Renovera badrum – vad säger försäkringsbolaget & våtrumsintyg

Renovera badrum

Att renovera badrummet är en trevlig investering som inte bara höjer intrycket av din bostad utan även marknadsvärdet på bostaden. Ett snyggt helkaklat badrum med klinkergolv kan ge din bostad ett rejält lyft. Vad gäller egentligen när man skall renovera sitt badrum? Vi går till djupet med bestämmelser och regler kring att renovera badrum.

Får man renovera badrummet själv i en bostadsrätt eller måste det göras av en hantverkare?

Villa:
I en villa eller ett friköpt radhus är det alltid fritt fram att renovera badrummet själv. Eventuella skador som uppstår drabbar ju då endast ditt eget hus.

Bostadsrätt:
Om det inte står något i bostadsrättsföreningens stadgar så får du renovera ditt badrum själv alternativt ta hjälp av en kompis.
Vissa bostadsrättsföreningar skriver in i stadgarna att badrumsrenoveringar måste utföras av hantverkare med någon sorts våtrumslicens. Detta gör föreningar för att undvika skador på fastigheten som bostadsrätten ligger i. Står det inget i stadgarna är det alltså fritt fram att renovera själv.

Om du väljer att renovera själv så är det viktigt att utföra renoveringen på ett korrekt sätt, som gör att det inte blir fuktskador eller vattenläckor. Om du utför en renovering som försäkringsbolaget inte godkänner så kan försäkringsbolaget i värsta fall neka dig ersättning vid en eventuell skada. Det kan bli fruktansvärt dyrt om du har otur. Bor du i ett flervåningshus så kan det rinna ner vatten till grannarna och skapa fuktskador även i grannarnas lägenheter. Det kan bli extremt kostsamt så var försiktig.

Lånelöfte, renoveringslån eller förhandla ner dina nuvarande räntor

Med hjälp av den kostnadsfria hemsidan Lånekoll.se kan du låna till renoveringar, skaffa lånelöfte eller få gratis hjälp att förhandla ner dina nuvarande räntor på dina lån. Lånekoll.se jämför upp till 30 st banker och har tidigare hjälpt kunder att få ända ner till 1,09% i ränta på bolånen. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Anlita hantverkare med våtrumslicens & få ett våtrumsintyg / kvalitetsdokument.

Du bestämmer dig för att ta det säkra före det osäkra och väljer att anlita en hantverkare för att renovera ditt badrum. Det kommer att kosta dig allt från ca 25.000 kr och uppåt. Priset beror mestadels på vilken typ av material du väljer. Våtrumsmatta och våtrumstapet är det billiga alternativet, kakel på väggarna och klinkergolv är det dyra alternativet. Ett normalstort badrum med klinkergolv och kaklade väggar brukar normalt kosta mellan 80.000 kr – 125.000 kr att renovera.

Väljer du att anlita en hantverkare kommer du att få ett våtrumsintyg av hantverkaren när arbetet är utfört. Detta våtrumsintyg innebär att du får 10 års garanti på badrumsrenoveringen. Det är hantverkarens firma som du vänder dig emot ifall du skulle få problem med ditt badrum. Ett våtrumsintyg är väldigt bra att kunna visa för spekulanter vid en försäljning av bostaden. Det ger trygghet till spekulanter och det gör att bostaden stiger i slutpris vid en eventuell försäljning. Tänk på att välja en hantverkarfirma som inte är på väg att gå i konkurs. Om företaget lägger ner eller går i konkurs så gäller inte längre din 10 åriga garanti.

Ett tips är att anlita en firma som har någon sorts våtrumscertifiering, till exempel BKR- eller GVK certifiering. Då vet du med säkerhet att firman vet vad som krävs vid en badrumsrenovering.

Tips: Jämför offerter från hantverkare
Dorunner.se kan du samla in offerter från olika hantverkare med en enda ansökan. Du kan sedan jämföra hantverkarna och deras offerter för att hitta den bästa. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

Anlitar du en hantverkare så får du göra ROT-avdrag på arbetskostnaden.
I vår artikel om ROT- och RUT-avdrag kan du läsa mer om vad ROT-avdraget är samt hur det fungerar.

Renovera badrummet själv och därmed inget våtrumsintyg.

Du väljer att anlita en hantverkare svart eller att göra jobbet själv.
Det viktigaste är att tänka på vad försäkringsbolaget kommer att säga om det skulle uppstå en vattenläcka eller fuktskada. Om arbetet är utfört på ett korrekt sätt enligt rådande branschregler så täcker din hemförsäkring med bostadsrättstillägg eventuella skador. Slarvar du så kan försäkringsbolaget neka ersättning och kostnaderna kan då springa iväg vid en skada. Var noga med att dokumentera alla steg i renoveringen av badrummet genom att ta tydliga bilder med en kamera, spara kvitton och skriva ner processen. Det gör att du sedan kan visa försäkringsbolaget hur du gått till väga vid renoveringen. Om du dokumenterat ordentligt så kan du även visa detta vid en försäljning och de flesta spekulanterna kommer att vara nöjda med det för att känna sig trygga i affären.

