Refinansiering av bolån innebär att aktuellt låneavtal omförhandlas. Det kan exempelvis ske om lånet önskas höjas, ränterabatt ska förlängas eller vid byte av bank.
Under följande rubriker presenteras vanliga tillfällen då refinansiering sker. Vid varje rubrik finns även länkar till fördjupade artiklar inom dessa områden.
När ränterabatten löpt ut
Ränterabatt är den rabatt som banken kan ge på dess aktuella listränta. Erbjuder en bank 5,0 % i rörlig listränta och en kund istället får 4% innebär det en ränterabatt på 1%.
Eftersom ränterabatten alltid är tidsbegränsad är det viktigt att kontrollera när rabatten försvinner och vad som då händer. Det kan exempelvis innebära att du som bolånekund bör kontakta banken och förhandla om ny rabatt.
Mer info – Så fungerar ränterabatt🔗
När bindningstiden löper ut
Bolån med bunden ränta har fördelen att räntenivån är på exakt samma nivå under hela bindningstiden. Några veckor, eller månader, före bindningstiden löper ut brukar banken kontakta kunden och fråga om ny bindningstid önskas eller om lånet ska vara rörligt.
Fundera över din lånesituation utifrån om rörlig eller bunden ränta är bäst och passa på att jämföra mot andra banker. Det kostar inget att exempelvis göra extra amortering eller flytta lånet efter att bindningstiden löpt ut. Att däremot ändra villkoren under bindningstiden är sällan ekonomiskt försvarbart då ränteskillnadsersättning behöver betalas.
Mer info: Så fungerar ränteskillnadsersättning🔗
Vid flytt till annan bolånebank
Genom att jämföra olika bolånebanker finns möjligheten att hitta bättre villkor och räntor. En jämförelse som enkelt kan ske med en bolåneförmedlare.
Flytt av bolån är en typ av refinansiering och innebär att ett nytt bolån tecknas hos den nya banken varpå det gamla bolånet kan lösas. Den nya banken hjälper till genom hela processen.
Mer info: Så flyttar du bolån med bunden eller rörlig ränta🔗
Ansökan om amorteringsfritt
Ansökan om amorteringsfrihet kan exempelvis ske om belåningsgraden har sjunkit under 50% eller vid omständigheter som innebär kraftigt försvagad ekonomi för låntagaren. Det kan exempelvis vara arbetslöshet, skilsmässa eller föräldraledighet.
Ansökan om amorteringsfritt bolån ändrar däremot inte avtalet på bolånet utan enbart hur stort belopp som förväntas betalas i amortering per månad.
Mer info: Så fungerar amorteringsfria bolån🔗
En gång per år…
Många bolånetagare ser över sin lånesituation en gång per år. Det kan exempelvis ske genom att nuvarande räntenivå jämförs mot vad andra banker kan erbjuda. Men det kan även ske för att eventuellt baka in andra lån och krediter i bolånet eller göra en extra amortering.
Ett av de enklaste sätten att jämföra bolåneräntor från flera olika banker är att använda en bolåneförmedlare. En tjänst som är gratis och som aldrig har krav på att lånet måste flyttas.
Mer info: Så fungerar en bolåneförmedlare🔗
Om bolånet ska utökas
Vid renovering eller tillbyggnation är det vanligt att finansiering sker med utökat bolån. Ett annat tillfälle är om det finns privatlån, kreditkortsskulder eller delbetalningar med betydligt högre ränta än bolånet. Genom att ”baka in” dessa i ett något större bolån kan månadskostnaden bli lägre.
Kom ihåg att kontrollera vilken belåningsgrad du får vid en eventuell höjning av bolånet. Om höjningen innebär att belåningsgraden går över 50 % alternativt 70 % finns stor risk att amorteringskravet ändras.
Mer info: Så utökar du ditt bolån🔗
Vid omvärdering
Var det flera år sedan du köpte bostaden, eller genomförde en värdering, kan det finnas flera fördelar att genomföra en omvärdering. Visar det sig att värdet är högre kan värderingen användas vid omförhandling av bolånet. Det kan exempelvis ge större låneutrymme, lägre amorteringskrav och bättre ränta.
Kom ihåg att omvärdering av bostad, för att sänka amorteringskravet, bara får göras med ett intervall på 5 år.
Mer info: Värdera om bostaden och lägg om bolånet🔗
Byte av boende
Vid byte av boende kan bolånet justeras på olika sätt beroende på om det har rörlig eller bunden ränta.
- Rörlig ränta – Ett nytt lån tecknas med den nya bostaden som säkerhet. Pengarna används för att lösa det gamla lånet.
- Bunden ränta – Ett säkerhetsbyte kan ske. Det innebär att säkerheten för det bundna bolånet ändras och att övriga villkor kvarstår.
Mer info: Så fungerar säkerhetsbyte🔗