Hem Bostad Köpa bostad Budgivning – hus & lägenhet

Budgivning – hus & lägenhet

Budgivning

Budgivning kallas den process i en bostadsaffär då man skall avgöra vem som är beredd att lägga det högsta budet på en bostad och därmed, i de flesta fall, bli köpare av bostaden.

Idag sköts de flesta budgivningar via sms och/eller e-mail samt med telefonsamtal. Du registrerar dig i mäklarens datorsystem via bank-id tillsammans med ditt mobilnummer. Systemet styr sedan budgivningen. Varje gång en spekulant lägger ett bud på bostaden får du direkt ett sms där det står hur mycket det nya budet är på samt hur många budgivare som är inblandade i budgivningen hittills. Du kan sedan själv lägga bud via sms eller så kan du ringa mäklaren och lämna budet via telefonen.

Vissa budgivningar sköts muntligen via telefonen vilket innebär att mäklaren ringer runt till er spekulanter varje gång det läggs ett nytt bud. När mäklaren startar budgivningen på nätet så kommer det att stå ”budgivning pågår” i bostadens annons.

Artikelns innehåll:
1. Regler för budgivningar
2. Tips & strategier för budgivare
4. Tips till säljaren vid en budgivning

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Regler för budgivning

  • Det är alltid fritt fram att lägga bud på en bostad
  • Det är fritt fram att lägga bud på flera bostäder samtidigt
  • Ett bud är inte juridiskt bindande, vilket innebär att man inte är tvungen att köpa bostaden även om man vinner budgivningen. Man har alltså alltid rätt att dra sig ur budgivningen eller dra tillbaka sina bud utan några konsekvenser
  • Det är fritt fram att lägga vilket bud man vill men vi rekommenderar att man håller sig till jämna 5 000-tal eller 10 000-tal för att inte irritera säljaren
  • Man har ingen rätt att veta vilka de andra budgivarna är förrän man köpt bostaden
  • Man har rätt att veta hur många andra budgivare som är med i budgivningen samt vilka bud som lagts
  • Vanligtvis registrerar man sig i budgivningen med bank-id

I videon ovan förklarar mäklarkedjan Fastighetsbyrån reglerna för budgivningar i Sverige på ett pedagogiskt sätt.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Hur budgivningen går till

En eller två dagar efter visningen kontaktar mäklaren alla spekulanter som varit på visningen via telefon eller sms. Den som vill kan då lägga ett bud på bostaden och alla de andra spekulanterna som varit på visning meddelas via telefon eller sms vilka bud som hittills kommit in. Som spekulant får man inte veta vilka andra personer som är med i budgivningen men man får veta hur många som deltar i budgivningen och vilka bud som lagts. Det är fritt fram att lägga bud på bostaden och man kan bjuda vilken summa man vill. Vanligtvis brukar man höja budet med minst 5 000 kr eller 10 000 kr.

Deadline i budgivningen

En budgivning kan vara avklarad på ett par timmar men den kan även ta flera dagar eller veckor. Vanligtvis finns ingen deadline i en budgivning. Det är upp till budgivarna och spekulanterna hur lång tid budgivningsprocessen skall pågå. Om det går för långsamt i budgivningen kan däremot mäklaren och säljaren komma överens om att sätta en deadline i budgivningen.

Vad händer om en budgivare drar sig ur?

En budgivare kan antingen:
1. Stanna i budgivningen
2. Dra sig ur helt / hoppa av

Om budgivaren stannar så innebär det att budgivaren nått sitt tak i budgivningen och stannar på sitt sista bud. Om budgivaren istället helt drar sig ur / hoppar av budgivningen innebär det att budgivaren inte längre vill köpa bostaden, oavsett pris, och att den budgivarens bud inte längre har någon substans. När en budgivare drar sig ur får man helt enkelt fortsätta budgivningen med de budgivare som finns kvar.

Om en budgivare drar sig ur har du som kvarvarande budgivare följande alternativ:
1. Stå fast vid dina bud
2. Dra tillbaka eller sänka dina bud

Det kan ju vara så att den budgivare som drar sig ur har trissat upp priset mot dig. Om du är ensam budgivare kvar efter det så kan du, om du vill, försöka förhandla ner priset.

Exempel:
Budgivare A och budgivare B har krigat i en budgivning som gjort att bostaden stigit från 1 200 000 kr upp till 1 400 000 kr.
Budgivare B ångrar sig och drar sig ur helt. Budgivare A har då två val:
1. Stå kvar vid sitt senaste bud
2. Sänka sitt bud till 1 200 000 kr eller liknande.

Eftersom budgivare B dragit sig ur helt finns ju egentligen inte anledning till varför budgivare A skall vilja betala 1 400 000 kr som priset trissats upp till.

Nu uppstår ett förhandlingsläge mellan säljaren och dig som budgivare eftersom säljaren kanske inte vill sälja bostaden för 1 200 000 kr eftersom säljaren sett att bostaden kan stiga till 1 400 000 kr vid en bra budgivning. Du som budgivare får då avgöra hur gärna du vill köpa bostaden och vilket pris du tycker är rimligt. Sedan får ni se om ni kommer överens.