Det absolut säkraste alternativet är att riva ut det gamla badrummet och göra om allt från grunden. Byt golvbrunn, se till att den sitter tillräckligt långt från väggen och se till att det är ordentligt fall mot golvbrunnen. Golvbrunnen är det känsligaste stället i ett badrum och är den plats där överlägset flest fuktskador uppstår. I vissa föreningar erbjuder man en ersättning/kompensation till den som renoverar sitt badrum för just golvbrunnen.

Exempel

Du renoverar ditt badrum och får kompensation på 4000 kr från bostadsrättsföreningen för byte av golvbrunn vid uppvisande av kvitto. Detta gäller även om du väljer att anlita en hantverkare.

Du skall sedan se till att du följer branschens regler när du skapar ett tätskikt och vid rördragningar genom tätskiktet. Det är kritiskt att det utförs korrekt. Tätskiktet är det som hindrar fukt och vatten från att nå ut från badrummet ut i vägg och konstruktion. Kakel och klinker är inte tätt för fukt utan släpper igenom massor av fukt. Luftfuktigheten bakom ditt kakel och klinker är skyhög när du till exempel duschar i ditt badrum. Tätskiktet stoppar sedan fukten från att dra vidare och gör att den stannar i badrummet och torkar upp.

Att sätta kakel eller klinker direkt på befintligt kakel, klinker, våtrumsmatta eller våtrumstapet

Att sätta kakel och klinker på befintligt kakel, klinker eller direkt på våtrumstapet och våtrumsmatta är populärt idag. Vad säger då reglerna kring detta. Att sätta kakel eller klinker rakt på gammalt kakel och klinker är helt okej. Det är endast estetiskt och påverkar inte tätskiktet. Det viktiga, och svåra är att få det tätt och fint runt golvbrunnen för att undvika att det samlats vatten mellan de olika lagren av kakel/klinker.

Att sätta kakel och klinker på befintlig våtrumsmatta eller våtrumstapet är däremot en knivigare fråga. Detta beror på att själva våtrumstapeten och och mattan ÄR det befintliga tätskiktet. Det sitter med andra ord inget tätskikt bakom våtrumsmattan och våtrumstapeten. Enligt försäkringsbolagen är det generellt sett inte godkänt att sätta kakel och klinker direkt mot våtrumsmatta och våtrumstapet. Det finns vissa speciella våtrumsmattor och våtrumstapeter som är godkända för att sätta kakel och klinker direkt på. Det krävs då en speciell typ av fix. Fix kallas det lim som fäster plattorna mot väggen. Det är alltså inte godkänt av försäkringsbolagen att sätta kakel och klinker i sitt gamla 90-tals badrum med befintlig våtrumsmatta och våtrumstapet. Vanligt fix kan göra att våtrumsmattan och våtrumstapeten spricker bakom plattorna. Det kan orsaka fuktskador som då hemförsäkringen inte täcker.
Bor du i en villa eller ett enplansradhus med golvvärme i badrummet så är risken dock liten att någon större fuktskada skulle uppstå. Bor du däremot i en lägenhet så är detta sätt att renovera ditt badrum inte att rekommendera.

Oavsett om renoverar själv eller om du väljer att anlita en hantverkare för att renovera ditt badrum så är kostnaderna avdragsgilla i deklarationen.
Du kan läsa mer om vad som gäller för avdrag i deklarationen vid renoveringar

Låna till badrumsrenovering

Att renovera ett gammalt badrum brukar vara en god investering. Oftast har man inte tillräckligt med pengar på kontot för att bekosta en renovering av badrummet.
Det smartaste är att ta ett tillfälligt renoveringslån som man sedan kan baka in i sitt befintliga bolån eller lösa i samband med att man säljer bostaden.

Använd den helt kostnadsfria hemsidan Lendo.se för att undersöka var du kan få den bästa räntan och de bästa villkoren på ditt renoveringslån. Du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter hos Lendo och det är helt gratis.

Sälja bostaden?

Om du skall sälja bostaden när du renoverat klart ditt badrum så behöver du välja en riktigt bra mäklare. Använd den kostnadsfria hemsida Mäklarofferter.se för att samla in offerter och för att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja vilken mäklare som skall hjälpa dig med en skriftlig värdering eller med att sälja bostaden. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på Mäklarofferter.se och deras tjänster är helt gratis.

127 KOMMENTARER

 1. Hej
  Jag har ett badrum som ja skulle vilja kakla min bror har haft certifikat för kakling men han betalar inte den licensen idag då han inte jobbar aktivt med de området . Fråga ett är nu är det okej att han kaklar ?
  Fråga 2 Och nu efter jag läste detta inlägg så undrar jag hur gör man om mitt badrum har lite kakel vid duschen och jag hade velat kakla resten av badrummet , väggarna är målade och antagligen något medel där för att de inte ska bli fuktskada går de o kakla direkt på eller måste jag riva ut allt även golvet o göra om allting ?

  • Hej tanja.

   1. Ja det går bra med du får inget våtrumsintyg då och därmed får du inte heller 10 års garanti.

   2. Det går bra att kakla resten av badrummet men om det skulle bli något problem i efterhand så finns risken att försäkringen inte täcker.
   Det är säkrast att totalrenovera badrummet, dvs riva ner det gamla.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!

