Skilsmässa under semestern – tips, råd samt påverkan på bostadsmarknaden

Nej det är ingen myt. Massor av par skiljer sig varje år under semestern och under julledigheten. Man har insett att man inte står ut med varandra när man har umgåtts i flera veckor i en husvagn eller så har man kanske träffat en ny sommarflört. Även tiden under jul och nyår är en vanlig period för skilsmässor. När man varit ledig ihop i flera veckor så kan man gå varandra på nerverna.

Påverkan på bostadsmarknaden är faktiskt ganska stor av detta fenomen.
Par som skiljer sig måste oftast sälja sin stora bostad och köpa eller hyra varsin ny, lite mindre bostad. Det gör att man kan märka av ett högre utbud av störa bostäder efter sommaren samt att köptrycket ökar på bostäder med 2-3 sovrum. Det är väldigt vanligt att paret som skiljer sig säljer sin villa och köper varsin lägenhet istället. Vissa områden är typiska skilsmässoområden. Områden med lägenheter i de lägre prisklasserna fylls ofta med nyblivna singlar och ensamstående föräldrar efter sommaren och även efter jul och nyår.

Nyskilda par:

– Köper ofta varsin lägenhet med 2-4 rum.
– Säljer ofta ett hus, radhus eller en större lägenhet.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Köpa lägenhet under skilsmässan

Om du ska skilja dig och du är på jakt efter en ny bostad så är du ofta ganska desperat. Det gör att du vill hitta något med snabb inflyttning så att du snabbt kan flytta ifrån din nuvarande sambo. Du söker oftast efter en lägenhet med 2-3 sovrum så att ditt/dina barn får varsitt sovrum. Ibland får barnen dela sovrum, det kan bli dyrt att stå som ensamstående och betala för hela bostaden själv. Dock har du inget val utan du måste ha någonstans att bo. Eftersom du skall betala för boendet själv så kan du försöka att hitta en lägenhet eller ett hus där du kan dela av till fler sovrum eller halvrum i bostaden.
Då kan du kanske lyckas köpa en lite mindre och billigare bostad som ändå fyller ditt behov.

Värdera bostad för bodelning, eventuell försäljning och för lånelöfte

Det första du måste göra är att göra en eventuell värdering av er nuvarande bostad för att sedan kunna skaffa dig ett lånelöfte. Utan lån från banken kan du inte köpa en ny bostad.
En mäklare värderar er gemensamma bostad och banken beräknar sedan hur mycket du kan få låna till en ny bostad. Antingen säljer ni sedan huset/lägenheten tillsammans eller så köper den ena parten ut den andra ur huset. Oavsett så måste ni kontakta mäklare för att värdera huset. Om utköp skall ske så rekommenderar vi att ni tar hem minst 3 st olika mäklare som värderar huset. Om ni tar hem 3 st olika så får ett bra genomsnitt på värderingar som ni sedan kan använda.

Lånelöfte

Hemsidan Lånekoll.se hjälper dig snabbt och lätt att skaffa ett lånelöfte.
Tjänsten är helt kostnadsfri och hjälper dig att skaffa lånelöfte samt att den hjälper dig att förhandla fram den bästa räntan på ditt framtida eller nuvarande bolån.
Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

Dra nytta av skilsmässor som säljare av lägenhet

Som säljare kan du dra nytta av dessa skilsmässor. De nyblivna ensamstående föräldrarna är ofta desperata efter en bostad och dom vill ha den snabbt. Om du som säljare kan flytta ut snabbt så kan då använda det i prisförhandlingen med en köpare. Du kan även tänka på vad ensamstående föräldrar har för krav på sina bostäder. Dom behöver ha flera sovrum och kan inte betala hur mycket som helst i boendekostnad. Har du en 3:a som kan byggas om till en liten 4:a så kan du tjäna stora pengar på det. Dela av till extra sovrum i lägenheten och sälj lägenheten i augusti till en desperat ensamstående förälder så kan du ibland få väldigt bra betalt för lägenheten.

Betala ej onödigt mycket för mäklaren

Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare som du vill anlita.
Det är helt gratis att använda den tjänst som Mäklarofferter.se erbjuder och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

10 KOMMENTARER

 1. Vi sålde en gemensam bostadsrätt och fick uppskov på skatten för att vi köpte ett dyrare hus.
  Nu ska vi separera och sälja huset. Om vi säljer med vinst måste vi betala reavinstskatt för både bostadsrätten och för huset?

  • Hej Sandra.

   Ja det måste ni om ni inte köper varsin ny bostad som ni kan göra uppskov till.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Björn.

   Ja, man betalar ända fram till den nya köparen tillträder bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. kan jag köpa någon bostad trots att min son inte vill?
  han är 30år studerande inget jobb betalar inget
  jag står för kontraktet på en bostadsrätt

  • Hej Jonnie.

   Ja du behöver inte ha din sons tillåtelse för att köpa bostad.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Om den ena parten äger lägenheten och det finns äktenskapsförord på detta, kan den andra parten förhindra försäljning innan eller efter skilsmässa?
  Båda parterna har barn från tidigare relation samt ett gemensamt.

  • Hej Joakim.
   Om bostaden fungerar som er gemensamma permanenta bostad så kan man inte sälja den utan samtycke från sin partner.
   Det är så för att du inte skall kunna göra någon bostadslös för enkelt.
   Det finns dock ett undantag. Det är om bostaden blivit enskild egendom via gåva, arv eller testamente. DÅ får man som ägare sälja bostaden även om det är en gemensam permanent bostad.

   Om bostaden INTE används av er båda som permanentbostad så kan ägaren sälja den när och hur han/hon vill.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej Ekonomifokus.
  Jag och min fru skall separera.
  Vi äger en villa ihop. Nu när vi separerar så vill vi gemensamt sälja huset. Om den ena parten inte hade viljat sälja huset, hade man kunnat tvinga fram en försäljning då?

  Vid separation, om man säljer gemensamt. Måste då båda parter ha en kontakt med mäklaren under försäljningen eller räcker det att bara en av oss har kontakt med en mäklare? Vad händer om en av oss ändrar sig under resans gång och inte vill sälja längre eller att en av oss tycker att de bud vi får är för dåliga?

  • Hej.
   1. Om den man äger bostaden tillsammans med inte vill köpa ut och inte heller går med på att sälja (sätter sig på tvären) så kan man tvinga fram en försäljning vid separation men det är ganska krångligt.
   Det krävs då att du använder rättssystemet för att få igenom ett tvång.

   2. Det beror på hur mycket förtroende ni har för varandra. Det bästa brukar vara att båda parter har samma kontakt med mäklaren för att undvika ev missförstånd osv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here