Nej det är ingen myt. Massor av par skiljer sig varje år under sommarsemestern och under julledigheten. Påverkan på bostadsmarknaden är faktiskt ganska stor av detta fenomen. Par som skiljer sig måste oftast sälja sin stora bostad och köpa eller hyra varsin ny, lite mindre bostad. Det gör att man kan märka av ett högre utbud av stora bostäder efter sommaren samt att köptrycket ökar på bostäder med 2-3 sovrum.
Det är vanligt att paret som skiljer sig säljer sin villa och köper varsin lägenhet istället. Vissa områden är typiska skilsmässoområden. Områden med lägenheter i de lägre prisklasserna fylls ofta med nyblivna singlar och ensamstående föräldrar efter sommaren och även efter jul och nyår.
Nyskilda par:
- Köper ofta varsin lägenhet med 2-4 rum.
- Säljer ofta ett hus, radhus eller en större lägenhet.
Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.
Köpa lägenhet under skilsmässan
Om man skall skilja sig och är på jakt efter en ny bostad så är man ofta ganska desperat. Det gör att man vill hitta något med snabb inflyttning så att man snabbt kan flytta ifrån sin nuvarande sambo. Man söker oftast efter en lägenhet med 2-3 sovrum så att barnen får varsitt sovrum. Ibland får barnen dela sovrum. Det kan bli dyrt att stå som ensamstående och betala för hela bostaden själv, dock har man inte alltid något val eftersom man måste ha någonstans att bo.
Eftersom man skall betala för hela boendet själv så kan man försöka hitta en lägenhet eller ett hus där man kan dela av till fler sovrum eller halvrum i bostaden. Då kan man lyckas köpa en lite mindre och billigare bostad som ändå uppfyller behoven.
Värdera bostad för bodelning, eventuell försäljning och för lånelöfte
Det första du måste göra är att göra en värdering av er nuvarande bostad för att sedan kunna skaffa dig ett lånelöfte. Utan lånelöfte från banken kan du inte köpa en ny bostad.
En mäklare värderar er gemensamma bostad och banken beräknar sedan hur mycket du kan få låna till en ny bostad. Antingen säljer ni bostaden tillsammans eller så köper den ena parten ut den andra ur bostaden. Oavsett vad ni väljer så behöver ni kontakta en mäklare och få en värdering på bostaden först.
Om utköp skall ske så rekommenderar vi att ni tar hem minst 3 st olika mäklare som värderar bostaden. Om ni tar hem 3 st olika så får ett bra genomsnitt på värderingar som ni sedan kan använda.
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Zensum.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Zensum kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Dra nytta av skilsmässor som säljare av lägenhet
Som säljare av en lägenhet kan du dra nytta av dessa skilsmässor. De nyblivna ensamstående föräldrarna är ofta desperata efter en bostad och de vill få tillträde till den snabbt. Om du som säljare kan flytta ut snabbt så kan då använda det i prisförhandlingen med en köpare. Du kan även tänka på vad nyskilda föräldrar har för krav på sina bostäder. De behöver ha flera sovrum och kan inte betala hur mycket som helst i boendekostnad.
Har du en 3:a som kan byggas om till en liten 4:a så kan du tjäna stora pengar på det. Dela av till extra sovrum i lägenheten och sälj lägenheten i augusti till en desperat ensamstående förälder så kan du ibland få väldigt bra betalt för lägenheten.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Hej! Jag har ansökt om skiljsmässa och eftersom vi har ett gemensamt barn under 16 år så har vi betänketid 6 månader. Vi bor i vanlig lägenhet som hyrs av påsiedon med månatligt hyra. Jag tänker på att köpa en egen lägenhet så jag försökrar att jag har ett ställe att bo i efter separationen. Jag har inte pengar själv för kontantinsats vid lånelöfte men min syster ska hjälpa mig genom att låna pengar för mig och plus jag äger en bil som är på mitt namn som jag äger och tänker sälja den.
Min fråga är kommer min man få rätt till hälften av den nya lägenheten som jag tänker köpa nu under skjlesmässans processen sk bodelning?!!
Eller tycker ni att jag ska vänta med att köpa en lägenhet efter vi är separerade på riktigt allså efter betänketiden har passerat och domstolen har fattat beslut om att vi är skilda sen kan jag tänka på att köpa en lägenhet. För jag vill inte att han ska få rätt till hälften av den lägeheten jag tänker köpa själv. Tacksam för svar
Hej Shehrazad.
Du kan läsa om detta på Lawline:
https://lawline.se/answers/ingar-egendom-som-kopts-under-betanketiden-i-bodelningen
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Vi sålde en gemensam bostadsrätt och fick uppskov på skatten för att vi köpte ett dyrare hus.
Nu ska vi separera och sälja huset. Om vi säljer med vinst måste vi betala reavinstskatt för både bostadsrätten och för huset?
Hej Sandra.
Ja det måste ni om ni inte köper varsin ny bostad som ni kan göra uppskov till.
Mvh admin på Ekonomifokus
Fortsätter man betala sina avbetalningar under tiden man säljer sitt hus
Hej Björn.
Ja, man betalar ända fram till den nya köparen tillträder bostaden.
Mvh admin på Ekonomifokus
kan jag köpa någon bostad trots att min son inte vill?
han är 30år studerande inget jobb betalar inget
jag står för kontraktet på en bostadsrätt
Hej Jonnie.
Ja du behöver inte ha din sons tillåtelse för att köpa bostad.
Mvh admin på EKonomifokus
Om den ena parten äger lägenheten och det finns äktenskapsförord på detta, kan den andra parten förhindra försäljning innan eller efter skilsmässa?
Båda parterna har barn från tidigare relation samt ett gemensamt.
Hej Joakim.
Om bostaden fungerar som er gemensamma permanenta bostad så kan man inte sälja den utan samtycke från sin partner.
Det är så för att du inte skall kunna göra någon bostadslös för enkelt.
Det finns dock ett undantag. Det är om bostaden blivit enskild egendom via gåva, arv eller testamente. DÅ får man som ägare sälja bostaden även om det är en gemensam permanent bostad.
Om bostaden INTE används av er båda som permanentbostad så kan ägaren sälja den när och hur han/hon vill.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Ekonomifokus.
Jag och min fru skall separera.
Vi äger en villa ihop. Nu när vi separerar så vill vi gemensamt sälja huset. Om den ena parten inte hade viljat sälja huset, hade man kunnat tvinga fram en försäljning då?
Vid separation, om man säljer gemensamt. Måste då båda parter ha en kontakt med mäklaren under försäljningen eller räcker det att bara en av oss har kontakt med en mäklare? Vad händer om en av oss ändrar sig under resans gång och inte vill sälja längre eller att en av oss tycker att de bud vi får är för dåliga?
Hej.
1. Om den man äger bostaden tillsammans med inte vill köpa ut och inte heller går med på att sälja (sätter sig på tvären) så kan man tvinga fram en försäljning vid separation men det är ganska krångligt.
Det krävs då att du använder rättssystemet för att få igenom ett tvång.
2. Det beror på hur mycket förtroende ni har för varandra. Det bästa brukar vara att båda parter har samma kontakt med mäklaren för att undvika ev missförstånd osv.
Mvh admin på Ekonomifokus