Hem Bostad Juridik Köpa/sälja lägenhet/bostadsrätt – vad ingår i köpet?

Köpa/sälja lägenhet/bostadsrätt – vad ingår i köpet?

64
Vad ingår i köp av lägenhet

När man köper en bostadsrätt köper man rätten att bo och nyttja en bostad. Vad ingår då i detta köp och vad har säljaren rätt att ta med sig vid flytten? Det skall vi gå igenom i denna artikel.

Längre ner i artikeln finns en lista med exempel på vad som ingår och ej

Först och främst måste vi klargöra att det alltid är avtalet som gäller.
Om man till exempel skrivit in i överlåtelseavtalet att garderoberna i sovrummet skall ingå i köpet så gör dem det. Avtalet/kontraktet bestämmer ALLTID i denna typ av situationer. Till avtalet hör även objektsbeskrivningen som ligger som en bilaga till avtalet/kontraktet. Till objektsbeskrivningen hör vanligtvis även en planskiss. Den gäller också som en del av objektsbeskrivningen.

Om det till exempel står i objektsbeskrivningen att det finns två stycken garderober i sovrummet så skall de två garderoberna i sovrummet stå kvar när köparen tar över lägenheten.

Eftersom det är avtalet som bestämmer så är det fritt fram att avtala om olika prylar i bostaden. Om säljaren vill ta med sig till exempel tvättmaskinen så skall det stå med i avtalet eller bilagor till avtalet för att det skall vara juridiskt bindande.

Om man däremot inte har avtalet något om prylar så finns det grundläggande bestämmelser och regler som går in och bestämmer vem som har rätt till vad i bostaden.

YouTube video

I videon förklarar Mäklarsamfundet reglerna kring vad som ingår och vad som inte ingår.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Detta ingår i affären – bostadsrätt/lägenhet

Nedan finner du listor på vad som ingår och vad som inte ingår. Den generella beskrivningen är att allt som tillförts till en lägenhet och monterats stadigvarande bruk räknas som tillbehör till byggnaden och skall därmed vara kvar i bostaden. Det skall alltså vara installerat/monterat så lösa prylar räknas normalt inte in.

Exempel på vad som ingår i affären/köpet:

 • Vitvaror
 • Inredning i badrum såsom badkar, handfat, kommod, toalett, dusch och duschkabin
 • Tvättmaskin & torktumlare
 • Torkskåp
 • Fasta lysrörsarmaturer samt fasta badrums- och kökslampor
 • Monterad belysning under köksskåp
 • Fasta garderober
 • Inredning i fasta garderober
 • Persienner
 • Fästen till gardinstång
 • Brand- och inbrottslarm (förutom larm där utrustningen ägs av larmbolaget)
 • Köksinredning och vitvaror i köket (ej extern mikrovågsugn och bänkdiskmaskin)
 • Inbyggda högtalare
 • Element
 • Parabolantenn
 • Porttelefon
 • Centraldammsugare
 • Hatthylla
 • Nycklar till bostaden

Exempel på vad som INTE ingår i affären/köpet:

 • Tavlor
 • Hyllor
 • Lampor
 • Icke inbyggd mikrovågsugn
 • Bänkdiskmaskin
 • Möbler
 • Bänkar
 • Gardinstänger
 • Lampor
 • Rullgardin
 • Trädgårdstillbehör

Märken i väggen efter tavlor och hyllor

Märken och hål som blir i väggar, tak eller golv efter till exempel hyllor eller tavlor som suttit monterade skall INTE åtgärdas av säljaren när köparen tar över lägenheten. Köparen kan förvänta sig att det finns hål och märken där saker och ting suttit monterade och köper bostaden med den vetskapen.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos upp till 30 st banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill accepterar något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

