Bostadsförening U P A – utan personligt ansvar

Bostadsförening u p a - utan personligt ansvar

Den här artikeln skiljer på bostadsföreningar U.P.A och bostadsrättsföreningar. En bostadsförening U.P.A är den boendeföreningsform som gällde fram tills dess att bostadsrättslagen instiftades år 1930. Föreningar som bildades efter 1930 kallas för bostadsrättsföreningar och omfattas av andra lagar och regler. För dig som boende behöver det inte vara någon skillnad mellan föreningsformerna. Här reder vi ut vad som skiljer sig åt mellan de olika föreningsformerna.

Olika lagar för bostadsföreningar och bostadsrättsföreningar

Äldre bostadsföreningar kan heta sådant som Bf Lyckan UPA eller liknande. I de fallen står Bf för bostadsförening och U.P.A för ”Utan personligt ansvar”. Vad det sistnämnda betyder är att föreningens medlemmar inte kan ställas personligt ansvariga för vad föreningen gör. I praktiken är det inte nödvändigtvis mycket som skiljer bostadsföreningar U.P.A från nyare bostadsföreningar.

Enkelt uttryckt är det en faktor som utgör skillnaden mellan äldre tiders bostadsföreningar och de nyare bostadsrättsföreningarna. Det är vilka lagar respektive föreningsform har att förhålla sig till. För bostadsföreningar U.P.A är det lagen om ekonomiska föreningar som gäller. För bostadsrättsföreningarna är det bostadsrättslagen.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Oftast få skillnader – men de kan ha betydelse

Eftersom bostadsrättslagen är betydligt mer detaljerad än de som gäller för ekonomiska föreningar har bostadsföreningar U.P.A större frihet när de formulerar sina stadgar. I många fall innebär det inte några skillnader alls för dig som boende, men det beror på hur stadgarna ser ut i just din bostadsförening.

Bostadsföreningar U.P.A i korthet

 • Kan i praktiken fungera på precis samma sätt som vanliga bostadsföreningar med skillnaden att dess medlemmar inte kan hållas personligt ansvariga för vad föreningen gör.
 • Bostadsförening U.P.A är boendeföreningar som bildades före år 1930.
 • Om du blir medlem i en bostadsförening U.P.A blir du andelsägare i föreningen precis på samma sätt som i en bostadsrättsförening.
 • Föreningsformen påverkar inte lägenheternas värderingar.
 • Det finns inte lika hårda krav på att en bostadsförening ska ha en ekonomisk plan som för en bostadsrättsförening, även om de i praktiken oftast ändå har det.

Finns det några nackdelar med att ha en lägenhet i en bostadsförening U.P.A?
Generellt sett nej, men det beror på just dina omständigheter och de exakta stadgarna i din bostadsförening U.P.A. Det finns dock några beständiga faktorer att i åtanke som kan påverka ditt eventuella beslut att köpa och bo i en bostadsförening U.P.A. Här följer de viktigaste av dem:

 • Det kan vara svårare för en boende i en bostadsförening att belåna sin bostad.
 • Det är ibland svårare att köpa och sälja en bostad i en bostadsförening.
 • Eftersom en bostadsförening U.P.A i högre utsträckning kan bestämma sina stadgar på egen hand kan det finnas särskilda regler som kan påverka din boendesituation. En bostadsrättsförening får till exempel endast ta ut lagstadgade avgifter medan en bostadsförening själv får reglera detta.
 • Antalet röster som varje medlem har i en bostadsförening kan variera, exempelvis beroende på total boyta. I en bostadsrättsförening har varje medlem en röst.

Sammanfattning

En bostadsförening U.P.A är en gammal boendeföreningsform. I de flesta fall innebär det bara formella skillnader att bo i eller köpa bostad i en bostadsrättsförening respektive bostadsförening U.P.A. Du bör dock kolla upp villkoren i just den förening du bor i eller vill flytta till.

Läs även våra artiklar om bostadspriser och bostadsbubblor. Där går vi igenom vad vi tror om framtiden och vad som påverkar bostadsmarknaden.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

3 KOMMENTARER

 1. Hej.

  Köp och försäljning av andel/bostad i en bostadsförening går till på i princip samma sätt som köp och försäljning av en bostadsrätt i en bostadsrättsförening. Vad som avses skall framgå av köpekontraktet. Kontakta en mäklare.

  M.v.h., Elias

 2. Hej
  Om man äger andelar i en bostadsförening kan man anlita mäklare för att sälja bostaden/andelarna
  M. V. H
  Seija Hummelgren

  • Hej Seija.

   Jag är tyvärr osäker på vad som gäller vid försäljning av andel i bostadsförening.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här