Renoveringslån – låna pengar till renovering

27

Du kanske har hört ordet renoveringslån någon gång. I denna artikel ska vi titta närmare på vad som gäller vid dessa typer av lån samt vilket renoveringslån ska du välja när du skall renovera din bostad. Ett lån för en renovering innebär oftast en bra investering ifall du renoverar smart och planerar ditt projekt ordentligt. Ett renoveringslån är i de flesta fall ett privatlån eller även kallat blancolån. Det finns två andra varianter av lån som du kan använda dig av vid renovering. Nedan följer information om hur de olika lånen fungerar och en hjälp för dig att avgöra vilket renoveringslån som passar ditt projekt bäst.

Tre typer av lån för dig som skall renovera bostaden

 • Blancolån/Privatlån
 • Byggnadskreditiv
 • Utöka bolånet för renovering

Jämför lån med Lendo.

Privatlån som senare bakas in i befintligt bolån.

Privatlån/blancolån är det enklaste och snabbaste sättet att låna pengar till en renovering.
Privatlånet kan du sedan baka in i dittt bolån när renoveringen är klar.
Du kan enkelt och helt kostnadsfritt jämföra de räntor som olika banker och kreditinstitut erbjuder på denna typ av renoveringslån hos Lendo.se.
Lendo hjälper dig att jämföra villkor och räntor från massor av olika banker och kreditinstitut samtidigt. Det görs endast 1st kreditupplysning trots att det är massor av banker som ger dig erbjudande hos Lendo.

Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter hos Lendo och gör en jämförelse-förfrågan. Vilken ränta bankerna kan erbjuda är individuellt, det är därför du behöver göra en ansökan. Bankerna tar sedan hänsyn till din ekonomi när de ger dig ett erbjudande/lånelöfte. Du behöver inte ange vad du ska låna pengarna till och tjänsten som Lendo.se erbjuder är helt gratis.

Byggnadskreditiv och Checkkredit

Du kan med hjälp av Byggnadskreditiv finansiera renovering, tillbyggnad eller nybyggnad. Denna typ av lån används då inte bolån fungerar pga att banken inte har någon säkerhet i form av bostad. Banken kommer istället ta ut en avgift och ränta så länge projektet pågår. Man lägger sedan om Byggnadskreditiven till ett bolån när projektet senare är klart.
Du kan sedan använda valfri bank att lägga bolånet på.
Du behöver alltså inte välja den bank som givit dig Byggnadskreditivet.
Observera att detta typ av lån oftast används vid arbeten som överstiger 1 miljon kronor i totalbelopp.

Tänk på att ta in offerter från olika banker även när du ska låna pengar via ett Byggnadskreditiv. Fråga också vad det kostar att göra eventuella ändringar av lånet och hur mycket banken tar i uppläggningskostnad. Du kan spara tusentals kronor på att jämföra de olika bankerna. Byggnads processen bör inte dra ut på tiden för mycket då den ränta som du betalar blir lägre när byggnadskreditivet omvandlas till ett bolån.

Fördelen med Byggnadskreditiv

Den stora fördelen med denna typ av lån är att du enbart betalar ränta på det beloppet som du nyttjar. Alla fakturor som uppkommer vid renoveringen kontrollerar du och skickar sedan till banken som i sin tur betalar dessa. Du behöver därför inte veta exakt hur mycket pengar du behöver låna innan du sätter igång.

Utöka ditt befintliga bolån för renovering

Att utöka sitt bolån kan vara fördelaktigt ifall du ska låna pengar för att renovera.
Räntan och avgifterna är mycket lägre än de två förstnämnda typerna av lån.
Detta sätt att låna pengar fungerar endast ifall du har ett övervärde i bostaden, dvs att du har nuvarande lån på mindre än 85 % av bostadens värde. Den maximala belåning som får man få ha på en bostad är 85 %. Det kan ibland vara svårt att få ett utökat bolån ifall bostaden redan är högt belånat. Observera också att denna typ av utökning av bolån kan aktivera ett amorteringskrav på ditt bolån som du tidigare inte haft. Amorteringskravet innebär ett krav på att du skall amortera ner ditt bolån och enligt lag krävs det att du amorterar ner det till 50 % av marknadsvärdet på bostaden.
Du bör därför skriva ner denna punkt och diskutera med din bank. Det kan handla om mycket pengar ifall du åker på att amortera 2 % eller 1 % årligen på hela lånedelen av bostaden.