64 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Vi har köpt en lägenhet men inte tillträtt.
  Då tecknade försäkringen så nämndes att badrummet skulle vara professionellt utfört av en yrkesman för rätt till ersättning om skada. Jag har frågat om det finns några kvitton på renoverat badrum, men säljare/mäklare säger att det inte finns, säljare bedömer det är ca 10 år gammalt. Hur bedömer ett försäkringsbolag om får en skada på ett 10 år gammalt kaklat badrum, hur mycket hjälp kan man få?
  Objektbeskrivning och säljare säger att golvvärme finns i badrum. Kan jag då känna mig trygg att golvvärmen fungerar och om inte fungerar ha legal rätt att begära att säljare korrigerar det?
  Är säljare skyldig att se till att det finns en jordfelbrytare installerad för badrummet? Jag vet inte om det finns eluttag i badrummet men det står en tvättmaskin bredvid handfatet.

  • Hej Lars.

   Du får fråga ditt försäkringsbolag vad de hjälper till med men normalt sett brukar man inte få ersättning för själva badrummet men man kan få ersättning för eventuella skador som uppstår runt om badrummet vid fukt eller vattenskada. Du får alltså står för ytskikt själv om badrummet måste renoveras.

   Du skall testa golvvärmen innan du köper bostaden. Om golvvärmen inte fungerade när du köpte bostaden har du inte rätt till ersättning i efterhand.
   Säljaren är inte skyldig att installera en jordfelsbrytare. Du måste undersöka sådant själv innan du köper bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej. Vi sålde en bostadsrätt för ca 1 år sedan. Efter vi skev under kontraktet och innan inflyttning gick badkaret sönder det var ett hörn badkar. Vi ersatte det med ett nytt vanligt badkar. Vi meddelade att det gått sönder och satt ett nytt. Nu ca 1 år efter kräver och hotas vi av polisanmälan för att badkaret inte är det samma.och vill ha pengar för det. Kan man göra så som köpare? Är vi betalningsskyldiga så här sent efter?

  • Hej Emelie.

   Ja, ni kan inte sätta in ett vanligt badkar.
   Det skall vara ett likvärdigt badkar.

   Jag tror inte att det spelar någon större roll om det gått 1 år men jag är inte helt säker.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej,
  Vi har nyligen köpt en bostadsrätt med en pentry. Där finns en liten kylskåp som är under diskbänken samt en ej inbyggd induktionshäll. Ingår dessa i köpet?

  • Hej Milena.

   Ja det borde ingå.
   Spishällen vågar jag dock inte svara med 100% säkerhet eftersom jag inte sett hur den ser ut.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej,

  Vad kan jag göra om säljaren till bostadsrätten jag köpt och flyttat in i har tagit med sig hatthyllan och på uppmaning från mig vägrar lämna tillbaka den?

  MvH
  AnnaLena

  • Hej AnnaLena.

   Då är nästa steg att stämma säljaren via tingsrätten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hejsan!

  Har sålt min bostadsrätt och undrar om det är okej att byta ut hatthyllan mot en annan efter visningen? Det kommer alltså inte vara samma hatthylla vid tillträde som vid visning.

  Tack på förhand!
  Hälsningar,
  Frida

 6. Hej!

  Har precis flyttat in i en bostadsrätt och undrar om det är okej för en säljare att ta ned dusch stång (som går runt badkaret som finns) och lämna hål i väggen i badrummet?

  Samt fästen till gardinstång saknas.
  Är detta okej att ta ned för säljaren eller har vi rätt för ersättning av dessa?

  Jag anser att lämna hål i ett badrum kan vara lite känsligt, särskilt om ingen av oss hade haft någon koll på att det kan bildas fukt bakom tätskikt.

  Med vänliga hälsningar,
  Pontus 🙂

  • Hej Pontus.

   Nej det är inte okej.
   Ni kan kräva att säljaren sätter tillbaka både duschstång och fästen till gardinstången (om sådana fanns när ni köpte bostaden)

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Robin.

