Juli månad är fylld av spekulationer kring bostadsmarknadens utveckling. Är den stabil eller kommer den att svaja upp och ner?1 Majoriteten av mäklarkåren tror på en stabilisering under hösten, enligt Dagens Industri. Men det finns flera faktorer som kan påverka, det är inte många som tror att Riksbankens höjningar av räntor är avklarade.
Läs mer: prognoser på bostadspriser
Oförändrad prisnivå under hösten 2023?
-En ganska överväldigande majoritet, runt 70 procent, tror på oförändrade priser under tredje kvartalet, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef hos Mäklarsamfundet och fortsätter:
-Vi har under hela 2023 sett en stabilisering. Vi börjar nå räntetoppen och har i alla fall de flesta räntehöjningarna bakom oss. Dessutom har vi en stabil arbetsmarknad.
Tidigare räntehöjningar har dock inte slagit igenom ännu, samt omförhandlingar av lån ska utföras.
Anders Mortiz, VD på Skandiamäklarna menar trots detta att det finns positiva faktorer.
-Elpriset har fallit tillbaka, inflationen faller tillbaka och även om det troligtvis kommer en räntehöjning till är räntetoppen nära, säger han, hittills i år har det sålts ungefär 20 procent färre villor och uppemot 25 procent färre bostadsrätter. När det dessutom finns ett uppdämt behov av att flytta och att bostadsbyggandet sjunkit kraftigt bör priserna stabiliseras, säger Anders Mortiz.
Olika saker kan hända
Erik Olsson fastighetsförmedling arbetar efter två olika scenarios, det ena är att Riksbanken inte höjer fler räntor och bostadsaffärerna ökar, det andra är att fler räntehöjningar triggar en lågkonjunktur vilket också leder till ökad försäljning eftersom folk inte har råd att bo kvar.
-I båda fallen blir det fler affärer – men i det ena läget oförändrade priser, i det andra fallande, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson.
Hemnets barometer – kan man lita på den?
Hemnets barometer som kom ut i juli för hur prisförväntningarna ser ut framledes visar att en majoritet tror på oförändrade priser, hela 42,5%. Hemnets analytiker Erik Holmberg säger:
-Börjar man se under hösten att Riksbanken och bankanalytiker börjar tala om kommande räntesänkningar så kommer sannolikt bostadsmarknaden ta det som en positiv indikation. Då är det inte osannolikt att vi sett prisbotten. Å andra sidan, hamnar vi i ett läge där den här räntenivån är det nya normala, då finns det risk för en ny period av nedgång.
Baksmälla för nyproduktion
Nollräntan övergick i chockränta, vilket har kostat bostadsrättsföreningar inom nyproduktion mycket dyrt och även drabbat bolånetagare.2 Nyligen sågs en styrränta på 0%, idag är den 3,75% och kan enligt vissa prognoser snart bli 4,25%.
Swedbank tror på en ny räntechock för hushållen och bostadsrättsföreningarna där det finns lån med eskalerande räntekostnader. Inom nyproduktion, som från början hade bra kalkyler, finns det risk att bostadsrättsföreningen, när räntorna ska betalas, kan bli tvingade att höja månadsavgiften rejält för bostadsrättsinnehavarna. Bland annat Har Svenska Dagbladet tagit upp problemet på grund av den tid det kan ta mellan intresse/ signering och inflyttning i en nyproducerad bostadsrätt. Villkoren har ändrats snabbt. Få hade räknat med dessa rekordsnabba höjningar av räntan.
-När vi tar fram ekonomiska planer så är det ögonblicksbilder, menar Mårten Lilja, vice VD på Riksbyggen, tyvärr har förändringen kommit väldigt snabbt och kraftigt. Vi ska inte glömma att i början av 2022 trodde Riksbanken fortfarande på en styrränta som skulle vara noll även i slutet av 2024, idag stresstestas bankerna för att klara en boränta på uppåt 7 procent, säger han till Svenska Dagbladet.
Lind Younes, marknadschef på HSB säger:
-Bankernas räntemarginaler och kostnadskalkyler får en nyckelroll i stället för bostadsrättsutvecklarna, det har blivit branschpraxis.
Kalkylerna sprängs
Swedbanks privatekonom Arturo Arques sänder en varning som gäller bostadsrättsföreningar. Kostnadskris i byggsektorn och akut ränteläge gäller alla, men hos de nya bostadsrättsföreningarna kommer även andra kalkyler att sprängas.
-De kommer att upptäcka att inte bara räntekalkylerna spricker utan även de budgeterade kostnaderna för slitage och periodiskt underhåll, säger Arturo Arques, det finns stora och systematiska underskott i föreningar som fått ekonomiska underlag som varken tar hänsyn till stigande räntor eller framtida underhåll, säger han till Svenska Dagbladet, allt som kunde gå fel har gått fel när det gäller nyproducerade bostadsrättsföreningar.
Köparen kan avbryta köpet
Enligt Bostadsrättslagen kan en köpare av en nyproducerad bostadsrätt avbryta köpet om det visar sig att avgiften höjs för mycket jämfört med originalkalkylen vid förhandsteckningen av lägenheten.
Å andra sidan menar ”byggarna” att några tusen i månaden inte ska avgöra då det ännu inte finns någon dom som kan vara vägledande i detta. Regeringen följer frågan.
Källa:
1)https://www.dagensps.se/privatekonomi/bostad/maklarna-sa-blir-hostens-bostadspriser
2)https://www.dagensps.se/privatekonomi/bostad/varning-for-nyproduktion-skev-kalkyl-och-dubbelsmall
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.