Inköpspris är priset bostaden köptes för. Om man ärver, får en bostad i gåva eller övertar en bostad via en bodelning övertar man även den föregående ägarens inköpspris.
När man deklarerar en försäljning av en bostad eller fastighet skall man ange ett inköpspris. Inköpspris skall inte blandas ihop med anskaffningsvärde som är inköpspris plus ett antal kostnader relaterade till köpet så som kostnader för lagfart, pantbrev osv. I denna artikel fokuserar vi på inköpspriset.
Anskaffningsvärde = inköpspris + övriga kostnader för köpet
🔗 Läs även vår artikel om: Anskaffningsvärde
Artikelns innehåll:
1. Om man inte hittar inköpspriset?
2. Inköpspris vid arv, gåva eller bodelning
3. Inköpspris vid utköp av sambo eller delägare
4. Nybyggt hus
5. Nyproducerad bostadsrätt
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Om inköpspris saknas
Hus:
Kontakta lantmäteriet om du söker inköpspris för fastigheter. De har ett register som heter fastighetspris-registret.
Bostadsrätt:
Om du söker inköpspriset för en bostadsrätt är det bostadsrättsföreningen som har uppgiften.
Beräkning av inköpspris med schablon
Fastighet:
Om fastigheten är förvärvad före år 1952 kan man använda denna schablonberäkning:
Inköpspris = 150% av fastighetens taxeringsvärde år 1952.
Bostadsrätt:
Om bostadsrätten förvärvats före år 1974 kan inköpspriset beräknas till 150 procent av bostadsrättens andel av föreningens förmögenhet den dagen. Bostadsrättsföreningens förmögenhet beräknas på taxeringsvärdet för 1974 på föreningens fastighet och tar hänsyn till övriga tillgångar och skulder enligt bokslutet för år 1973.
Fanns inte taxeringsvärde för föreningens fastighet för 1974, får ett motsvarande värde uppskattas med ledning av det närmast därefter fastställda taxeringsvärdet (46 kap.14 § IL).
Inköpspris vid arv, bodelning eller gåva
När man ärver, får en bostad i gåva eller tar över bostaden via bodelning så tar man även över inköpspriset från föregående ägare.
Exempel vid bodelning:
Du äger en bostad ihop med din sambo (eller make/maka). Ni köpte bostaden för 2 000 000 kr. Du övertar hela bostaden och övertar därmed din sambos del av inköpspriset vilket gör att ditt totala inköpspris blir 2 000 000 kr. Detta gäller oavsett vad bostaden värderas till i bodelningen.
Exempel vid arv:
Du ärver en bostad av din mamma. Din mamma köpte bostaden för 250 000 kr. Det innebär att ditt inköpspris är 250 000 kr. Detsamma gäller vid gåva eller vid övertagande genom bodelning.
Har du ärvt en bostad eller fastighet och saknar inköpspriset så kan du oftast få fram det genom att kontakta Inskrivningsmyndigheten/Lantmäteriet eller landsarkivet. Man får inte räkna ut eller uppskatta ett inköpspris när man deklarerar förutom om man använder schablonregeln.
Inköpspris – utköp av sambo eller delägare
När man skall räkna på utköp av sambo eller delägare behöver man räkna ut sitt totala inköpspris. Om du köpt en bostad ihop med någon annan så har ni ett gemensamt inköpspris för hela bostaden. Du multiplicerar det inköpspriset med din ägarandel (tex 50 %) för att få fram ditt egna inköpspris.
Om du sedan köper ut din sambo så lägger du ihop ditt egna, första inköpspris med det priset som du köper ut sambon för.
Exempel:
Ni köper en fastighet ihop för 2 000 000 kr.
Ni äger 50 % vardera vilket gör att ni båda har ett inköpspris på 1 000 000 kr per person. Några år senare skiljer ni er, bostaden värderas till totalt 2 400 000 kr och du köper ut din sambo för 1 200 000 kr. Nu äger du 100% av bostaden.
Ditt inköpspris blir då 1 000 000 + 1 200 000 kr = 2 200 000 kr.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Inköpspris vid nybyggt hus
Om du bygger ett nytt hus så blir ditt inköpspris: tomtpriset + byggkostnaderna.
Inköpspris nyproducerad bostadsrätt
Köper du en nyproducerad bostadsrätt beräknas ditt inköpspris enligt följande:
Bostadens pris + tillval = inköpspris
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Ok. Tack för svar. Och om vi missade att ansöka om lagfarten så att det blev 50/50 så deklarerar vi 99/1 ?
