, dvs banken har ingen säkerhet för lånet i din bostad, bil eller annan egendom. På grund av det har privatlån lite högre ränta än bolån.
Privatlån passar perfekt om du bara vill låna mindre summor, till exempel 10 – 500 000 kr och du planerar att betala tillbaka lånet inom några år.
Om du efter renoveringen kan värdera upp bostaden med hjälp av en mäklare så kan du i efterhand baka in privatlånet i ditt bolån och därmed få en lägre ränta. Om du tänkt sälja bostaden inom något år eller två är privatlån ofta billigare än att utöka bolånet eftersom det inte tillkommer en massa kostnader för pantbrev osv.
Låna till renoveringen
Värdet på bostaden ökar normalt mer än själva investeringen så är det värt att låna pengar för att genomföra renoveringarna. Ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån alternativt löser privatlånet när du säljer bostaden.
På Compricer.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Köp på avbetalning
Det tredje alternativet är att köpa på avbetalning. Det finns leverantörer som kan erbjuda avbetalning till skäliga räntor. Undersök möjligheterna till detta och jämför med lånealternativen ovan för att välja den finansiering som är mest fördelaktig för dig.
Läs även våra artiklar
- Flippa bostadsrätt/lägenhet med vinst – komplett guide
- Flippa hus – komplett guide
- Renoveringslån
- Räkna ut räntekostnaden för ett lån