Renovera eller sälja i befintligt skick – bostad

renovera inför försäljning

Du har bestämt dig för att du skall sälja din bostad. Det första du bör göra är att bestämma om du vill renovera något i bostaden eller om du har tänkt att sälja bostaden i nuvarande skick. Att renovera kostar pengar och tar mycket tid men det brukar göra att marknadsvärdet på bostaden stiger med mer än renoveringskostnaderna, åtminstone om du har en bostad som är värd mer än 1 miljon kronor.

Har du en billig bostad (under 1 miljon kr) är det inte lika säkert att en totalrenovering lönar sig. Då kan det vara bättre att bara fräscha upp bostaden med mindre renoveringar. Tipset är att bjuda hem några olika mäklare på så kallade ”kostnadsfria värderingar”. Då kan mäklarna samtidigt hjälpa dig att bedöma vilka renoveringar som är värda att genomföra och vilka du kan skippa.

Planerar du att sälja en bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Renoveringar är oftast en bra investering

Att göra smårenoveringar är i princip alltid lönsamt.
Man kan till exempel måla över fula märken eller byta ut kantstötta lister. Helst av allt vill man att spekulanterna skall känna att det är ”bara att flytta in”. Eftersom att alla människor har olika smak så kan det vara svårt att definiera detta uttryck. Alla har ju olika smak och stil vilket gör att det kan vara svårt att få till en stil som passar alla. Att renovera ”halvdant” brukar dock inte imponera på spekulanterna så ansträng dig och gör det ordentligt.

Man bör alltså bestämma sig för hur omfattande renoveringar man vill göra. Om man skall renovera badrum och kök så kostar detta mycket pengar. Räkna med minst 200.000 kr för att totalrenovera kök och badrum om en hantverkare skall hjälpa dig. Man behöver därför bedöma om det är värt att renovera badrum och/eller kök. Ibland kan nuvarande kök eller badrum vara i så pass gott skick att det inte är helt säkert att renoveringen lönar sig. Om du väljer att renovera kök och badrum som är de dyraste rummen att renovera kan du lika gärna kosta på att renovera resten av lägenheten också. En totalrenoverad lägenhet är nämligen den som säljer absolut bäst och till högst pris.

Läs även våra mer djupgående artiklar om:
1. Öka värdet på bostaden
2. Renovera köket inför försäljning

Att tänka på vid renovering innan du skall sälja din bostad

Om du inte äger en riktigt dyr bostad (+ 10 miljoner kr) så skall du satsa på att renovera lägenheten med prisvärda materialval.
Du kan köpa jättefina kök, parkettgolv osv på IKEA, Bauhaus, Byggmax osv. Den standard som erbjuds räcker gott och väl för en normal bostad i Sverige. Målsättningen skall vara att bostaden skall falla i smaken för så många spekulanter som möjligt. Satsa därför på vita väggar, genomgående parkettgolv, ljust kök och ljust badrum. Vit är en färg som väldigt få ogillar. Det är därför det tryggaste valet.

Planerar du att sälja en bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

22 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Vi köpte vår villa år 2001 för knappt 1.4 Mkr och har under åren själva byggt till, ändrat planlösning, totalrenoverat kök o badrum m.m. Har tagit ut flera nya pantbrev för de stora åtgärderna men också betalat mycket material med sparade pengar. Många kvitton har försvunnit eller blekts till oläslighet.

  1. Undrar därför om kvitton och fakturor för avdragen ska bifogas vid deklarationen?
  2. Hur kan vi annars verifiera våra kostnader för att få igenom avdragen?

  Bästa hälsningar
  Niklas

  • Hej Niklas.

   Ja du behöver ha någon sorts bevis att kunna uppvisa ifall skatteverket begär att få in det i efterhand.
   Följande fungerar som bevis:

   Kvitton
   Foton
   Ritningar
   Kontoutdrag eller lånehandlingar
   Bygglovshandlingar
   Fastighetsdeklaration
   Prisstatistik

