Lagfart kallas ägarregistreringen för fastigheter. När en fastighet byter ägare, ansöker den nya ägaren om lagfart. Efter godkännande av lagfarten blir den nya ägaren den registrerade ägaren av fastigheten, även kallad lagfaren ägare.
Pantbrev används av banken som säkerhet för bolån. Eftersom du inte fysiskt kan lämna in din fastighet till banken används pantbrev för att binda ihop bolånet med säkerheten, dvs fastigheten. Om du skall ta bolån måste du ha tillräckligt med pantbrev uttagna på fastigheten så att de täcker hela bolånet. Om befintliga pantbrev inte täcker bolånet kan man du ta ut nya mot en kostnad.
Artikelns innehåll:
1. Kostnader för lagfart och pantbrev
2. Räkna ut kostnaden för lagfart och pantbrev
3. När betalar man lagfart och pantbrev?
4. Läs våra djupgående artiklar om lagfart och pantbrev
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Kostnader för lagfart & pantbrev
1,5 % av köpeskillingen (eller taxeringsvärdet om det är högre) betalar du till Lantmäteriet för att bli lagfaren ägare av en fastighet/få lagfart.
Du betalar 2 % av beloppet till Lantmäteriet när du tar ut nya pantbrev.
Dessa kostnader kallas även för stämpelskatter. Utöver stämpelskatterna tar myndigheten ut en administrativ avgift på 825 kr för lagfart och 325 kr för uttag av nya pantbrev.
Alla kostnader för lagfart och pantbrev är avdragsgilla i deklarationen när du säljer bostaden.
Räkna ut kostnaderna
Räkna ut lagfart:
0,015 * köpeskillingen (eller taxeringsvärdet) + 825 kr = lagfartskostnaden
Räkna ut pantbrev:
0,02 * det nya pantbrevets belopp + 375 kr = pantbrevskostnaden
Räkneexempel kostnader:
Du köper ett hus för 1 000 000 kr. Kostnaden för lagfart blir då 15 000 kr (1,5%).
Huset har befintliga pantbrev på 300 000 kr och du skall ta ett bolån på 850 000 kr. Det gör att du måste ta ut nya pantbrev motsvarande 550 000 kr. Kostnaden för att ta ut pantbreven blir då 11 000 kr (2% av pantbrevets belopp).
Lagfart: 1 000 000 * 1,5% = 15 000 kr
Pantbrev: 550 000 * 2% = 11 000 kr
Administrativa kostnader: 825 + 375 = 1200 kr
Total kostnad = 27 200 kr.
Låna till lagfart och pantbrev
Tänk på att du inte alltid kan baka in kostnaderna för lagfart och pantbrev i ditt bolån. Dessa pengar måste du vanligtvis spara ihop till utöver din kontantinsats alternativt låna pengarna som ett privatlån (om banken godkänner det)
💡 Tips! – Lånekoll jämför både bolån & privatlån.
På Lånekoll.se kan du jämföra både privatlån och bolån. Du kan söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.
När betalar man lagfart och pantbrev?
Man betalar lagfart 1-2 månader efter tillträdet när Lantmäteriet har behandlat ansökan. Du kommer sen få en faktura via posten.
Man betalar pantbrev vid tillträdet eller via en faktura som du mottar på posten efter tillträdet.
Lagfart & pantbrev för bostadsrätter
Man använder inte pantbrev och lagfart för bostadsrätter. Man slipper alltså lagfartskostnaden och pantbrevskostnaderna när man köper bostadsrätt.
Istället för ett pantbrev utför man en pantförskrivning. Det innebär att bostadsrättsföreningen gör en notering i sitt lägenhetsregister att bostaden är pantsatt. En pantförskrivning kostar vanligtvis runt 500 kr oavsett bolånets storlek. Ibland är pantförskrivningen helt gratis. Det beror på bostadsrättsföreningen och vilken ekonomisk förvaltare föreningen har. Du kan låna hur mycket du vill på en och samma pantförskrivning.
Man använder inte lagfart på bostadsrätter. Bostadsrättsföreningen registrerar nya ägare i sitt lägenhetsregister, och den registreringen är gratis.
Vissa föreningar tar dock ut en administrativ avgift på ca 1300 kr vid överlåtelser.
Detta innebär att du sparar en hel del pengar som köpare av en bostadsrätt istället för köp av en friköpt bostad.
Läs artiklarna vi har skrivit i detalj om lagfart och pantbrev
Vi har skrivit en djupgående artikel om lagfart och en djupgående artikel om pantbrev. Kika in dom ifall du vill lära dig mer om regler, kostnader osv.