Amorteringskravet

 • Amortera 2% årligen till du har 70% i lån i förhållande till bostadens värde
 • Amortera 1% årligen till du har 50% i lån i förhållande till bostadens värde
 • Om du har under 50% i belåningsgrad kan du få amorteringsfria lån

Gör en ny värdering av bostaden efter renovering

Alla renoveringar medför inte att du kan höja värdet på din bostad men de flesta gör det.
Detta beror på hur kloka renoveringar du gjort. Det kan bli svårt att omvärdera sin bostad om du lagt ner för mycket pengar på renoveringen sett till prisnivån i ditt område. Ett annat exempel är när folk renoverar en bostad som redan innan har haft ett gott skick. Omvärdering är enklast att göra ifall din renovering verkligen bidragit till en stor skillnad på din bostad.

Hitta en mäklare för omvärdering av bostaden

Du behöver en mäklare som hjälper dig att omvärdera din bostad för att baka in ditt renoveringslån i ditt bolån. Du behöver då en mäklare som anser att din bostad har ett högre värde nu än innan renoveringen. En omvärdering kan även göras ifall det skett en kraftig värdeökning på bostaden på grund av generella prisökningar på bostadsmarknaden. Det finns två typer av värderingar som en mäklare kan hjälpa dig med, muntlig eller skriftlig värdering. Banken kommer att vilja ha en skriftlig värdering av en mäklare för att kunna utöka ditt nuvarande bolån.

Du kan använda hemsidan Hittamäklare.se för att komma i kontakt med duktiga mäklare i din kommun som kan hjälpa dig värdera din bostad. Denna tjänsten är helt kostnadsfri och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter. Du kommer att få priser och erbjudanden från flera mäklare på din ort. Snabbt och lätt kan du jämföra mäklarofferter helt gratis.

27 KOMMENTARER

 1. Tack för denna artikel.
  Jag skall låna pengar till en renovering av mitt hus och hade lite funderingar på vilken typ av lån som fungerar bäst.
  Jag valde att testa både Lendo och Mittbolån och det slutade med att jag tog ett lån via Lendo på 50.000 kr för att byta golv och måla om i bostaden.

  Även min son valde att nyttja Lendo för att låna till renovering av lägenhet.
  Resultatet blev superbra och det kommer nog bli försäljning framöver då vi hoppas på att göra en större vinst på grund av renoveringarna. Låga räntekostnader får vi också på dessa lån.

  • Hej Linda.
   Tack för din kommentar.
   Hoppas att det går bra med era bostäder och försäljningar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hejsan.

  Jag har tänkt att renovera mitt badrum i min lägenhet i Stockholm.
  Jag har fått en offert på att renoveringen av badrummet kommer att kosta ca 85.000 kr inklusive allt.
  Hur tycker ni att jag skall göra? Vilken typ av lån borde jag ta?
  Jag har tänkt att bo kvar i lägenheten i många år framöver.

  Mvh Jonas Holmström

  • Hej Jonas.

   Om du kan så borde du utöka ditt bolån för att finansiera renoveringen.
   Om du inte har den möjligheten så bör du ta ett privatlån/blancolån till renoveringen.
   Så fort du har möjlighet bör du sedan baka in blancolånet i ditt bolån.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej,
  2005 köpte vi den fastighet vi bor i nu, en villa på ca 150m2
  Priset 2005 var ca 3,2 MSEK
  Idag värderas den till ca 10 MSEK från en obesiktigad värdering från Booli
  En orsak till det ”låga” priset 2005 är förmodligen att det finns blåbetong i konstruktionen
  Om vi nu skulle göra en totalrenovering för att byta ut blåbetongen gissar vi på en kostnad på ca 4-5 MSEK
  Om vi efter renoveringen säljer huset inom 5år, vad gäller då ang vinstskatt och har vi då rätt att dra av för renoveringen/ombyggnaden?
  Mvh
  H

  • Hej.

   Ni får göra avdrag för en sådan renovering/ombyggnad i deklarationen.
   Det låter som en stor ombyggnad och kan därför dras av som en grundförbättring. Då kan man göra avdrag i deklarationen även om åtgärden är över 5 år gammal.
   Ni kommer även att kunna göra ett ROT-avdrag på arbetet som hantverkarna utför också om ni anlitar hantverkare.