  Jag och min sambo bor sedan två år tillbaka i en bostadsrätt som är byggd 2012. Nyligen har det av oklar anledning uppstått en tunn spricka i kaklet längst ner mot golvet. Sprickan sträcker sig över flera plattor varav de flesta sitter i duschhörnan. Vi undrar därför om detta är något som täcks av någon garanti då det var mindre än 10 år sedan badrummet byggdes?

  Mvh Jonas

  • Hej Jonas.

   Förmodligen kan det gå på garantin.
   Kolla upp det med företaget som byggde bostäderna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. JAg gjorde ett helkaklat badrum på 90-taletoch följde då de rekomendationer som gällde då. Minst 3 lager primer på golv och vägg innan jag satte ytskicktet. JAg har elslingor för golvvärme. NU vill jag byta ytskicket, alltså byta ut både golv och väggar. Räcker det med att jag har denna primer under, eller måste jag göra något ytterligare?

  • Hej Mats.

   Jag är osäker på vad som gäller om man ändrar ytskiktet. Du får nog ringa ditt försäkringsbolag och höra vad de säger om att ändra ytskitket. Det kan vara så att de räknar det som en ny renovering och att tätskiktet måste bytas då också.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!
  Vi har fått en mindre fuktskada vid golvbrunnen och försäkringsbolaget anser att vi borde ha förstått att beskrivningen ”renoverat med kakel och klinkers” innebar att tätskikt och golvbrunnar inte byttes ut. Då skulle det ha står ”totalrenovering”. Vi har levt i tron att hela badrummet var renoverat och jag menar att det är fråga om hur man tolkar ord. Vid försäljningen upplyste ingen oss om att underarbetet var ogjort och vi som lekmän trodde ju att renovering betydde renovering… vad säger du, borde vi ha begripit?

  • Hej Hanna.

   Tyvärr har ni brustit i er undersökningsplikt när ni köpte bostaden.
   En besiktningsman hade upptäckt att badrummet inte var renoverat ordentligt med nya tätskikt, golvbrunn osv.
   Försäkringsbolag täcker sällan fuktskador i badrum som inte är korrekt renoverade.

   Det blir en dyr läxa för er. När man köper en bostad måste man undersöka extremt noga vad man köper och man bör anlita en besiktningsman om man känner sig osäker.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej! Vi ska till att köpa ett gallalt hus där man renoverat badrummet för 4 år sedan. det är gjort i egen regi och säljaren havdar att det finns tätskikt och att försäkringsbolaget godkänt renoveringen.

  I besiktningsprotokollet från besiktningsmannen inför försäljningen står det dock dels attd et är fel fall i duschen, och dela att det är för långt avstånd mellan överkant golvbrunn och kliners och att golvbrunnen därför ej är installerad enligt braschregler.

  Säljaren försöker få tag på den från hans försäkringsbolag som godkände renoveringen. Vad ska vi kräva för intyg från säljaren eller måste vi förhandla om priset oga risken vi tar för detta? blir inte klok och får olika svar överallt. Mäklaren tycker vi ska ta dit ett försäkringsbolag som ska lämna offert. Skyddar det oss på något vis alls?

  • Hej Jannika.

   Ni kommer inte kunna få något intyg av säljaren.
   Ni kommer förmodligen inte att hitta något försäkringsbolag som kan garantera att de står för alla kostnader vid en skada heller.
   Om ett försäkringsbolag kan lova det så kommer ni med största sannolikhet att få en betydligt högre månadspremie på försäkringen.

   Hade jag varit du så hade jag förhandlat om priset på bostaden om inte säljaren kan lösa något intyg (vilket säljaren inte kommer att lyckas med)

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej Andreas, tack för snabbt svar. Följdfråga:

   Då menar du alltså att det inte finns någon som helst försäkring som täcker detta?

   Ansvaret har varit byggherrens som sagt men då det gått 10 år så hamnar ansvaret hos bostadsrättshavaren men det måste väl ändå finnas något som försäkrar detta? Det är juh helt sjukt annars. Varför ska jag bli skyldig till något som jag inte orsakat, som jag inte kunnat förutse, som jag inte kan försäkra mig till?

   Som sagt flyttade jag in i lägenheten för några år sedan. Omöjligt för mig att veta att väggen kommer lossna.

   Tack på förhand.

   Mvh Saro

   • Hej igen Saro.

    Som sagt, allt står i försäkringsvillkoren.
    Jag har tyvärr ingen mer vägledning än så att erbjuda.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas,

   Jag bor i en bostadsrätt byggd 2007. En bit av väggen har lossnat, dvs ca 50×50 cm kakel. Detta har jag anmält till BRF:en som ska utföra en utredning genom att kalla hit ett fackman. När jag kontaktade mitt försäkringsbolag där jag har bostadsrättsförsäkring så frågade jag om jag kunde bli betalningsskyldig och fick svarat att det berodde på om det va en vattenskada. Om det inte är fallet så finns det en risk att försäkringen inte täcker och att jag behöver då stå för kostnaden. Tydligen finns det någon regel som säger att byggfel inte täcks till. Då garantitiden på 10 år har passerat kan jag heller inte reklamera det till byggherren.

