Topplån & bottenlån

Topplån

Topplån och bottenlån är två typer av lån som inte finns längre. 2010 infördes bolånetaket vilket innebar att orden topplån och bottenlån egentligen försvann och ersattes med orden bolån och kontantinsats.

Bolånetaket = regeln som säger att man får ta bolån på max 85% av bostadens värde

Topplån & bottenlån – förklaring

Innan 2010 så delade man upp bostadens lån i bottenlån och topplån. Lån med säkerhet i bostaden som (oftast men det var ingen fast gräns) motsvarade upp till 75% av bostadens värde kallades för bottenlån. Lån som översteg den nivån kallades för topplån och hade högre ränta än bottenlånet. Både bottenlån och topplån hade säkerhet i bostaden vilket innebär att banken kunde tvångsförsälja bostaden om låntagaren inte betalade tillbaka sina lån.

När bolånetaket infördes 2010 ändrades detta. Idag kan man låna upp till 85% av bostadens värde och det lånet heter bolån. Om man behöver låna mer än 85% av bostadens värde kan man inte använda bostaden som säkerhet för det lån som överstiger 85% av bostadens värde.

Lån som överstiger 85% av bostadens värde blir idag istället ett så kallat kontantinsatslån. Detta är ett lån utan säkerhet, dvs ett vanligt privatlån. Det innebär att det är betydligt mycket högre ränta på ett kontantinsatslån än på ett bolån.

Orden topplån & bottenlån används lite slarvigt även idag

Idag används dessa ord lite slarvigt fortfarande. Det är egentligen felaktigt men till och med vissa banker använder orden fortfarande. Man kallar helt enkelt bolån för bottenlån och kontantinsatslån för topplån.

  • Bolån kallas då för bottenlån
  • Kontantinsatslån kallas då för topplån

Jämför bankerna och få den lägsta räntan på ditt bolån eller privatlån
På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra både bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte. Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here