   Först gör ni alltså ROT-avdrag och sedan är summan som blir kvar efter ROT avdragsgill när ni säljer huset.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hejsan.

  Upplever ni att bankerna blir tuffare och tuffare kring att låna ut pengar till renoveringar? Det känns som att färre får lån till att renovera.

  • Hej Tristan.

   Ja absolut. Bankerna täpper till kranarna mer och mer. Många som köper en bostad idag får inte låna extra pengar för att renovera utan måste spara ihop de pengarna istället.

   Mvh admin på EKonomifokus

 5. Hej.
  Jag skall renovera mitt badrum i mitt hus i Stockholm. Jag beräknar att badrummet kommer kosta ca 120.000kr och bostaden är värd runt 4 miljoner kr. Vilket alternativ är det bästa för mig? Jag har idag lån på ca 2,5 mille.

  • Hej Gunnar.

   Eftersom du har såpass lite lån på ditt hus så rekomenderar jag att du utökar ditt befintliga bolån.
   Det ger lägst ränta på lånet. Undersök först så att du ha utrymme på befintliga pantbrev att låna på. Annars blir det en ytterligare kostnad för att ta ut nya pantbrev.

   Mvh admin på EKonomifokus

 6. Hej! Vi hat köpt en bostad på 124 kvm. Bostaden köptes för 2,275 miljoner, den har inte renoverats alls sedan byggnationen 1970. Vilket innebär att vi måste dra ny el, nya rör, internet, kök, två badrum mm ja rubb och stubb. I området har villor sålts för ca 3 -3,2 milj. Vi har idag en bostad som vi kommer att sälja för cirka 2 miljoner efter försäljningen av den nuvarande bostaden och betalning av kontantinsats, pantbrev, lagfart mm kommer vi att ha cirka 200 tkr att renovera för. Vi skulle vilja ta ett lån för att kunna göra så mycket invändigt som möjligt på samma gång. Större grejer utvändigt som takomläggning är inte akut utan de tänker vi spara ihop till och göra senare. Hur ska vi tänka?

  • Hej Emelie.

   Det första ni bör göra är att prata med er bank om vilket alternativ som är bäst för just er.
   Det bästa vore ju om ni kan öka på ert bolån för att bekosta renoveringarna.
   Om det inte går så är det privatlån som gäller och då får ni bedöma själva om det är värt den räntekostnaden.
   När och om möjlighet sedan finns så kan ni värdera upp bostaden och baka in renoveringarna i ert bolån.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej! Jag vill renovera kök, två sovrum och vardagsrum. Lägenheten är värd ca 2,4 milj och jag har lån på drygt 1,3 milj. Funderar på att låna till renoveringen. Har räknat med att det kommer att kosta ca 250 000. Vad för typ av lån blir bäst för mig? Mvh Anneli

  • Hej Anneli.

   I ditt fall är det ingen tvekan om att det bästa är att öka på ditt befintliga bolån.
   Det blir överlägset billigast och enklast.
   Lycka till med renoveringarna!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej. Jag har ett småhus med ett värde på ungefär 150000- 200000 i dagsläget. Behöver byta fönster, uppvärmning och tak plus lite annat smått och gott . Har inget lån på huset i dagsläget men behöver låna till renoveringen. Då det är gansks akuta renoveringsbehov och inga pengar har hunnit bli sparade.Vilket lån passar bäst för mig när det handlar om att låna ca 150-250000:-?

  • Hej Jesper.

   Det beror på om det finns pantbrev på huset med ledigt utrymme att låna på.
   Om det finns så är det absolut billigast för dig att ta ett bolån (lån med huset som säkerhet) på beloppet som behövs för renoveringarna.
   Om det inte finns pantbrev så kan det eventuellt bli billigare med blancolån.
   Undersök med din bank först möjligheten att låna på bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej.
  Jag har ett hus på landet som är i stort behov av renovering( tillläggs isolera,byte av fönster etc.. och byte/höjning av taket.. och detta kommer att kosta ca 1 miljon.. jag har idag 1,5m i lån och huset är värt 2m enligt banken så sådeles får jag inte låna till min planerade rot renovovering.
  så vad göra? Byggnadskreditiv lån medans ombyggnationen sker och sen göra en ny värdering ( med en annan mäklare) och få banken att baka in lånet i mitt bo lån?
  Byta bank?

