Underhållsplan

underhållsplan

Det första man bör göra innan man påbörjar en renovering är att sätta ihop en underhållsplan för framtida underhållsbehov av din bostad. Detta är extra viktigt om man äger en villa, en sommarstuga eller ett friköpt radhus. Du kommer nämligen att råka ut för stora kostnader under åren som du äger fastigheten/bostaden. Du kan hålla bostaden i ett gott skick genom att planera och spara pengar på ett korrekt sätt. Vi rekommenderar att man skall spara åtminstone ca 2.000 kr varje månad för framtida renoveringar om man äger en friköpt villa, en sommarstuga eller ett friköpt radhus.

Öppna ett räntekonto och bygg upp en buffert varje månad som senare kan användas till renovering och inköp av vitvaror. Se det som en bonus ifall du satt in för mycket pengar på ditt renoveringskonto.

Jämför hantverkare i ditt område via Dorunner.se

Dorunner.se jämför priser på hantverkare som utför ROT-tjänster och hushållsnära tjänster som går under RUT-avdraget. De hjälper dig kostnadsfritt att samla in offerter från olika företag. Du väljer sedan själv om du vill anlita något av företagen som lämnar offert eller inte så du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
-Jämför offerter från hantverkare (ROT) via Dorunner.se
-Jämför offerter från städfirmor med (RUT) via Dorunner.se
-Jämför offerter från flyttfirmor (RUT) via Dorunner.se 

 

Driver du företag så kan du få nya kunder genom att anmäla företaget till Dorunners plattform HÄR

Starta en underhållsfond

I en bostadsrätt är det föreningen som står för det ytter underhållet. Via den månadsavgift som betalas till föreningen sätts en del av pengarna av för att täcka upp för kostnader som uppkommer under åren. I en villa finns det dock inga regler för ett sådant sparande, du får helt enkel planera detta själv. Du kan få stora problem ifall du inte avsätter pengar varje månad till en underhållsfond. Därför råder jag dig att läsa denna artikel.

Tänk dig att du en dag märker att taket börjat läcka in och du tar hem en hantverkare. Hantverkaren räknar på jobbet och lämnar en offert.
Priset för att byta tak landar på 180.000 kr. Vad gör du då om du saknar sparkapital?
Nu ska vi istället titta på hur du kan förhindra ovanstående scenario med hjälp av en underhållsplan.

Steg 1 – Besiktiga din villa

Detta steg lämpar sig mer till dom med en äldre villa där behovet av renovering är större. Att lyckas utföra en korrekt besiktning är komplicerad och bör utföras av en besiktningsman. Vid en besiktning kommer du få reda på villans skick och vad som behövs åtgärdas omgående samt vad som behöver göras längre fram i tiden. Ni kommer också få en prioriteringslista på vilka delar som bör utföras först. Priset på en besiktning ligger på runt 10 000 kr. Detta är ett pris som kan tyckas vara högt men vi tycker att den information du får ut av det kommer hjälpa dig en lång tid framöver.
Med rätt kontakter så kan du såklart finna billigare alternativ.

Steg 2 – Prioritera rätt

Starta inte upp en renovering av köket ifall dräneringen på utsidan behöver bytas ut. Ibland när man kommer hem till folk så undrar man ifall dom tänkt till över huvud taget. Det är inte ovanligt att folk bygger upp en stor altan trots att taket är helt mossigt och behöver rengöras eller bytas ut. Skapa dig en lista på de saker som är viktigast att renovera först. Viktiga delar som fönster, tak, fasad, dränering måste prioriteras före det där designköket som du drömmer om.

Steg 3 – Underhållsplan och budget

I detta steget ska du planera dina kommande renoveringar. Vi tycker man kan lägga upp en underhållsplan som sträcker sig 20 år framåt när det kommer till stora renoveringar.
Vi tar taket som exempel igen som skulle kosta 180.000 kr att laga.
Du måste i detta fallet lägga undan 750 kr per månad för att kunna finansiera tak bytet ifall du sparar i 20 år. Förstår du nu varför man måste planera framåt?

Du ska också i underhållsplanen beräkna på vilka delar av renoveringen du själv kan utföra samt vilka delar som du behöver anlita en hantverkare. Att själv utföra stora delar av renoveringarna kommer att spara dig mycket pengar. Beräkna ändå in i din kalkyl vad det kostar att ta hjälp av en hantverkare. Det kan hända saker framåt som gör att du inte kan avsätta tid till renoveringar. Oväntade händelser kan uppstå såsom partner, barn, utbrändhet eller att du kanske råkar ut för en skada. Att spara lite extra skadar inte och kommer trygga din framtid.

Exempel på en underhållsplan

En underhållsplan kan se ut på olika sätt. Det viktiga är att man planerar och sätter upp ett månadssparande som kan bekosta framtida renoveringar. Ett tips är att ringa till olika hantverkare och be om offerter.

Slutord

Tänk igenom och diskutera med din eventuella partner om hur ni ska lägga upp en plan för framtida renoveringar. Vi vill med den här artikeln ge en tankeställare. Vi hoppas att ni skall budgetera och planera på ett bra sätt för att undvika obehagliga överaskningar.
I de flesta fall har man en begränsad budget att avsätta på renoveringar årligen och med en underhållsplan kommer din ekonomiska situation bli mycket mer stabil.

Hitta rätt hantverkare

När du satt ihop din egna underhållsplan är det dags att hitta en duktig hantverkare som kan hjälpa dig med de renoveringar och underhåll som behöver göras. Vi på Ekonomifokus har gjort en mycket bra guide till hur du hittar rätt hantverkare. I artikeln går vi igenom hur du väljer ut en hantverkare med god rennomé för att slippa obehagliga och kostsamma överaskningar när renoveringen är klar. Du vill ju såklart att hela renoveringen skall genomföras på ett korrekt sätt och få rätt garantier på jobbet som är gjort.

Jämför hantverkare i ditt område via Dorunner.se

Dorunner.se jämför priser på hantverkare som utför ROT-tjänster och hushållsnära tjänster som går under RUT-avdraget. De hjälper dig kostnadsfritt att samla in offerter från olika företag. Du väljer sedan själv om du vill anlita något av företagen som lämnar offert eller inte så du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
-Jämför offerter från hantverkare (ROT) via Dorunner.se
-Jämför offerter från städfirmor med (RUT) via Dorunner.se
-Jämför offerter från flyttfirmor (RUT) via Dorunner.se 

 

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here