Inte alltid den med högsta budet som får köpa

Det är inte alltid den med högsta budet som till slut får köpa bostaden. Säljaren har nämligen rätt att välja vilken köpare som skall få köpa bostaden. Det absolut vanligaste är att den budgivare som lägger det högsta budet får köpa bostaden men ibland kan det finnas andra förutsättningar som gör att säljaren väljer någon annan köpare än vinnaren av budgivningen.

Mäklaren brukar försöka få till det så att vinnaren av budgivningen och säljaren kommer överens om alla villkor men det är inte alltid det lyckas. Då kan någon annan än vinnaren i budgivningen få köpa bostaden istället.

Exempel 1:
Kalle vinner budgivningen på en bostad men kan inte tillträda bostaden förrän om 5 månader. Stina som kom tvåa i budgivningen kan däremot flytta in direkt. Det skiljer sig endast 10 000 kr mellan Kalles vinnande bud och Stinas sista bud. Säljaren kan då välja att sälja till Stina eftersom säljaren vill att köparen skall flytta in så snabbt som möjligt.

Exempel 2:
Kalle vinner budgivningen på en bostad men kräver att det skall stå med ett besiktningsvillkor i kontraktet, dvs han vill besiktiga bostaden innan affären blir bindande. Stina som kom tvåa i budgivningen känner inte att hon behöver besiktiga bostaden utan kan skriva ett bindande avtal direkt. Säljaren vill inte ta risken att det uppstår några problem vid besiktningen så säljer väljer att sälja till Stina istället.

💡 Nyhet! – Nu jämför Lendo även bolån & lånelöften!
Lendo.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Lendo kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.

Tips & strategier för spekulanter & budgivare

Det är enligt lagen alltid fritt fram att lägga bud på en bostad när man vill men de flesta väntar till mäklaren börjar ringa runt till alla spekulanter efter visningen

När du bestämt dig för att du är intresserad av bostaden bör du även bestämma dig för vilket pris som du tycker är skäligt och rimligt för den specifika bostaden. Det finns en stor risk att det blir budgivning mot andra spekulanter. Hur högt är du beredd att gå upp i pris på denna bostad? Hur mycket är denna bostad värd för just dig? Att sätta ett pristak på hur högt du är beredd att gå är klokt. Gå inte högre i en budgivning än ditt förutbestämda tak, då riskerar du att du ångra dig efterhand.

När du bestämt dig för hur högt du är beredd att gå i en eventuell budgivning så finns det flera olika strategier för hur du skall agera i budgivningen. Det är omöjligt att säga vilket strategi som är bäst eftersom det beror mycket på de spekulanter som du bjuder mot.

1. Höja med små bud – minimumhöjningar

En strategi är att alltid höja med minsta möjliga belopp, exempelvis 5 000 kr i budgivningen. Detta är en strategi som kan irritera både säljare och andra budgivare. Vi på Ekonomifokus.se tror inte att det i normalfallet är bra strategi eftersom du inte visar någon pondus och skrämmer inte bort de andra budgivarna med så små höjningar. Du riskerar även att säljaren irriterar sig på dig och i värsta fall låter någon annan budgivare köpa bostaden även om du vinner budgivningen.

2. Höja rejält för att skrämmas

Om du höjer rejält visar du för de andra budgivarna att du är väldigt bestämd och benägen att köpa denna bostad. Det kan få de andra budgivarna att ge upp och gå vidare till något annat objekt. Om det senaste budet på bostaden ligger på exempelvis 3 100 000 kr kan du kanske trycka till med ett bud på 3 200 000 kr. En höjning med 100 000 kr visar verkligen att du är bestämd och du signalerar styrka. Detta är den strategi som vi på Ekonomifokus rekommenderar.

I videon ovan från EFN går en budgivningsexpert igenom sina tips och råd till budgivare.

💡 Nyhet! – Nu jämför Lendo även bolån & lånelöften!
Lendo.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Lendo kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.

Skall man lägga första budet i budgivningen?

Ja varför inte? Du har rätt att lägga ett hur lågt eller högt bud som du vill. Lägg ett bud en bit under utgångspriset om du känner dig osäker. Det kan ibland göra andra spekulanter lite nervösa och de börjar tänka: ”varför är budet så lågt, är det något fel med bostaden som jag ej känner till?”

Du kan också välja att avvakta och inte lägga första budet för att se hur de andra spekulanterna gör. När budgivningen väl är igång kan storleken på dina höjningar vara avgörande. Små höjningar med till exempel 5 000 kr varje gång kan ibland irritera dina motståndare. Kanske kan de tröttna och hoppa av budgivningen på grund av det. Det är inte inte särskilt troligt men inte heller omöjligt.

Du kan också välja att ”trycka till rejält” för att skrämma dina motståndare. Om du lägger ett bud som är 50 000 kr högre än det förra budet, eller till och med ännu mer så sänder du signaler till de andra budgivarna som kanske tänker: ”oj det var en rejäl höjning. Det kanske är lika bra att hoppa av denna budgivning eftersom den där spekulanten verkar vara väldigt angelägen om att köpa” Det finns som sagt ett flertal strategier och de är alla både bra och dåliga på sitt sätt. Välj därför den strategi som du tror passar bäst.

