
Det finns alltid olika åsikter om vad som påverkar priserna på bostäder men i grund och botten är det alltid tillgång och efterfrågan som styr. Det finns i sin tur faktorer som påverkar utbudet och efterfrågan.
Följande huvudfaktorer påverkar bostadspriser:
- Räntan
Den absolut största och viktigaste faktorn är räntan. Räntan är kostnaden för att låna pengar. Låg ränta gör det billigt att låna pengar till sin nya bostad. Vid låga räntor har alltid en liten del av befolkningen en tendens att överbelåna sig. Man tar stora lån som man sedan inte kan betala när räntorna stiger och/eller man blir av med jobbet pga stigande arbetslöshet i landet. Denna obalans skapar så kallade bostadskrascher. - Arbetslösheten
Så länge folk har arbete så har majoriteten råd att betala sina lån. Även om dessa personer får ökade boendekostnader så kan man dra in på annat i livet för att betala sina lån. När arbetslösheten börjar stiga så är det däremot en del av låntagarna som får problem. - Efterfrågan på bostäder i vissa kommuner och städer (bostadsbrist)
Det talas mycket om bostadsbristen. Egentligen är det fel ord att använda. Det är ingen stor brist på bostäder i Sverige. Det handlar istället om att de flesta vill bo i och runt de stora städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Det finns kommuner där det finns gott om tomma bostäder, men om ingen vill bo där, då kommer inte heller priserna att gå upp, oavsett hur billigt det blir att bo där. När ingen vill bo på en viss ort eller kommun beror det på att det är brist på arbetstillfällen i den kommunen.
Summan av kardemumman, priserna stiger inte jämt runt om i landet. I vissa delar av Sverige stiger priserna extremt mycket samtidigt som att i vissa delar kan priserna falla.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Bostadspriser ät ett hett ämne
Bostadspriser är ett ständigt diskuterat ämne. Det går i princip inte en enda dag utan att man hör, läser eller ser något som har med bostadspriserna att göra. Det kan vara en artikel i tidningen, en kompis som talar om ämnet eller så går du själv i köp- eller säljtankar och därmed ligger ämnet ständigt nära till hands.
Många yngre har aldrig varit med om att bostadspriserna går ner. Därför är det vanligt att det är den yngre generationen som hamnar i knipa den dagen då priserna faller kraftigt och vissa familjer tvingas att sälja sin bostad med förlust. Det har hänt flera gånger och det kommer med 100% säkerhet att hända igen. Frågan är bara när.
Priserna på bostäder har stigit kraftigt i Sverige ända sedan tidigt 90-tal. I början av 90-talet utspelade sig en fastighetskris. Räntorna blev skyhöga och folk tvingades att sälja sina bostäder och bli sittandes utan bostad och med stora restskulder i blancolån. På 90-talet var folk i Sverige glada om de fick räntor på under 15 % på sina bostadslån.
- Räntan på ett privatlån (lån utan säkerhet) idag är normalt runt 5,0 – 7,0 %.
- Listräntan på ett rörligt bolån är idag normalt runt 4,0 – 5,0 %
- Listräntan på 5 års bundet bolån är idag normalt runt 4,0 – 5,0 %
💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.
Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Jag står mellan att köpa en bostadsrätt eller hyresrätt just nu. Vet inte vad jag ska välja, jag känner mig osäker för marknaden men jag har kollat på hyror och månadsavgifter från både hyresrätter och bostadsrätter. Låt oss säga att bostadsvärdet sjunker med 10% inom en snar framtid, vilket jag faktiskt tror på så skulle jag oavsett tjäna på att bo i en bostadsrätt långsiktigt och med långsiktigt så menar jag inte alls långt fram. 3-4 år och jag har ”förlorat” eller spenderat mindre i bostadsrätten än i hyresrätten. Självklart kan jag vänta ett par månader, ett år för att köpa när marknaden är billigare också för att verkligen garantera vinst eller en mindre förlust. Jag har möjligheten för att renovera upp en skruttig lägenhet till bra pris och mycket av arbetet gör av mig fack-manna-mässigt utförande och finnish. Drömmen innan detta val jag har framför mig nu var att potentiellt kunna göra några bostadsaffärer och tjäna lite på det, hade velat att minst bo i min första lägenhet strax mer än ett halv år. Många planer och ideér men grumlar över marknaden, hur tror du den kommer se ut kort framöver och låt oss säga 10år i framtiden? Är det en dålig ide att försöka köpa renovera sälja, just nu?
