När byggbolagen ej får sålt nyproducerade bostäder – vad de kan göra.

Byggbolag osålda bostäder

Under de senaste åren har det byggts extremt mycket nya bostäder. Framför allt är det bostadsrättslägenheter som producerats och under de senaste åren har köparna stått på kö för att få köpa. Nu börjar vi dock se en annan marknad. Alla de nyproducerade lägenheterna säljs inte och byggbolagen blir sittande med med bostäder som man inte lyckas sälja.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Nyproducerade lägenheter säljs alltid med fasta priser. Budgivning får inte förekomma när ett byggbolag säljer en nyproducerad bostad till en privatperson. Det är därför det uppstår problem när vissa lägenheter inte säljs. Byggbolagen använder sig då av olika strategier för att få sålt de sista bostäderna.

Byggbolagens strategier för att sälja svårsålda bostäder

Det absolut vanligaste är att man erbjuder fri avgift i x antal år. Vanligtvis börjar de med att erbjuda 1 år avgiftsfritt boende. I det fallet går byggbolaget in och betalar din månadsavgift till föreningen i 1 års tid om du köper en lägenhet. Om inte det räcker så höjer de till 2 år och 3 år osv. Vanligtvis brukar de sista lägenheterna säljas när de erbjuder 3 års avgiftsfritt boende. Då handlar det om ganska stora pengar.

Det finns även vissa byggbolag som sänker priset på bostäderna som de inte får sålt men det är inte den vanligaste metoden. Som byggbolag vill man såklart inte skylta för marknaden att deras priser är för höga så prissänkningar är något som man vanligtvis inte använder sig av. Dessutom är risken större att de som redan köpt blir arga och besvikna om byggbolaget sänker priserna på resterande lägenheter i samma projekt.

En annan strategi som de ibland använder är att de erbjuder sig att betala halva kontantinsatsen. För att få låna pengar till bostadsköpet av banken krävs det ju att du har sparat ihop 15 % av bostadens pris i egen kontantinsats. I detta faller går då byggbolaget in och betalar 7,5 % av bostadens pris ifall du köper.

Skanska har använt en strategi där de erbjuder gratis buss- och tunnelbaneresor i vissa projekt. Andra byggbolag har provat konceptet ”hyrköp”. Det innebär att du får hyra bostaden under några år för att sedan få möjligheten att köpa bostaden.

Skaffa dig ett lånelöfte eller förhandla ner dina nuvarande räntor

Med hjälp av den kostnadsfria hemsidan Lånekoll.se kan du skaffa dig ett lånelöfte eller få gratis hjälp att förhandla ner dina nuvarande räntor på dina lån. Lånekoll.se jämför upp till 30 st banker och har tidigare hjälpt kunder att få ända ner till 1,09% i ränta på bolånen. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Tänk till innan du nappar på byggbolagens erbjudanden

Den enda anledningen till att byggbolagen ger dessa erbjudanden är för att deras pris är för högt. Du som köpare bör därför ta dig en funderare på om det är värt att köpa bara för att du får 1,2 eller 3 års avgiftsfritt boende eller liknande. Marknaden har ju uppenbarligen redan visat att priset är för högt. Det innebär att bostaden är mindre värd än det pris som byggbolaget först satte. Se upp så att du inte övervärderar bostaden och sedan tvingas sälja den med en stor förlust den dagen du vill sälja och flytta.

Undvik onödigt höga kostnader när du skall sälja

När du skall sälja din bostad kan du nyttja hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan använda för att jämföra mäklarna och även när du skall förhandla om provisionen med den mäklare som du vill anlita. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Hittamäklare.se och du förbinder dig inte till något.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

30 KOMMENTARER

 1. Hej, Hur kan jag köpa en bostad innan det läggs ut på marknaden eller hur hitta jag renoveringsobjekt innan någon lägger upp den på säljsidor?

  MVH

  • Hej Ismael.

   Får kontakta de olika mäklarna och meddela exakt vilken typ av bostad du vill ha.
   Förklara även att du gärna vill få till en snabb affär om du hittar rätt bostad.
   Se till att ha lånelöfte klart hos banken så att du är redo att slå till om rätt bostad dyker upp.

