Strimlade lån – Bostadsrättsförening

6

Ni har kanske snubblat över uttrycket strimlade lån någon gång.
Denna åtgärd är inte är jättevanlig i Sverige men den är egentligen är väldigt bra.Strimlade lån innebär att man som bostadsrättsinnehavare skriver ett separat avtal med bostadsrättsföreningen där man personligen tar på sig betalningsansvaret för en del av föreningens lån.

Anledningen till strimlade lån

Jo, det är för att en bostadsrättsförening får inte göra något ränteavdrag.
Som privatperson så betalar skatteverket tillbaka 30% av alla räntekostnader som du betalat under året. Räntekostnader är alltså avdragsgilla för privatpersoner.
Om man då som privatperson ”tar över” en del av förenings lån så tar man också över räntekostnaderna för dessa lån. När du sedan drar av räntekostnaderna så har du sparat 30% av kostnaden gentemot om bostadsrättsföreningen istället skulle ha betalat räntekostnaderna.

Via strimlade lån får du som bostadsrättsinnehavare en lägre månadsavgift/hyra till bostadsrättsföreningen och därmed även en lägre boendekostnad.

Om man skall sälja sin bostad så river man bara avtalet med föreningen och sedan får den nya köparen själv avgöra om han/hon vill skriva ett nytt avtal med bostadsrättsföreningen. Banken använder vid dessa lån pantbrev i bostadsrättsföreningens fastighet som säkerhet för lånet.

Lånelöfte är första steget

Det första steget du skall ta när du söker bostad är alltid att skaffa dig ett lånelöfte.
Hos Icabanken.se kan du enkelt, gratis och utan att förbinda dig till något göra en ansökan om lånelöfte via nätet. ICA-banken är en stor och stabil bank som erbjuder låga räntor och bra villkor. Vi upplever att Icabanken.se tittar mer på helheten i din ekonomi än många andra banker gör. Andra banker kan upplevas lite fyrkantiga i sin bedömning av varje sökandes ekonomi. ICA-banken tittar på helheten och kan tack vare det erbjuda riktigt bra räntor och villkor.

Hej,

Gå du i tankarna på att sälja din bostad nu eller inom en en rimlig framtid?

Använd Hittamäklare.se för att kostnadsfritt samla in offerter från mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan nyttja för att undvika att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Tjänsten som Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Stäng

6 KOMMENTARER

 1. Hej Efokus. Grymt bra artikel.
  Kan vem som helst använda strimlade lån som bor i en bostadsrätt eller krävs det att bostadsrättsföreningen godkänner eler använder detta system?

  • Hej.
   Bostadsrättsföreningen måste komma överens om att införa detta system om det inte redan är implementerat.
   Bostadsrättsföreningen måste sedan ansöka och få det hela godkänt av skatteverket.
   Ta upp förslaget på nästa föreningsmöte.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Kan föreningen lägga fram detta som förslag eller är det jag som medlem som ställer frågan?

  Säg att föreningen har lån på 20mkr och det ingår 30 lägenheter. Vad skulle besparingen kunna bli på ett år för varje lägenhet om alla hade strimlande lån?

  • Hej Henric.
   Bostadsrättsföreningen måste internt vara överens om detta uplägg och föreningen måste även få det godkänt av skatteverket.
   Ta upp detta som ett förslag på nästa föreningsmöte.

   Om föreningen har 20 mkr i lån och varje lägenhet har ett lika stort andelstal så innebär det att varje lägenhet har ca 666.000 kr i lån i föreningen.
   Om dessa lån har en ränta på 2% så blir räntekostnaden per lägenhet för bostadsrättsföreningen ca 13200kr/år.
   Om du som privatperson istället skriver ett avtal med föreningen och blir betalningsansvarig för dessa lån så kan du göra avdrag i deklarationen för räntekostnaderna.
   Du får då tillbaka 30% av dessa 13200kr/år.
   Varje bostadsrättsinnehavare har i detta fall sparat 3960kr/år genom att använda sig av strimlade lån.
   Det innebär att din månadskostnad minskar med 330kr/mån för ditt boende.
   Inte alls dumt för minimal ansträngning!

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Patrik.
   ja det kan absolut vara värt att undersöka.
   30% av föreningens räntekostnader finns att spara för den som orkar engagera sig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here