   Stämmer allt detta? Hur kan jag bli skyldig till något? Detta är helt sjukt!

   Tack på förhand.

   • Hej Saro.

    Det stämmer.
    Om det är en vattenskada eller annan skada som är orsaken till felet så täcker hemförsäkringen.
    Om inte så kan du nog räkna med att du får betala felet själv.

    Det står i dina försäkringsvillkor vilken typ av skador som försäkringen täcker.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej, jag har köpt en bostadsrätt där säljaren själv renoverat badrummet med hjälp av ”behöriga” vänner.
   De var tydliga med i annons och på visning att det var fackmannamässigt utfört men våtrumsintyg fanns ej. Jag blev sedan muntligt lovad dokumentation på renoveringen, vilket sedan resulterade i tre bilder via sms, det var allt jag fick som kallades dokumentation. Då var köpet redan gjort. (dumt av mig förstår jag i efterhand)
   Hur kan jag gå tillväga för att få koll på min status här? Ska jag ta dit en besiktningsman? Ska jag fråga mitt försäkringsbolag hur de ställer sig till det jag har?
   Jag är orolig över vad jag blir skyldig till i resterande bostadshus då jag bor högst upp ifall det skulle hända något och jag ej har våtrumsintyg.
   Jag vill få större koll på vad jag har för skyldigheter och hur jag kan försäkra mig.
   Tack på förhand!

   • Hej Linda.

    Kan du hitta någonstans skriftligt i dina papper att badrummet är ”fackmannamässigt utfört” så kan du ta dit en besiktningsman och bedöma om så verkligen verkar vara fallet.

    Om du inte hittar någon sådan text i dina papper så kan du inte göra så mycket tyvärr.
    För att vara 100% säker och trygg då så måste du renovera om badrummet.
    Eftersom det inte går att ta reda på hur tätskikt och golvbrunn är utfört och monterat så kan du aldrig vara säker på att försäkringen täcker allt.
    Däremot är det viktigt att du har bostadsrättstillägg på din hemförsäkring då den tillsammans med föreningens fastighetsförsäkring brukar täcka det mesta vid en eventuell vattenskada.
    Ytskikten kommer du dock att få bekosta själv om inte badrummet är korrekt renoverat.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Jag såg en fråga ang att ett företag skulle vara behörigt eller inte men har 10 års garanti och lämnar ett intyg hur arbetet är utfört, Varför skulle firman vara oseriös enligt dig?
   Då Boverket är lagen och inte Byggkeramikrådet då det är bara rekomendationer, och ”oseriöst Företag enligt dig? ”kanske grundar sig allt på att man ska betala en avgift varje år för att kalla företaget behörigt?
   Skillnaden är ingen då du får göra badrummet själv och ev en firma kan göra detsamma med dokumentation som är allt som behöves .

   • Hej Anon.

    Det är för att man alltid bör ta det säkra före det osäkra som konsument.
    I en tidigare kommentar svarade jag:
    ”Enligt Bkr och GVK så förekommer det falska Våtrumsintyg och Kvalitetsdokument ute bland oseriösa byggföretag. Därför är det viktigt att kolla upp att verkligen företaget är godkänt hos någon av branschorganisationerna som utger dessa dokument. Det händer även att oseriösa byggföretag fortsätter marknadsföra sig som godkänd trots att deras certifikat blivit indraget.”

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Jag bor i en lägenhet och min hyresvärd är Uppsalahem AB. Det var för många år sedan som de renoverade mitt badrum.Den rörmontör som installerade en toalett lämnade lägenheten med olja från toaletten på klinkerplattor. Det är även en grop i golvet intill golvbrunnen som ligger på fel plats. Igår kom en person från deras service personal att limma fast toalettstolen på golvet.Och efteråt var det hemska avgaser kvar ca 1 dygn(trots ventlilation). Jag har gjort felamälningar många år men får inget svar från ansvariga vid Uppsalahem AB. Frågan är vad jag kan göra?

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej Andreas! Du skrev tidigare att man ska kolla upp om hantverkarens firma har gått med vinst. Om det visas på allabolag att ”Res. e. fin” är starkt negativ, är det detsamma som att firman har gått med förlust och hur pålitlig kan allabolag-sidan vara? Kan det vara missvisande att det står att ”Res. e. fin” är negativt? Hur får allabolag sitt underlag egentligen? Är det baserat på firmans faktiska deklarationer?

   • Hej Anon.

    Alla bolags uppgifter är korrekta.
    De hämtas från bolagsverket.

