Om du köpt en ny bostad men inte får sålt din gamla kan banken i vissa fall neka dig bolån till den nya bostaden. Eftersom du då inte kan betala den nya bostaden bryter du kontraktet och blir ersättningsskyldig till säljaren. Det kan bli väldigt dyrt. I denna artikel skall vi gå igenom vad som händer.
När du skall köpa bostad söker du lånelöfte hos banken. Du kan få lånelöfte med eller utan försäljningsvillkor. Läs mer om detta i artikeln.
Artikelns innehåll:
1. Lånelöfte UTAN försäljningsvillkor
2. Lånelöfte MED försäljningsvillkor
3. Kontraktsbrott om man inte kan betala den nya bostaden
4. Banken brukar vara snäll och vilja hjälpa till
5. Så undviker du att hamna i en tråkig sits
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Lånelöfte UTAN försäljningsvillkor
Får du ett lånelöfte utan villkor om att du måste ha sålt din nuvarande bostad innan du får köpa en ny så är det inga konstigheter. Då är det bara att köpa en ny bostad och sedan sälja din gamla i lugn och ro. Banken hjälper dig då med bolån till din nya bostad så att du kan äga bägge bostäderna samtidigt tills dess att du får sålt den gamla. Du väljer då själv hur lång tid försäljningen skall ta.
Får du inte sålt bostaden kan du välja mellan att hyra ut den eller vänta tills marknaden blir bättre och du får det pris du vill ha.
Lånelöfte MED försäljningsvillkor
Får du ett lånelöfte med försäljningsvillkor innebär det att du måste ha ett bindande kontrakt som visar att du har sålt din bostad INNAN du kan tillträda, det vill säga slutbetala och få nycklarna till den nya bostaden. Kan du visa upp ett bindande kontrakt som visar att du sålt din gamla bostad så kommer banken hjälpa dig med ett brygglån (under förutsättning att du har ett lånelöfte såklart).
- Läs även vår artikel om: Brygglån
Om du måste få ut en viss summa för din gamla bostad för att täcka kontantinsatsen till den nya
Om banken kräver att du säljer din gamla bostad innan du får köpa en ny och att du måste få ut en viss summa minst för den gamla bostaden för att ha råd med att betala kontantinsatsen på den nya så hamnar du i klistret om du inte lyckas få sålt din gamla för rätt pris. Då kommer du nämligen inte kunna betala för den nya bostaden och blir tvingad att bryta kontraktet. Läs mer om det i stycket om kontraktsbrott längre upp.
Om du måste få ut en viss summa från din gamla bostad rekommenderar vi verkligen att du säljer din gamla bostad innan du skriver ett bindande avtal på att köpa en ny bostad. Chansa INTE!
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.
Kontraktsbrott när man inte kan betala den nya bostaden
Om du inte har sålt din gamla bostad med ett bindande kontrakt när det är dags att tillträda och betala den nya bostaden kan banken neka dig bolånet till den nya bostaden. Nekar banken lånet så kan du inte betala den nya bostaden och blir då tvungen att bryta kontraktet (begå kontraktsbrott). Detta kontraktsbrott är så pass allvarligt att säljaren kan häva köpet och kräva dig på ersättning för alla kostnader som detta kontraktsbrott medför.
Säljaren tvingas då att genomföra en helt ny försäljningsprocess och sälja bostaden på nytt. Du tvingas att ersätta säljaren för ALLA ekonomiska förluster som säljaren gör på grund av ditt kontraktsbrott. Det kan bli väldigt dyrt. Exempel på kostnader som du kan tvingas ersätta säljaren för:
- Om bostaden säljs billigare än du köpte den för måste du ersätta för mellanskillnaden
- Mäklarkostnader
- Kostnader för ägandet av bostaden som säljaren drabbas av (räntor, avgifter, uppvärmning osv)
- Eventuella förrådskostnader
- Säljarens resekostnader
- Eventuella rättegångskostnader om ni inte kommer överens
- Övriga kostnader
Den största kostnaden uppstår om bostaden säljs betydligt billigare än du köpte den för. Då kan det handla om hundratusentals kronor som du blir tvungen att ersätta säljaren.
Räkneexempel:
Du köper en bostad för 2 000 000 kr. Du kan inte betala för den eftersom du inte fått sålt din gamla. Säljaren tvingas då att sälja om den. Bostaden säljs till slut för 1 900 000 kr. Du tvingas då betala säljaren 100 000 kr för mellanskillnaden, 50 000 kr för mäklararvodet, 20 000 kr för ägandet av bostaden.
Totalt kostar detta kontraktsbrott dig 170 000 kr.
Banken brukar vara snäll
Som tur är brukar banken vara snäll och vilja hjälpa till. Även om banken egentligen kräver att du skall ha sålt din gamla bostad innan du tillträder en ny så brukar de oftast hjälpa till med ett tillfälligt lån när det väl kommer till kritan. Om banken ser att allt till slut kommer lösa sig så hjälper de dig alltså ändå. Prata med din bank och se om de kan hjälpa dig att lösa din knipa.
Tre alternativ som gör att du inte hamnar i en tråkig sits
Nedan följer några tips på hur du kan göra för att inte hamna i sitsen att du måste begå kontraktsbrott.
1. Du har en plan B. Om du har någonstans du kan flytta i värsta fall så är det bara att sälja din bostad och hoppas på att du hinner hitta en ny bostad att köpa och flytta in i. Då har du ju en plan B så att du slipper bli bostadslös om du inte hittar en ny bostad i tid. Kanske kan du flytta hem till föräldrarna i värsta fall?
