Steg 2 (köpa bostad) – Hitta bostäder på nätet

0
Bopriser

Du vet vart du vill bo i och du vet ungefär vilken typ av bostad du söker. Nästa steg är att hitta de bostäder som är till salu på marknaden.

Steg 1.
Titta på Hemnet.se som är den marknadsledande hemsidan där samtliga mäklarfirmor annonser ut sina bostäder. Titta även på Booli.se som är den bästa sidan för att kolla upp slutpriser på bostäder som sålts.
Observera att den infon som finns om slutpris på Booli.se oftast stämmer men avvikelser kan förekomma.

Steg 2.
Kontakta mäklarfirmorna som arbetar inom de områden som du söker bostad i och gå med i deras spekulantregister. Detta är kostnadsfritt.
Där anger du vad du söker för typ av bostad samt inom vilka områden.
Mäklarna kontaktar sedan dig via mail, sms eller telefonsamtal då dom har en bostad som stämmer överens med dina angivna önskemål.
Det finns två olika typer av annonser för bostäder:
-Bostad ”till salu”
Detta är den vanliga annonsen för en bostadsförsäljning. Där finns visningstider, pris osv. angivet i annonsen.

-Kommande försäljning
Läge+, startklar, kommande, på förhand.
Detta är olika samlingsnamn som mäklarfirmorna använder för de bostäder som annonseras ut mot marknaden långt innan det faktiskt är dags för en försäljning av bostaden.

Det innebär i vissa fall att säljaren av bostaden söker efter en ny bostad och när säljaren funnit en ny bostad blir det försäljning av den nuvarande bostaden.
Det kan också innebära att bostaden skall säljas längre fram i tiden vid ett bestämt tillfälle. Kontakta mäklaren för att höra vad det är för status på just den bostad som du är intresserad av.

Som spekulant kan man anmäla intresse till mäklaren för en kommande bostad och blir då kontaktad när det blir dags för försäljning.
Man kan också fråga mäklaren om det finns möjlighet att få kika på bostaden på förhand. Oftast blir svaret nej.
Den med stor kunskap om marknaden, bostadens värde osv. kan lägga ett så kallat förhandsbud på en kommande bostad. Se vår info om så kallade ”förhandsbud” här Länk.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here