    Att ett företag har ett negativt resultat efter finansnetto något enstaka år behöver inte betyda att företaget går dåligt.
    Men det gör absolut att man borde kika lite mer noga på företagets ekonomi.
    Om du känner dig osäker på hur man tolkar en årsredovisning så rekommenderar jag att du tar hjälp av någon som kan.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vi ska renovera badrummet (bor i villa) och kommer sitter med olika offerter. En av hantverkarna har inte BKR- eller GVK-certifikat men säger att vi får ett ”intyg med garantin samt dokumentation i form av bilder av alla moment med tätskikten”. De skriver också att ”garantibevis lämnas på 3 år och 10 års garanti på tätskiktet”. Vad jag förstår är ”våtrumsintyget/kvalitetsdokumentet” just en garanti på 10 år av företaget. Spelar det någon roll i praktiken att företaget inte har ”licens” om de ändå erbjuder 10 års garanti? Skulle du avråda från att anlita dem? (Det är en liten firma men som funnits länge och i övrigt verkar ha goda omdömen.)

   • Hej Vi undrar.

    Nej jag skulle inte anlita den firman. Det låter skumt. Varför skaffar dom sig inte bara våtrumscertifiering om dom nu arbetar med att renovera badrum?
    Välj ett större företag med våtrums-certifikat istället även om det kostar mer.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej.
   Jag köpte en lägenhet för cirka 6 år sen, där säljaren renoverade både kök och badrum. Nu idag ska jag sälja min lägenhet och några frågar om våtrumsintyg? Jag har inget då jag inte fick något av tidigare säljare.. Finns de något sätt man kan kolla upp ifall badrummet har ett våtrumsintyg? Eller nu 6 år senare och det forfarande fungerar bra, bör va lugnt? Vad gäller nu vid försäljning? Kan det ställa till de?

   /

   • Hej Fundersam.

    Du kan endast få tag i våtrumsintyget om den som renoverade badrummet (dvs säljaren) har det.
    Du får helt enkelt kontakta din gamla säljare och fråga.

    Om du inte får tag i något våtrumsintyg så är det tyvärr kört. Då får du sälja lägenheten utan våtrumsintyg. Det är inga konstigheter dock. Bara du och din mäklare är noga med att inte lova någon spekulant att det finns våtrumsintyg.

    Det är som sagt väldigt vanligt att lägenheter säljs med badrum som är renoverade utan våtrumsintyg. Om inte du lämnar några utfästelser gällande badrummet så kan du vara lugn. Du får alltså inte lova att badrummet är korrekt renoverat eller säga att det finns våtrumsintyg om någon frågar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Jag ska själv renovera min badrum. Och byta el centralen.vad är det man ska tänka på. Ska jag meddela försäkringen,Hur ska jag gå efter reglar.
   Tack

   • Hej Sinan.

    El får du inte fixa med själv enligt lagen. Om det sker en olycka måste du kunna bevisa att elen i ditt hem är dragen av en behörig elinstallatör, annars riskerar du att bli åtalad och du riskerar att inte få en krona av försäkringsbolaget. Gällande badrummet så skall du se till att allt genomförs ordentligt enligt reglerna och du skall dokumentera alla steg.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Andreas nämner att man ska ”Kolla även så att inte företaget riskerar att gå i konkurs för då gäller inte längre din 10 års garanti.” I dagens ostabila ekonomiska läge har vi sett etablerade multinationella företag gå i konkurs utan förvarning. Hur ska man kunna förutse att firman man funderar på att anlita inte riskerar att gå i konkurs inom de närmaste 10 åren? Att få referenser från nöjda kunder är en sak men hur ska man kunna få reda på hur väl firman sköter sin ekonomi och att de inte har stora skulder eller andra tecken på att det finns risk att firman kan avvecklas inom 10 år? Vad händer om firman byter ägare?

   • Hej Anon.

    Man kan kolla i årsredovisningen på till exempel allabolag.se.
    Om ett aktiebolag byter ägare spelar ingen roll. Företaget är fortfarande ansvarigt för de garantier som de lämnat.

    Mvh admin på Ekonomifokus

    • Vilken typ av information ska man kolla efter? Låter svårt att förutse vad som ska hända med en firma inom 10 år. Ägaren kanske beslutar sig för att lägga ner p.g.a. oförutsedda omständigheter, såsom långvarig sjukdom.

     • Hej igen Anon.

      Självklart kan man inte förutse vad som händer inom 10 år men om du väljer en stor och stabil firma med många års historik så kan du känna dig lugnare med att de finns kvar om 10 år än om du väljer en pytteliten nybildad firma.
      Det är lite som när du köper prylar. Köper du dom på IKEA så kan du vara ganska säker på att IKEA finns kvar under tiden du har din garanti. Köper du prylarna på någon pytteliten nystartad butik så vet du ju aldrig hur länge de finns kvar.

      Jag hade tittat på historiken framför allt. Har firman funnits i många år och dessutom gått med vinst så hade jag inte känt mig särskilt orolig.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Tack för tidigare svar.
   Undrar om ett företag tidigare varit GVK auktoriserade och när vi nu tittar på GVK sidan, så står det att detta företag inte är anslutet längre. Står att företaget har gått ur på egen begäran.
   Hantverkaren skriver i offerten att de lämnar ett våtrumsintyg.
   Men har våtrumsintyget någon koppling till att man måste vara ansluten till GVK?
   Eller kan ett företag utfärda detta utan att vara GVK auktoriserade?

   • Hej Maria.

