För två år sedan förutspådde bostadsmarknadsoraklet Fred Harrison att nästa kris ska komma 2026. Historien visar att han prickade in de två senaste ekonomiska kriserna perfekt, så kanske även denna gång?
Smällen kan bli mycket hårdare denna gång, menar Harrison och håller fast vid den
18-årscykel han förespråkar. Den förutser krascher och baseras på fastighetspriser och omvärld.
– Upptakten mot 2028 liknar upptakten till 1938. Gud vet vad som händer om det blir ett annat världskrig, menar Harrison, läget som råder globalt liknar det strax innan andra världskriget på 1930-talet. Världens regeringar går i blindo mot en självklar död, nästa krasch är inte långt borta.
Är detta bromsen som öppnar för Harrisons prognos?
Bopriser bromsar nu in efter sju månader av tro på stigande priser. Trenden avtar, menar SEB. I SEB:s boprisindikator för månaden juli syns en avstannande trend och en tro på att räntesänkningarnas himmel är passerad. De hushåll som tror att bostadspriser ska stiga sjunker.
– Efter sju månader av stigande boprisförväntningar fick till slut boprisindikatorn en inbromsning i likhet med tidigare uppgångar under sin drygt 20-åriga historia, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.
Han fortsätter:
– Indikatorn bromsar in på en hög nivå men 60 procent av svenskarna tror fortfarande på stigande bostadspriser. Efter Riksbankens senaste räntebesked finns det anledning och tro att vi ännu inte sett toppen på den här uppgången i boprisförväntningarna, spår Américo Fernández.
Styrränta på 3,39 procent?
Vad tror hushållen då?
– Hushållens räntesyn kan ses som en potentiell extra injektion i bostadsmarknaden till hösten. Riksbankens senaste räntebesked med en förändrad räntebana och signaler om 2–3 sänkningar under hösten väntas pressa ner hushållens tro om styrräntan framöver vilket tenderar att öka optimismen och aktiviteten på bostadsmarknaden, säger Américo Fernández.
3,39 procent – där tror hushållen att styrränta kommer att landa nästa år, det är dock en minskning. Boprisindikatorn stiger i områden runt Stockholm, men inte direkt i Stockholm. Tre av sex regioner i landet går upp.
Megabackning för bostadsrätterna
SCB visar på en stor backning av försäljning av bostadsrätter under 2023 jämför med året innan. Raset blev hela 53 miljarder och vi är nu inne på halva 2024. Om man räknar i procent har försäljningen av bostadsrätter minskat med 18 procent.
Enligt SCB har medelpriset för en bostadsrätt sjunkit med 3 procent.
Under 2023 stod Stor-Stockholm, Stor-Malmö och Stor-Göteborg för hela 77 procent av landets bostadsrättsförsäljning. Stockholmsområdet toppade med att ensam representera 57 procent, den totala omsättningen i området var över 140 miljarder kronor. Totalt minskade försäljningen med 16 785 bostadsrätter jämfört med året innan.
Kvardröjningseffekter leder till Kronofogden
Hamnar landets bostadsrätter hos Kronofogden. Ja, allt fler gör det. Kostnaderna har börjat plana ut men ändå hamnar allt fler bostadsrätter hos Kronofogden. Sveriges Bostadsrättscentrum, SCB, har nyligen redovisat ett BRF-index för bostadsrättsföreningarna där man konstaterade att vändpunkten var nära förestående. Men något annat inträffade.
– Vi spår att kostnaderna kommer att plana ut framöver men att kvardröjningseffekter kvarstår, menade man på SBC, efter nästan två år av konstanta ökningar ser vi nu att det börjar lätta.
Men SCB ser också att det blivit svårare för hushållen.
– Vi ser flera tendenser som pekar på att hushållen har det svårare att få ihop ekonomin och samtidigt söker sig fler bostadsrättsföreningar till oss för att uppdatera underhållsplanen, budgeten eller ta ett nytt grepp om ekonomin, säger SBC:s Markus Pålsson.
Större skulder
Bostadsrättsföreningarna är mer skuldtyngda än tidigare. Läget är tuffare speciellt när föreningen är i behov att omförhandla lånen till en helt ny räntesats. Vid årsskiftet 2023/ 2024 förekom 370 bostadsrättsföreningar hos Kronofogden. SCB menar att detta är en ökning med 298 procent under drygt 10 år. Sparandet har minskat och man tenderar till att göra av med sitt kapital, detta och ökade kostnader gör att ekonomin inte riktigt går ihop.
40 bostadsrättsföreningar gick i konkurs under 2023. Tidigare var det 71 året innan och före detta cirka 18 per år.
Mer om Fred Harrison, bostadsoraklet
Fred Harrisons utmärkta och unika förmåga att förutse händelser och analysera mönster gör att han ses som en av de ledande ekonomiska nytänkarna i samhället världen över.