Hej Gabriel.
Köpa, renovera och sälja fungerar fortfarande utmärkt om man är duktig på att hitta rätt objekt.
Jag känner personer som gör sådana affärer framgångsrikt även i dagens marknad.
Det verkar som att du har räknat på det ordentligt och om du bedömer att det billigare för dig att bo i en bosadsrätt så tycker jag att du skall köpa en.
Mvh admin på EKonomifokus
För att kunna köpa min bostad så är jag behov utav ett lån på 50-60% utav bostaden. Vad tror du om räntornas framtid?
Hej Gabriel.
Som det ser ut nu så verkar det som att räntorna kommer att förbli låga under många år framöver.
Man skall dock aldrig vara helt säker för att det kan ändra sig snabbt om inflationen tar fart.
Mvh admin på EKonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån
Hej!
Udrar för ett skolarbete vem som skrivit denna artikel och ”Fallande bostadspriser – hur du påverkas” då jag måste källhänvisa med namn. tacksam för svar. 🙂
Hej Alice.
Va kul att du har haft nytta av vår artikel.
Tyvärr har vi valt att inte gå ut med namn på oss som ligger bakom hemsidan och dess artiklar.
Du får nog tyvärr ange Andreas på Ekonomifokus.se som källhänvisning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Efternamn?
Hej igen Alice.
Det kan jag inte ge dig tyvärr.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Hur påverkas priserna på befintliga lägenheter i ett område av storskalig nyproduktion. Tänker främst på Telefonplan i Stockholm där projektet the Brick kommer att öka utbudet av lägenheter kraftigt. Kan man då tänka sig att priserna i området kommer att sjunka till följd av det ökade utbudet?
MVH
Mikael
Hej Mikael.
Det är alltid svårt att säga. Det många områden nu som upplever det som du nämner, dvs ett kraftigt ökat utbud på grund av nyproduktion.
Det hänger på hur många nya, hungriga köpare som finns i ett visst område för tillfället.
Oftast lägger sig ett högt utbud som en våt filt över ett område. Priserna orkar inte gå upp då det finns för mycket bostäder att välja mellan för köparna. Så länge inte säljarna väljer att acceptera lägre priser så brukar marknaden dock hålla sig relativt stabil.
Det är när säljarna börja oroa sig för lägre priser i framtiden som de börjar acceptera lägre och lägre priser som det blir en prisnedgång. Med dagens räntor kommer nog priserna vara hyfsat stabila men om räntorna blir högre har jag svårt att se att bostadspriserna klarar av att stå emot det. Finns dessutom ett överutbud så blir prisnedgången desto större.
Detta är dock endast mina spekulationer. Jag har dock aldrig varit med om att ett kraftigt ökat utbud har varit positivt för priset på en marknad eller i ett område.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej.
Jag bor i Stockholm och börjar bli orolig för bostadspriserna.
Jag har sett vissa lägenheter säljas för 10-15% under tidigare försäljningar.
Varför är det så tro? Räntorna är ju samma som tidigare?
Mvh Jens
Hej Jens.
Det stämmer att marknaden är orolig just nu och att många bostäder säljs under det pris som man förväntat sig innan man påbörjade försäljningen. Vi i branschen har en teori om att det kan bero på det höga utbudet av nyproduktion som har översvämmat marknaden. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med köpare där ute för att svälja alla bostäder som säljs.
Detta är dock endast en teori.
Det är alltid vanskligt att spekulera i bostadspriserna. Man får oftast fel.
Mvh Ekonomifokus
Hur länge tror ni att priserna kan stanna såhär högt som dom ligger idag då?
Finns det någon bostadsbubbla?
Tack för en bra och enkel sida som förklar komplicerade saker på ett enkelt sätt.
Bostadstermer kan annars vara en djungel!