    Det kan vara så att de fortfarande är auktoriserade att renovera badrum. De kan vara auktoriserade av BKR till exempel.
    Fråga hantverkaren vilken certifiering de har och om de svarar GVK så kan du ju ifrågasätta varför de har gått ur.
    Om du anar några konstigheter är det bättre att du byter hantverkare och anlitar något stort företag så att du kan känna dig trygg.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!

   Vi har fått mögel på silikonfogen mellan golv och vägg i badrummet och har anlitat en fackman för att byta ut den. Bör man få ett våtrumsintyg för det jobbet?

   • Hej Silikonfog.

    Du kan inte få ett våtrumsintyg på en fog.
    Det är vid totalrenoveringar av badrum som du får ett våtrumsintyg och garanti på utförandet.

    Mvh admin på Ekonomiofkus

  • Hej
   Samlar in offerter på badrumsrenovering.
   Fått en offert där det står våtrumsintyg 600 kr.
   Vad innebär ett våtrumsintyg? Är detta samma sak som garanti på våtrumsjobbet.
   Företaget säger att de ska kakla på befintlig våtrumsmatta. Är det vanligt och säkert att man gör så.
   Maria

   • Hej Maria.

    Det går att kakla på befintlig våtrumsmatta om man gör på rätt sätt.
    Våtrumsintyget innebär 10 års garanti på jobbet så om du kan få ett korrekt våtrumsintyg när de kaklar på befintlig matta så är det ju toppen.
    Var försiktig bara och kolla upp bolaget noga så att det inte är ett bluff-bolag.
    Kolla upp så att bolaget verkligen har våtrumslicens, det ger en extra trygghet.
    Kolla även så att inte företaget riskerar att gå i konkurs för då gäller inte längre din 10 års garanti.

    Om du känner dig osäker är det bättre att du kontaktar någon som har bra koll på badrumsrenoveringar som kan hjälpa dig.

    Mvh admin på Ekonomiofkus

  • Hej
   Vad händer om ett företag har renoverat badrummet och lämnat våtrumsintyg och går i konkurs? Hur fungerar garantin då?

   • Hej Maria.

    Då förlorar man sin garanti.
    Därför skall man alltid kolla upp företaget man anlitar så att det ser bra ut ekonomiskt.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   jag har kollat med olika firmor att renovera mitt badrum på ca 6kvm golv yta samt kakla och lägga klinkers

   vissa firmor säger 3-5 veckor
   vissa säger 1 vecka
   och andra = 1-2 veckor

   går det verkligen att renovera ett badrum på 7 dar på ett korrekt sätt, jag menar det känns som att det är omöjligt på 7 dar?

   • Hej Ron.

    Jag är inte helt säker men jag tror att det skall gå att genomföra på en vecka på ett korrekt sätt.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hejdan.
   Kanske en konstig fråga men kan man och får man lägga ny våtrumsmatta ovan den gamla både på golv och vägg utan att ta bort den gamla?
   Finns inga skador på gamla mattorna varken på golv eller vägg.

   • Hej Sven.

    Jag vet inte tyvärr.
    Jag har aldrig hört någon som gjort det så jag har inget bra svar på din fråga tyvärr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Jag såg Admin sa något om förfalskade Intyg,Kvalitetsdokument som hade kommit upp på marknaden ? Är det fel att skriva ett eget kvalitetsdokument hur badrummet är gjort med tätskikt och att man har uppfyllt Boverkets regler samt BBV ? Och vad skulle skillnaden vara att få ett Intyg från någon Behörig företag samt göra ett själv som bevisar hur arbetet är utfört ?

   • Hej Johan.

    Ett våtrumsintyg från en firma innebär en garanti på att badrummet är utfört enligt konstens regler.
    Ett våtrumsintyg innebär även 10 års garanti på badrummet från företaget som utfärdar intyget.
    Då har du alltså en firma att vända dig mot om något skulle visa sig vara fel på badrummet.

    Du kan gör egen dokumentation med beskrivningar och bilder över arbetet som är gjort.
    Det kan underlätta vid en försäljning samt i kontakten med försäkringsbolaget.
    Men att skriva ett ”eget våtrumsintyg” som privatperson går inte.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej var ska jag vända mig.Vårat badrum renoverades av föreningen brf 2002-2003 men det har börjat bli sprickor i golvet och väggen längst ner i duschen .Vet ej om det är något för det har sprängt för ny bygge runt om i några år eller för vi har tvättstuga och torkrum under våran lägenhet.

   • Hej Suzana.

    Garantin på badrummet har gått ut så du får tala med en hantverkare och se om det är något som behöver åtgärdas.
    Du kan även snacka med föreningen. Jag vet föreningar som har fått ersättning av bygget som sprängt eller pålat i närheten av bostäder och att det blivit skador på bostäderna på grund av det.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej vad gäller vid nybygge ska bygga nytt hus och en släkting ska lägga kakel och klinkers i våtrummen dock så har han inte licens men kunskapen har han.vilka regler gäller kan kommunen kräva att arbetet är gjort av någon med våtrumslicens och vad säger försäkringsbolaget jag behöver inte ett våtrumsintyg för egen del utan min fråga är om det är möjligt att göra på det här viset.

