Hypotekslån

Hypotekslån

Hypotekslån är ett samlingsnamn för lån där banken har en säkerhet/pant i din egendom för lånet. Det vill säga om du inte kan betala tillbaka lånet så ser banken till att sälja egendomen för att få tillbaka sina pengar.

Exempel på egendom som kan användas som säkerhet för hypotekslån är hus, bostadsrätt, lägenhet, fastighet, bil, båt, aktier osv. Ordet hypotek kommer från grekiskans hypotheke som betyder pant. Banken har en pant i din egendom som säkerhet för ditt lån. Motsatsen till ett hypotekslån är ett blancolån. Ett blancolån är ett lån där banken inte har någon säkerhet/pant i någon ägodel eller egendom.

 • Hypotekslån – Lån där banken har säkerhet/pant i till exempel en bostadsrätt
 • Blancolån/privatlån – Ett lån där banken INTE har någon säkerhet för lånet

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra både bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Hypotekslån med bostad som säkerhet

Bolån är ett hypotekslån där banken har en bostad som säkerhet för lånet. Det kan vara antingen en fastighet eller en bostadsrätt. Enligt reglerna/lagen idag får ett bolån uppgå till max 85% av bostadens värde. Det vill säga att om du har en bostad som är värd 1 miljon kronor så får du ta max 850 000 kr i bolån. Det är lag på detta så det går inte att frångå. Värdet på bostaden bestäms av banken och banken tar hjälp av fastighetsmäklare för att avgöra bostadens marknadsvärde/värdera bostaden. Om du precis köpt bostaden så är det inköpspriset som banken utgår ifrån.

Fördelen med lån med säkerhet (exempelvis bolån) är att banken erbjuder en mycket lägre ränta på dessa lån än lån där ingen säkerhet finns.

 • Räntan på ett privatlån (lån utan säkerhet) idag är vanligtvis runt 4-5%.
 • Räntan på ett rörligt bolån är idag vanligtvis runt 1,5%
 • Räntan på 5 års bundet bolån är idag vanligtvis runt 1,5%
 • Bolån & bottenlån är samma sak
 • Lånet får max uppgå till 85% av bostadens marknadsvärde
 • Eventuellt lån som överstiger 85% blir ett privatlån/blancolån
 • Mycket lägre ränta när säkerhet finns

Lån utan säkerhet i bostad

Topplån är en typ av lån som inte finns längre. För ett antal år sedan brukade man dela upp bolånet i bottenlån och topplån. Vanligtvis var lån upp till 75% av bostadens värde bottenlån och resterande var topplån. Bägge lånen hade säkerhet i bostaden men topplånet hade en högre ränta.

Idag finns istället något som kallas för kontantinsatslån. Ett kontantinsatslån är ett annat ord för ett privatlån/blancolån, dvs banken har ingen egendom som säkerhet för det lånet. om du tar ett lån för att finansiera din kontantinsats så har det lånet alltså ingen säkerhet i bostaden. Eftersom banken inte har säkerhet för det lånet så kommer räntan att vara högre på det lånet.

Planerar du att sälja en bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

2 KOMMENTARER

  • Hej Petar.

   Ja men då skall lånet lösas i samband med försäljningen.
   Du kan inte sälja bostaden som ligger som säkerhet för lånet men ha kvar lånet (om inte långivaren godkänner det).

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here