Tips till säljaren vid en budgivning

Du som säljare får ett sms varje gång det kommer in ett nytt bud. Du kan då följa budgivningen i realtid utan att behöva prata med mäklaren i telefonen hela tiden. Ett tips är att inte ”ligga på” mäklaren för mycket. Låt mäklaren göra sitt jobb och sköta budgivningen. Du har ju anlitat en mäklare för att de är proffs på detta.

Om du inte är nöjd med de bud som kommit in är du aldrig tvungen att genomföra affären. Du kan alltid fortsätta försäljningsprocessen och se om du kan få in högre bud framöver. Du kan även välja att ta bort bostaden från marknaden och försöka igen lite längre fram i tiden.

När budgivningen är avklarad och du är nöjd med budnivån bör du prata med mäklaren och kolla om den budgivare som vunnit budgivningen har några speciella villkor.

Exempel på villkor som vinnaren i budgivningen kan ha:

  • Krav på att få besiktiga bostaden (läs vår artikel om: besiktningsvillkor i kontraktet)
  • Krav att tillträdet skall ske långt fram i tiden (läs vår artikel om: tillträde)
  • Försäljningsvillkor, dvs budgivaren måste ha med ett villkor i kontraktet om att budgivarens bostad skall bli såld inom en viss tid för att denna affär skall bli bindande. Om så inte blir fallet så återgår hela denna affären.

Om budgivarens krav, villkor eller bud inte stämmer överens med vad du själv önskar så har du följande alternativ:

  1. Motbud till vinnaren i budgivningen. Om budgivaren kan möta dina krav så gör ni affär.
  2. Sälja till någon annan budgivare.
  3. Tacka nej till alla budgivare och fortsätta med försäljningsprocessen.

Hur tuff du skall vara i förhandlingarna avgör du själv. Det är sällan värt att bråka om småsaker och tusenlappar. Det skapar oftast bara problem.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Budgivning pågår

Hemnet.se kan man se att vissa bostäder är markerade med ”Budgivning pågår”. I vissa fall kan man se budhistoriken på mäklarens hemsida men ibland visas inga bud alls. När mäklaren inte vill visa buden utåt på sin hemsida beror det i 99% av fallen på att man endast har fått in låga bud. Man vill helt enkelt inte skylta med dåliga/låga bud.

Frågor och svar

Har man rätt att veta vem man budar mot?

Nej, bara om du köper bostaden. Då får du en lista med alla budgivare.

Kan man lägga bud under utgångspriset?

Ja, det är fritt fram att bjuda precis vad man vill.

Måste man ha lånelöfte för att kunna lägga bud?

Egentligen inte men det rekommenderas och många mäklare kräver att man har lånelöfte för att få lägga bud. Det finns ingen lag som säger det dock.

Hur mycket/lite kan man höja budet?

Man får höja budet hur mycket/lite man vill men det blir bäst och mest seriöst om man håller sig till jämna 5 000 eller 10 000 kronors höjningar så att det blir lite struktur på budgivningen.

När skriver man kontrakt efter budgivningen?

Helst samma dag eller dagen efter budgivningen avslutas. Ju snabbare desto bättre eftersom affären inte är bindande förrän man skrivit kontrakt.

Kan man lägga bud på kvällar och helger om budgivningen är igång?

Ja.

Kan man dra tillbaka bud man lagt?

Ja, man har alltid rätt att dra tillbaka bud och man är inte bunden att köpa bostaden bara för att man vinner budgivningen.

Kan man lägga samma bud som någon annan redan lagt?

Ja, men säljaren kommer välja den som lade budet först ifall du inte särskiljer dig på annat sätt, exempelvis genom att kunna flytta in snabbt eller att erbjuda att säljaren slipper flyttstäda.

Kan man lägga bud innan budgivningen har börjat?

Ja, det är alltid fritt fram att lägga bud, när som helst.

Behöver man registrera sig för att lägga bud?

Ja, nuförtiden behöver man vanligtvis registrera sig med hjälp av bank-id.

Läs även våra artiklar:

75 KOMMENTARER

  1. Hej,
    Vi har vunnit en budgivning på en dödsbolägenhet.Vi var bara två budgivare.
    Efter att vi skrev på kontraktet, upptäckte vi att den andra budgivare var en av dödsbodelägare.Är det lagligt att göra så?

    • Hej Dzenan.

      Ja det är lagligt men då bör mäklaren vara helt öppen med att den andra budgivaren är dödsbodelägare.
      Om du upplever att mäklaren inte varit öppen med det och du vill ta ärendet vidare kan du kontakta mäklarsamfundets kundombudsman och diskutera ärendet kostnadsfritt.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  2. Hej,
    Vi har lagt första budet på ett fritidshus. Vi la 100.000 under utgångspris. Ingen annan har kommit in i budgivningen. Liknande fritidshus i samma område såldes för två år sedan för ungefär 225.000 mindre än aktuellt utgångspris på den stugan vi lagt bud på nu. Borde vi ha lagt vårt första pris lägre än vi gjorde med tanke på att budgivningen inte drar igång? Kanske lagt samma slutsumma som andra hus såldes för två år sedan dvs. 225.000 lägre som vårt första bud? Kan man ångra sitt första bud och sänka det om ingen budgivning uppstår?

