Under de senaste åren har det byggts extremt mycket nya bostäder. Framför allt är det bostadsrättslägenheter som producerats och under de senaste åren har köparna stått på kö för att få köpa. Nu börjar vi dock se en annan marknad. Alla de nyproducerade bostäderna säljs inte och byggbolagen blir ibland sittande med med bostäder som man inte lyckas sälja.
Friköpta hus/villor & radhus
Nyproducerade hus kan man pruta på och det kan bli budgivning när de säljs.
Bostadsrätter
Nyproducerade bostadsrätter säljs alltid med fasta priser. Budgivning får inte förekomma när en bostadsrättsförening upplåter en nyproducerad bostadsrätt till en privatperson. Det är därför det uppstår problem när vissa lägenheter inte säljs. Byggbolagen använder sig då av olika strategier för att få sålt de sista bostadsrätterna.
De bostadsrätter som inte blir sålda är oftast de som har sämst läge i huset och därmed är minst eftertraktade.
Byggbolagens strategier för att sälja svårsålda bostadsrätter
1. Fri avgift under en viss tid
Det absolut vanligaste är att man erbjuder fri avgift i x antal år. Vanligtvis börjar de med att erbjuda 1 år avgiftsfritt boende. I det fallet går byggbolaget in och betalar din månadsavgift till föreningen i 1 års tid om du köper en lägenhet. Om inte det räcker så höjer de till 2 år och 3 år osv. Vanligtvis brukar de sista lägenheterna säljas när de erbjuder 3 års avgiftsfritt boende. Då handlar det om ganska stora pengar.
2. Sänkt pris
Det finns även vissa byggbolag som sänker priset på bostäderna som de inte får sålt men det är inte den vanligaste metoden. Som byggbolag vill man såklart inte skylta för marknaden att deras priser är för höga så prissänkningar är något som man helst inte använder sig av. Dessutom är risken större att de som redan köpt blir arga och besvikna om byggbolaget sänker priserna på resterande lägenheter i samma projekt.
3. Byggbolaget betalar kontantinsatsen
En annan strategi som de ibland använder är att de erbjuder sig att betala halva kontantinsatsen. För att få låna pengar till bostadsköpet av banken krävs det ju att du har sparat ihop 15 % av bostadens pris i egen kontantinsats. I detta faller går då byggbolaget in och betalar 7,5 % av bostadens pris ifall du köper.
4. Övriga erbjudanden
Skanska har till exempel använt en strategi där de erbjuder gratis buss- och tunnelbaneresor i vissa projekt. Andra byggbolag har provat konceptet hyrköp. Det innebär att du får hyra bostaden under några år för att sedan få möjligheten att köpa bostaden.
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Zensum.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Zensum kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Tänk till innan du nappar på byggbolagens erbjudanden
Den enda anledningen till att byggbolagen ger dessa erbjudanden är för att deras pris är för högt. Du som köpare bör därför ta dig en funderare på om det är värt att köpa bara för att du får 1,2 eller 3 års avgiftsfritt boende eller liknande. Marknaden har ju uppenbarligen redan visat att priset är för högt. Det innebär att bostaden är mindre värd än det pris som byggbolaget först satte. Se upp så att du inte övervärderar bostaden och sedan tvingas sälja den med en stor förlust den dagen du vill sälja och flytta.
Vanliga frågor och svar
Nej, när det gäller nyproducerade bostadsrätter är det fasta priser. Bostadsrättens insats är kalkylerad i föreningens ekonomiska plan vilket gör att bostadsrätten inte kan upplåtas till ett lägre pris än vad som anges i den ekonomiska planen.
Om det gäller ett nyproducerat hus går det däremot utmärkt att pruta.
Vanligtvis garanterar byggbolaget att köper upp alla bostadsrätter som inte blir sålda och därmed betalar månadsavgiften för de tomma bostadsrätterna.
Om ingen sådan garanti finns riskerar man att bostadsrättsföreningen får kraftiga underskott på grund av uteblivna månadsavgifter från de osålda bostadsrätterna.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Hej! Jag undrar vad som gäller när man köpt en bostadsrätt och bott där några månader. Det finns osålda lägenheter och nu går mäklaren ut och erbjuder 1 års fri hyra vid köp. Vad gäller för oss som redan köpt får vi också ta del av detta erbjudande?
Mvh// Ing-Marie
Hej Ing-Marie.
Det finns tyvärr ingen möjlighet för dig att ta del av erbjudandet i efterhand. När du köpte gällde inte erbjudandet så tyvärr gäller det inte för dig.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej !
Köpte en bostadsrätt nyproduktion av Skanska med tillträde 6/3-24. Dagen efter tillträdet ( många hade tillträde denna datum dvs de som hade köpt i projektet innan bostäder blev klara) sänkte Skanska priserna på nästan 200 000kr- 300 000kr.Vi känner oss lurade och undrar om vi har lagligt rätt att kräva sänkt pris? Det känns väldigt orättvist mot oss att göra så.
Hej GHS.
Ni har ingen rätt till ersättning eller sänkt pris tyvärr.
Skanska har rätt att sänka priserna.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag har köpt en nyprod. bostadsrätt där det står i förhandsavtalet att 50% av lägenheterna måste vara sålda. Idag har 44% av lägenheterna blivit sålda och byggbolaget ska tydligen köpa resterande lägenheter av föreningen så att ekonomin går ihop. Sedan ska de sälja lägenheterna i efterhand. Min fråga är om detta är lagligt och om det finns någon risk med detta? Dvs att ett bolag äger 56 % av lägenheterna. Punkten om att 50% av lägenheterna måste vara sålda blir ju då onödigt i min bedömning.
Hej Ka.
Det är lagligt och det är vanligt.
Den enda risken med det upplägget är att byggbolaget som äger bostadsrätterna går i konkurs.
Ja så här i efterhand var punkten om 50% onödig men den var nog tvungen att finnas med från början för att det skulle gå att få sålt bostäder.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, jag och min sambo letar bostad och är nu inne på att köpa en lägenhet. Lägenheten ligger i ett nyrenoverat hus. Huset är en gammal prästgård som är omgjord till 5 st bostadsrätter och ligger i Strömstad. Nu är gränsen till Norge stängd och marknaden för bostäder i Strömstad är inte lika hög för tillfället. Huset med lägenheterna är totalrenoverat och besiktades januari 2020. Tror inte någon lägenhet är såld i dagsläget men vi är intresserade av att köpa en. Till min fråga. Vad är viktigt att tänka på om övriga bostäder inte blir sålda? Vad innebär det för oss om personen som finansierar bostäderna idag går i konkurs? Finns det fler scenarion man skall vara medveten om. Är det något i ett kontrakt man skall passa sig för?
Tacksam för svar, Mvh Cecilia
Hej Cecilia.
Ni bör kolla upp finansiären garanterar att köpa osålda bostäder eller åtminstone betala månadsavgifterna för de osålda lägenheterna så att ni inte blir sittandes i en förening som inte får in månadsavgifterna från flera lägenheter.
Om finansiären går i konkurs och äger en massa osålda bostadsrätter i er förening så blir ni sittandes i just den situationen jag nämner där föreningen inte får in de intäkter den behöver.
Var noggranna med undersökningen av denna förening och anlita hjälp om ni inte klarar av det själva. Risken är betydligt högre än normalt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag och min man tittar på en nyproduktion som JM byggt, de står nu färdiga men har inte blivit sålda och JM går nu och köper tillbaka lägenheterna från föreningen och har en mäklare som ska gå in och sälja de lägenheterna som inte blivit sålda. Vi vet vilken lägenhet vi vill ha men undrar om vi ska ha is i magen och vänta snällt på att den ska gå ut på marknaden eller kontakta mäklaren och köpa den direkt innan den går ut på marknaden. Brukar bolagen sänka priset på lägenheterna när de kommer ut på andrahandsmarkande då det är beredda att ta förlusten? De är flera lägenheter i den storleken som inte blivit sålda så det borde kanske finnas utrymme för förhandling men samtidigt så vet ju vi vilken lägenhet vi är ute efter.
Tacksam för svar 🙂
Hej Jenny.
Jag vågar inte svara på vad som är bäst eftersom det varierar från fall till fall.
Jag har alltså ingen vettig input att erbjuda tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag har skrivit på ett förhandsavtal på en borätt, fritidshus. Nu har jag precis fått reda på att bara 4 av 15 är sålda och att byggbolaget går in och står för resterande under tiden de blir sålda. Vilka risker tar vi?
Om byggbolaget går i konkurs eller blir uppköpt eller drar sig ur? Känns osäkert när alla bostadsrätter inte blir sålda tycker jag.
Hej Anna-karin.
Om byggbolaget går in och köper resterande så är det ju lugnt.
Då är det bara konkurs i byggbolaget som är den stora risken.