Videoklipp som förklarar lagfart & pantbrev
I videon förklarar EFN vad pantbrev och lagfart är samt vilka kostnader de medför.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Källhänvisning:
Lagfart enligt Wikipedia
Pantbrev enligt Wikipedia
Hej!
Har sålt min lägenhet och fått ett överskott på 800 000kr (har inte räknat ut vinsten än då jag har kvitton på renovering osv osv)
Jag funderar på att köpa in mig i min pojkväns hus som han äger själv. Det är värderat till 10 mil
Att jag kan skjuta upp vinstskatten vet jag vid köp av ny bostad men hur gör man med lagfart vid inköp på mindre än 10%?
Mvh
Mia
Hej Mia.
Lagfart skall du ansöka om precis som vanligt. Det spelar ingen roll hur stor del av huset du köper.
Om du köper 10% av huset för 1 miljon kr blir kostnaden:
Lagfartskostnad (stämpelskatt): 15 000 SEK
Expeditionsavgift: 825 SEK
Totalt: 15 825 SEK
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej, jag har köpt ett hus för 600.000 och betalar kontant. Pantbrev finns på 288.000. Jag får då ett saldo på -5.385. Vad betyder det? Ska jag inte betala någon avgift alls. Det är klurigt med stämplings, lagfarts, pantbrevs begreppen för en ovan 😊 Har min försäljning av nuvarande fastighet någon betydelse i sammanhanget?
Tack på förhand
Birgitta
Hej Birgitta.
Kalkylatorn bygger på att du skall ta bolån.
Om du inte skall ta några lån på bostaden finns det ingen anledning att räkna på pantbrevskostnader eftersom du då inte behöver ta ut några nya.
Du behöver alltså inte betala något för pantbrev eftersom du inte behöver ta ut några nya.
Lagfart måste du däremot betala.
Försäljningen av din gamla bostad påverkar inte lagfart eller pantbrevskostnader.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vad händer om man säljer en bostadsrätt till ett lägre pris än de lån som finns och där pantbrev (bostadsrätten är lämnad som säkerhet) är högre än den köpeskilling som man nu säljer bostaden för?
Hälsningar
Thomas
Hej Thomas.
Det finns inga pantbrev på en bostadsrätt, det kan du läsa om i artikeln.
Om lånen på bostadsrätten är högre än köpeskillingen kommer den del av lånet som inte löses att bli till ett blancolån istället, dvs ett lån utan säkerhet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Har en fundering angående pantbrev och vad skuldebrev är? Plus om det finns pantbrev i en fastighet man köper, varför kan man behöva teckna nya pantbrev? Vad ska dom nya pantbreven användas till? Sedan gäller det en fråga om lagfart och pantsättning när man är ett gift par. Båda måste väll skriva på pantbreven eller? Om man inte gör det och den ena står för alla lån och så men man har hälften av lagfarten var. Vad har det för betydelse när det gäller värdet på fastigheten man köper, har läst att den som står på lån och pantbrev äger fastigheten enligt någon lag. Kommer inte på vilken det var nu, ni kanske vet lite svar på våra funderingar.
Hej Mattias.
Du får läsa artikeln igen tror jag. Där finner du svar på många av dina frågor.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Mitt hus har ett pantbrev på 2.400.000 kr som banken fick när vi tecknade ett lån på 1.000.000 med dem för ett år sen. Det betyder att det finns utrymme i pantbrevet att låna mer. När jag nu ville låna 1.000.000 i en annan bank skickade jag en förfrågan till banken som har mitt delvis intecknade pantbrev och bad dem att släppa resten av beloppet i pantbrevet som är inte reserverat i lånet, men de har svarat att jag måste be den banken som vi planerar att göra ett nytt lån hos, vilket kommer att medföra högre administrativa kostnader att göra det själv.
Frågan är:
Kan jag inte som ägare på huset be banken som redan har mitt pantbrev att släppa resten av beloppet av mitt pantbrev?
Hur är processen, jag menar om man först kontaktar banken eller först lantmäteriet?
Tack för förhand!
Mvh Lina
Hej Lina.
Jag vet inte svaret på din fråga tyvärr. Men om din bank säger att det är så, då är det nog så tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Om man köper en fastighet för ex 100tkr som har tidigare pantbrev på ex 2 milj, innebär det då att man kan låna 2 milj även om fastigheten inte är värd mer än 100tkr?
Tack på förhand.
Hej Robin.