2. Sälj din bostad med tillträde långt fram i tiden. Om du säljer din bostad och sätter tillträdesdatumet 8 månader fram i tiden exempelvis så har du gott om tid på dig att hitta en ny bostad. Då vet du att du har sålt din bostad och att du inte kommer hamna i i knipa.
Du kan sätta tillträdet hur långt fram i tiden du vill så länge köparen accepterar det. Sedan kan du tidigarelägga tillträdet (så länge köparen går med på det) om du hittar en ny bostad snabbare än väntat.
3. Köp den nya bostaden med ett så kallat försäljningsvillkor. Skriver ni in ett försäljningsvillkor (försäljningsklausul) i kontraktet när du köper den nya bostaden så kan du enkelt häva köpet helt utan kostnader om du inte lyckas få sålt din gamla bostad för rätt pris. Detta är ett tryggt och bra alternativ som gör att du inte riskerar att hamna i knipa.
Med ett försäljningsvillkor får du vanligtvis 4-8 veckor på dig att sälja din bostad. Säljaren kan ibland ge dig förlängd tid om du inte lyckas sälja inom tidsramen. Lyckas du inte få sålt och säljaren inte vill ge dig förlängd tid så går hela köpet av den nya bostaden tillbaka.
- Läs vår artikel om: Försäljningsklausul i kontraktet
Sammanfattning
- Chansa inte och köp en ny bostad innan du sålt din gamla om banken kräver att du skall få sålt din gamla först. Det kan bli väldigt dyrt!
- Skulle du chansa och hamna i knipa så är banken oftast snäll och hjälper dig men det är inget du kan räkna med.
- Om du inte kan betala för den nya bostaden så får du betala för ALLA ekonomiska förluster som säljaren gör på grund av ditt kontraktsbrott
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.
Frågor och svar
Då begår du kontraktsbrott. Säljaren tvingas då att sälja om bostaden och du får ersätta säljaren för ALLA ekonomiska förluster som säljaren drabbas av på grund av ditt kontraktsbrott.
I artikeln kan du läsa om vilka bra lösningar som finns för dig.
Ja, läs mer i artikeln.
Hej vi har ett radhus utan bolån. värd ca 3,3 mil . nyligen köpt en villa på 6milj . banken beviljad lån 4milj och 2milj kontant insats som vi räknade med att sälja radhuset och betala till nya huset.
Just nu går inte att sälja radhuset och vi måste ha kontant insatsen (2 milj) 2veckor före inflytning till nya huset. (om en månad)
alternativ: behålla radhuset och hyra ut tills marknaden blir bättre sedan sälja det.
jag undrar om vi kan göra hypotek på radhuset och få låna 2 miljon för hand penning ? eller finns det annat alternativ?
mvh veyso
Hej veysel.
Det är bara er bank som kan svara på om det är en godkänd lösning så du får ställa denna fråga till banken.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån
Hej Joakim,
Jag funderar på att sälja mitt hus och köpa ett nytt i en annan större kommun. Jag har lån kvar på huset och student lån. Kan man ändå köpa hus för typ 2500000. Fäst jag kommer att kanske kunna sälja mitt gammalt för typ 1,2 million. Jag har typ 450 000 kvar på gammalt hus bolånet. Och student lån ligger på runt 300000. Jag är ensamma på huset.
Hej Katarina.
Endast banken kan svara på den frågan. Ansök om lånelöfte hos din bank och se hur dyr bostad de beräknar att du kan köpa.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim,
Vi köpt ett hus och fått lånelöfte och handpennig utbetalt. Nu har vår förening blivit stämd av en sjuk anledning vilket gör att lägenheten är väldigt svårsåld. Jag har pratat med banken om möjlighet att ge dubbelt lån så att vi direkt sen kan sälja huset men banken säger nej till det. De vill ha ett säljkontrakt 4 veckor innan tillträde för att bevilja brygglån. I din första mening skriver du att ombanken godkänt att vi köper innan vilket de gjort så kan vi sälja i god tid. Vad gäller?
mvh
Johan
Hej Johan.
Det låter inte som att banken godkänt att ni köper en ny bostad innan ni fått sålt er gamla.
Om banken hade godkänt det så hade ni fått låna till den nya bostaden samtidigt som ni har lån på den gamla. Så verkar inte vara fallet.
Det låter snarare som att ert lånelöfte varit villkorat med att er gamla bostad måste vara såld innan ni får tillträda den nya.
Mvh admin på Ekonomifokus
undrar har köpt bostadsrätt och ska sälja mitt radhus, men vad händer om jag dör innan jag hinner sälja och flytta in i bostadrätten. ȟar tagit ett brygglån .
Hej Marie.
Då träder ditt dödsbo in och genomför affären i ditt ställe. Om dödsboet inte klarar av att genomföra affären kommer ett kontraktsbrott att begås och dödsboet blir ersättningsskyldigt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag har köpt en bostadsrätt för 3.4 milj.miljoner men får inte min villa såld(2.9 milj)Hur gör jag?skall jag sälja min bostadsrätt?
Hej Hjördis.
Det beslutet är det bättre att du diskuterar med din bank som har insyn i din ekonomi. Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med denna fråga eftersom jag inte är tillräckligt insatt.
mvh admin på ekonomifokus