Hej mikael.
jag är osäker på hur man gör när bodelning och lagfarterna inte stämmer överens.
Du får ringa skatteverket.
Mvh admin på EKonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej!
Ska nu sälja min lägenhet som jag köpt tillsammans med min fd för 840 000 kr. Köpte ut henne för 1 200 000 kr.
Innebär det att mitt inköpspris blir 840 000/2 + 1 200 000/2?
Mvh Peter
Hej Peter.
Nej ditt inköpspris blir 840 000/2 + 1200 000 = 1620 000 kr.
Men jag misstänker att du kanske formulerade dig fel, dvs att du köpte ut ditt ex till en värdering på 1,2 på hela lägenheten, dvs du köpte ut henne för 600 000 kr.
Om så är fallet så stämmer din beräkning.
Mvh admin på EKonomifokus
Köpte min lägenhet tillsammans med mitt ex för 2300000 sek , vi betalade in 700000 sek å hade då lån på 1600000 sek . Jag hade då 50 % äganderätt å hon 50%(samt ett inköpspris på 1150000 sek var) , sedan när vi skilde oss 2015 så köpte jag ut henne med de 700000 sek och tog över äganderätt med 100% å fick då tillbaka bostadslån på 2.3 miljoner sek . Sedan sålde jag bostadsrätten 2019 för 3.5 miljoner exakt och hade mäklare för 59000 sek . Så det måste vara från 2.3 miljoner-3.5 miljoner som är lika med vinst samt – 59000 sek för mäklare som jag ska betala vinstskatt på ? Vore väldigt tacksam för svar!
Mvh Teddy
Hej teddy.
Det bror på vad ni skrev för typ av avtal när ni skiljde er och hur mycket du köpte hennes andel för.
Om ni skrev ett bodelningsavtal så stämmer det att du skall använda 2.3 miljoner kr som ditt inköpspris nu när du deklarerar försäljningen.
Din beräkning stämmer alltså.
mvh admin på Ekonomifokus
Tack för svar Andreas. Spelar det ngn roll om bodelningen skedde innan försäljning där vi kom överens med 50/50? Känns konstigt att deklarera 99/1 och göra upp sinsemellan.. tack på förhand
Med vänlig hälsning,
Mikael
Hej mikael.
Ja, om bodelningen gjordes innan försäljningen så äger ni 50% var av huset.
Då skall ni även ha ansökt om lagfart så att ni båda var 50%:iga lagfarna ägare av huset.
Då skall ni deklarera försäljningen 50/50.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej igen, ett snabbt tillägg.. Jag hade ett uppskov på 940tkr som vi redan har delat på och jag ska återföra hela till beskattning. Låter jag den stå som 100% i K5:an och hon skriver inget där på hennes K5:a?
Tack för hjälpen.
Hej igen mikael.
Ditt uppskov skall du deklarera själv.
Du skall alltså återföra 100% av uppskovsbeloppet i din egna deklaration så som du säger.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, Ska nu deklarera försäljning av småhus. Jag ägde 99 och hon fick 1% i gåva. Vi sålde pga skillsmässa och delade allt 50/50, bodelnign. Deklarerar jag att jag har sålt 50% och även hon 50%?(hon är med på detta). Och även då anger inköpspriset a 50%? ska även avdrag och försäljningspris anges 50%? Och hon skriver detsamma
Hej Mikael.
Om du stod som lagfaren ägare för 99% och hon för 1% av huset så är det de siffrorna som ni skall ange i deklarationen.
Om ni har gjort en bodelning efter att huset såldes så har det inget med deklarationen av försäljningen att göra.
Ni båda kan fylla i totalbeloppen på inköpspris och alla avdrag som ni vill göra och sedan välja att bocka i ”gemensamma uppgifter” och sedan fylla i era ägarandelar så blir det rätt i deklarationen.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag har fått en andel 50% av huset i gåva. Nu ska vi avsluta samboförhållande och gjorde bodelning. Manen behåller huset och jag har fått bodelningslikvid.Hur deklarerar jag min del. Jag trodde att vid bodelningen betalar man inegen skatt. Den ska betalas när huset säljs.
Mvh
Justyna
Hej Justyna.
Om ni gjorde en bodelning skall du inte deklarera någon försäljning.
Eventuell vinstskatt reglerades vid bodelningen.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej Justinya.
Om ni gjorde en bodelning skall du inte deklarera någon försäljning.
Eventuell vinstskatt reglerades vid bodelningen.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Jag och mina syskon har sålt en tomt med ett gammalt hus på i Norge. Min farbror säger att min farfar fick köpa tomten för 1000 norska kronor 1934. Ska jag använda den summan som inköpspris eller är det taxeringsvärdet 1952 som gäller?