Nej, banken kommer inte godkänna det men om banken hade godkänt så hade det funnits tillräckligt med pantbrev.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Jag har gett min son mitt hus som en gåva. Jag har banklånet fortfarande på mitt namn som jag betalar och har även pantbrev. Min son ska nu ge mitt hus tillbaka till mig som gåva. Vad gäller här? Behöver jag ett nytt pantbrev och lagfart? Tack!
Hej Younes.
Ni behöver skriva ett nytt gåvobrev och du kommer endast behöva betala den administrativa avgiften för lagfarten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag och min sambo ska köpa hus bara jag står för lånet pga hon inte har fast anställning, min fråga är om båda kan stå på lagfarten ?
Hej Mats.
Ja om banken tillåter det.
Se till att skriva papper bara så att du inte blir blåst och blir sittande med en stor skuld men bara 50% av bostaden om ni skulle skilja er.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om jag ska säljs min sommarstuga som jag en gång i tiden gav min fru i gåva och hon har nu avlidit, jag hade som villkor att stugan inte fick säljas eller utmätas utan mitt medgivande i gåvobrevet, när kan jag sälja sommarstugan ? Kan jag tex skriva ett köpekontrakt där jag tar en handpenning på 20% och där den inte återbetalas om köparen drar sig ur affären och att köparen avsäger sig rätten att begära ersättning för dolda fel, eftersom han vill köpa huset omg utan att ha möjlighet att kontrollera ev fel som inte jag har upptäkt eller angett.
Hej Benka.
1. Det är väl bara att ge ditt medgivande då så kan du ju sälja stugan när du vill.
2. Ja ni kan avtala hur ni vill du och köparen så länge ni följer formkraven för ett köpekontrakt. Så länge bägge parter är överens så kan ni utforma kontraktet så som du nämner.
Mvh admin på Ekonomifokus
när jag bygger ett hus när jag måste betala pantbrev och nalgfart?
Hej Justyna.
Lagfart betalar du när du köper tomten.
Pantbrev betalar du när byggnadskrediten omvandlas till ett bolån tror jag (är inte 100% säker dock)
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag har betalningsanmärkningar, kan jag teckna pantbrev då hos någon bank i detta land?
Jag äger halva lagfarten i ett hus som min fru och jag köpte. Betyder det att jag har panbrev då? Kronofogden har gjort utmätning på vårat hus för jag har två inkasso krav ett på 89000 kr ett annat på 19000 kr och kronofogden anser att jag har två pantbrev för att jag äger halva lagfarten: och jag vet inte vad jag ska göra kronofogden har stoppat mig på baken nu, jag får ingen information från banken över huvud taget. Jag överklagade kronofogdens beslut till tingsrätten i tid. plus jag an sökte om inhubation eller vad det heter så att kronofogden inte skulle kunna sälja huset innan tingsrätten fattat beslut men fick avslag. Nu ikväll såg min frui att kronofogden satt ut vårat hus till salu för 2400000 kr men det dom kräver är dom två summor jag är skyldig med ränta och försäljningskostnader. så dom kan max ta 400000 kr från hälften av försäljningspriset. och min fru är tredje part och har inte utalat sig om försäljning och hon har rätt att överklaga när hon vill. vilket råd kan du ge oss så då. så vi inte förlorar huset mvh en orolig man
Hej Mathias.
Förmodligen får du inget lån hos banken om du har betalningsanmärkning. Du har ingen nytta av att ta ut nya pantbrev om du ändå inte får låna pengar av banken.
Om du har lediga pantbrev eller inte får du kolla upp hos lantmäteriet men som sagt, så länge du inte får godkänt av banken att låna pengar så spelar det ingen roll om du har lediga pantbrev.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag har ingen fråga, ville bara säga att ni från Ekonomifokus som svarar på frågorna verkar riktigt på hugget och förklarar kort och bra (därav att jag inte har några frågor, dom var redan besvarade! 🙂 ).
Mvh,
Daniel
ps. ni behöver ju inte publicera detta eller så kan ni ta bort det efter ni sett det. Detta är ju bara beröm, nog så viktigt men inte relevant i sammanhanget så att säga.
Hej Daniel.
Tack för de fina orden!
Vi gör vårt bästa med att svara på kommentarer.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag som privatperson är intresserad av att köpa en latbruksfastighet som också är ett AB. Förhåller sig pantbrev och lagfart på samma vis i detta fall även fast det är ett företag? Eller kan jag exempelvis avtala med säljaren om att jag köper företaget och i detta ingår fastigheten i fråga för att inte betala lagfart?
