När byggbolagen ej får sålt nyproducerade bostäder – vad de kan göra.

6
Byggbolag osålda bostäder

Under de senaste åren har det byggts extremt mycket nya bostäder. Framför allt är det bostadsrättslägenheter som producerats och under de senaste åren har köparna stått på kö för att få köpa. Nu börjar vi dock se en annan marknad. Alla de nyproducerade lägenheterna säljs inte och byggbolagen blir sittande med med bostäder som man inte lyckas sälja.

Nyproducerade lägenheter säljs alltid med fasta priser. Budgivning får inte förekomma när ett byggbolag säljer en nyproducerad bostad till en privatperson. Det är därför det uppstår problem när vissa lägenheter inte säljs. Byggbolagen använder sig då av olika strategier för att få sålt de sista bostäderna.

Byggbolagens strategier för att sälja svårsålda bostäder

Det absolut vanligaste är att man erbjuder fri avgift i x antal år. Vanligtvis börjar de med att erbjuda 1 år avgiftsfritt boende. I det fallet går byggbolaget in och betalar din månadsavgift till föreningen i 1 års tid om du köper en lägenhet. Om inte det räcker så höjer de till 2 år och 3 år osv. Vanligtvis brukar de sista lägenheterna säljas när de erbjuder 3 års avgiftsfritt boende. Då handlar det om ganska stora pengar.

Det finns även vissa byggbolag som sänker priset på bostäderna som de inte får sålt men det är inte den vanligaste metoden. Som byggbolag vill man såklart inte skylta för marknaden att deras priser är för höga så prissänkningar är något som man vanligtvis inte använder sig av. Dessutom är risken större att de som redan köpt blir arga och besvikna om byggbolaget sänker priserna på resterande lägenheter i samma projekt.

En annan strategi som de ibland använder är att de erbjuder sig att betala halva kontantinsatsen. För att få låna pengar till bostadsköpet av banken krävs det ju att du har sparat ihop 15 % av bostadens pris i egen kontantinsats. I detta faller går då byggbolaget in och betalar 7,5 % av bostadens pris ifall du köper.

Skanska har använt en strategi där de erbjuder gratis buss- och tunnelbaneresor i vissa projekt. Andra byggbolag har provat konceptet “hyrköp”. Det innebär att du får hyra bostaden under några år för att sedan få möjligheten att köpa bostaden.

Skaffa dig ett lånelöfte eller förhandla ner dina nuvarande räntor

Med hjälp av den kostnadsfria hemsidan Consector.se kan du skaffa dig ett lånelöfte eller få gratis hjälp att förhandla ner dina nuvarande räntor på dina lån. Consector.se jämför upp till 30 st banker och har tidigare hjälpt kunder att få ända ner till 1,09% i ränta på bolånen. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Tänk till innan du nappar på byggbolagens erbjudanden

Den enda anledningen till att byggbolagen ger dessa erbjudanden är för att deras pris är för högt. Du som köpare bör därför ta dig en funderare på om det är värt att köpa bara för att du får 1,2 eller 3 års avgiftsfritt boende eller liknande. Marknaden har ju uppenbarligen redan visat att priset är för högt. Det innebär att bostaden är mindre värd än det pris som byggbolaget först satte. Se upp så att du inte övervärderar bostaden och sedan tvingas sälja den med en stor förlust den dagen du vill sälja och flytta.

Undvik onödigt höga kostnader när du skall sälja

När du skall sälja din bostad kan du nyttja hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter från de mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan använda för att jämföra mäklarna och även när du skall förhandla om provisionen med den mäklare som du vill anlita. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Hittamäklare.se och du förbinder dig inte till något.

6 KOMMENTARER

 1. Hej, Hur kan jag köpa en bostad innan det läggs ut på marknaden eller hur hitta jag renoveringsobjekt innan någon lägger upp den på säljsidor?

  MVH

  • Hej Ismael.

   Får kontakta de olika mäklarna och meddela exakt vilken typ av bostad du vill ha.
   Förklara även att du gärna vill få till en snabb affär om du hittar rätt bostad.
   Se till att ha lånelöfte klart hos banken så att du är redo att slå till om rätt bostad dyker upp.

   Visa intresse och sms:a eller maila till mäklarna med jämna mellanrum och fråga vad de har på gång.

   Anmäl dig även till alla de olika mäklarfirmornas spekulantregister.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej!

  Ett par månader efter att jag tecknade mig för nyproducerad lägenhet så har nu byggherren gått ut med rabatt på 100 000 kr per rum, i mitt fall hade jag alltså kunnat köpa samma lägenhet 200 000 kr billigare om jag hade väntat till idag. Inflyttningen är inte förrän efter sommaren men jag har redan betalt upplåtelseavgift och vill såklart flytta in oavsett. Har jag någon som helst legal möjlighet att hävda att jag också ska ha rätt till rabatten eftersom jag ännu inte har betalat och flyttat in än? Jag tänker att det blir väldigt orättvist att ca halva huset får köpa sina lägenheter till rabatterat pris.
  Stor tack på förhand! M v h Anders

  • Hej Anders.

   Nej tyvärr.
   Rabatten tillfaller endast de som köper nu.
   Ni som redan köpt får betala det pris som ni skrivit avtal på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Besqab har ersatt 2 sidor i den godkända kostnadskalkylen med 2 sidor som innehåller upplåtelseavgift för en portuppgång. I förhandsavtalet står att kostnaden grundar sig på kostnadskalkylen, som alltså inte har några upplåtelseavgifter. Vad jag förstår av BrL är ett sådant
  avtal ogiltigt. Pengarna har gått till byggbolaget, ej till föreningen.

  • Hej Inger.

   Jag vågar tyvärr inte svara på din fråga. Detta är utanför mina kunskaper.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here