Byta en bostadsrätt eller hus mot annan friköpt bostad

byta bostadsrätt eller hus
  • Kan man byta en bostadsrätt mot en annan bostadsrätt?
  • Kan man byta en bostadsrätt mot en villa?
  • Kan man byta en bostadsrätt mot en annan bostadsrätt eller villa + pengar ?

Ja det går utmärkt. Man löser det dock oftast som vanliga bostadsaffärer och man behöver bankens hjälp.

Hur gör man?

Om man har varsin bostad och vill byta så måste man skriva 2 st separata överlåtelseavtal.

Man bör se till att formulera kontraktet på ett sätt så att bägge affärerna är beroende av varandra och att tillträdet sker samtidigt till bägge bostäderna. Banken hjälper till med betalningarna via tillfälliga lån om parterna inte har tillräckligt med pengar tillgängligt på sina konton.

Om man har bolån måste man kontrollera med banken först att de accepterar bytet.

Exempel:
Pelle har en bostadsrätt som är värd 1 200 000 kr. Stina har ett hus som är värd 1 500 000 kr. De vill byta med varandra så det genomför ett ”byte”. De skriver två stycken överlåtelseavtal med tillträde på samma dag.

– Stina säljer sin villa till Pelle för 1 500 000 kr.
– Pelle säljer sin bostadsrätt till Stina för 1 200 000 kr.

Banken hjälper till med betalningarna och eventuella lån.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Kan man slippa eventuell vinstskatt via gåvobrev exempelvis?

Eftersom man mottager en annan bostad som betalning så anses man ha sålt sin bostad. Det spelar alltså ingen roll om betalningen sker med pengar eller med en annan bostad. Inte heller om man använder gåvobrev kan man slippa betala eventuell vinstskatt. Eftersom man anses ha fått betalt skall man skatta som vanligt.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Gratis mall för avtalet

Gratis mall överlåtelseavtal bostadsrätt:
🔗 Ladda ner gratis mall som PDF-fil
🔗 Ladda ner gratis mall som Word-fil

Gratis mall köpekontrakt för fastighet
🔗 Ladda ner gratis mall som PDF-fil
🔗 Ladda ner gratis mall som Word-fil

Du kan köpa en färdig juridiskt korrekt avtalsmall på Juridiskadokument.nu för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få till avtalet rätt så att man slipper problem i efterhand.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här