   Visa intresse och sms:a eller maila till mäklarna med jämna mellanrum och fråga vad de har på gång.

   Anmäl dig även till alla de olika mäklarfirmornas spekulantregister.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej!

  Ett par månader efter att jag tecknade mig för nyproducerad lägenhet så har nu byggherren gått ut med rabatt på 100 000 kr per rum, i mitt fall hade jag alltså kunnat köpa samma lägenhet 200 000 kr billigare om jag hade väntat till idag. Inflyttningen är inte förrän efter sommaren men jag har redan betalt upplåtelseavgift och vill såklart flytta in oavsett. Har jag någon som helst legal möjlighet att hävda att jag också ska ha rätt till rabatten eftersom jag ännu inte har betalat och flyttat in än? Jag tänker att det blir väldigt orättvist att ca halva huset får köpa sina lägenheter till rabatterat pris.
  Stor tack på förhand! M v h Anders

  • Hej Anders.

   Nej tyvärr.
   Rabatten tillfaller endast de som köper nu.
   Ni som redan köpt får betala det pris som ni skrivit avtal på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Besqab har ersatt 2 sidor i den godkända kostnadskalkylen med 2 sidor som innehåller upplåtelseavgift för en portuppgång. I förhandsavtalet står att kostnaden grundar sig på kostnadskalkylen, som alltså inte har några upplåtelseavgifter. Vad jag förstår av BrL är ett sådant
  avtal ogiltigt. Pengarna har gått till byggbolaget, ej till föreningen.

  • Hej Inger.

   Jag vågar tyvärr inte svara på din fråga. Detta är utanför mina kunskaper.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. hej jag undrar ifall i en ny produktion ett visst antal lägenheter inte blir sålda, vem står då för kostnaderna för dessa lägenheter? ökar månadsavgiften för de som bor där då ifall tex hälften av lägenheterna inte blir sålda.
  MVH

  • Hej F.

   De allra flesta stora byggbolagen (tex JM och Skanska) betalar då månadsavgiften för de lägenheter som inte säljs ända fram till den dagen de får sålt lägenheterna.
   Föreningen drabbas alltså vanligtvis inte av att lägenheter inte blir sålda.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej,
  vi har bokat och betalat en bokningsvgift för en nybyggd lägenhet som blir färdig 2021/2022. Påverkar det oss något om bostadspriserna går ner extremt mycket när vi ska betala in resten av beloppet, jag tänker nu på rådande kris. Har man rätt att kräva att få köpa lägenheten för det priset som det gått ned till, om det är så att man sänkt priset på resterande lägenher?

  • Hej Thuli.

   Det beror på vad som står i bokningsavtalet.
   Normalt sett är priset bestämt och kan inte ändras men om det står annat i avtalet så kan priset ändras i efterhand.
   Bokningsavtal går dock att häva så om ni vill kan ni ju fortfarande dra er ur köpet ifall priserna skulle falla kraftigt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej,
  Om man har köpt en bostad som är ny produktion (3:a för 4 miljoner). Men idag de kunde inte sälja andra lägenheter på samma pris o har sänkt prisen 20 procent.

  Jag har hört att det finns ett lag där bolaget ska ge pris skillnaden för andra som har köpt innan.

 7. Hej, i texten skriver ni:
  ” Nyproducerade lägenheter säljs alltid med fasta priser. Budgivning får inte förekomma när ett byggbolag säljer en nyproducerad bostad till en privatperson. ” vad grundar sig det i? Finns det rättslig grund eller ekonomiska hinder som omöjliggör det? Min tanke är främst innan upplåtelsen och den ekonomiska planen eftersom upplåtelseavgiften väl kan skilja mellan den och kostnadskalkylen så länge insatsen är fast?

  • Hej David.

   Det är den ekonomiska planen som gör att föreningen måste få in rätt summa pengar för varje lägenhet så att planen går ihop.
   Det går nog att komma runt det genom att byggbolagen köper lägenheterna själva först och säljer vidare men jag är lite för dåligt insatt för att kunna ge ett bättre svar tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej igen,

  Tack för ditt svar! Jo precis, det är vanligt att byggbolagen gör, men det är alltid efter eller i samband med upplåtelsen. Jag tänker att man väl skulle kunna ha budgivning mellan förhandsavtal och upplåtelseavtal? Eftersom man får ändra upplåtelseavgiften. Finns väl ingenting som stoppar det?