   • Hej Johan.

    Kommunen kräver inget sådant.
    Det går utmärkt att göra badrummen själv i ditt hus.
    Se bara till att dokumentera allt arbete väl så att du har ett bra underlag att visa försäkringsbolaget vid en eventuell skada.
    Fråga försäkringsbolaget innan du bygger hur de tycker att du skall dokumentera.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • hej!

   Jag ska börja bygga ett nytt hus som jag kommer få stommonterat. Där jag planerar att göra badrummen själva, allt förutom det som har att göra med vatten och el. Hur kan jag få mitt badrum godkänd i ett nytt hus samt ett våtrumsintyg?

   Mvh Jasse

   • Hej Jasse.

    Det enda sätt du kan få ett våtrumsintyg (vad jag känner till) är genom att anlita en hantverkare.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Helt nytt kakel har en BRF byggt upp på väggar i badrum. Med finns kvar äldre kakel från slutat av 70-talet på golvet. Hur kan jag byta golvets kakel ?

   • Hej Astrid.

    Om du skall få badrummet helt korrekt och godkänt av försäkringsbolagen så kan du inte bara byta golvet. Då måste du renovera hela badrummet.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Har ett duschutrymme (1,20×0,80 m) och tätskikt är utfört med matta som är nedvikt vid golvbrunn med klämring. Golvbrunnens lock ligger dock ca 25 mm under golvets yta. Mattans yta är i stort sätt vågrät utan större fall mot brunnen. Mattan uppvikt mot vägg 10 cm och kakel på vägg.
   Vill nu lägga klinkers på golvet och har anskaffat en för mattan godkänd primer och en förhöjningsram med klinkerram (Jafo Klinkerram universal, RSK 7133873).
   Vill nu på något sätt få bättre fall, 1 %, mot golvbrunnen.
   Min fråga är: Trots att man frångår GVK:s normer, att utföra en fallspackling ovanpå bef matta och sedan lägga kakel?

   • Hej Eric.

    Jag är ingen våtrumsexpert tyvärr så mitt tips är att du ringer en våtrumsexpert och fråga denna fråga.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej

   Jag behöver hjälp med en fråga. Bor i en bostadsrätt och tydligen har badrummet blivit felrenoverat av förra ägaren då man inte ordnade så att brunnen stod rätt till vid renovering. Det har blivit en vatten skada och försäkringen täcker denna kostnad. Dock vill inte styrelsen stå för sin del av rivning och för att bekosta ny brunn fastän försäkringsbolaget har nämnt i beslutet att de ersätter föreningen för kostnader. Vad bör jag göra är det en självklarhet att föreningen bör bekosta renovering av brunn el kan föreningen ha stadgar som säger att det är bostadsrättsinnehavaren som står för denna kostnad?

   Tacksam för svar

   • Hej Layal.

    Föreningen har absolut ingen skyldighet att betala något om en bostadsrättsinnehavare har gjort en fuskrenovering.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!

   Jag har en lgh med en våtrumsmatta där det tidigare stått ett badkar. Nu duschar vi endast på våtrumsmattan men undrar om jag snabbt som attan borde sätta in en duschkabin?
   Hur tar jag reda på om badrummet endast var avsett för badkar?
   Finns det något annat sätt att lösa det? Vill absolut inte få någon fuktskada.

   • Hej Katarina.

    Våtrumsmatta och våtrumstapet är godkända och utmärkta tätskikt.
    Det du bör kolla upp är att golvbrunnen ser bra ut och att klämringen i golvbrunnen sitter rätt. Det är i golvbrunnen som skador riskerar att uppkomma i ditt badrum låter det som.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, jag vill ställa en fråga om badrummet. I januari började renovera oss badrummet, för att vi fick en skada. Första steg det var ifrån BRF. Nu är maj och de renoverar fortfarande, dessutom de gjorde många fel under jobbet. Kan man välja en annat företag att de ska fortsätta arbete?

   • Hej Ruta.

    Du borde kunna byta om du är missnöjd.
    Det skall inte ta flera månader att renovera ett badrum.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej,

   Jag köpte en lägenhet BRF år 2016. Frågade säljaren innan budgivningen om våtrumsintyg för badrummet. ”Ja det finns”, blev svaret. Badrummet är nu sju år gammalt. Jag tvivlar inte på att det är fackmannamässigt utfört. Problemet är att jag funderar på att sälja lägenheten för att flytta till större och hittar inget våtrumsintyg. Vad ska jag göra?

   • Hej Borttappat våtrumsintyg.

    Du får försöka få fatt i våtrumsintyget annars får du sälja den utan våtrumsintyg.
    Om du inte får tag i det kan du kan säga vid försäljningen att du kan tänka dig att skriva in i avtalet att ”badrummet är fackmannamässigt renoverat”.
    Då tar du ansvar för badrummets renovering och köparen kan kräva ersättning av dig i upp till 2 år efter försäljningen om badrummet visar sig inte vara renoverat enligt fackmannamässiga regler.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Jag och min sambo funderar på att köpa en bostadsrätt där ägaren renoverade badrummet själv år 2017, med andra ord finns inget våtrumscertifikat. Det upptäcktes vattenskador från lägenheten ovanför (innan renoveringen startade) och brf stod för kostnader av nya plyfaskivor och gipsskivor + att brf godkände att ägaren genomförde arbetet. Det finns ett papper som bekräftar detta och det finns ett dokument där säljaren bekräftar att tätskiktet i badrummet är utfört enligt SCHÖNNOX anvisningar och att brf godkänt brunnen.