Mvh Kristian
Hej Kristian.
Ja om fastigheten kommer att ha samma ägare (dvs företaget) som innan så behövs ingen lagfart.
Lagfarten behövs endast om fastigheten skall byta ägare.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, jag ska ta över mina föräldrars hus. Jag ska inte betala något för det utan bara ta över deras lån. Hur fungerar det med lagfarten? Slipper jag lagfartskostnaden då eftersom det inte blir något köp? /Anna
Hej Anna.
Det sköter ni i så fall med ett gåvobrev
När du tar över lånen räknas det som en betalning. Om lånen du tar över överstiger taxeringsvärdet så räknas det alltså inte längre som en gåva utan som en vanlig försäljning.
Om lånen överstiger taxeringsvärdet = en vanlig försäljning = du får betala lagfart och dina föräldrar tvingas att betala skatt på eventuell vinst.
Om lånen inte överstiger taxeringsvärdet = en gåva = du behöver inte betala för lagfart (förutom den administrativa kostnaden på 825 kr) och dina föräldrar behöver ej betala skatt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi ska vara medlåntagare till vår dotters husköp och ska vara med på köpekontrakt tillika lagfart som säkerhet. Hennes sambo ska äga 50 % och vi tillsammans med dottern resterande del. Hur stor andel är brukligt att föräldrar står med som? Vi hade först tänkt dela upp 50 % i tre delar men det kanske är bättre om vi föräldrar bara har 1/100 del var och dottern 48/100 och sambon resterande 50/100. Tacksam för synpunkter.
Hej Maria.
Eftersom ni står med som lagfarna ägare räknas ni inte längre som medlåntagare. Ni är delägare.
Varför ni skall stå med som delägare om ni ändå inte bryr er om storleken på er ägarandel förstår jag dock inte?
Då vore det ju enklast om ni endast var medlåntagare.
Ni kan själva välja fritt hur stor del ni skall stå som ägare på. Sätt en så låg ägarandel som möjligt om ni inte bryr er om säkerheten i att äga en större del.
Mvh admin på Ekonomifokus
Har nyss skrivit på köpekontrakt på ett hus med tillträde om ca 6 månader.
Ovan står att ansökan om lagfart skall göras inom tre månader från köpet och betalas inom några veckor efter tillträde.
Betyder det alltså att ansökan skall göras, i mitt fall, senast tre månader innan tillträdet?
Hej Peo.
”Köpet” av fastigheten räknas i detta fall från tillträdet eftersom det är då som köpebrevet signeras.
Köpebrevet skall bifogas till ansökan.
Du skall alltså ansöka om lagfarten efter tillträdet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Är delägare tillsammans med min syster. Min syster önskar köpa ut mig. Jag har hört att jag kan skänka henne min del och att jag då kan få ut en summa, så länge det ligger under taxeringsvärdet? Detta blir då skattefritt för mig?
Får hon betala en halv lagfart? Några pantbrev finns inte. Några andra kostnader i samband med detta?
Gäller detta även efter årskiftet? Eller blir det nya bestämmelser då?
Hej Kajsa.
Det stämmer bra.
Lagfart behöver hon dock inte betala utan endast den administrativa avgiften på 825 kr.
Inga andra kostnader tillkommer.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag skulle vilja fråga om man köper en tomt för t ex 2,5 Mkr. Hur räknas lagfarten och pantbrevet?
Tack på förhand!
Hej Mohammed.
På samma sätt som om du köper en tomt med ett hus på.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan.
Jag och min sambo går i hustankar men vi blir inte kloka på när lagfarten och pantbreven ska betalas.
har jag förstått rätt att lagfarten ska ansökas om efter tillträde till huset och först efter att behandlingen gått igenom ska lagfarten betalas?
men pantbrevet då?
betalas det före eller efter tillträde till huset?
Hej Michaela.
Lagfarten betalas 4-8 veckor efter tillträdet.
Pantbrev betalas på tillträdesdagen eller så får ni en betalnings-AVI efter tillträdet.
Mvh admin på Ekonomifokus
hej. om jag idag äger en fastighet och inga lån har styckat av den i detta nu. hur beräknas lagfarten som söks nu. ? jag har ju inte köpt något.
mvh Pierre
Hej Pierre.
Så som jag förstått det är att du behöver ej ansöka om någon ny lagfart. När du styckar av fastigheten blir du automatiskt lagfaren ägare av den nya fastigheten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Om de vi köper hus av har större pantbrev än vi behöver, då vi vunnit en budgivning som är ca 100:000 kr mindre än de köpte huset för, hur räknar vi då? Köper vi dem av ägarna eller tar vi bara över dem med någon avgift?