    • Hej Camilla.

      Det är omöjligt att svara på eftersom jag inte är insatt i marknaden och priserna i den kommunen.
      Du har nog bättre koll än mig och kan avgöra vad som är ett rimligt pris för det fritidshuset.

      Ni kan absolut sänka ert bud. Det är inga konstigheter. Så länge inga papper är skrivna är det fritt fram att ändra ert bud hur mycket ni vill.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  3. Jag vill ett köpa ett hus, men säljaren vill inte sälja till mig av diverse anledningar. Hur kan man göra då ? Finns det några lagliga ”knep” att ta till ? Ett tips jag fått är transportköp. Men svårt hitta någon med 2 miljoner på fickan. Sen fick jag ett tips att det skulle gå skriva in nån sorts klausul på köpebrevet att köpare (1) överlåter köpet (huset) till köpare (2), alltså jag. Och jag står för köpeskillingen. Kan man göra så ? Enligt person jag prata, som för övrigt jobbat på bank, sa han att har säljaren redan skrivit på kontraktet kan den ej dra sig ur. Men frågan är då, vad händer med säljaren om den får se den klausulen på köpebrevet ? (om det nu är möjligt skriva in en sån klausul). Problemet med båda köp alternativen är ju att hitta en ”okänd” person för säljaren.

    • Hej Thomas.

      Det enda alternativ jag kommer på är transportköp. Jag har inget annat bra förslag tyvärr.

      mvh admin på Ekonomifokus

  4. Hej!

    Jag har varit med i en budgivning med utgångspris 395000kr som jag matchade.
    Fick ett sms att säljarna accepterade mitt bud och att vi kunde skriva kontrakt.

    En annan lägger bud på 410000kr
    Jag lägger 420000kr och får reda på att vi skriver kontraktet om 2 dagar.

    Fråga: Måste jag höja mitt bud varje gång en annan lägger en högre summa tills vi skrivit kontraktet eller kan jag ha kvar budet jag la i början på 395000kr och skriva kontraktet på det? Spelar det någon roll om andra lägger bud fast vi har bestämt en dag för kontrakt skrivning?

    • Hej Elin.

      Ingenting är klart förrän kontraktet är signerat av köpare och säljare. Det betyder att mäklaren måste meddela säljaren om alla eventuella nya bud som kommer in.
      Om säljaren vill godkänna de nya buden så fortsätter budgivningen (Trots att ni hade bokat in kontraktsskrivning).

      Det är alltså 420 000 kr som är ditt högsta bud och det är det priset ni skriver kontrakt på (om ni inte kommer överens om något annat).
      Du får nog ringa mäklaren och prata igenom allt innan ni skriver kontrakt så att det inte blir några missförstånd.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  5. Hej!
    Om jag förstått det hela rätt så har mäklaren skyldighet att informera ex budgivare 2 och att budgivare 1 dragit tillbaka sina bud?
    Har mäklaren även skyldighet att informera budgivare 2 om att hen nu kan välja att backa i pris? Ex återgå till sitt första bud? Dvs om det bara är 2 budgivare.

    Tack på förhand för svaret.

    • Hej L-F.

      Nej, ingen skyldighet finns för mäklaren att ge råd till en budgivare om att den kan sänka sitt bud.
      Mäklaren skall enligt fastighetsmäklarlagen verka för ett så högt försäljningspris som möjligt.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  6. Hej,
    Vi var med i en budgivning och la fram en bud på 4 200 000kr men fick förhinder och var tvungna att dra oss ut budgivningen helt.
    Sista buden var:
    Vi: 3 900 000
    Person X: 4 115 000
    Vi: 4 200 000

    Budgivning fortfarande pågår och vårt sista bud står kvar. Vi ringde mäklaren men han vill inte ta bort vårt bud (våra bud). Vårt sista bud står i 2 dagar nu som högsta bud.
    Nu undrar vi om han får göra det? Då vi drog oss ut så försvinner våra alla bud och som jag lästa man har rätt att sänka sin sista bud..blir det inte rättvis att mäklaren meddelar alla inblandade istället för att ha en ”hitta på” summan och på så sätt få andra att buda mer än det krävs i denna stund?

    • Hej Adnan.

      Era bud raderas inte, de står kvar i budgivningslistan även om ni drar er ur budgivningen.
      Så länge mäklaren informerar de andra budgivarna om att ni har dragit er ur och att era bud inte längre gäller så har mäklaren inte gjort något fel.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  7. Hej!

    Vi har varit med och budat om ett hus och vann, allt gick bra med banken angående lånelöfte osv däremot hade vi försäljningsvillkor att vi måste sälja vår nuvarande bostad en månad innan tillträde vilket är om 4 månader. Kontraktet skrevs och vi skulle endast skriva på. Men mäklaren och säljaren drog sig ur i sista sekund för risk av att vi inte kommer sälja vår nuvarande bostad i tid. Kan de göra så även fast det inte fanns några problem med detta tidigare när vi var i kontakt med mäklaren som själv säger att marknaden är het just nu speciellt när vi äger radhus i ett väldigt fint område.