   Är detta tillräckligt med dokument och bevis om man inom två år skulle upptäcka ett dolt fel?

   • Hej Mathilda.

    Ja om säljaren skriftligt bekräftar att tätskiktet är korrekt utfört så har ni rätt till ersättning om det skulle visa sig att det inte stämmer.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej ska kakla om badrummet det sitter kakel
   där nu. Kan jag regla upp en vägg utanför den
   gammla och sen göra nytt tätskit sen kakel

   • Hej Ulf.

    Det vet jag faktiskt inte men det låter inte som en bra ide.
    Mitt tips är att kontakta någon våtrumsexpert och fråga.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Jag ska ev köpa ett hus byggt 2006/07 där det inte finns något våtrumscertifikat.
   Jag har sett bilder och allt ser ut att ha gjorts på rätt sätt förutom att det inte finns en tröskel utan badrumsklinkers möter hallklinkers utan uppbyggt tätskikt under badrumsdörren mellan badrum och hall.
   Det är golvvärme i både badrum och hall och lutningen mot brunnen är mycket bra.
   Måste hela badrummet renoveras pga detta eller kan man ta bort fogen mellan badrum och hall och silikona där?

   • Hej Anna.

    Det kommer säkert att fungera utmärkt ändå men det är du som får avgöra om du vågar ta risken.
    Uppenbarligen har den som gjort badrummet inte haft koll på branschregler och därför kan du ju inte veta om resten av badrummet är korrekt gjort.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Jag undrar hur man kan på egen hand piffa till våtrumsgolv. Är det godkänt att sätta dekorplast utanpå våtrumsgolvet? Kan man få en gul vask att bli vit? 🙂

   Mvh

   • Hej Anneli.

    Tyvärr har jag inget bra svar på dina frågor.
    Det bästa är nog att ringa något företag/butik som sysslar med badrum.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, vi har köpt en lägenhet, där det finns kakel på väggarna i badrummet, men på golvet är det en våtrumsmatta.
   Vi skulle vilja lägga klinkers på golvet med värmegolv, men fick höra att man inte bara kan göra om golvet för när man river bort våtrumsmattan så kan även tätskiktet på väggarna förstöras, mattan går ju upp en liten bit på väggarna. Utan att vi i så fall även måsta sätta nytt kakel på väggarna, stämmer detta?
   Tacksam för svar

   • Hej Majvor.

    Det stämmer. Ni kan inte riva ut mattan för då bryter ni tätskiktet.
    Om jag vore er så hade jag satt klinkergolv på den matta som ligger där idag. Se till att använda rätt typ av lim så att inte limmet fräter på mattan.

    Mvh admin på Ekonomifokus.se

  • Hej,

   Jag och min sambo ska köpa en lägenhet men är lite oroliga över badrummet.
   Till ytan ser allt jättefräsch ut men dem kan inte visa en dokumentation från något företag, dock så har dem dokumentation på slutbesiktningen och den var grön.
   Hur bör jag tänka här? Jag antar att jag förlorar 10års garanti pga att våtcertifikatet inte kan visas och att ist får nöja mig med 2 års garanti pga dolda fel som säljaren måste nämna. I stadgarna står endast att det skall ske på ett fackmässigt sätt.

   • Hej Nichlas.

    Du har helt rätt. Se till att få en skriftlig utfästelse från säljaren att det är fackmannamässigt utfört för då kan du hävda att det är ett dolt fel om det skulle visa sig att det inte är fackmannamässigt utfört.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.

   jag skulle vilja sätta upp lite skåp i badrummet .Så min fråga är kort och gott kan man borra hål i kaklet och tätskiktet själv utan att få problem med garanti och försäkringar ? jag bor i ett radhus som är en bostadsrätt och skåpen är tänkta att var i våtzon 2.

   Tacksam för svar
   Tobbe

   • Hej Tobias.

    Ja det går fint att sätta upp nya skåp.
    Det går bra att borra hål i kakel och tätskikt så länge du tätar hålen ordentligt med silikon.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! Tack för en mycket bra infosida. Otroligt pedagogiskt och konkret, fin start på dagen denna julaftonsmorgon. 🙂 Jag funderar renovera mitt lilla badrum i min bostadsrätt mångt å mycket själv men ändå anställa fackman för ”kritiska momenten” och på det sätt få vårumsintyg. Går detta? Vilka är i så fall dessa moment?

   I övrigt läser jag ovan att man ej får sätta klinkers på våtrumsmatta och ser nu att detta är gjort i min lägenhet (förmodligen av förra ägarna, ej mig, har bott här i 5 år). Om jag får vattenskada då, är jag skyldig att betala detta? Kan jag kräva ersättning av förra ägarna för att renovera?

   Tack och God Jul!