  • Hej Jocke.

   Byggnadskreditiv tror jag inte fungerar då det gäller för nybyggen.
   Ett tips är att göra en ordentlig värdering med mäklare. Bankerna har ofta väldigt fel i sina värderingar.
   Om banken bråkar med dig så hade jag hört mig för hos andra banker.
   Eftersom det är en så stor summa pengar som du behöver låna så fungerar det ju inte heller med privatlån som du sedan bakar in i ditt bolån.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tack för svar.
    Det blev att jag håller på att byta bank nu..
    jag vet inte än om jag skall slaska på lite färg på den gamla ”panelen” för att få det se bättre ut vid en ny värdering längre fram.. men för mig är det väldigt onödiga pengar för det skall ju ändå bort sen… huset är ju tyvärr väldigt ”fult” nu och för en som inte förstår att detta kommer ju ändå bli nytt så ser det ju väldigt illa ut…

    MVH jocke

 10. Hej har lite renoveringar att göra på huset, dels i krypgrunden, fönster och en dörr, plus någonting med bjälklaget. Badrumskakel skall in och isolering sv golv och tak, invärtes och utvärtes. Vill anlita en kompis som kan göra allt svart
  . Men undrar vad tror ni banken säger om det?, vet att jag har utrymme kvar att låna på huset. Mvh

  • Hej Helena.

   Banken bryr sig inte om vem som renoverar.
   Det är bara att låna upp pengarna på din bostad och sedan betala din kompis.

   Mvh admin på EKonomifokus

 11. Hej!
  Jag och min sambo går i köpa hus tankar och vi har lyxen att vi får låna pengar av min sambos föräldrar och vi betalar sedan tillbaka till dom. Så alltså inga banklån överhuvudtaget. Dock är budgeten rätt så liten och då jag studerar och min sambo är timanställd finns ingen chans att vi för tillfället skulle kunna få ett banklån. Men på papperet när vi väl köpt huset så kommer vi ju att ”äga” detta. Kan vi med huset som insats få ett lån för att sedan renovera vissa delar som är nödvändiga och vilket lån skulle då vara aktuellt utav dessa tre tycker ni?

  Tack på förhand!
  MVH Lotta

  • Hej Lotta.

   Det vågar jag inte svara på men jag tror absolut att ni kan få låna ”några hundra tusen” på huset om det är obelånat.
   Det är ju helt klart bolån som är aktuellt då. Dvs lån med bostadens som säkerhet.

   Ni får helt enkelt höra med banken eftersom de är banken som har sista ordet.

   mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej
  Min Brf-Förening har beslutat Relining av Avloppsrören istället för Stambyte med badrumsrenovering (saknas Bank kapital att låna till Stambyte) !

  Mitt Badrum är från 1949 så jag blev lite besviken!

  Jag tänker Renovera ändå ,så nu är min fråga ang Lån till denna !

  Det finns Rotavdrag man kan göra antar jag ?

  Marknadspris ligger mellan
  6-700 000 på Brf-lgh jag har inga lån på lgh !

  Bästa sättet ?

  /Anders

  • Hej Anders.

   Hade jag varit du så hade jag tagit ett bolån och anlitat en hantverkare som totalrenoverar badrummet.
   Du kan då utnyttja ROT-avdraget för hantverkarkostnaden.
   Om du väljer kakel och klinker så bör badrummet kosta ca 80-100.000 kr efter ROT-avdraget.
   Om du väljer våtrumsmatta och våtrumstapet kan du nog klara dig på mellan 30-50.000 kr.

   Mvh admin på EKonomifokus

 13. Hej!

  Jag behöver utöka mitt bolån för att finansiera renovering. Jag har precis betalat av hela mitt topplån och har bara bottenlånet kvar. Kommer det nya utökade lånet att bakas ihop med bottenlånet och då få samma ränta?

  Med vänliga hälsningar / Marcus

  • Hej Marcus.

   Du får inte låna mer än 85 % av bostadens värde som ett bottenlån.
   Om du ligger under 85 % i lån så kommer du förmodligen att få utöka ditt bottenlån och få den låga räntan.
   Om du ligger precis på eller runt 85 % idag så kommer du inte att få utöka ditt bottenlån om du inte kan värdera upp bostaden med hjälp av en mäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here