Visningsstädning

visningsstädning

Det första intrycket en köpare får av din bostad är otroligt viktigt. Att kliva över tröskeln och mötas av en väldoftande bostad där allting är i ordning eller att snubbla över leksaker, gammal tvätt och en askkopp… Med visningsstädning förbättrar du chanserna för en lyckad budgivning och ett pris som du blir riktigt nöjd med.

Vad kostar en visningsstädning?

Det är storleken på bostaden som avgör vad visningsstädningen kommer att kosta. En lägenhet på 50 kvm kan kosta omkring 1500 kronor efter RUT-avdrag. Det kan bli mer eller mindre beroende på vilken städfirma du anlitar. Dessutom kan du ju få attraktiva erbjudanden av ett städbolag som du använder regelbundet eller som du anlitar för kommande flyttstädning.

Har du en bostad som är större än 200 kvm bör en seriös städfirma ge dig en offert. De kommer och ser på bostaden om de inte känner till den sedan tidigare. Ni får då också möjlighet att prata om vad som kommer att göras. Räkna med en nota på minst 2000 kronor för en större bostad!

Städbolag som har god erfarenhet av att genomföra visningsstädningar kan också erbjuda viss home staging. Det betyder att de kan tala om för dig vilka möbler som kan vara klokt att få bort för mer yta och hur du på andra sätt kan dekorera för att göra bostaden attraktivare. De kan ställa ut ljus och hänga upp tavlor för att göra bostaden finare att se på.

Kostnaden kan påverkas av de material som måste användas. Om du vill få särskild städning som kräver lite mer än skurmedel, vatten och handskar kan det öka på priset. Det här ska du alltid ta en titt på innan städjobbet bokas in.

Jämför offerter från städfirmorna
Det behöver inte bli jättedyrt att anlita en firma som utför flyttstädningen åt dig. Med hjälp av rut-avdraget så blir kostnaden relativt liten. Vi rekommenderar tjänsten Dorunner.se som hjälper dig att hämta in offerter på städningen från ett stort antal olika städfirmor. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en förfrågan om offerter.

Driver du företag så kan du få nya kunder genom att anmäla företaget till Dorunners plattform HÄR 🔗

RUT-avdrag

Du får RUT-avdrag för visningsstädning. Det innebär att Skatteverket betalar 50% av kostnaden för städningen. Den faktura som städfirman skickar till dig ska visa vad beloppet är med och utan RUT-avdraget.

Vad ska städningen inkludera?

Det här är en mycket viktig fråga som ska ha svar innan du bokar in städningen. Räkna inte med att varje städfirma eller mäklare som kan ordna med visningsstädning gör samma sak. I grund och botten handlar det om att få ytor som ser snygga och städade ut.

Du bör få hjälp med:

  • Städning av golv
  • Rengöring av ytor i köket
  • Avtorkning av vitvaror
  • Skurning av toaletter
  • Putsning av speglar
  • Damning av ytor som syns
  • Borttagning av fläckar

Ibland kan det också ingå fönsterputs. Om det inte gör det kan det vara värt att betala lite mer för fönster som är utan fingeravtryck och som visar utsikten bättre.

Kom ihåg att det här inte är en flyttstädning. Det måste inte städas bakom vitvaror. Samtidigt är det förstås så att grundligare städning i badrum och i kök kan vara fördelaktigt. Du kanske till och med vill få en professionell golvputsning för att golven ska se nya ut.

Anlita proffs eller städa själv?

Många tycker att det är onödigt att hyra in städfirma för en visningsstädning. Det är klart, om du är duktig på att städa och tycker om att pyssla med detta på din fritid behöver du inte lägga ut jobbet på andra. Samtidigt kan det kännas skönt att få stödet när du har mycket att stå i.

Tänk på att proffs på visningsstädningar ser saker som du inte ens tänker på. Det är ju ditt hem och du har kanske vant dig vid den där gula fläcken vid hallspegeln. Du kanske inte ens tänker på att den kommer att signalera misskötsel till potentiella köpare då de kliver in genom din ytterdörr.

När du låter proffs ta hand om visningsstädningen kommer de att se till att ditt hem städas på rätt sätt. Redan innan städningen kan ni komma överens om vad du bör plocka bort. Städare ser ditt hem mer så som köpare kommer att se det. Det är en mycket god anledning till att betala för hjälpen.

Betänk att du med visningsstädningen kan få ut ett mycket bättre pris för din bostad och då kan den ju tyckas vara ett självklart val!

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

2 KOMMENTARER

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här