  • Hej igen David.

   Tyvärr så vet jag inte om det skulle fungera. Du får fråga någon som jobbar med nyproduktion i något byggbolag eller liknande.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej
  Vi har skrivit kontrakt på en nyproduktion som nu är redo för inflytt. Pga corona har jag förlorat mitt jobb och jag och min fru får inte lån ifrån banken. Byggföretaget sa till oss att sälja lägenheten, men pga rådande situation med corona har priserna sänkts och vi hade i så fall gått med stor förlust.
  Utifrån våran situation som inte gått att förutspå och att jag nu är arbetslös är ofrivillig, vad finns för olika alternativ?

  Mvh

  • Hej sam.

   Ursäkta sent svar.
   Din fråga hade hamnat i skräpposten av någon anledning.

   Det finns inga alternativ tyvärr.
   Ni får sälja lägenheten och ta förlusten eller så får ni dra er ur kontraktet och betala eventuell ersättning som byggföretaget kräver.

   Mvh admin på EKonomifokus

 10. Hej,

  Jag antar att man således som köpare aldrig kan kontakta byggföretaget och föreslå ett lägre pris utan initiativet måste alltid komma ifrån t.ex. Skanska?

  Tack för inlägget, väldigt bra och intressant fakta.

  Med vänlig hälsning,
  Isak L

 11. Hej!
  Jag läser på er hemsida: ” Nyproducerade lägenheter säljs alltid med fasta priser. Budgivning får inte förekomma när ett byggbolag säljer en nyproducerad bostad till en privatperson.” Har anmält förhandsintresse hos CA-fastigheter till nyproducerade lägenheter i Lomma för 16 månader sen. Det är tredje och sista etappen i ett projekt. Bjurfors har varit mäklare för samtliga etapper. Fick precis reda på via mail att det kommer att bli budgivning på lägenheterna. Kan de verkligen göra så? I etapp ett och två gick man som brukligt efter en turordningslista…

  Irriterad spekulant

  • Hej Callander.

   Då har dom förmodligen löst det på något sätt så att de kommer runt problemet.
   Fråga mäklaren hur det kan vara budgivning på en nyproduktion.

   mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Benjamin.

   Tyvärr har jag inte koll på specifikt vilka bolag och projekt som erbjuder det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Varför är priserna så höga när dom inte ens står klara? I andra du länder tex.spanien och Portugal får man 20% rabatt nör man köper bostadsrätten innan det står klart varför är Sverige,så dyrt ? Och avgiften bordes ta bort men ändå ha en styrelse om något händer så får alla som bor i huset betala.

  • Hej Waingrov.

   Det är utbud och efterfrågan som styr.
   Folk är beredda att betala dessa priser och därför tar byggbolagen ut dessa priser.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hejsan,
  Kan ni förklara lite angående upplåtelseavgift, det har jag inte förstått riktigt. Och är det något man ska behöva betala eller tänka på när man köper en bostadsrätt. Mvh

  • Hej Zain.

   Vissa bostadsbyggare använder sig av upplåtelseavgift. Då består en nyproducerad lägenhets pris av två delar: insats och upplåtelseavgift. Upplåtelseavgiften är skillnaden mellan insatsen och marknadspriset.
   Alltså, om en lägenhet skall säljas för 2 miljoner men insatsen (i den ekonomiska planen) endast är 1,5 miljoner så kallas de sista 500.000 kronorna för upplåtelseavgift.

   Upplåtelseavgiften är en del av bostadens pris helt enkelt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 14. Hej! Har en byggherre rätt att ta ut helt skilda priser på två mer eller mindre identiska bostadsrätter på samma våningsplan? Får prisspannet vara hur stort som helst, i detta fall 700 000 kr? Med t ex motiveringen att den ena har mer som än den andra?

  • Hej Natalia.

   Ja jag kan inte komma på någon lag eller liknande som hindrar det.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here