Hej Anne.
Jag kan inte reglerna i Norge tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag och mitt ex ägde en bostadsrätt tillsammans, 50% var. När vi separerade så tog han över min del av lånet som var kvar men vi gjorde inte någon försäljning av lägenheten. Hur ska jag deklarera detta?
Jag fick tillbaka min del av kontantinsatsen som jag gått in med när vi köpte den.
Hej Maria.
Vilken typ av handling skrev ni när han tog över din del av bostaden?
Ett överlåtelseavtal?
Ett gåvobrev?
Mvh Admin på EKonomifokus
Tack för svar!
En sista fråga, bara för att klargöra. Hon deklarerar alltså inköpspris 902 000 och försäljningspris 1 700 000, och betalar skatt på den vinsten?
Hej igen Richard.
Korrekt.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Blev utköpt av min fd sambo från vår gemensamma bostadsrätt. Fick gå på marknadsvärdet som var då och det innebar att jag gick med förlust kan jag göra avdrag i deklarationen på det när man blir utköpt?
Hej Sandra.
Ja absolut.
Du skall deklarera försäljningen precis som vanligt och göra alla avdrag precis som vanligt.
Förlusten du gör på bostaden är avdragsgill mot din inkomst av tjänst, dvs du får tillbaka en del av förlusten.
Kika gärna på vår K6 kalkylator som vi har här på Ekonomifokus
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag och min sambo köpte en lägenhet tillsammans för 902 000 kr.
Vi separerade senare och gjorde en bodelning. Lägenheten var då värderad till 2 000 000 kr. Min sambo tilldelades bostaden och lånet och jag en likvid på ca 447 000 kr (vilket om jag minns rätt är min del av ”en fiktiv vinst” minus skatt).
Hon sålde sedan lägenheten för 1 700 000, alltså lägre än vad den värderades till vid bodelningen.
Vad blir hennes inköpspris och försäljningspris att deklarera? Kan hon göra avdrag för att ha köpt ut mig?
Tack!
Hej Richard.
Din sambo tar över ditt inköpspris när en bodelning görs.
Det innebär att hennes inköpspris är 902.000 kr när hon skall deklarera försäljningen.
Eftersom du löstes ut via en bodelning så skall inte det räknas in i skatteberäkningen vid försäljningen.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Jag och min fd köpte ett hus för 550 000 och vid separation blev jag utköpt och fick 40 000 och han övertog alla lån. Hur ska jag redovisa min försäljning i deklaration?
Hej Vera.
Ditt inköpspris är 550.000 kr / 2 = 275.000 kr.
Försäljningspriset är den summa som står i det köpekontrakt ni skrev när din fd köpte ut dig.
Lånen skall du inte blanda in i beräkningen.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej. Min fru och jag lät vår dotter och hennes man ta över fastigheten genom att skriva över lånen på fastigheten till dom. banken har godkänt överlåtelsen.Hur blir detta vid vår deklaration.Med vänlig hälsning, Jonnie
Hej Jonnie.
Det beror på om ni skrev ett köpekontrakt eller ett gåvobrev för överlåtelsen.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej! Min dotter och hennes sambo köpte en bostadsrätts radhus 2018 för 3.350.000 med halva ägande var. De separerade sen och hon köpte ut honom 2019 och då använde de sig av samma pris som de köpt för. Vad behöver hon nu göra i deklarationen?
Hej Gabriella.
Hon behöver inte göra något i deklarationen.
Det är den person som blir utköpt som skall deklarera sin försäljning.
Mvh admin på Ekononomifokus
Jag och min man skilde oss i maj 2019 och han fick ta över lånen på vårt hus som vi ägde 50/50 – jag var nöjd med att få 100tkr då våra barn skulle bo kvar mesta tiden i huset(annars hade jag haft rätt till mer pengar)
Ska jag göra något i min deklaration då jag tidigare år har deklarerat för del i jordbruksfastighet?
Hej M.
Jag antar att ni gjorde en bodelning.
Isåfall behöver du inte deklarera något gällande bostaden.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Tack för svar. Ja, vi skrev köpeskillingen på 1494400kr för 50% av bostaden. Men i deklarationen skall jag då ange 2 988 800kr som försäljningsvärde eller 1494400kr?
Hej igen Seb.