    Vi gick ändå tillbaka till banken och lyckades få lånelöfte utan några försäljningsvillkor. Kan säljaren fortfarande dra sig ur när vi har vunnit budet och var så nära på att skriva kontrakt?

    Tacksam för ett snabbt svar!!

    • Hej Hiba.

      Ja, säljaren har alltid rätt att dra sig ur när som helst så länge ett kontrakt inte är underskrivet.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  8. Hej jag har lagt ett bud på ett hus men valde att ta bort mitt bud ringde mäklaren och sa att jag väntar en stund det var ok sa han men han har inte tagit bort mitt bud på hemnet? Varför jag vet att jag är den enda som Budat

    • Hej Christian.

      Jag förstår inte riktigt vad din fråga är. Kan du omformulera frågeställningen?

      mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej Leif.

      Om jag måste välja en sak så skulle jag säga skuldsättningen.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  9. Hej!

    Vi var med i en budgivning och vann lägenheten. Vid kontraktskrivandet och budförteckningen sa Mäklaren att budgivare 2 ( de som la precis under oss) hade dragit tillbaka alla sina bud pga att de hade blivit tjuriga för att mäklaren hade öppnat för budgivning när säljarna var villiga att acceptera deras bud innan andra visningen. Vi fick en deadline på en dag att matcha deras bud och visning 2 öppnades igen av mäklaren.

    Min fråga är då: Det var mellan oss två parter som gjorde att priset gick upp. Om de då har dragit tillbaka alla sina bud, då landar vi på 70tkr mindre än vad vi gav för lägenheten. Borde vi ha varit mer uppmärksamma och förhandlat med säljarna om att då gå ner till det priset som gällde innan budgivare 2 höjde? Som jag förstod det så blir ju deras bud inte giltiga när de drar tillbaka dem? Då har vi mer eller mindre budat mot oss själva om man läser på budgivningsförteckningen? Det ska tilläggas att mäklaren sa att detta INTE skulle förändra vår situation, men googlar man lite så börjar man fundera..

    Hoppas jag förklarar någorlunda bra

    Mvh

    • Hej Jilo.

      Det där att en budgivare blir sur och ”drar tillbaka” sina bud bara för att jäklas har ju egentligen ingen större betydelse. Med största sannolikhet finns det ändå substans bakom buden. Budgivaren hade säkert köpt ändå för sitt högsta bud om möjligheten givits.
      Men absolut hade du kunnat försöka pruta på priset när du fick höra att den budgivaren drog tillbaka sina bud.
      Då hade du riskerat att inte få köpa bostaden om säljaren blivit trött på dig.
      Säljaren kanske hade vänt sig till den tjurige budgivaren om du hade prutat och sålt till den budgivaren istället. Eller så hade säljaren tröttnat både på dig och den andre budgivaren och gått ut med nya visningstider för eventuella nya spekulanter.

      Innan dess att ett kontrakt är signerat så kan man ALLTID pruta och förhandla om man vill och vågar.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  10. Hej!
    Om man nu efter budgivning och man skrivit kontrakt får reda på att säljarna hade med budgivningen att göra/deltog själva, kan man då göra något åt det?
    Läste någon artikel om att säljare hade blivit återbetalningsskyldiga men sen friats i rätten.

    Mvh

    • Hej jose.

      Ja då får man stämma säljaren. Det gäller då att du har ordentliga bevis.

      Mvh admin på EKonomifokus

  11. Hej!

    Jag har inte köpt lägenhet tidigare och undrar över:

    Jag har sparade pengar som räcker (om inte priset stiger för mycket) till lägenheten som är en etta. Ska jag nämna det till mäklaren? Kommer det öka mina chanser?

    Sedan så funderar jag över, skall jag be mäklaren om information om när tex badrummet renoverades, samt intyg på att den renoverades korrekt?
    Jag har hört att det ska finnas någon besiktning, vem är ansvarig över det jag eller säljaren?

    • Hej Rumi.

      1. Nej det spelar ingen roll om du skall köpa kontant eller ta lån.
      Du får ingen fördel av att du skall köpa kontant.

      2. Ja det tycker jag att du skall be om. Det är ditt ansvar att undersöka så att badrummet är renoverat korrekt.
      Om en hantverkarfirma har renoverat badrummet så har du 10 års garanti på badrummet.

      Om det finns en besiktning så kan du ju be mäklaren om att få den. Det är dock ganska ovanligt att lägenheter besiktigas eftersom det främst är badrummet som behöver undersökas.
      Om du kan få ett intyg på att badrummet är renoverat av en hantverkarfirma (som fortfarande finns kvar) så tycker jag inte att en besiktning är nödvändig.
      Undersök bostaden ordentligt istället och ta med någon du känner som är kunnig om du själv inte är det.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  12. Hej,

    Finns det möjlighet som mig som vinnare av en budgivningen att få se vilka de andra budgivarna var? Så de är ”riktiga” personer eller så att det inte är säljarens anhöriga som bara trissar upp priset utan avsikt att köpa…

    mvh
    Henrik

    • Hej Henrik.

      Ja som köpare skall du enligt lag få en lista med namn och kontaktuppgifter på de andra budgivarna.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej Nina.