   Det beror på vad det är för typ av lampa.
   Är det en vanlig taklampa som är enkel att ta ner så kan du ta med den.
   Är det en ”fast installerad lampa” så skall den sitta kvar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej!

  En tv-bänk som sitter fastmonterad på väggen (inga ben). Ingår den i försäljningen?

  Det står ingenting om tv-bänken i objektsbeskrivningen, och den finns inte med på planlösningen.

 8. Hej har köpt en bostadsrätt som vid visningen hade fast monterade lamellgardiner på den inglasade altanen som nu säljaren monterat ner skulle dom inte ha ingått i köpet då?

  • Hej Gert.

   Just lamellgardiner är i en gråzon.
   Min bedömning är att åtminstone fästet till lamellgardinen skall sitta kvar.
   Om det är lamellgardiner som ”sitter ihop med” fästet och inte är enkla att byta ut är min bedömning att även gardinerna skall sitta kvar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej,

  Rullgardiner uppsatta på balkongen är detta något jag måste lämna kvar?

  Jag erbjöd mig att lämna kvar något gratis MUNTLIGT vid signeringen av avtal och nu har ångrat mig, jag vill gärna ha en mindre ersättning för saken. Är det omöjligt eller kan jag ångra mig?

  • Hej Stephanie.

   Jag kommer inte svara på din fråga.
   Har du lovat att de skall sitta kvar så är det ju riktigt fult om du tar med dig dom.
   Lova inte saker du inte tänkt hålla.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej,

    Det är i detta fallet inte rullgardinerna jag lovat bort.
    Samtal om rullgardinerna har inte skett alls. Så undrar om jag får lov att ta med dem?

    Frågan gällde trådbackar, och jag frågade om det var omöjligt eller ej. Ett enkelt svar kan då vara att det ej är möjligt istället för ditt lite mindre trevliga svar.

    Det var en enkelt fråga, bakgrunden är att köparna har valt att vara minst sagt besvärliga, otrevliga och försökt ta hela handen när man erbjudit lillfingret. Det är mindre skoj för en säljare som försökt vara samarbetsvillig och hjälpsam, och därför undrade jag om man kunde ångra sig.

    • Hej igen Stephanie.

     Din fråga var ställd på ett sätt så att alla vi här på kontoret trodde att du hade lovat bort rullgardinerna.
     Rullgardiner får anses vara monterade för stadigvarande bruk så de skall sitta kvar vid en försäljning.

     Muntliga avtal gäller när det kommer till prylar så har du lovat bort prylarna så har du ingått ett muntligt avtal om att de prylarna skall ingå.
     Det skulle ju dock bli omöjligt för en köpare att bevisa det eller komma någonvart med det så inget skulle hända om du ändrade dig.
     Men som sagt, lovar man bort något vid en försäljning så tycker jag att man skall hålla det.

     Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej igen Atifa.

   Jag har tyvärr inte tid att guida er.
   Ni får ta hjälp av en jurist eller så får ni försöka söka upp information på nätet om ni vill genomföra stämningen själva.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej. Vi har köpt lägenheten som i avtalet på objektbeskrivningen står att det finns en garderob i hallen, en i lilla sovrummen och en i andra sovrummen och de är inte inbyggda. Igår har vi tagit fram nycklarna men säljaren har redan tagit 2 garderoberna från hallen och sovrummen med sig. Mäklaren lyssnar inte på oss. Har gör inte sitt jobb på bästa sätt och säljaren säger att de hade inte sagt till mäklaren i början att garderoberna skulle ingå i köpet. Men det står i objektbeskrivningen tydligt. Jag undrar hur kan vi anklaga om detta?
  Tacksam för snabbt svar.

  • Hej Atifa.

   Det är säljaren ni skall kräva ersättning av, inte mäklaren.
   Skriv ett mail eller brev där ni ber säljaren komma och lämna garderoberna alternativt be om ersättning för garderoberna (räkna fram ett skäligt värde för garderoberna).

