Demoskops och SEB:s Boprisindikator ökade med sju enheter under mars månad. Indikatorn gick från 25 enheter till 32+. Undersökningen baseras på 1000+ online intervjuer som genomfördes tidsperioden 27 februari fram till 5 mars och kartlägger allmänhetens tankar om prisutvecklingen på bostäder samt vad man tror om ränteutvecklingen. Boprisindikatorn påvisar skillnaden mellan de människor som tror på att priserna stiger och de som tror på att priserna sjunker och har genomförts åren 2003 – 2024.
Fler är positiva
Det är fler hushåll som tror på stigande bostadspriser medan andelen hushåll som tror att priserna sjunker minskar. På frågan om vilken nivå man tror att räntenivån hamnar framkommer snittet 3,71% vilket är en lägre ränta än vad hushållen trott tidigare. 6% säger att de kommer att binda räntan inom tre månader.
Idag är hushållen med rörlig ränta en växande grupp som motsvarar 33% av de undersökta hushållen.
Boprisindikatorn går upp i de flesta av regionerna, endast i Norrland sjunker den något.
– Optimismen kring bostadspriserna växer sig starkare den här månaden och närmare hälften av hushållen tror nu på stigande bostadspriser. Det är en utveckling som ännu inte riktigt återspeglas i faktiska priser men som bör ses som en positiv signal för aktiviteten på bostadsmarknaden inför våren, säger Americo Fernandez, privatekonom på SEB, i ett pressmeddelande.
SBAB:s rapport: Priserna stiger
Americo Fernandez menar att det inte längre handlar ”om” ifall Riksbanken ska sänka styrräntan – utan ”när” de ska göra det. Riksbanken signalerar kommande räntesänkningar vilket ger bränsle till både boprisförväntningar och en just nu lite stillastående boprisutveckling.
Det har pågått intensiva diskussioner om priser på bostäder. Rapporterna pekar på att priserna fortsätter att stiga – till säljarens glädje, men det är för tidigt att tala om trendbrott, skriver Svensk Byggtidning.
SBAB:s rapport visar på en prisökning för lägenheter och villor för en andra månad i rad vilket visar att det börjar röra på sig på bostadsmarknaden. Om man däremot räknar in säsongseffekter samt arbetslöshet och räntehöjningar står priserna ganska stilla.
Hur blir det i framtiden?
På SBAB tror man att de höjningar av räntan som gjorts kommer att leda till att bostadsrättsföreningarna är tvungna att höja sina avgifter. Våren är villaförsäljningens säsong då villapriset tillfälligt brukar gå upp men det är viktigt att komma ihåg att prisutvecklingen påverkas av många olika faktorer. Det är mest troligt att prisfallet på bostäder stannar vid cirka 15%.
När Bovision utförde intervjuer med mäklarna under 2024 visade det sig dock att det rådde delade meningar om boprisets framtid. Det finns ingen klar bild eftersom man både tror att vändningen för bostadsmarknaden kommer under 2025 och att köpare vågar slå till snarast när räntan går ner. Det är alltid att rekommendera att följa den utveckling som sker innan man tar beslut om att köpa eller sälja bostad.