/ Ny i husägarsvängen
Hej Jessica.
Pantbreven ingår i köpet, oavsett hur stora dom är.
De pantbrev som finns på fastigheten ingår alltså i köpet när ni köper fastigheten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Vi har byggt ett hus som vi nu när det är färdigt ska sälja till en köpare vi har.
Måste vi ta ut pantbrev och lagfart innan vi kan sälja det till honom eller kan han köpa det av oss direkt nu när det är klart och han tar ut pantbrev och lagfart?
Mvh Maria
Hej Maria.
Lagfart:
Ni har betalt lagfart när ni köpte tomten.
Er köpare får betala lagfart när han köper hus + tomt.
Pantbrev:
Ni behöver ej ta ut några pantbrev om ni inte skall låna pengar med fastigheten som säkerhet.
Er köpare får ta ut nya pantbrev om han skall låna med bostaden som säkerhet.
Mvh admin på EKonomifokus
Och jag behöver inte betala något för att jag byter bank då? När man bodde i lägenhet fick man betala föreningen en administrativ avgift för att man bytte bank. Tänkte om de va något liknande fast till skatteverket/lantmäteriet/något annat.
Hej igen Tobias.
Jo det kan nog tillkomma avgifter, bland annat pantsättningsavgift som du nämner.
Det bästa är nog att du frågar banken du vill byta till så får de redogöra för alla eventuella kostnader.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
om jeg kjope et hus for 450k kroner med totalt pantbrev 480k kroner hvordan det fungerer?
Hvem betaler pantbrev?
Takk for svar
/rafael
Hej Rafael.
Det är ju jättebra. Då finns det tillräckligt med pantbrev så du behöver inte ta ut nya. Du kan alltså använda de pantbrev som redan finns.
Den som betalar är den som äger huset och vill ta ut nya pantbrev (vilket du ju inte behöver göra).
Mvh admin på Ekonomifokus
Om man byter bank för ens lån, behöver jag ta ut nya pantbrev/lagfarter och betala några avgifter, eller är det i stort sett helt gratis att byta bank för sitt huslån?
Hej Tobias.
Nej pantbreven och lagfarten är knutna till fastigheten, inte till banken.
Samma pantbrev och lagfart används oavsett om du byter bank.
mvh admin på EKonomifokus
Hej
Jag undera om man betal hela kontantbeloppet för ett huset hur räknad man lagfartskostnad eller behöver betal lagfartskostnad då?
Hej MMM.
Jag förstår inte din fråga tyvärr.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Om vi köper en villa för 3000000, och lånar 1500000, samtidigt som det finns pantbrev på 2200000, kan vi då behålla pantbreven som överstiger vad vi lånar till nästa köpare? Och i annat fall vad händer?
Hej Lina.
Ja, alla pantbrev finns kvar även om man inte använder dom.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Vi köper villa och min fru står för en större del av insatsen. Bolånet blir 50% av villans pris och det tecknas av oss gemensamt – om vi ska göra upp en ägarfördelning/ett äktenskapsförord, tar vi då hänsyn till banklånets storlek och slår ihop min kontantinsats med halva lånesumman till min ägarandel och fruns kontantinsats plus halva bolånesumman blir hennes ägarandel? Tänker vi rätt då?
Hej janne.
Om ni vill äga 50/50 så är det enklast att göra så som vi nämnder i denna artikel:
https://www.ekonomifokus.se/bostad/juridik/olika-insats-vid-kop-av-bostad
Dvs skriva ett avtal som gör att din fru får tillbaka sin extra del av kontantinsatsen vid en försäljning.
Mvh Admin på Ekonomifokus
Hej
Hur blir det med lagfartsavgiften då man flyttar in i ett hus och blir delägare med en person som redan bor i huset?
Mvh Gianni
Hej Gianni.
Det beror på.
Om ni löser ägarbytet via ett vanligt köpekontrakt så måste den som köper betala för lagfart precis som vanligt.
Löser man det istället med ett gåvobrev så slipper man lafartskostnaden, man behöver då endast betala den administrativa kostnaden på några hundringar.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej! Jag har en kompis har köpte redan ett hus och han har betalat 10% och lagfart. Han skulle få nycklarna i november. Om man vill byta husets ägare nu (jag är den nya ägaren) skulle vi båda betala lagfart eller det räcker med en gång(den som han hade betalat redan)
Hej Al-bayati.