Du skall ange att du sålt 50% av bostaden och att försäljningspriset är 1494400 kr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Andreas,
I början av 2019 så sålde jag min del i bostadsrätt till min fd sambo. Vi hade betalat 3 055 000kr för bostadsrätten med 50/50% ägande. För att göra det enkelt tog vi bort det vi hade amorterat 66200kr dvs, 2 988 800kr / 2 = 1 494 400kr. Jag fick tillbaka hälften av insatsen 458 250/2=229 125kr och min fd sambo tog över resterande bolån. Hur gör jag med deklarationen nu?
Mvh,
Seb
Hej Seb.
Du gör deklarerar en helt vanligt försäljning av bostadsrätt.
Den enda skillnaden är att du inte säljer 100% av bostaden, du säljer bara 50%.
Jag antar att ni skrev att köpeskillingen är 1494 400 kr i kontraktet och att det gällde för 50% av bostadsrätten?
Isåfall är det inga konstigheter.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Köpte en fastighet 2014 för 800000.
Huset är utplånat nu till 1.2milj.
Förra året så gav jag i gåva halva fastigheten
Plus att vi nu delar på lånet.
Saken är den att skatteverket vill att jag ska deklarera k5 försäljning av hus. Gick även in och kolla på lanmäteriet där står det att vi äger 1/2 var och att det är gåva. Köpeskillingen är 0kr enl skatteverket. Nåt måste blivit fel va? Blir ju väldigt fel om jag ska deklarera försäljningen på 0kr på allt som är gjort på huset. Det finns inget uppskov eller nåt annat!!!
Hej Martin.
Om den som tar emot halva fastigheten som en gåva även tar över lån så riskerar ni att det klassas som ett köp.
Kontakta skatteverket så hjälper dom dig. Det hela beräknas beroende hur stor del av lånet som tas över i förhållande till taxeringsvärdet.
mvh admin på EKonomifokus
Hej.
Vi köpte en bostad för 15 år sen för ca 1 miljon. Vi är nu gifta.
Jag fick en enskild egendom av en släkting. Jag renoverade huset och höjde värdet mkt och har kvitto på detta på ca 750 tusen.
Nu har vi sålt denna bostad för ca 2 miljoner. Betalar av vårt lån på ca 750 tusen och sen lägger vi in ca 500 tusen som kontantinsats på nästa hus. Kan jag mot mina kvitton (maken är med på detta naturligtvis) ta tillbaka resterande pengar som faktiskt är vinsten av föraäljningen på enskild egendom?! Och alltså inte behöva betala vinstskatt för dessa?
Mvh johanna
Hej Johanna.
Skatten blir densamma oavsett.
Den skall beräknas på samma sätt som vanligt och enskild egendom eller lån skall inte tas med i beräkningen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Har sålt en fastighet som jag erhållit via bodelning vid skilsmässa.
Vilka av följande poster får jag använda som anskaffningskostnad:
Köpeskilling 553.000
Övertag av lån 2.281.410
Bodelningslikvid 965.000 till honom
Tacksam för svar!
Hej Anna.
Endast köpeskillingen.
mvh admin på ekonomifokus
Hej!
Jag och min man har köpt en tomt med ett befintligt hus på, som vi nu funderar på att eventuellt riva för att bygga nytt. Vi funderar lite på hur anskaffningsvärdet räknas i en deklaration vid en eventuell försäljning i framtiden? Är det inköpspriset vi nu har gett, eller adderas även kostnaden för nybyggnationen dit?
Vänligen
Helena
Hej Helena.
Jag är faktiskt också osäker på om husbygget skall läggas på inköpspriset eller om den summan skall läggas på ny-till och ombyggnad när ni deklarerar en försäljning i framtiden.
Oavsett så blir effekten (skatten) den samma för er oavsett vart kostnaden läggs.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag ska köpa ut min sambo ur huset efter en separation. Huset är värderat till 4,5 milj och vi har lån på 2,7, anskaffningsvärdet är i stort detsamma som lånet. Vi äger bostaden 50/50. Jag kommer då att ta över sambons del av lånet samt betala sambon en summa då vi skulle gjort en vinst om vi sålt.
Anskaffningsvärdet i nuläget har sambon räknat ut, om det skulle visa sig vara felaktigt räknat. Kan jag räkna om den vid en ev försäljning i framtiden eller måste jag använda mig av det värde han nu räknat ut. Jag vet att han inte exakt kontrollerat våra utgifter mot kvitton/fakturor och misstänker att anskaffningsvärdet kan vara högre. och hur räknar jag ut anskaffningsvärdet om jag skulle sälja framöver? Är det 1,35+1,35 + den summa jag betalar sambon?
Hej Anna.