   Om säljaren vägrar betala så får ni stämma säljaren.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej, vi har köpt en bostadsrätt med Walking closet. Ägarna ska ta med inredningen då de anser att det är löst, ej fastskruvat. Vad gäller? De ska också skruva ner spotlights i kökstaket, vad gäller?
  Med vänlig hälsning, Mia

  • Hej Marion.

   Om det är löst stående inredning i en walk in closet så är min bedömning att de inte skall ingå i köpet.
   Gällande spotlights som är monterade i taket så skall de ingå i köpet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej
  Ska flytta från en bostadsrätt och i ett av rummen har vi ställt in skåp som är Ikea köks-stommar värde ca 15 00kr och en bänk skiva ligger uppe på dessa. Vi anser att detta är likvärdigt som ex lös inredning som ex TV bänk eller hyllsystem i sovrummet.
  Vi är nu oense med köparen som dock fått erbjudandet att köpa det till ett bra pris.
  Det är dock inritat i mäklarens beskrivningen i rummet.
  Men det är även lösa garderober som vi är ense om att de inte ska ingå men även de får de köpa till ett bra pris och där är vi överens.
  Undrar sedan om högskåp i badrummet ska ingå som även det är inritat, trots att det står på ben mot en vägg.

  Vad anser du?

  • Hej Anneli.

   Om skåpen är monterade för stadigvarande bruk skall de ingå i köpet.
   Om ni dessutom ritat in dom på planskissen så är min bedömning att skåpen definitivt skall ingå i köpet.

   Högskåpet är jag osäker på.

   Du får nog ringa mäklarsamfundets kundombudsman för kostnadsfri rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hejsan, har sålt min bostadsrätt med ett Ikea kök. I detta kök finns det lösa sopkärl som är i lådan under diskhon. Får jag ta med dessa vid flytt?

 14. Hej
  I häftet som beskriver min lägenhet står det inte att det finns en tvättmaskin. Tittar man på planritningen finns den med. Garderober finns angivna både i beskrivning av interiör och i planritningen. Ingår tvättmaskinen?

  • Hej Magdalena.

   Ja då skall tvättmaskinen ingå.
   Även garderoberna skall ingå.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej

  Har nyligen köpt en bostadsrätt. Nu vill säljaren att jag köper loss vissa saker så som inredning i klädkammare väggmonterat skåp i kök (används som extra skafferi då de är snålt med fövaring) samt ett skensystem med spotlights (skenorana är fastskruvade i taket i vardagsrummet). Står inget om dessa saker i avtalet varken om de ska ingå eller inte. Så min fråga är om det är några av dessa saker jag kan kräva att stå kvar?

  MVH
  jonathan

  • Hej Jonathan.

   Av det du beskriver så låter det som att alla de sakerna skall ingå i köpet, dvs du skall inte behöva betala extra för dem.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Sandra.

   Ja, om det är monterat för stadigvarande bruk skall det ingå. Det låter som att det är monterat för stadigvarande bruk.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej!
  Köpt en fastighet/villa.

  I garage är det elfa system fastmonterad på väggarna. Samma i en walk in closet i tvättstugan. Säljaren vill nu att vi ska köpa loss tex, hyllplanen samt konsolerna som är till för att lägga hyllplanen på. De menar att det enda som ingår är hängskenorna. Kan det verkligen stämma?!
  Enligt mäklaren när vi kikade på huset borde det ingå. Står inget om att det inte ska ingå. Men vi köpte huset innan det kom ut på marknaden. Alla papper var ej klara. Men det står inget nu heller.
  MEN mäklaren borde då sagt att det ej ingår vid de två tillfällen vi var där och kikade?
  Han tom. Sålde in de delarna som en schyst grej man får med.
  Hjälp!

  • Hej Johanna.