Om ni gör ett så kallat ”transportköp” så slipper ni att betala lagfart två gånger.
Transportköp innebär att köparen (din kompis) ”inom tre månader från sitt förvärv på oförändrade villkor överlåter hela eller en del av fastigheten som förvärvats till en ny köpare”.
Du får googla om du vill läsa mer om vad ett transportköp är.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej! Kan du utverka lite hur det funkar med pantbreven och lagfart i samband med försäljning och deklaration. Hur mycket kan jag få tillbaka på deklarationen vid försäljning?
Hej Anna.
De kostnader du haft för pantbrev och lagfart drar du av från den vinst du gjort på din fastighet. Genom att dra av kostnaderna minskar du den vinst som du skall betala 22% i vinstskatt på.
Läs mer om detta i vår artikel avdrag och deklaration
mvh admin på Ekonomifokus.
Hej,
Vi planerar att köpa ett hus för renovering med ett pantsättning på 300 000kr
Det nuvarande priset för ett hus är cirka 250 000kr
Fråga:
Vad sägs om resten av pantsättningen om köpeskillingen inte täcker alla restanser på pantbrev?
Jag lägger till att jag har pengar i banken för att köpa det här huset – ingen kredit
Hej Maria.
Det spelar ingen roll om pantbreven är större än husets köpeskilling. Det är bara en fördel. Om huset stiger i värde så kan ni nyttja pantbreven i framtiden.
De är bara att låta pantbreven finnas kvar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan!
Jag och min sambo tänkte flytta från våran hyresrätt och köpa bostad. Vi kollar på bostadsrätter samt radhus/villor. Men efter att ha läst på lite angående lagfart och pantbrev (som jag inte hade så bra koll på tidigare), så har jag fått uppfattningen att den summa som vi har till kontantinsatsen, ca 600 000kr, ger mer utrymme att köpa dyrare om vi köper en bostadsrätt än en villa/radhus. Då pantbrev och framför allt lagfart kan kosta uppemot, om inte mer än, 100 000 om vi köper något runt 3-4 miljoner. Så vi borde istället tänka att vi har 600 000 att leka med till bostadsrätten, men endast 500 000 för radhus/villa. För att ha råd med lagfart och ett eventuellt pantbrev. Tänker vi rätt?
Mvh Martin
Hej Martin.
Ni tänker rätt.
Ni måste vara beredda på kostnader för lagfart och pantbrev om ni köper en friköpt bostad.
Om ni köper en bostadsrätt slipper ni de kostnaderna.
Mvh admin på EKonomifokus
Om 2 bröder köper ett fritidshus tillsammans för325000 och betalar hälften var.Blir det 2 lagfarter till fullt pris eller halva var?
Hej Eva.
De två bröderna får betala halva var. Dvs 2850 kr per person.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Min dotter skall köpa hus tillsammans med sin sambo.
Då han har betalningsanmärkning som går ut om 2 år kan inte han få bolån.
Om jag som är hennes pappa tar lånet tillsammans med min dotter kan han om 2 år ta ett lån för att köpa ut 50% av huset.
Frågan är om Lagfarten skall stå 100% på min dotter eller bör jag vara med på den?
/Bosse
Hej Bo.
1. Ja det kan han göra om han får lån om 2 år så är det inga problem.
2. Det bästa är att sätta 50/50 på lagfarten så att du har full kontroll över din andel. Annars står du endast med 50% av lånet men hon äger 100% av huset. Då blir du i princip en så kallad medlåntagare.
Om du litar på din dotter och känner dig bekväm med att vara medlåntagare så fungerar det ju bra också. Isåfall kommer 100% av lagfarten stå på din dotter.
mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Vi är just nu i processen att köpa en nybyggd fastighet. Huset är Otaxerat då det byggdes iår.
Mäklaren säger att lagfarten kommer att räknas enbart på tomten dvs på 260.000. Kan detta stämma? Bör inte lagfarten räknas på hela summan för köp då dvs 4.000.000?
Eller är det så som mäklaren säger att summan är baserad på det som är taxerat sedan tidigare?
Detta gör mig så snurrig, hade varit så tacksam för svar.
/Zandra
Hej Zandra.
Jag är inte 100% säker men det borde räknas på köpeskillingen som vanligt.
Jag kan inte se någon anledning till att det inte skulle vara som vanligt.
Men du får nog ringa till lantmäteriet om du skall få ett helt säkert svar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Går i tankarna på en separation där en av oss ska ta över huset vi bor i.