Om byggbolaget blir uppköpt spelar ingen roll. De måste ändå stå fast vid sina garantier.
Huruvida de kan dra sig ur beror på vad som står i avtalen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Har en byggherre rätt att ta ut helt skilda priser på två mer eller mindre identiska bostadsrätter på samma våningsplan? Får prisspannet vara hur stort som helst, i detta fall 700 000 kr? Med t ex motiveringen att den ena har mer som än den andra?
Hej Natalia.
Ja jag kan inte komma på någon lag eller liknande som hindrar det.
Mvh admin på EKonomifokus
Hejsan,
Kan ni förklara lite angående upplåtelseavgift, det har jag inte förstått riktigt. Och är det något man ska behöva betala eller tänka på när man köper en bostadsrätt. Mvh
Hej Zain.
Vissa bostadsbyggare använder sig av upplåtelseavgift. Då består en nyproducerad lägenhets pris av två delar: insats och upplåtelseavgift. Upplåtelseavgiften är skillnaden mellan insatsen och marknadspriset.
Alltså, om en lägenhet skall säljas för 2 miljoner men insatsen (i den ekonomiska planen) endast är 1,5 miljoner så kallas de sista 500.000 kronorna för upplåtelseavgift.
Upplåtelseavgiften är en del av bostadens pris helt enkelt.
Mvh admin på EKonomifokus
Varför är priserna så höga när dom inte ens står klara? I andra du länder tex.spanien och Portugal får man 20% rabatt nör man köper bostadsrätten innan det står klart varför är Sverige,så dyrt ? Och avgiften bordes ta bort men ändå ha en styrelse om något händer så får alla som bor i huset betala.
Hej Waingrov.
Det är utbud och efterfrågan som styr.
Folk är beredda att betala dessa priser och därför tar byggbolagen ut dessa priser.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vilka bolag brukar erbjuda halva kontantinsatsen? Låter väldigt intressant för dem som sparar 🙂
Hej Benjamin.
Tyvärr har jag inte koll på specifikt vilka bolag och projekt som erbjuder det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag läser på er hemsida: ” Nyproducerade lägenheter säljs alltid med fasta priser. Budgivning får inte förekomma när ett byggbolag säljer en nyproducerad bostad till en privatperson.” Har anmält förhandsintresse hos CA-fastigheter till nyproducerade lägenheter i Lomma för 16 månader sen. Det är tredje och sista etappen i ett projekt. Bjurfors har varit mäklare för samtliga etapper. Fick precis reda på via mail att det kommer att bli budgivning på lägenheterna. Kan de verkligen göra så? I etapp ett och två gick man som brukligt efter en turordningslista…
Irriterad spekulant
Hej Callander.
Då har dom förmodligen löst det på något sätt så att de kommer runt problemet.
Fråga mäklaren hur det kan vara budgivning på en nyproduktion.
mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Jag antar att man således som köpare aldrig kan kontakta byggföretaget och föreslå ett lägre pris utan initiativet måste alltid komma ifrån t.ex. Skanska?
Tack för inlägget, väldigt bra och intressant fakta.
Med vänlig hälsning,
Isak L
Hej Isak.
Det stämmer.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Vi har skrivit kontrakt på en nyproduktion som nu är redo för inflytt. Pga corona har jag förlorat mitt jobb och jag och min fru får inte lån ifrån banken. Byggföretaget sa till oss att sälja lägenheten, men pga rådande situation med corona har priserna sänkts och vi hade i så fall gått med stor förlust.
Utifrån våran situation som inte gått att förutspå och att jag nu är arbetslös är ofrivillig, vad finns för olika alternativ?
Mvh
Hej sam.
Ursäkta sent svar.
Din fråga hade hamnat i skräpposten av någon anledning.
Det finns inga alternativ tyvärr.
Ni får sälja lägenheten och ta förlusten eller så får ni dra er ur kontraktet och betala eventuell ersättning som byggföretaget kräver.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej igen,
Tack för ditt svar! Jo precis, det är vanligt att byggbolagen gör, men det är alltid efter eller i samband med upplåtelsen. Jag tänker att man väl skulle kunna ha budgivning mellan förhandsavtal och upplåtelseavtal? Eftersom man får ändra upplåtelseavgiften. Finns väl ingenting som stoppar det?
Hej igen David.