Ert gemensamma anskaffningspris är 2.700.000 kr och sedan skall ni räkna med utgifter för renoveringar, pantbrev osv för att kunna räkna ut hur mycket skatt som skall betalas.
Hälften av den totalen är ditt anskaffningspris så där har du rätt.
Om du känner dig osäker på hur man skall göra så rekommenderar jag att ni tar hjälp av någon som kan. Det kan bli väldigt fel med skatter osv om man gör fel vid ett sådant utköp.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej.
Min exfru ska köpa ut mig från vårt hus. Ska jag betala någon vinstskatt för det summan jag blir utköpt för?
Hej Mikael.
Ja, om ni gör ett helt vanligt utköp så skall du deklarera din försäljning och betala skatt precis som vanligt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag fick nekat från Skatteverket när jag räknade in utköp av 50% av en bostadsrätt från sambo vid en bodelning. Enligt artikeln ni skriver så gäller något annat.
Hej Per.
Nej du kan inte dra av för ett utköp av en sambo förrän den dagen du säljer bostaden.
Dessutom är en bodelning inte samma sak som ett utköp.
Om du har tolkat det som att du kan dra av det på skatten utan att behöva sälja bostaden så har du tolkat det fel.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej.
Jag har ärvt en fastighet som enskild egendom, om jag säljer denna upphör då arvet?
Huset är byggt på 70-talet och har inga papper på kostnader, bara att det fanns lån på
ca 1.000.000, försäljningsvärdet idag ca 3.500.000.
Behöver råd, hyres eller bostadsrätt och vilken kan räkna ut inköpsvärdet åt mig?
Hej Jan.
Jag förstår inte riktigt frågan.
Vad menar du med att arvet upphör?
Vad menar du med att du ”behöver råd, hyrs eller bostadsrätt”?
Fastighetens inköpspris borde du kunna få fram hos lantmäteriet.
Jag minns tyvärr inte vad som gäller för byggkostnaderna när man saknar kvitton. Ring skatteverket och fråga om hur du skall göra med byggkostnaderna.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Vi köpte lägenhet för 2 miljoner som nu värderas till 1.64 miljoner. Hon gick in med 240 tkr och jag med 70 tkr i kontantinsats. Hon vill nu överta lägenheten efter vår separation. Måste jag betala henne? Vårt lån är på nästan hela beloppet av dagens värdering.
Hej Erik.
Det beror på.
Om ni har skrivit ett avtal gällande insatserna så reglerar det hur saker och ting skall fördelas.
Om ni inte skrivit avtal så har ni båda rätt till 50% var av bostaden men ni står även på 50% av lånen.
Mvh admin på EKonomiofokus
Hej
Jag och min syster har fått ett ärva en 1/8 del av en fastighet pga vår fars bortgång. Fastigheten köptes 1938 och min gammelfarfar sen har den gått i arv tills min far och syskon fick den. Sen 2010 köpte min mor och far ut min fars syskon och tog då ett banklån 50% vardera på 270000kr så totala lånet är 540000kr.
Nu har vi såld fastigheten för 1900000kr och löst lånen. Men nu vet inte vi riktigt hur vi ska räkna fram vistskatten när vi inte har ett inköpspris. Vi har trott att inköpspriset är lånet på 540000kr men så verkar det inte vara.
Dessa avdrag tror jag vet att vi kan göra. Mäklararvode 95000kr, besiktning 17300kr, förbättringsåtgärder 30000kr.
Kan ni hjälpa oss med detta vore jag tacksam.
Hej Mikael.
Det beror på.
Hur mycket köptes de andra syskonen ut för och hur stor del ägde de?
Köptes de ut med ett vanligt köp eller sköttes det via gåva?
Mvh Admin på EKonomifokus
Hej Andres jag och min sambo köpte bostadsrätt för 2500000 och nu när mäklaren har varit här blev den värderat för 2100000 , hur fungerar det om jag skulle köpa ut henne och överta lånet på banken , hon kan inte ta över på grund att hon studerar … 50/50 kontantinsatsen ..
Hej Marcus.
Ni måste prata med banken och se om det går att lösa rent ekonomiskt först.
Om banken säger ja så är det bara att göra som vanligt sedan. Dvs ni skriver ett vanligt överlåtelseavtal där det står att du köper din sambos halva för 1 050 000 kr. Ni meddelar bostadsrättsföreningen att du kommer stå för 100% av ägandet av bostadsrätten.
Banken hjälper er sedan med tillträdet så att pengar och lån fördelas rätt.
Din sambo kommer göra en förlust som hon tar upp i sin deklaration och ”får tillbaka” en del av förlusten på skatten.
