Svensk Mäklarstatistik släppte sin månadsrapport för mars den 9 april med stigande priser på bostadsrätter och oförändrat pris på villor. Bostadsrätter i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg gick uppåt mer än 2 % och i Malmö strax under.
– I centrala Stockholm noterar vi +1% och i Storgöteborg +0,5% på årsbasis. Prisutvecklingen på årsbasis varierar med som lägst närmare -1% i centrala Göteborg upp till över +4% i centrala Malmö, säger Per-Arne Sandegren, Svensk Mäklarstatistiks analyschef.
Om villapriset säger han:
– Även villapriserna steg under mars i storstadsområdena. I Storgöteborg ökade de med närmare +2% medan Storstockholm och Stormalmö ökade med drygt +1%. På årsbasis har villapriserna ökat runt +1%, minst i Storstockholm och mest i Stormalmö där de närmat sig +2%.
Den största ökningen i rapporten syns på villor som ökat med 12 % under de första tre månaderna 2024. Bostadsrätterna ökade med 7 %.
Mäklarsamfundet menar att en islossning på bostadsmarknaden sker eftersom budning ökar och de flesta slutpriser snittar lite över begärt utgångspris. Våren är på väg, avsluta Mäklarsamfundets VD Oskar Öholm.
Bostadsmarknaden väntar räntesänkning
Eriks Olsson Fastighetsförmedling kommenterar rapporten på sin hemsida och menar att bostadsmarknaden redan har positionerat sig för lägre räntor. Erik Olsson Bostadsindex pekar på att man räknar med lägre ränta och att denna förhoppning har förstärkts. Den lägre inflationen får dubbel effekt när räntorna går ner samtidigt som baskonsumtionen minskar och lönerna ökar. Hushållen får det ekonomiska andrum man behöver, visar bostadsindex.
Sårbara bolånetagare
Det är svårt för de svenska hushållen att ta sig an ökade kostnader. 41 % av de som äger sin bostad tror att deras bostadspriser ska stiga under 2024, vilket är en stor ökning från de 19 % som trodde på en ökning hösten 2023.
Nordeas Boendebarometer som utförs av Verian pekar på en ökad optimism kring boprisutvecklingen, men det hör också till saken att hela 52 % också förväntar sig lägre räntor i närtid. Färre klarar av ökade månadskostnader som överstiger 6000 kronor, speciellt låg och medelinkomsttagare kan få det svårt. Endast 14 % av svenskarna planerar dock att binda räntan, enligt Skaraborgs Nyheter.
SEB:s boprisindikator april:
SEB:s Boprisindikator utförd av Demoskop visar skillnaden mellan hur många hushåll som tror på att priserna stiger jämfört med de som tror på att priserna sjunker. Boprisindikatorn visar att boprisförväntningarna befinner sig på samma nivå som innan räntan höjdes. Färre hushåll planerar att binda sina rörliga boräntor. Gruppen hushåll som tror på att priserna ska stiga under 2024 har ökat till 52 %.
– Den här månaden ser vi ytterligare ett glädjeskutt i hushållens boprisförväntningar. Indikatorn har stigit fem månader i rad och ligger nu på samma nivå som den gjorde innan Riksbankens första räntehöjning i april 2022. Den växande optimismen återspeglar bostadsmarknadens motståndskraft och kan lägga grunden för en något mer bestående vändning i bostadspriserna, säger Américo Fernández, privatekonom vid SEB.
3,63 % i styrränta?
Frågan som bolånetagare vill besvara är hur räntan ser ut i framtiden och hur det kommer att påverka dem. De svenska hushållen tror att styrräntan kommer att landa på 3,63 % om något år.
– Under mätperioden beslutade Riksbanken att hålla styrräntan oförändrad men skickade en tydlig signal om att en första räntesänkning kan komma till sommaren följt av ytterligare två sänkningar till hösten. Trots det väntar sig hushållen knappt två sänkningar under det kommande året vilket kan vara en sund inställning då plånbokseffekten riskerar att bli ganska begränsad i det korta perspektivet, säger Américo Fernández.
Positiva vindar blåser
Hur många planerar att binda räntan? Boprisindikatorn visar på 4 % av hushållen. Dessa planerar att binda räntan inom tre månader. 33 % kommer att kvarstå med rörlig ränta, gruppen som har bundit sin ränta ökar till 23 % och de som har en kombination består av 16 % av hushållen i indikatorn. Positiva vindar blåser, boprisindikatorn stiger i alla regioner. Över hela landet syns ökningar. Den största ökningen syns i Norrland följt av Östra Götaland.
Demoskops undersökning utförs månadsvis och grundas på 1000 intervjuer i en onlinepanel.
Källor till artikeln:
1)https://www.maklarstatistik.se/pressmeddelanden/stigande-bostadspriser-i-mars/
2)https://www.mynewsdesk.com/se/erikolsson/pressreleases/erik-olsson-fastighetsfoermedling-kommenterar-bostadsmarknaden-9-april-2024-3315239
3)https://www.skaraborgsnyheter.se/ekonomi-och-naringsliv/hushallen-har-svart-att-klara-kostnadsokningar-bostadsmarknaden/
4)https://demoskop.se/boprisindikatorn-april-2024/
https://sebgroup.com/sv/press/pressmeddelanden/2024/boprisforvantningarna-tillbaka-pa-samma-niva-som-innan-forsta-rantehojningen