Jämför privatlån

Jämför privatlån

Blancolån, lån utan säkerhet eller privatlån – Det finns idag flera begrepp för exakt samma lån, nämligen det klassiska privatlånet. I den här guiden får du svar på alla dina frågor om denna typ av lån.

Artikelns huvudrubriker:
1. Hur du hittar det billigaste privatlånet
2. Tips & information inför ansökan
3. Kalkylator som beräknar kostnaden för ett lån
4. Alla regler, krav & förutsättningar för privatlån + Förklaringsvideo

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Hur du hittar det billigaste privatlånet

När man googlar på ordet privatlån så får man upp en massa olika hemsidor med listor på olika banker som erbjuder privatlån. Tyvärr så är det inte alltid den billigaste och bästa banken som presenteras på dessa hemsidor som dyker upp. De presenterar oftast bara de banker som erbjuder högst ersättning för slussade nya kunder. Använd istället jämförelsetjänsterna som finns på nätet för att hitta det billigaste privatlånet.

För att hitta det absolut billigaste privatlånet med en låg ränta så måste du jämföra olika banker och deras erbjudanden. Du kan antingen göra det själv eller så kan du använda en låneförmedlare på nätet och få en lista med banker och deras räntor. Gör du det själv så kommer det att ta en del tid och du kommer att tvingas göra ett stort antal kreditupplysningar. Varje bank du ansöker om lån hos kommer att göra en egen kreditupplysning på dig. Om du har för många kreditupplysningar i ditt namn så kan du få svårt att få lån i framtiden.

Ett tips är istället att använda någon/några av de smarta jämförelsesajterna som finns på nätet. Där gör du endast en ansökan, det tas endast en enda kreditupplysning och sedan får du erbjudanden från upp till 30 st olika banker med en enda ansökan. Sedan kan du välja om du vill låna av någon av bankerna som lämnat erbjudande eller inte.

Jämför låneförmedlare och bankerOm du vill läsa mer om olika företag och tjänster som jämför lån kan du läsa vår artikel här på Ekonomifokus där vi jämför de olika hemsidorna som jämför lån.

Tips & information inför ansökan

Att ansöka om lån är enkelt, men innan du tar steget och faktiskt ingår ett juridiskt bindande avtal bör du komma ihåg följande:

1. Det görs enbart en kreditupplysning när du ansöker om privatlån via en låneförmedlare som i sin tur ansöker hos flera banker. Man skall undvika att dra på sig för många upplysningar.
2. Jämför alltid den effektiva räntan. Den effektiva räntan visar räntan inklusive eventuella uppläggningskostnader, avi-kostnader och andra kostnader som kan tillkomma. Det är speciellt vid lån av mindre summor som den effektiva räntan kan skilja sig rejält mot den nominella räntan.
3. En medsökande till privatlånet ökar din chans till en lägre ränta.
4. Kolla om det ingår låneskydd. Ett låneskydd är en försäkring som hjälper dig täcka kostnaderna ifall du blir sjukskriven eller arbetslös.
5. Välj så kort löptid som möjligt för att få en lägre räntesats.
6. Gör egen research kring olika långivare. Vänd dig gärna till en låneförmedlare, men försäkra dig om att du själv har läst på om de olika alternativen. Att lita på en låneförmedlare fullt ut utan att själv kolla upp saker och ting är ingen bra idé.
7. Se över din ekonomi. Klarar du av att betala en eller flera tusenlappar extra varje månad? Om du är osäker på huruvida lånet du funderar på skulle vara ekonomiskt hållbart eller inte bör du vänta med din ansökan och be en specialist om råd.
8. Fråga gärna eventuell partner eller en annan närstående om han eller hon skulle kunna tänka sig att hjälpa dig om du skulle få svårigheter med att återbetala lånet. Även om du är säker på att du klarar av att sköta betalningen är det alltid en bra idé att veta om någon kan hjälpa dig vid en oförutsedd kris.

Kalkylator som beräknar kostnaden för ett lån

Se vad ditt lån kommer att kosta totalt, per månad, kvartal eller år. Jämför rak amortering med annuitet och ladda ner ditt resultat.

1. Hur mycket skall du låna?

Lånebelopp:

Ränta:

Återbetalningstid: Kallas ibland också för löptid (max 30 år)

2. Typ av lån

3. Avbetalningsplan (Översiktlig, ej exakt)


Total lånekostnad (Ränta + lånebelopp):

Total räntekostnad:
Avbetalning av lån
Ränta kontra Amortering

Ovan visas en graf hur dina kostnader utvecklas under de år som du tar lånet. I vår lånekalkylator så ta vi hänsyn till om du har valt att återbetala lånet med rak amortering eller annnuitet så detta påverkar hur du mycket du totalt betalar tillbaka på ditt lån. Här ser du hur dina kostnader utvecklar sig totalt sett under de betalningstillfällen som du återbetalar lånet på.

* Scrolla höger i tabellen (gäller i mobilläget) för att se skuldsaldo

I den här kalkylatorn kan du beräkna dina totala lånekostnader. Du väljer i avdelning 1 & 2 det belopp du lånar, räntan, betalningsfrekvens, lånetyp och total återbetalningstid. Du väljer även om du betalar tillbaka lånet med rak amortering eller annuitet.