”På underskott upp till 100 000 kr får du skattereduktion med 30 procent. Överstiger underskottet 100 000 kr får du skattereduktion med 30 000 kr plus 21 procent på den del av underskottet som överstiger 100 000 kr”
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Min fd man och jag köpte ett hus tillsammans 1995. Vi skilde oss 2002 och jag köpte ut min fd man. Vi mådde båda så fruktansvärt dåligt då och ingen av oss har några papper kvar eller minns hur mycket jag betalade. Jag begärde ut inskrivningssumma från Riksarkivet men där finns endast uppgift om den ursprungliga köpesumman från 1995. Var någonstans kan jag då hitta uppgiften från 2002.
Vore väldigt tacksam för svar!
Hej Annika.
Kontakta lantmäteriet.
De bör ha uppgiften eftersom ni måste ha ansökt om ändring i lagfarten i samband med utköpet.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Frugans mormor har gått bort och frugans mor kommer tillsammans med sina tre bröder att ärva mormors bostadsrätt. Denna bostadsrätt vill vi köpa och priset är vi överens om men ingen kan hitta vad mormor köpte bostadsrätten för, inte den lilla bostadsrättsföreningen heller. Hur gör man då vid kommande deklaration när det enda vi vet är att det finns en vinst men inte hur stor?
En kort fråga till. Vad är bäst/enklast? Ska mormors dödsbo sälja bostadsrätten ELLER ska de fyra syskonen göra det efter arvsskiftet?
Tack på förhand.
Hej Ronny.
Det är bostadsrättsföreningen som skall ha inköpspriset.
Om de inte lyckas få fram det så får ni ringa skatteverket för jag har aldrig hört talas om en förening som inte har inköpspriset tillgängligt.
Om dödsboet säljer så realiserar ni vinsten och skatten måste betalas. Om ni istället ärver så realiserar ni ingen vinst förrän den dagen ni själva väljer att sälja.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej och tack för en bra sida!
2001 köpte jag och min före detta fru ett hus för 3750000kr tillsammans (50/50 ägande). 2008 skiljde vi oss och jag köpte ut henne för 1000000kr och övertog lånen som var 2800000kr (huset hade ökat i värde på dessa år).
Nu äger jag huset med min nya fru – jag äger 90% och hon äger 10%. Vi har precis sålt huset för 16400000kr och jag undrar hur mycket jag får räkna av i inköpspris (för att minska reavinstskatten).
Stort tack på förhand!
Hej Anders.
Denna röra får du tyvärr räkna ut själv.
Ring Skatteverket om du är osäker på hur du skall räkna.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej mina föräldrar byggde ett hus 1967(är nu döda)vi fick detta som gåva 1994 vad kan man räkna som inköpspris vid försäljning vid deklaration.Tacksam för svar.Finns inga kvitton sparade
Hej Carl-Gustaf.
Priset på fastigheten/tomten kan ni nog få fram via lantmäteriet. Annars får ni använda schablon-beloppet från 1952 för tomten.
För huset behöver du någon sorts handlingar som styrker byggnationens byggår samt omfattning. Skatteverket skriver dessa exempel som handlingar som kan godkännas:
foton eller ritningar
kontoutdrag eller lånehandlingar
bygglovshandlingar
fastighetsdeklaration
prisstatistik.
Ring skatteverket och rådgör med dom hur du skall gå till väga.
Mvh admin på EKonomifokus.
Hej, jag är delägare i ett dödsbo som innehöll vårt barndomshem. Inköpspriset var 185000 år 1973 och försäljningspriset blev 2 milj. 1998 skiljde sig mina föräldrar och pappa löste ut mamma och hon fick betala sin del av vinstskatten. Vi tror att huset då värderades till ca 750000. Påverkar detta vår dödsboets skatt?
Hej Karin.
Ja det påverkar. Då har ju er mamma redan betalat en del av vinstskatten så den behöver man ju inte betala igen.
Dödsboets inköpspris blir ju då 50% av inköpspriset 1973 plus 50% av 750.000 kr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Min mamma har en sommarstuga som min pappa byggt. Tomten är köpt på 80-talet för typ 50,000 men det finns inga kvitton på materialinköp genom åren. Huset är värderat omkring 1,7 miljoner. Om jag skall köpa det av henne, kan hon använda någon sorts schablon så att hon inte behöver skatta på hela beloppet?
Hej Marcus.
Nej det kan hon inte. Det är verkliga kostnader som gäller.
Tomtpriset är ju inga konstigheter, det finns ju uppgifter om.