      Nej, endast den som köper bostaden får veta vilka de andra budgivarna är.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  13. Hej!

    Kan säljaren komma överens med mäklaren om att inte vidarebefordra bud som exempelvis är under utgångspriset?

    Med tanken på att det är säljaren som bestämmer över hur budet ska gå till

    • Hej Abbe.

      Ja, mäklaren är inte tvungen att vidarebefordra alla bud om inte säljaren vill det men alla bud måste stå med i budgivningslistan som lämnas till köparen vid kontraktsskrivningen eller tillträdet.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  14. Hej!
    Vi var på förhandsvisning av en villa. Jag var i kontakt med mäklaren hela tiden och fick information utav honom att budgivning slutar kl 18. Tyvärr kl 18.20 kom ny budgivare. När jag ringde till mäklaren han sa att ver en extra visning och de har bestämt sig att lägga till en summan och att han inte kunde lägga till på webben pga han var upptagen. Har han rätt att göra så?Är det som han sa till oss inte bindande? Det känns att nånting stämmer inte riktigt.

    • Hej Agata.

      Mäklaren har följt reglerna.
      En bostadsaffär är ALDRIG klar förrän köpare och säljare har skrivit kontrakt.
      Innan dess att ett kontrakt är skrivet har säljaren ALLTID rätt att ta emot nya bud.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  15. Hej kan säljaren höja utgångspriset under budgivningen? Vi har det högsta budet som tillika är utgångspriset men nu vill säljaren öka utgångspriser är detta ok?

    • Hej Stig-Åke.

      Ja. Så länge inget avtal är skrivet med en köpare kan säljaren göra vad han/hon vill.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej Johanna.

      Du har alltid rätt att få budgivningslistan om du köpt en bostad, oavsett hur budgivningen går till.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  16. Vi är nu med i en budgivning som är ett dödsbo. Det är bara vi och en budgivare till kvar av 6 totalt. Priset har stuckit iväg rejält. Vi har just nu inte det ledande budet. Men skulle det vara ett smart drag och kontakta mäklaren och säga att ägarna inte behöver göra slutstäd + lämna kvar det dom inte vill ha. Kan man öka sina chanser på detta viset tror ni?

    • Hej Orrigen.

      Absolut. Det är en bra ide så det tycker jag att du skall göra.
      Om det endast skiljer några tusenlappar i bud mellan er och den som leder budgivningen så kan en sådan sak ibland vara avgörande.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  17. Hej,
    Har en fråga ang. budgivning.
    Under budgivningen kunde inte få tag på mäklare ( ringde , skickade sms men mäklare svarade inte) förr att lägga bud. Huset blev såld.De skrev på kontraktet omgående med vinnande budgivaren. Finns det något vi kan göra att få rättvisa? Tack

  18. En fråga ang utgångspris. Varför lägger personer ut ett utgångspris långt under det de vill ha. Har sett många lägenheter med utgångspris som har fått MÅNGA bud men som inte accepterar högsta bud (2-300.000kr) över utgångspris. Det finns även vissa som tar bort buden och sätter fast pris 400.000kr över. Är inte det ett form av lockpris i början?

    Man bör ju lägga ut sin bostad för det en är ”nöjd” med? Finns det inga regler för hur det borde gå till?

    • Hej Angelika.

      Ja om man medvetet sätter ett alldeles för lågt utgångspris så är det ett lockpris och mäklare kan bli varnade av Fastighetsmäklarinspektionen om de använder lockpriser.
      Det finns ingen gräns för vad som räknas som lockpris men oftast brukar man tala om lockpris när slutpriset är 10-20% högre än utgångspriset eller att utgångspriset är väsentligt lägre än vad säljaren är beredd att sälja för.

      Lockpriser används för att man vill få så många spekulanter som möjligt till visningarna och man hoppas att det i sin tur leder till ett högre slutpris.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  19. Är det okej att mäklaren tar emot bud innan visning? För mig verkar det inte vara seriöst!
    Har mäklaren ens kontrollerat kundens lånelöfte när kunden inte ens tittat på villan? För mig känns det väldigt oseriöst och ett sett att trissa upp priset! Kan detta ens vara lovligt?

    • Hej Emma.

      Ja mäklaren måste alltid ta emot alla bud och förmedla dom till säljaren.
      Mäklaren kan enkelt kolla upp ett lånelöfte på några minuter via telefon.

      Att det läggs bud innan ordinarie visningar är väldigt vanligt idag och helt enligt reglerna.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  20. Hej
    Jag har vunnit budgivning och skrivit kontrakt, dock med en besiktningsklausul. Då säljaren uppenbarligen är lite osäker bad hon mäklaren att lägga ut huset på Hemnet igen vilket nu är gjort, buden är redovisade och det står budgivning pågår trots att kontrakt är skrivet. Är det ok att göra så?

    • Hej Lars-Johan.

      Absolut.
      Huset är ju fortfarande ditt om du vill ha det. Det spelar alltså ingen roll om någon annan lägger bud eller är intresserad. Du har första tjing.

      Mvh admin på EKonomifokus

    • Hej mauri.