Köptes för ca 10 år sedan för 350k, idag värderat till ca 1,6miljoner. Har gjort både mindre ytskikt och större renoveringar/tillbyggnader (som väl är avdragsgilla olika länge), men där de större kostnaderna (tak, fönster, dränering etc) ligger runt 300k.
Hur räknar vi ut vad den ena ska lösa ut den andre för?
Får den som blir utlöst nyttja avdrag för renoveringar för att minska sin del av vinstskatten (för visst ska den som blir utköpt betala vinstskatt i samband med försäljning – eller?), eller ”överlämnas” alla avdrag till den som kvarstår som ägare på huset som sen får nyttja alla avdrag till sin egen fördel vid senare försäljning?
Tack på förhand
Hej Emma.
Det beror på om ni skall göra en bodelning eller om ni skall göra ett vanligt utköp.
Om ni gör en bodelning så övertar den som bor kvar även den skatteskuld som är inbakad och därmed alla avdrag.
Om ni istället gör ett utköp får den som blir utköpt deklarera försäljningen av sin del och därmed nyttja alla avdrag som kan göras.
Om ni gör en bodelning så räknar man fram hur mycket skatten skulle ha blivit ifall hela huset såldes idag och sedan tas skatten med i beräkningen när man räknar fram hur mycket pengar den som blir utlöst skall få.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej! Jag äger ett hus och pantbrev på huset är 700 tusen och jag ska ta lån och fixa huset på 600 tusen. Jag behöver inte öppnar upp nytt pantbrev stämmer det?
Och är panbrev fortfarande på 700 tusen?
Mvh Sam
Hej Sam.
Ja, om du har outnyttjade pantbrev på 700 000 kr så kan du använda dom för ditt lån på 600 000 kr.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej! Jag undra hur pantbrevs värde stiger upp? Är det genom varje lån man ta till huset eller är det 2% av lån som man ta på nytt pantbrev?
Tack för hjälpen!
Hej Sam.
Pantbrevens värde stiger inte.
Men man kan ta ut nya pantbrev om man skall låna pengar med huset som säkerhet.
Att ta ut nya pantbrev kostar 2% av pantbrevets storlek.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Jag ska köpa ett hus som kostar 3 milj och pantbrev är på 600 tusen.
Stämmer detta 2 400 000×0,02 =48000
Lagfart är 3000000 × 0,015= 48000
Stämmer detta uträkning?
Tack för hjälpen!
Hej Sam.
Nej dina uträkningar stämmer inte.
Det finns ju superenkla kalkylatorer i artikeln som räknar ut summorna åt dig, använd dom.
Kostnaden för lagfarten blir 45.825 kr om du köper ett hus för 3 miljoner.
Hur hög pantbrevskostnaden blir beror på hur mycket du skall låna, den baseras inte på köpeskillingen.
Mvh admin på Ekonomifkous
Hej,
Min sambo står på det huset vi bor i idag, tanken är att även jag ska stå på huset inom en snar framtid. Om jag ska stå på 50% av bostaden, ska lagfarten då räknas ut med halva bostadens värde?
Hej Nora.
Om du köper halva huset av din sambo så är svaret ja.
Lagfart skall betalas för 50% av bostadens värde.
Om huset är värt 2 miljoner och du köper halva huset för 1 miljon så skall du betala 1,5% på 1 miljon kr = 15.000 kr.
Mvh admin på EKonomifokus.
Hej , jag har blivit erbjuden att få köpa en sommarstuga från ett dödsbo . Stugan är utan vatten / avlopp , men med el(dock avslagen) .Tomten är på ca 3000m” (friköpt). Jag får köpa fastigheten för 20.000:- och taxeringsvärdet är 206.000:-(år 2018) …. Min fråga : Vad för / vilka kostnader får jag som köpare vid affären ??
Hej Eje.
Du får betala lagfart (som baseras på taxeringsvärdet eftersom det är högre än köpeskillingen) och om du behöver ta ut nya pantbrev så får du den kostnaden också.
Lagfartskostnaden blir då 1,5 % av 306.000 kr + 825 kr = 3945 kr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Förlåt, men jag förstår inte vad pantbrev är. Tolkar jag det rätt, att det endast är ett belopp jag kan låna av banken ifall jag vill?
Jag är intresserad av ett hus för 3,8 milj med ett pantbrev på 1,8… Vad innebär detta konkret? Måste jag fortfarande låna fulla beloppet utöver kontantinsatsen eller kan jag dra av pantbrevet?
Med vänliga hälsningar
Amningshjärnan som ej sovit på två år.
Hej Förvirrad.