Byggkostnaden är svårare. Det man kan göra är att försöka uppskatta byggkostnaden och yrka avdrag för den.
Sedan är det bra att ta bilder på huset som man kan använda som ”bevis” ifall skatteverket begär in det.
Din mamma kommer oavsett att få skatta på nästan hela beloppet.
Mvh admin på ekonomifokus
Hej,
Har fått ärva villa från -73 och söker inköpspris. Det enda som finns är uttagna pantbrev. Ska det beloppet användas? Är schablonmetoden möjlig att använda?
Hej Erika.
Nej det är inte rätt.
Inköpspris från 70-talet bör inte vara några problem att få fram.
Kontakta lantmäteriet så kan de förmodligen ta fram inköpspriset ur sitt register.
Mvh admin på EKonomifokus
Vi är villa ägare 50/50 procent
Huset vi har köpt för 1000000 kronor nu värder 1700000 kr, vi har fårtfarande 400000 kr lån till banken..
jag vill huset kvar ………hur mycket måste jag betala till min man?
Hej Edit.
Det beror på. Om ni skall göra en bodelning så tar du över även den skatteskuld som finns (på grund av vinsten).
Ni får börja med att räkna ut hur mycket skatt ni skulle behövt betala om ni skulle sålt hela huset.
Mvh admin på Ekonomifokus
HEj
En gammal släkting har sålt mark med tillhörande skog för 150 000 kr. Nu ska detta deklareras på blankett K7 enl SKV. Men vi har ingen uppgift om något inköpspris då detta förmodligen var något den gamla släktingen ärvde av sina föräldrar.
Vet ej heller vad ev taxeringsvärde på marken skulle varit. Vet bara att det värderades till 150000 kr innan det såldes.
Hej Ann.
Om ni ej får fram inköpspriset får ni ta fram fastighetens taxeringsvärde för beräkning med schablonmetoden.
Det går alltid att få fram.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej. Vid bodelning med min fd sambo fick jag 100 000 kr vid en försäljning av bostaden vi bodde i men han ägde. Vi delade därför inte 50% han ska betala skatten i sin deklaration och vill ta upp att han gett mig 100 000kr. Han deklarera senare pga eget företag. Om jag skriver i deklarationen att jag fått 100 000kr vid bodelning kommer jag då få skatta för dom?
Hej Sara.
Nej du skall inte deklarera dina 100.000 kronor.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Vi har fått 3 ha mark i gåva för att bygga hus på. Marken är del av en fastighet som min far ärvde efter min farfar. Min farfar köpte gården någon gång i början på 50-talet.
Hur räknar man ut inköpspriset?
Hej Ellinor.
Du räknar ut hur stor del av totalytan som era 3 ha utgör.
Sedan delar ni inköpspriset med den andelen.
Om ni inte lyckas få tag i inköpspriset så får ni använda schablonbeloppet.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Jag har sålde min bostadsrätt 2018 och skall nu deklarera.
Inköpspriset var på 425000:- 1992
Vid bodelningen 2004 var marknadsvärdet på lägenheten 900000:-
Jag har köpte ut min fd sambo med beräkning av bodelningslikviden enligt nedan:
900.000 – 475.120(425.000+14.120+36.000) = 424.880 = vinst. 2/3 av vinsten beskattas med 30%
skatten blir 84.975.
900.000 – 84.975 – 36.00 – 375.624 = 403.401 : 2 = 201.700
Summan min fd sambo fick av mig var 201.700:- .
Underlaget med kontrolluppgifter från redovisningfirman till mig/skatteverket som min fd.Brf köper tjänster av redovisar att inköpspris/förvärvspriset är på 425000:-
Min fråga är:
Vad blir det egentliga/totala inköpspriset som skall deklareras?
Med vänlig hälsning
/Ronny
Hej Ronny.
Ditt inköpspris är 425.000 kr.
Du tar ju över din sambos inköpspris vid bodelningen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack för snabbt svar, men varför blir hon ombedd att fylla i k5. Hon har uppskov av vinst vid tidigare försäljning om det är därför?
Hej igen Nicke.
Ja då är det den uppskjutna vinsten (uppskovet) som skall tas upp till beskattning.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Fick halva huset av min sambo som gåva mot att jag tog över 600 kkr i lån från henne. Nu ska hon deklarera och vi har ingen aning hur man gör. Är försälningspriset 0 kr eller 600 kkr?
Hej Nicke.
Om hon gav huset i gåva behöver hon inte deklarera något.
Du har tagit över hennes inköpspris och alla andra förutsättningar.
