Detta gäller när du ska ta bolån vid ombildning

Är du och dina grannar i processen att ombilda era hyresrätter till bostadsrätter? Då finns det en del att tänka på när du ska ta bolån för att köpa loss din hyresrätt. Här får du reda på allt om hur en ombildning går till samt vad som gäller när du vill ta bolån vid ombildning.

Vad är en ombildning och hur går den till? 

En ombildning innebär att en grupp hyresrätter i en fastighet omvandlas till bostadsrätter som du som hyresgäst kan köpa loss. Det är bostadsrättsföreningen som fattar beslut om fastigheterna i huset ska köpas upp. En ombildning gynnar dig framför allt då du nästan garanterat kommer få köpa loss din lägenhet till ett billigare pris än marknadspriset. 

Enkelt förklarat sker en ombildning i följande steg: 

  • Hyresgästerna bildar en bostadsrättsförening som de registrerar hos bostadsverket
  • En intresseanmälan om ombildning lämnas in till Lantmäteriet. 2/3 av hyresgästerna måste ha anmält intresse för att den ska kunna godkännas. 
  • En besiktning sker av huset för att se vilka underhåll som kan behöva göras.
  • Bostadsrättsföreningen skapar en ekonomisk plan. 
  • Röstning om köp – minst 2/3 av hyresgästerna måste rösta ja för att beslutet ska gå igenom. 

Vanligt är att ombildningsprocessen tar cirka ett halvår att genomföra, men den kan ta uppemot två år då det krävs både förberedelser och ekonomiska resurser. 

Du ansöker som vanligt 

Efter köpstämman (stämman då bostadsrättsföreningen beslutar att köpa fastigheten) brukar du i regel få ditt individuella erbjudande om just din lägenhet. Det är nu du bör ansöka om bolån. När du beslutat dig för att köpa loss din hyresrätt, går bolåneansökan i princip till på samma sätt som den alltid gör när man ansöker om bolån. 

Du bokar in ett möte med den långivare du är intresserad av och förbereder dokument som: 

  • Ditt individuella erbjudande 
  • Besiktningsunderlag
  • Föreningens ekonomiska plan

Långivaren kommer även vara intresserad av din personliga ekonomi och dina lönespecifikationer. Det kommer dessutom utföras en kreditupplysning på dig. Har man inga större skulder eller betalningsanmärkningar brukar de flesta, utifrån kreditvärdighet och inkomst, beviljas lån. 

Även bostadsrättsföreningen kan ansöka om lån 

Ett fastighetslån, alltså där bostadsrättsföreningen tar ett gemensamt lån för att köpa fastigheten, behövs om medlemmarnas insatser inte räcker för hela fastighetsköpet. 

Många större banker, däribland Danske bank, erbjuder lån till både privatpersoner och bostadsrättsföreningar. 

Vid ombildning kan du låna upp till hela summan av bostadens värde 

Vid en ombildning kan du som låntagare låna upp till hela summan av bostadens värde. Det gäller så länge den summan är högst 85 procent av bostadens marknadsvärde. Detta är en av de större anledningarna till att en ombildning gynnar dig som hyresgäst, utöver att det i regel brukar vara billigare att bo i bostadsrätt. Detta gör också att du med stor sannolikhet kommer gå med vinst om och när du säljer bostaden i framtiden. 

En annan fördel är att du har friare händer att renovera och ändra i lägenheten när du äger den.

Kan du bli nekad? 

Precis som med alla typer av låneansökningar, kan du bli nekad när du vill låna för att köpa loss din hyresrätt vid en ombildning. Kanske har du betalningsanmärkningar eller en osäker kreditvärdighet.

Det finns några vägar att ta om du skulle ha oturen att bli nekad. Antingen kan du: 

  • Söka dig till en annan långivare. Alla långivare har olika regler och krav på låntagaren, och i vissa fall kan det räcka att vända sig till någon annan. 
  • Vänta. Från det att bostadsrättsföreningen har blivit ägare till fastigheten, har du sex månader på dig att köpa loss din bostad. 
  • Välja att inte köpa. Självklart har du flera rättigheter vid ombildning  – om du inte lyckas hitta någon annan lösning, kan du helt enkelt välja bo kvar i din bostad som hyresgäst. Du får då bo kvar under samma förutsättningar som tidigare. 
Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här