   Om du inte har några bevis kan du ”yrka öppet” dvs skriva i tilläggsinformationen att du saknar kvitton.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej. 2 av 3 mäklare rekommenderar mig att INTE totalrenovera min lgh, att INTE riva en väg för att göra ett större kök, det blir då en stor 3:a istället för en 4:a. (Finns inte så jättemånga 4:or här på marknaden) Mina plan är att man givetvis kan sätta tillbaka väggen fall en ny köpare vill ha sovrummet istället för ”matsalsdelen.” Köket är såå dåligt gjort och är ca 7 år gammalt men inte heller de anser de att jag ska byta ut OM jag ska sälja inom 2 år. Jag tycker dock att svaret är såååå tråkigt😆 eftersom jag var inställd på det här och tror på idén själv, men kan ju samtidigt inte gå emot mäklarnas kunskaper. Mäklaren nr 1 föreslår enbart att byta till enhetliga golv…. känns knöligt och tråkigt att bara göra det enligt mig… så min fråga blir: 100.000 nerlagt jobb, får jag tillbaka det inom 1 till 2 år på att förvandla en ”fin och duglig” 4:a till en topprenoverad 3:a? Jag gissar att ditt svar blir ett nej🙈😜 Mvh Camilla.

  • Hej Camilla.

   Jag tycker absolut inte att du skall ta bort ett rum. Det brukar vanligtvis sänka värdet.
   Renovera tycker jag absolut att du skall göra om det behövs. Det brukar vara väl investerade pengar i dagens marknad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej!

  Min mormor börjar nu bli väldigt gammal och hennes hus kommer därför att säljas inom de närmaste åren. Huset är inte i väldigt bra skick och vi har inte tänkt att renovera allting innan försäljning. Däremot så är det enorma fuktskador i taket och i somras så regnade det in. Då vi inte vet hur många år som min mormor kommer stå kvar på huset undrar jag om det ändå lönar sig att fixa taket innan säljning?

  • Hej Anna.

   Det beror på hur mycket huset är värt.
   Men om huset är värt 1 miljon kr eller mer så tror jag absolut att det är värt att fixa taket så snabbt som möjligt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 4. Om man bara vill bli av med sin bostadsrätt som är i hyffsat skick, men ny kyl och frys behövs och även spis. Är det värt att bekosta det om jag redan nu bara vill ha snabb försäljning?

  • Hej Bibban.

   Nej då kan du nog låta de befintliga vitvarorna vara kvar.
   Det är ingen ide att bara byta vitvarorna om det är är ytterligare renoveringar som behövs för att få lägenheten i toppskick.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej, jag har renoverat badrummet i bostadsrätten. Jobbet har jag gjort själv men nu när jag kollar är alla kvitton på materialet som bortblåsta.
   Är nu rädd att de kan ha kommit bort vid förra storstädningen.

   Är det möjligt att göra avdrag vid eventuell försäljning i framtiden utan kvitton på just materialet?

   • Hej Fredrik.

    Du behöver ha någon sorts bevis att kunna skicka till skatteverket om de begär in det.
    Kvitton, före- och efterbilder eller ritningar är några exempel på bevis på att du faktiskt haft kostnaderna som du yrkar avdrag för.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Vi hade tänkt byta ut taket i vår men nu har vi köpt ett nytt hus och behöver sälja vår nuvarande bostad inom 3 månader är det värt att ändå byta taket eller kan det räcka med att snygga till det, vet ju inte om vi får tillbaka åtgärden vid försäljningen !? Anna

   • Hej Anna.

    Det beror lite på.
    Om det är akut renoveringsbehov på taket så tycker jag att ni borde göra det innan försäljningen (om huset är fint i övrigt). Om taket behöver bytas inom något/några år så kan ni nog strunta i att göra det och bara snygga till det.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej, hur mycket av renovering kAn man dra av? Dvs om man inte totalrenover utan byter ut tex vitvarorna eller luckorna i köket?
   Tack
   Anna

   • Hej Anna.

    Läs gärna vår artikel här på Ekonomifokus om vad man får dra av i deklarationen.
    Använd sökfältet så hittar du artikeln.

    Mvh admin påå Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!

   Om jag totalrenoverar både kök och badrum kan jag då dra av HELA kostnaden för både material- och arbete vid försäljning (på min skattedeklaration)? Jag menar efter ROT-avdraget och att jag inte gör arbetet själv.

   Mvh Suzana

   • Hej Suzana.

    Ja det får du.
    Om kostnaden efter ROT-avdrag landar på till exempel 200.000 kr för kök och badrum så är det 200.000 kr som du får dra av i deklarationen vid försäljningen.

    Reglerna är väldigt fördelaktiga för den som renoverar bostaden något/några år innan man skall sälja.

    Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here