När du sedan säljer huset så är det du som deklarerar allt.
Mvh admin på EKonomifokus
2010 köpte vi bostadsrätt för 5,5 miljoner. Innan inflyttning byggde vi om och renoverade för ca 400.000. Dush, en tolett till, fanns ingen frys, inga köksskåp etc. Nu (2018) såldes den. Får jag lägga på (del av) de 400.000 på mitt inköpspris vid reavinstberäkningen?
Bengt
Hej Bengt.
Du får inte lägga på det på ditt inköpspris men du kan dra av det som ny- till- och ombyggnad i deklarationen/reavinstberäkningen.
Det borde enligt min bedömning räknas som grundförbättringar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag har köpt ut min fd sambo från huset. En bodelning och jag tog över lånen och betalade min fd. Ska något tas upp i deklarationen?
Hej Johanna.
Man behöver inte deklarera något när man gör en bodelning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Har ärvt en fastighet, som jag inte har något inköpspris på. Fastigheten är en barack av trä, uppförd 1945 med källare. Under åren har fastigheten moderniserats och består i dagsläget av 4 rum och kök.
Tacksam för svar angående beräknat inköpspris.
Hej Sten.
Om du inte lyckas få tag i inköpspriset så får du använda dig av schablonregeln.
Om bostaden har renoverats eller byggts om under åren så är det avdrag som ny-till och ombyggnad eller renovering som gäller.
Kostnader för renoveringar eller ombyggnad läggs inte på inköpspriset/anskaffningspriset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Andreas och tack för din snabb återkoppling.
Jag tror du har missförstått mig lite. Vi köpte huset tillsammans för 2300000 kr. Vid skilsmässan gjorde vi en bodelning där jag fick överta hela villan genom att ta över hela lånet plus 300000:-
Jag har nu såld huset för 3400000:- och ska deklarera försäljningen för att återföra vinstskatt. Jag är medveten om att jag ska dra av mäklararvoden, tillbyggnad mm mm. Det jag inte är säker på om jag vid beräkning av ”Inköpspriset” ska ta med de 300000:- jag lånade upp samt pantbrev som tillkom i samband med det (utökad lån med 300000) till ursprungliga inköpspriset om 2300000:-? Eller får jag inte det eftersom jag tog över huset via bodelning och det då inte spelar någon roll att jag var tvungen utöka bolånet med de 300000 plus pantbrev för att köpa ut mitt ex?
Vänligen
Natalia
Hej
Har köpt ett hus för 360000kr för 35 år nu är den värd över 1.3 mil. Vad blir det för skatt.
Hej Hajo.
Om du inte räknar med några avdrag så blir vinsten 940.000 kr.
Skatten på den vinsten (22%) blir 206.800 kr.
Läs gärna våra artiklar här på Ekonomifokus om deklaration och kapitalvinstberäkning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Kan jag verkligen tillgodoräkna utköp av min fd make till inköpspriset vid försäljning av huset? Vi köpte huset för 2,3 mkr. Jag fick betala 0,3 mkr för att köpa ut han. Sålde nu huset för 3,4 mkr. Beräkna jag vinsten 8bortsett fr lagfart, mäklararv mm) som: 3,4 – 2,3 – 0,3?
Vänligen
Natalia
Hej Natalia.
Nej om ni köpte huset ihop 50/50 för 2,3 miljoner så köpte DU endast 50% av huset.
Dvs ditt inköpspris blir 2.300.000 kr/2 = 1.150.000 kr + utköpet av din man för 300.000 kr.
Det innebär att ditt totala inköpspris blir 1.450.000 kr.
Jag hoppas för din del att du inte köpte ut din man för 300.000 kr med en kontrakt där det står 300.000 kr som köpeskilling för då kommer du att få betala nästan all vinstskatt som din man egentligen skulle ha betalat.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Har ärvt en lägenhet av min mor – hur hittar jag hennes köpepris – kan brf hjälpa mig där eller var hittar jag denna info? Påverkar ju vad jag ska skatta när jag sedan sålt den.
Mvh Eva
Hej Eva.
Ja föreningen har de uppgifterna.
Om det är en förening som är anknuten till HSB, Riksbyggen eller liknande så har de den uppgiften.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vad gäller:
Har ärvt marken bostaden byggdes på
Byggkostnad 600000kr
Får man dra av något vid försäljning i denna situation
Hej Gunnel.
Ja, du drar av byggkostnaden samt det inköpspris som marken hade när den senast såldes.
Dvs det inköpspris för marken som föregående ägare hade har du tagit över när du ärvt marken.
Mvh admin på EKonomifokus