Låna till nytt badrum – badrumsrenovering

låna till nytt badrum

Att renovera badrummet är oftast både en god investering och det ger en ökad livskvalitet. Gamla badrum blir ofta ofräscha och gammal smuts och fläckar sätter sig ordentligt i fogar, hörn och på kakelplattor. Till slut går det inte att hålla badrummet snyggt och fräsch. Då kan det vara dags att renovera.
Om badrummet är gammalt ökar dessutom risken för fuktskador.

När man renoverar badrummet bör man göra om allt. Tätskikt bör bytas och golvbrunnen bör bytas. Man kan sedan välja mellan våtrumstapet, våtrums matta eller kakel och klinker. Våtrumstapet + våtrumsmatta är det billigaste alternativet och en sådan renovering brukar kosta mellan ca 25.000 kr upp till 60.000 kr efter ROT-avdrag. Om man istället väljer att helkakla badrummet och lägga in klinkergolv så kan man istället räknar med 80.000 kr upp till 140.000 kr beroende på hur exklusiva material man väljer. Priserna ovan är ungefärliga och baseras på att man anlitar en våtrums-certifierad hantverkare för renoveringen.

Vi rekommenderar alltid att man anlitar en certifierad hantverkare för att få det så kallade våtrumsintyget. Ett sådant intyg gör att din bostad blir enklare att sälja i framtiden.

”Du höjer värdet på din bostad om du renoverar badrummet”

Låna pengar till badrumsrenovering – alternativ

Bolån
Det överlägset billigaste och bästa alternativet är om du har möjlighet att låna upp pengarna på din bostad, dvs utöka ditt nuvarande bolån. Det krävs i så fall att du har ledigt utrymme i värderingen på bostaden som du kan utnyttja för att utöka ditt bolån. Du får nämligen inte ha mer än 85% av husets värde i bolån enligt lagen.
En mäklare hjälper dig kostnadsfritt att avgöra om det går att värdera upp bostaden i det skick som den är idag.
Om du efter det vill ha en skriftlig värdering av mäklaren som du kan använda mot banken så brukar den vanligtvis kosta ca 2500 kr.

Bolån är den typ av lån som har överlägset lägst ränta. Bolån är alltså att föredra i alla lägen. Om du har en bostadsrätt är det enkelt att ta ut nya lån och det kostar vanligtvis bara några hundralappar i pantförskrivningsavgift att pantsätta bostaden för utökning av bolån. Om du har ett hus så krävs det att du har ledigt låneutrymme i dina pantbrev annars måste du ta ut nya och det kostar 2% i pantbrevs-kostnad (2% på lånets/pantbrevet storlek) om du skall ta ut nya pantbrev. Även om du måste ta ut nya pantbrev så blir detta oftast det billigaste alternativet för dig.

Privatlån/blancolån
Det andra alternativet är privatlån/blancolån. Du tar då helt enkelt ett privatlån för att finansiera badrumsrenoveringen. Det är lite högre ränta på privatlån än på bolån men det är väldigt smidigt och du slipper kostnader utöver räntekostnaden. Om du efter renoveringen kan värdera upp bostaden med hjälp av en mäklare så kan du i efterhand baka in privatlånet i ditt bolån och därmed få en betydligt lägre ränta.
Om du renoverar badrummet så ökar du värdet på ditt hus eller din lägenhet.

Räkna ut hur mycket ett lån kostar dig varje månad med och utan amorteringen med hjälp av våra smidiga kalkyaltorer som räknar ut alla kostnader och amorteringar åt dig.
->Länk till kalkylator för Bolån och boendekostnad
->Länk till kalkylator för privatlån och övriga lån

Lägsta möjliga räntan – pressa bankerna

På hemsidan Lånekoll.se kan du jämföra både bolån och privatlån kostnadsfritt.
Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here