Strimlade lån – Bostadsrättsförening

10

Ni har kanske snubblat över uttrycket strimlade lån någon gång.
Denna åtgärd är inte är jättevanlig i Sverige men den är egentligen är väldigt bra.Strimlade lån innebär att man som bostadsrättsinnehavare skriver ett separat avtal med bostadsrättsföreningen där man personligen tar på sig betalningsansvaret för en del av föreningens lån.

Anledningen till strimlade lån

Jo, det är för att en bostadsrättsförening får inte göra något ränteavdrag.
Som privatperson så betalar skatteverket tillbaka 30% av alla räntekostnader som du betalat under året. Räntekostnader är alltså avdragsgilla för privatpersoner.
Om man då som privatperson “tar över” en del av förenings lån så tar man också över räntekostnaderna för dessa lån. När du sedan drar av räntekostnaderna så har du sparat 30% av kostnaden gentemot om bostadsrättsföreningen istället skulle ha betalat räntekostnaderna.

Via strimlade lån får du som bostadsrättsinnehavare en lägre månadsavgift/hyra till bostadsrättsföreningen och därmed även en lägre boendekostnad.

Om man skall sälja sin bostad så river man bara avtalet med föreningen och sedan får den nya köparen själv avgöra om han/hon vill skriva ett nytt avtal med bostadsrättsföreningen. Banken använder vid dessa lån pantbrev i bostadsrättsföreningens fastighet som säkerhet för lånet.

Välj rätt bank och få de bästa villkoren

När du ska köpa en bostad så behöver du ett lånelöfte innan du kan skriva kontrakt och köpa en bostad. Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Consector.se. De jämför en massa olika bankers erbjudanden och presenterar dom för dig på en lista. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.

Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Consector.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

Skall du sälja bostad?

Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter från mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare som du vill anlita.
Det är helt gratis att använda den tjänst som Hittamäklare.se erbjuder och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

10 KOMMENTARER

 1. Hej Efokus. Grymt bra artikel.
  Kan vem som helst använda strimlade lån som bor i en bostadsrätt eller krävs det att bostadsrättsföreningen godkänner eler använder detta system?

  • Hej.
   Bostadsrättsföreningen måste komma överens om att införa detta system om det inte redan är implementerat.
   Bostadsrättsföreningen måste sedan ansöka och få det hela godkänt av skatteverket.
   Ta upp förslaget på nästa föreningsmöte.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Kan föreningen lägga fram detta som förslag eller är det jag som medlem som ställer frågan?

  Säg att föreningen har lån på 20mkr och det ingår 30 lägenheter. Vad skulle besparingen kunna bli på ett år för varje lägenhet om alla hade strimlande lån?

  • Hej Henric.
   Bostadsrättsföreningen måste internt vara överens om detta uplägg och föreningen måste även få det godkänt av skatteverket.
   Ta upp detta som ett förslag på nästa föreningsmöte.

   Om föreningen har 20 mkr i lån och varje lägenhet har ett lika stort andelstal så innebär det att varje lägenhet har ca 666.000 kr i lån i föreningen.
   Om dessa lån har en ränta på 2% så blir räntekostnaden per lägenhet för bostadsrättsföreningen ca 13200kr/år.
   Om du som privatperson istället skriver ett avtal med föreningen och blir betalningsansvarig för dessa lån så kan du göra avdrag i deklarationen för räntekostnaderna.
   Du får då tillbaka 30% av dessa 13200kr/år.
   Varje bostadsrättsinnehavare har i detta fall sparat 3960kr/år genom att använda sig av strimlade lån.
   Det innebär att din månadskostnad minskar med 330kr/mån för ditt boende.
   Inte alls dumt för minimal ansträngning!

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Patrik.
   ja det kan absolut vara värt att undersöka.
   30% av föreningens räntekostnader finns att spara för den som orkar engagera sig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Om en bostadsrättsförening inför strimlade lån, är det i så fall upp till varje lägenhetsinnehavare om man vill skriva ett sådant avtal med föreningen? Kan man skriva ett avtal på exempelvis halva sin andel av föreningens lån – eller är det allt eller inget som gäller?

  • Hej Cecilie.

   Jag är inte 100% säker men jag tror inte att du kan ta endast en del av lånet utan det är allt eller inget som gäller.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!
  Innebär att “ta över betalningsansvaret” även att du måste betala räntan på din del av lånet?
  Det blir ju i sådana fall en kostnad som det inte nämns något ovan om.

  • Hej Hans.

   Ja självklart måste någon betala på lånet. Kostnaden för lånet blir densamma oavsett om man har strimlade lån eller inte.
   Vid strimlade lån delar man upp bostadens driftskostnader och finansiella kostnader så du får de specificerade på din månadsavgifts-avi. Den enda egentliga skillnaden för dig som boende blir att du kan göra avdrag för räntekostnaderna i deklarationen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here