   Tyvärr så har nog säljarna rätt i att endast skenorna som är monterade i väggen skall ingå.
   Har mäklaren sagt till er att systemen ingår så borde ni kräva ersättning av mäklaren.
   När jag arbetade som mäklare betalade jag alltid ersättning om jag råkade göra misstaget att säga att något ingick som egentligen inte skulle ingå.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej igen Tomas.

   Det kan den vara.
   Om det bara är ett hål för som släpper ut varmluft så spelar det ingen roll.
   Om den skall ingå eller inte beror på om det är en portabel AC eller en AC som är ”monterad för stadigvarande bruk”.

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Tomas.

   Det beror på.
   Om AC:n är monterad för stadigvarande bruk skall den ingå.
   Om det är en lös AC skall den inte ingå.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Hej! Jag har en fråga kring persienner och bostadsrätt. Föreningen avser att renovera (byta ut befintligt glas för ett nytt tjockare glas) i fönsterna och i samband med det ta bort befintliga fungerande persienner. Bostadsrättinnehavaren får själva bekosta nya persienner. Eftersom persienner går under kategorin byggnadstillbehör undrar jag om det är okej för föreningen att lägga denna kostnad på enskild bostadsinnehavare? Följdfråga, om det är okej måste man som bostadsinnehavare köpa nya persienner eller är det ok vid eventuell framtida försäljning sälja lägenheten utan?

  • Hej Belinda.

   Ja det har föreningen rätt till.
   Ja det är okej att sälja lägenheten utan persienner i framtiden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Vet inte hur man definierar fristående element men vi har uppdaterat de gamla med nya och därav min fundering. Jag har hängt upp / satt fast elementen i väggen och därefter förses de med ström från vägguttaget.

  • Hej igen Victor.

   Då skall dom sitta kvar när du säljer om inget annat har avtalats.

   mvh admin på EKonomifokus

 19. Hej, vid försäljning av egen uppvärmd bostadsrätt, ingår då t.ex. elradiatorer i köpet vid eventuell försäljning?

 20. Inredning i en klädkammare, typ en vägg med hyllor, korgar och klädräcken. Som endast är fäst i väggen för att inte tippa, men i övrigt står löst på golvet? Ingår det eller inte?

  //Pierre

  • Hej Pierre.

   Inredning i klädkammare och garderober skall normalt ingå.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Ett förråd som tillhör en bostadsrätt är från början byggd som cykelförråd eftersom förråd till lägenheten finns i bostaden medan övriga bostäder har isolerat förråd. När bostaden säljs vill den nya ägaren att föreningen skall bekosta isolering mm i förrådet. Vem skall betala detta köparen eller föreningen

  • Hej Britt.

   Det borde vara köparen som får bekosta isolering av förrådet om det inte står i stadgarna eller i bostadsrättens upplåtelseavtal att bostadsrätten har rätt till ett eget isolerat förråd.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 22. Undrar om det inte måste ingå fungerande el till badrum och toalett. Finns lysknappar monterat men är kortslutning i eldosan bakom, alltså ingen el går från kabel till lampa eller knapp/Lena

  • Hej Lena.

   Nej det måste inte fungera.
   Bara köparen vet om det innan köpet så är det inga konstigheter.

   Om felet uppstår mellan kontraktsskrivningen och tillträdet så får säljaren åtgärda det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Christoffer.

   Den hatthylla som satt där på visningen är den som skall ingå i köpet.
   Man får inte byta ut den om inget annat har avtalats.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Anki.

   Jag skulle nog bedöma att det vanligtvis bör ingå i köpet om det sitter monterat på väggen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Hej hej,
  Läser just nu i tidningarna att i uppgörelsen C/L/S ingår att ta bort räntan på förskjutning av reavinstskatten.
  Ska till att (ev ) betala in den 12 feb 2019.
  MEN…är det ett beslut/krav av C som beslutas av Regeringen eller är det föremål för utredning…
  From när skulle den gälla i så fall…?

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här