      Ja, absolut, det är helt okej. Om säljaren vill ha en visning så blir det visning.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  21. Min ex sambo och jag är inte överens om bodelningslikvid och vill undersöka värdet av bostaden på öppen marknad.

    Om vi går ut i öppen försäljning, får jag då buda på min egen lägenhet?
    Om det skulle säljas via offentlig auktion enligt samägandelagen, får jag buda då?

    • Hej Johan.

      Jag tror inte det går att lösa på ett bra sätt tyvärr.
      Jag är inte 110% säker dock.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  22. Vi försöker sälja vårt hus, det har legat ute i en månad. Vi hade visning för 2v sedan med utdragen budgivning, 5 st som nu vill ha vårt hus, men alla har krav från banken på att de ska sälja sina nuvarande bostäder innan de får skriva på bindande kontrakt. Samtidigt har vi krav från banken på att komma in med kontrakt på försäljning av vårt hus 3v innan tillträde till vårt hus. Hur ska denna ekvation gå ihop? ser många andra hus på hemnet med budgivning där budet är högre än utgångspriset men som ändock ligger kvar vecka efter vecka. Så jag undrar är detta ett nytt fenomen? att folk inte kan få sina hus sålda för att bankerna försvårar det hela för bostadsmarknaden?
    Detta är enormt stressande och man är helt maktlös, vad ska man göra? Känns som att vi bara kan vänta på att någon lyckas sälja och då fortfarande vill ha vårt hus. Men vi kommer inte hinna få kontrakt 3v innan tillträde till vårt nya.

    • Hej Sanna.

      Det är inget nytt fenomen men det blir vanligare när bostadsmarknaden är lite trögare.
      Jag kan inte komma på något som ni kan göra förutom att försöka hitta andra spekulanter som kan köpa ert hus utan försäljningsvillkor.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej Jasmin.

      Ja det kan du absolut göra men förmodligen väljer säljaren den som lade budet först om inga villkor skiljer sig mellan buden.

      Mvh admin på EKonomifokus

  23. Hej! Vi har vunnit en budgivning på ett hus dock vill säljaren flytta ut om ett halvår. Om något går sönder under denna period ex: vitvaror vems är ansvaret?

    • Hej Adde.

      Säljaren är ansvarig förutom om det är riktigt gamla vitvaror (gamla vitvaror kan man förvänta sig att de kan gå sönder när som helst).

      Mvh admin på EKonomifokus

    • Hej Isabelle.

      Svar ja.
      Det händer hela tiden och det är helt enligt reglerna.
      En bostadsaffär är inte klar förrän papper (kontrakt) är skrivna.
      Innan dess kan allt hända.

      Mvh admin på EKonomifokus

  24. Jag var med på en budgivning nyligen.
    Där skulle man gåin via sitt bank ID.

    Öppnen budgivning.

    jag stannade tyvärr för budgivningen tog fart men sen så när det stannade så såg jag att jag hade en möjlighet att höja mitt bud.
    Meddelar mäklaren via mejl att jag vill höja mitt bud men måste dra i lite trådar för att vara säker på om det går.
    Mäklaren bekräftar att jag har tid på mig men säger inte att jag kan skriva in mitt bud utan kan skriva via mejl.

    Mäklaren ringer mig och jag sa att jag väntar på svar men hör av mig vid 11.
    Ringer å bekräfftar att jag kan höja med 10 000 kr .
    Han skulle kolla med säljaren.
    Säljaren säger nej till mitt bud och de har en intressant köpare de vill ha.

    Helt okej för mig.

    Men det som stör mig är att mäklaren skriver inte ut mitt bud.

    Tar inte bort objektet från hemnet samma dag .
    Så i 3 dagar är objektet kvar så det ser ut som att säljaren inte accepterar buded som har legat där i några dagar.

    Jag bara undrar.
    Ska inte mäklaren skriva ut mitt bud som att den var högre så att ingen annan lägger samma bud som mig?

    Min magkänsla säger att det här har inte gått rätt till.

    Man får ju ändå reda på det när allt är klart du man kan kolla slutpriset på hemnet om det blev 10 000 kr mindre.

    Min fråga.

    Har mäklaren gjort fel eller är det bara min hjärna som spelar ett spratt då jag tycker att öppen budgivning ska det vara det tills kontracktet är påskrivet om budet är högre en vad som redan ligger.

    Tack så mycket för ditt svar

    • Hej Karin.

      Nej, mäklaren är inte skyldig att lägga ut ditt bud på nätet.
      Förmodligen har de bara missat att lägga in ditt bud i budgivningen på nätet.
      Det viktiga är att budet registreras i mäklarens budgivningslista. Men att det skall visas upp på nätet finns det inget krav på.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  25. Hej,

    Vi är just nu med i en budgivning där mäklaren meddelat att minimum bud är 10 000 kr. Dvs att vi inte får buda 5000 kr som vi från början önskat. Min fråga är om det är tillåtet från mäklarens sida att säga så?

    Med vänlig hälsning,
    Mona

    • Hej Mona.

      Du får lägga vilket bud du vill enligt lag men om säljaren vill att minsta budet skall vara 10.000 kr och du höjer med 5.000 kr så finns risken att säljaren ogillar dig och väljer bort dig som köpare.