Jag är ledsen men jag kan inte beskriva pantbrev bättre än jag gjort i artikeln.
Kontakta din bank så kan du kanske få en annan förklaring.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag har läst hela texten ovan men förstår fortfarande inte till 100% vad pantbrev innebär.
Vi ska flytta från en hyresrätt till vårt första hus, en äganderätt. Bostaden kostar 1.1miljon och har redan pantbrev på 608.000:-.
Vi har fått lånelöfte beviljat. Innebär detta att vi kommer behöva betala någon avgift för de pantbrev som finns på bostaden när vi tar över den eller innebär det bara att vi i framtiden om vi vill kan låna 608.000:- med bostaden som säkerhet?
Hej Robin.
Ni behöver inte betala någon avgift för de pantbrev som redan finns.
Dom får ni på köpet.
Beroende på hur mycket ni skall låna totalt så kommer ni att behöva ta ut nya pantbrev.
Om ni skall låna 85% av bostadens pris, dvs 935.000 kr så kommer ni att tvingas att ta ut nya pantbrev till ett belopp på 327.000 kr.
Det kommer att kosta er 6915 kr att ta ut dessa nya pantbrev.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Har fråga , måste man ta över pantbreven som är belånade vid försäljning? Är en underhansförsäljning där säljaren själv säljer med mäklare med bankens godkännande. Har förstått att evuntuellt tar man över lånet.
Köpesumman är 1025.000 kr. Pantbreven är belånade med 1375.000 kr
Hej Kerstin.
Idag är det ovanligt att man tar över lån.
Pantbreven tar du över oavsett.
Huruvida köparen skall ta över lån eller inte är en överenskommelse mellan köpare och säljare så det är inget måste.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Andreas!
Om vi köper ett radhus för 1400 000 och det idag finns 8 pantbrev om totalt 1020 000, hur stor blir summan vi kommer att behöva betala? jag vill gärna veta summan för både pantbrev samt lagfart om möjligt.
Hej Emelie.
Lagfart: 21.825 kr.
Pantbrev: Det beror på hur mycket ni skall låna men om ni skall låna 85% av bostadens värde så måste ni ta ut pantbrev motsvarande 170.000 kr. Kostnaden för dessa nya pantbrev blir 3775 kr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Om jag köpte ett radhus för 1 miljon och ska förmodligen betala lagfart på 15 000.
Om jag ska nu sälja huset efter två månader får jag något tillbaka av lagfarten på deklarationen?
Hej David.
Ja du får dra av kostnaden när du deklarerar försäljningen.
Om du gör en vinst på bostaden får du tillbaka 22% av kostnaden i form av minskad vinstskatt.
Gör du förlust på bostaden så blir beräkningen en annan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Svärfar ska sälja sin villa, mäklaren frågar nu om pantbrev, och vill ha originalen. Det är gamla pantbrev ca. 50 år. Han har inga lån på fastigheten. Min fråga är nu, skulle det inte räcka om hon skulle få en kopia så länge.
Hej Hans.
Nej, pantbreven måste ni leta fram.
Hittar ni dom inte så måste dom gamla dödas och nya elektroniska upprättas.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, jag ska ta över min pappas skogs och jordbruksfastighet, gården har gått i släkten sedan 1600-talet, tax värde på ca 8 milj kr. Jag tar över befintliga lån på ca 400 000, lösa ut bror, mor och far för ca 1, 4 milj.
Min sambo som äger ett hus ska sälja det å i sånt fall gå in med kontantinsats. Han vill stå med på lagfarten. Äger han halva fastigheten då?
Eftersom det blir som en gåva av min far, kan jag och min sambo skriva något avtal att om vi skulle separera, att min sambo inte har rätt till halva värdet utan endast har rätt att få tillbaka det han satsat?
Hej A-M.
1. Ja, står han med som 50% lagfaren ägare så äger han 50% av fastigheten.
2. Ja för att vara på säkra sidan är det bra med ett samboavtal som förklarar att fastigheten är din egendom och att den inte skall räknas som samboegendom.
Skogsfastigheter räknas dock inte som samboegendom tror jag men för att vara på säkra sidan bör ni skriva ett avtal som sagt.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag har ärvt en sommarstuga efter mina föräldrar. Står jag som ägare redan nu eller behöver jag en lagfart? Till saken hör att vi är i tvist med Boliden som vill lösa in marken och huset till en summa jag inte kan acceptera.
Mvh,
Lena
Hej Lena.
Du måste söka lagfart för att bli registrerad som lagfaren ägare.
Mvh admin på Ekonomifokus