Tyvärr så vet jag inte om det skulle fungera. Du får fråga någon som jobbar med nyproduktion i något byggbolag eller liknande.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, i texten skriver ni:
” Nyproducerade lägenheter säljs alltid med fasta priser. Budgivning får inte förekomma när ett byggbolag säljer en nyproducerad bostad till en privatperson. ” vad grundar sig det i? Finns det rättslig grund eller ekonomiska hinder som omöjliggör det? Min tanke är främst innan upplåtelsen och den ekonomiska planen eftersom upplåtelseavgiften väl kan skilja mellan den och kostnadskalkylen så länge insatsen är fast?
Hej David.
Det är den ekonomiska planen som gör att föreningen måste få in rätt summa pengar för varje lägenhet så att planen går ihop.
Det går nog att komma runt det genom att byggbolagen köper lägenheterna själva först och säljer vidare men jag är lite för dåligt insatt för att kunna ge ett bättre svar tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Om man har köpt en bostad som är ny produktion (3:a för 4 miljoner). Men idag de kunde inte sälja andra lägenheter på samma pris o har sänkt prisen 20 procent.
Jag har hört att det finns ett lag där bolaget ska ge pris skillnaden för andra som har köpt innan.
Hej Wais.
Jag känner inte till någon sådan lag.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
vi har bokat och betalat en bokningsvgift för en nybyggd lägenhet som blir färdig 2021/2022. Påverkar det oss något om bostadspriserna går ner extremt mycket när vi ska betala in resten av beloppet, jag tänker nu på rådande kris. Har man rätt att kräva att få köpa lägenheten för det priset som det gått ned till, om det är så att man sänkt priset på resterande lägenher?
Hej Thuli.
Det beror på vad som står i bokningsavtalet.
Normalt sett är priset bestämt och kan inte ändras men om det står annat i avtalet så kan priset ändras i efterhand.
Bokningsavtal går dock att häva så om ni vill kan ni ju fortfarande dra er ur köpet ifall priserna skulle falla kraftigt.
Mvh admin på Ekonomifokus
hej jag undrar ifall i en ny produktion ett visst antal lägenheter inte blir sålda, vem står då för kostnaderna för dessa lägenheter? ökar månadsavgiften för de som bor där då ifall tex hälften av lägenheterna inte blir sålda.
MVH
Hej F.
De allra flesta stora byggbolagen (tex JM och Skanska) betalar då månadsavgiften för de lägenheter som inte säljs ända fram till den dagen de får sålt lägenheterna.
Föreningen drabbas alltså vanligtvis inte av att lägenheter inte blir sålda.
Mvh admin på Ekonomifokus
Besqab har ersatt 2 sidor i den godkända kostnadskalkylen med 2 sidor som innehåller upplåtelseavgift för en portuppgång. I förhandsavtalet står att kostnaden grundar sig på kostnadskalkylen, som alltså inte har några upplåtelseavgifter. Vad jag förstår av BrL är ett sådant
avtal ogiltigt. Pengarna har gått till byggbolaget, ej till föreningen.
Hej Inger.
Jag vågar tyvärr inte svara på din fråga. Detta är utanför mina kunskaper.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Ett par månader efter att jag tecknade mig för nyproducerad lägenhet så har nu byggherren gått ut med rabatt på 100 000 kr per rum, i mitt fall hade jag alltså kunnat köpa samma lägenhet 200 000 kr billigare om jag hade väntat till idag. Inflyttningen är inte förrän efter sommaren men jag har redan betalt upplåtelseavgift och vill såklart flytta in oavsett. Har jag någon som helst legal möjlighet att hävda att jag också ska ha rätt till rabatten eftersom jag ännu inte har betalat och flyttat in än? Jag tänker att det blir väldigt orättvist att ca halva huset får köpa sina lägenheter till rabatterat pris.
Stor tack på förhand! M v h Anders
Hej Anders.
Nej tyvärr.
Rabatten tillfaller endast de som köper nu.
Ni som redan köpt får betala det pris som ni skrivit avtal på.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, Hur kan jag köpa en bostad innan det läggs ut på marknaden eller hur hitta jag renoveringsobjekt innan någon lägger upp den på säljsidor?
MVH
Hej Ismael.
Får kontakta de olika mäklarna och meddela exakt vilken typ av bostad du vill ha.
Förklara även att du gärna vill få till en snabb affär om du hittar rätt bostad.
Se till att ha lånelöfte klart hos banken så att du är redo att slå till om rätt bostad dyker upp.
Visa intresse och sms:a eller maila till mäklarna med jämna mellanrum och fråga vad de har på gång.
Anmäl dig även till alla de olika mäklarfirmornas spekulantregister.
Mvh admin på EKonomifokus