I avdelning 3 får du information från kalkylatorn om totala räntekostnader, totalt belopp med ränta och en tabell där du ser varje betalning. Kalkylatorn är förinställd på att du betalar på lånet en gång per månad men du kan ställa in om du vill betala mer sällan. Du kan även välja att skriva ut tabellen som pdf genom att klicka på knappen generera pdf.

 • Kalkylatorn tar inte hänsyn till att lån ofta kan bestå både av rak amortering och annuitet
 • Ränta för lån kan ofta förändras (rörliga ränta) pga av reporäntan. Kalkylatorn tar inte hänsyn till detta.

Vad är ett privatlån?

Underrubriker:
1. Privatlån eller snabblån?
2. Utbetalningstid
3. Krav på säkerhet
4. Storlek på lånet
5. När lämpar sig ett privatlån?
6. Finansiera kontantinsats eller handpenning med privatlån
7. Renoveringslån
8. Ränta
9. Amortering
10. Försäkring och betalningsfria månader
11. Krav för att få låna
12. När bör man undvika lån?

Klicka för att gå direkt ner till önskad underrubrik

Ett privatlån är kort och gott ett lån utan säkerhet. Det innebär att banken eller långivaren som erbjuder lånet inte kräver någon säkerhet i form av t.ex. bil eller bostad för att bevilja dig ett lån. Det räcker med att du uppfyller långivarens krav på bl.a. taxerad inkomst och ålder för att kunna låna. Det beror delvis på att långivaren begär en kreditupplysning på dig, där företaget tydligt kan se huruvida du är tillräckligt kreditvärdig eller inte för att bli beviljad det önskade beloppet. En annan anledning är att privatlånen ofta utgör ganska låga belopp. Visserligen kan det röra sig om allt ifrån 10 000 kr till 500 000 kr, beroende på vilket företag du väljer och hur kreditvärdig du är, men många konsumenter väljer relativt låga summor.

Privatlån eller snabblån?

En stor fördel med privatlån är att de har betydligt lägre ränta än snabblån. Visserligen är även snabblånen lån utan krav på säkerhet, men eftersom återbetalningstiden på den typen av lån är betydligt kortare är räntan också mycket högre. Ett privatlån med en återbetalningstid på sex månader blir därför betydligt billigare än ett snabblån med samma återbetalningstid. Med tanke på att du dessutom kan återbetala privatlånet snabbare än avtalat kan du slippa ifrån räntekostnaderna, men samtidigt ha tryggheten att du har en längre återbetalningstid och därmed ett mindre månadsbelopp om du skulle behöva pengar för andra ändamål. Välj alltid ett privatlån med låg ränta framför ett snabblån är något du ska komma ihåg.

Utbetalningstid

Även om privatlån inte riktigt faller inom kategorin för snabblån är dagens långivare faktiskt mycket snabba med att betala ut privatlånen. I vanliga fall tar det runt två till tre dagar innan du ser pengarna på kontot och med tanke på det är privatlånen trots allt också snabba.

Inga krav på säkerhet

Något som kan tyckas aningen förvånansvärt är att en del långivare faktiskt beviljar lån på upp till 500 000 kronor utan någon som helst säkerhet. Det är givetvis en välkommen aspekt för de flesta konsumenter, som på grund av den generösa möjligheten på ett ganska enkelt sätt kan erhålla mycket höga lån som gör det möjligt att förverkliga saker man drömt om – så länge kreditvärdigheten är tillräckligt hög, förstås.

Lånets storlek

Vissa långivare erbjuder privatlån upp till 50 000 kr, medan det finns andra som kan bevilja dig hela 600 000 kr. Givetvis ställs det hårdare krav på den som vill låna ett högre belopp, men det är en stor fördel att man som konsument överhuvudtaget har en så stor valfrihet att välja just det belopp som passar bäst.

Det lånebelopp du kan bli beviljad har i första hand att göra med hur stora belopp långivaren erbjuder konsumenten generellt. Utöver det tillkommer din egen kreditvärdighet, som i princip blir avgörande för huruvida du kan erhålla det önskade beloppet eller inte – och det är just här olika företag skiljer sig åt.

Slutligen bör det nämnas att privatlån kan rekommenderas även i mer vardagliga sammanhang, när du bara behöver relativt låga summor. Om du exempelvis hittar vatten i källaren eller om frysen slutat fungera kan ett privatlån på 5 000 – 10 000 kr täcka kostnaderna om du själv skulle vara utan pengar för tillfället. Det är trots allt inte så ofta vi köper nya bostäder eller utför stora renoveringar av våra hem, men i vardagen kan det ofta förekomma situationer då ett tillskott på några tusenlappar skulle komma väl tillhands.

När lämpar sig ett privatlån?

Det finns många tillfällen då privatlån är att föredra framför andra typer av lån.
Nedan listar vi ett antal av dessa.

