Köpa bostadsrätt? Kontrollera nettoskulden!

Nyhet: nettoskuld bostadsrättsförening

Bostadsrätternas nettoskulder ska enligt lag redovisas i objektbeskrivningen vid försäljningen, uppger Bostadsrättsnytt. Svenska Dagbladet skriver att det trots denna lag saknas information i många objektbeskrivningar. Detta innebär att den som köper en bostadsrätt inte vet vilken nettoskuld som bostadsrättsföreningen belastas av.

🔗 Läs mer om hur man beräknar bostadsrättsföreningens nettoskuld

Ny lag från januari 2023

Från och med 1 januari i år får bostadsrätter inte annonseras till försäljning utan att nettoskulden för bostaden är angiven. Lagen har skärpts på grund av behovet av transparens runt bostadsrättsföreningen ekonomi – detta har stor betydelse, speciellt under rådande ränteuppgångar.
FMI (Fastighetsmäklarinspektionen) säger till Svenska Dagbladet att man för samtal med mäklarförbunden. FMI kommer att tillämpa kontroller i framtiden.
– Men vi räknar med att göra stickprov under våren, säger David Johansson, operativ chef på FMI, till Svenska Dagbladet.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Undersökning visar att det fuskas med att ange skuld

I en undersökning utförd av Svenska Dagbladet på flertalet mäklarsajter ser man tydligt att nettoskulden oftast inte är angiven. Flertalet objektbeskrivningar saknar uppgiften om nettoskuld. Vid sökning på Hemnet där det vid tillfället fanns cirka 14 000 annonser kom endast ett dussintal upp med angiven nettoskuld.

Chefsjurist Niklas Rollgard på Mäklarsamfundet tycker att den nya lagstiftningen är långt ifrån kristallklar.
– Det har också uppstått frågor kring vilka tillgångar och skulder som ska finnas med i underlaget för beräkningen av nettoskulden, till exempel vad som utgör räntebärande skulder och likvida tillgångar, säger han till Svenska Dagbladet.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här