      Mvh admin på EKonomifokus

  26. Hej, kan vi som ensamma budgivare kräva att mäklaren tar bort ett bud från sin sida och ”budgivning pågår” på hemnet om vi återtar vårt bud? Vi är de enda som lagt bud på huset.
    Vi har alltså lagt ett bud på ett hus som mäklaren registrerat, skrivit ”budgivning pågår” på hemnet och publicerat det aktuella budet på sin sida. Dock har nu säljaren sagt rakt ut att de ”måste ha utgångspriset” och vi valde då att höja budet med 100.000kr upp till utgångspris under förutsättning att det skulle bli affär. Nu är det plötsligt knäpptyst från mäklaren som inte lika lätt att få tag på som innan och det känns som att de bara förhalar för att det ser bättre ut på hemnet med budgivning pågår…

    • Hej Satellit.

      Nej som budgivare kan du inte bestämma över hur mäklaren sköter sin hemsida.

      Mvh admin på EKonomifokus

  27. Om budgivare med högst bud drar sej tillbaka, eller om säljaren inte accepterar den budgivaren som köpare, måste då övriga budgivare stå fast vid sina bud? Om endast en budgivare återstår, kan denne då sänka sitt högsta bud eller börjar budgivningen om (med ny visning mm) ?

    • Hej Karin.

      Nej, ingen budgivare behöver stå fast vid sitt bud.
      Om man kommer 2:a i en budgivning och 1:an drar sig ur så kan man förhandla om priset om man vill.
      Man är ALDRIG bunden vid ett bud innan dess att man skrivit kontrakt.
      Innan kontraktet är skrivet så är priset öppet för förhandling.

      Mvh admin på EKonomifokus

    • Hej Karin.

      Svar ja. Det är fritt fram att dra sig ur budgivningen och dra tillbaka sina bud.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  28. Hur länge kan en budgivning pågå?
    Jag letar efter nytt boende relativt snabbt men har sett att vissa budgivningar pågår 6 månader och är inte klara.
    Hur kan man köpa ett hus snabbt och enkelt?
    Ringa, titta, vill köpa, sätta in pengar närmaste dagarna, flytta inom en månad.
    Låter omöjligt…..

    • Hej Mikael.

      Den kan pågå hur länge som helst egentligen.
      Den pågår tills dess att köpare och säljare är överens om ett bud så att det blir affär.
      När en budgivning legat uppe väldigt länge beror det oftast på att budet är för lågt så att säljaren inte vill acceptera det.

      Om du vill köpa ett hus snabbt och enkelt så får du helt enkelt möta säljaren på den bud-nivå där säljaren är beredd att sälja.
      Om du lägger underbud så kan du räkna med att det kommer ta tid.

      Mvh admin på Ekonomiofkus

  29. I mitt fall hoppade de som gav högst bud av varvid min mäklare tvingas kontakta den som hade lagt näst högst bud om vad som skett. (Fanns bara två budgivare). OM jag fattat rätt så blir då det först lägsta bud som står kvar. Jag hoppas på att mäklaren kan få dom att acceptera sitt högsta bud. Annars återstår att starta om med ny visning och då hoppas på att det kommer till fler intressenter. Jag begärde 1.950.000 och det första budet startade på 1.600.000 för att maxa på 2.100.000. Budgivare nummer två hade bjudit 2.000.000 så jag hoppas att detta löser sig då både jag, mäklaren samt kvarvarande budgivare drabbas helt i onödan.

    Skulle gärna se att det fick bli någon form av skadestånd när sådant inträffar – kan tycka att minst 2% av utgångspriset skulle fungera.
    Till sist en fråga. Kan jag vid en omstart låta mäklaren blockera en sådan budgivare och som samtliga svenska mäklare kan ta del av eller skulle det bryta mot den nya datalagstiftningen ifall namn sprids som *icke önskvärda kunder*?

    • Hej Olle.

      Det finns ingen regel som säger att det är ”lägsta bud som står kvar”. Det blir helt enkelt en ny förhandling mellan säljare och köpare.
      Går det så går det. Annars får man ha nya visningar eller köra en helt ny försäljningsprocess.

      Jag tycker också att bud borde vara på något sätt bindande eller att en budgivare får betala någon sorts skadestånd om budgivaren inte står för sina bud.

      Du kan absolut neka/blockera en spekulant från att lägga bud eller komma på visning av din bostad.
      Ibland kan mäklare skicka mail till sina kollegor på andra byråer om det är en spekulant som bär sig illa åt men det är inte så vanligt.
      Att någon spekulant får kalla fötter och drar sig ur brukar dock inte räcka för att bli svartlistad.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  30. Får en budgivare som hoppat av en budgivning komma tillbaka efter 5 dagar, och lägga bud igen?
    Då jag blivit informerad om, från mäklaren, att han bara skulle boka tid med säljaren för kontraktskriving dagen innan.
    Vi var då budgivare med högsta vinnande bud, då de andra två hoppat av.

    • Hej Daniel.

      Ja, så länge inga kontrakt är skrivna så är det fritt fram för alla att lägga bud.
      Det är sedan upp till säljaren om han/hon/de vill acceptera nya bud som kommer in.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här