I maj överlämnade en statlig utredning sitt betänkande, till regeringen, kring bland annat digitala signeringar vid överlåtelser av fast egendom. Förutsatt att förslaget röstas igenom kan digitala signaturer börja användas i mitten av 2026.
Idag måste samtliga fastighetsöverlåtelser signeras manuellt av köpare och säljare. Kan inte en av parterna medverka vid överlåtelsen kan en peson som har fullmakt komma i dess ställe. Att skriva under digitalt eller på distans har än så länge varit omöjligt. Ett förfarande som kan komma att ändras 2026.
Utredning sedan 2022
Den andra juni 2022 beslutade regeringen att tillsätta en utredning med målet att presentera ett förslag kring en ny förköpslag gällande kommuners ”rätt att under vissa förutsättningar träda in i köparens ställe vid förvärv av fast egendom”. Den 17:e maj 2023 togs tilläggsbeslut om att utredningen även skulle omfatta ett par andra frågor. Det innebar att de även skulle undersöka statens rätt att träda in i köparens ställe samt förändringar som ”möjliggör överlåtelser av fast egendom med användning av elektroniska överlåtelsehandlingar och elektronisk ansökan i alla inskrivningsärenden”.
Betänkandet ”Digitala fastighetsköp & förköpsrätt vid fastighetstransaktioner” överlämnades till regeringen i maj 2024. I kapitel fyra går det att läsa om de digitala signeringarna som, om de röstas igenom, föreslås träda i kraft 1 juli 2026. I korthet är slutsatsen att jordabalkens lydelse måste ändras för att digitala signaturer ska bli möjliga att använda. En slutsats som även nämns i den så kallade FORMEL-utredningen samt Lantmäteriets utredning kring denna fråga.
Enklare digital handläggning
Tolkningar av dagens lydelse i jordabalken anger att en överlåtelse måste undertecknas med penna på papper. Detta behöver alltså ändras och utredningen föreslår en ändring i 4 kap. 1 § jordabalken. Detta med en teknikneutral ordalydelse så att inte teknisk utveckling resulterar i att lagen återigen behöver ändras. Det kommer dessutom finnas möjlighet att upprätta pappersavtal som tidigare.
En ändring föreslås även i 19 kap. i jordabalken samt i inskrivningsförordningen. Dagens lag anger att ansökan om inskrivning elektroniskt enbart får ske om det även finns en fysisk originalhandling. Det innebär i praktiken att det oftast är en PDF-fil som används vilken i sin tur är inscannad pappershandling. Ändring i lagen skulle därmed innebär att behov av fysiskt dokument försvinner.
Utredarna lyfter även upp frågan att det idag enbart finns ett fåtal tjänster för elektroniska underskrifter som kan användas på kvalificerad nivå. En lagändring kring överlåtelse av fast egendom rekommenderas därför ske efter att en statlig e-legitimation har lanserats.