Vi rekommenderar också Alltomprivatlan.se ifall du vill hitta mer information om privatlån och andra krediter. Du som framtida låntagare måste förstå konsekvenserna med olika typer av lån och dess räntesatser. Det är en stor fördel att vara väl påläst innan man väljer att teckna ett lån.

Finansiering av kontantinsats eller handpenning

Ett privatlån är ett bra alternativ när du är intresserad av att köpa en bostad. År 2010 infördes ett krav på att konsumenten ska stå för en kontantinsats på 15 % av bostadens värde och inte enbart finansiera köpet genom ett bolån. Beroende på hur hög bostadens kostnad är kan det vara svårt att spara ihop tillräckligt med pengar – framförallt om den egna ekonomiska situationen inte tillåter så mycket sparande. Med hjälp av ett privatlån kan du i det här fallet låna till kontantinsatsen och på så vis köpa din bostad.

Renoveringslån

Ett annat exempel när privatlån kan vara utmärkta lösningar på problem är vid en renovering. Detta lån brukar man även kalla för renoveringslån, men det är egentligen samma sak som privatlån.

När du ansöker om ett bolån har du i regel inte ens rätt till en summa som täcker bostadens kostnad – eller för extra utgifter som renovering. Dessutom kan det hända att du vill renovera din bostad långt efter inköpet och då kan det vara betydligt enklare att ansöka om ett privatlån än att besöka banken och försöka utöka ditt bolån.

Välj aldrig ett snabblån / sms-lån före ett privatlån

Ränta

Den effektiva räntan är den totala kostnaden du betalar för ett lån och den kan skilja sig markant från företag till företag. Att vara fullt medveten om hur hög räntan kan bli är ett måste för att du ska kunna hitta rätt långivare och inte betala en onödigt hög ränta när du kan få samma lånebelopp till en betydlig lägre kostnad på andra håll. Det är också viktigt att veta huruvida räntan är satt individuellt eller ej och om den är rörlig eller fast.

 • Individuell ränta – Flertalet långivare väljer att sätta individuella räntor, vilket innebär att din specifika kreditvärdighet avgör hur hög ränta du ska betala. Det finns således inte en enda ränta som tillämpas på alla konsumenter.
 • Rörlig ränta – De allra flesta långivare väljer att ha en rörlig ränta, d v s en som kan förändras. Förändringen brukar dock vara extremt liten och långivaren är skyldig att meddela dig om förändringen innan den träder i kraft.

Amortering

Även återbetalningstiden, d v s amorteringstiden, kan variera mellan olika långivare. Först och främst kan det förekomma skillnader i den faktiska tiden du har på dig att återbetala lånet. Men utöver det kan man tala om rak amortering och annuitetslån, som har att göra med återbetalningen av själva lånebeloppet plus räntan som tillkommer. Skillnaden mellan de två alternativen är hur stor del av månadsbeloppet som går till räntan och hur stor del som går till lånet.

Försäkring & betalningsfria månader

En del företag erbjuder möjligheten till betalningsfria månader, vilket kan vara ett tryggt alternativ. Många erbjuder dessutom olika försäkringar som kan vara till stor hjälp om du plötsligt skulle bli sjukskriven eller förlora ditt arbete.

Vilka krav ställs på konsumenten?

När du jämför olika lån bör du inte enbart titta på långivarnas villkor, utan även på deras krav. Det är viktigt att du tar reda på vad de begär för att bevilja ett lån, så att du från första början kan identifiera om en viss långivare är ett alternativ för dig eller inte. Några viktiga krav rör följande:

 • Betalningsanmärkningar
 • Arbetssituation
 • Taxerad inkomst
 • Civilstånd
 • Familjesituation

Samtliga aspekter kan vara av stor betydelse, eftersom de påverkar din kreditvärdighet. Betalningsanmärkningar stänger dörrar till många möjligheter, medan en heltidstjänst som dessutom är en tillsvidareanställning är bland det bästa du kan presentera för en långivare. Om du dessutom är sambo eller gift brukar det vara till din fördel, medan barn medför högre utgifter, och därför skulle du kunna bedömas som något mindre kreditvärdig om du har flera barn.

När bör du undvika lån?

Ett privatlån kan vara ett lockande alternativ, men du bör ha i åtanke att lån alltid medför vissa risker. Vi rekommenderar därför att du följer tipsen nedan.

 • Ansök om lån endast när din ekonomi gör det möjligt för dig att återbetala det enligt överenskommelsen med långivaren.
 • Undvik att låna för att betala av befintliga skulder. Om du behöver hjälp med din ekonomi är det betydligt bättre att vända dig till din bank eller en skuldrådgivare som kan hjälpa dig med en plan.
 • Låna aldrig pengar för att spela på casinon eller liknande. Det är ingen hemlighet att spelsajter blivit allt mer populära – men det har även antalet mål hos Kronofogden. Riskera inte din framtida ekonomi för något helt onödigt!

Jämför alltid innan du lånar

 • Lånekoll.se – Jämför privatlån och bolån hos 30 st banker
 • Lendo.se – Jämför privatlån hos upp till 35 st banker
 • Advisa.se – Jämför privatlån hos 36 st banker