Fixa egen köpare – behöver man betala fullt arvode till mäklaren?

0

Ibland kan man hamna i en lite knepig sits. Man har anlitat en mäklare för att sälja sin bostad men helt plötsligt dyker en vän, arbetskamrat eller en granne upp och vill köpa lägenheten eller huset.
Har då mäklaren rätt att ta ut full provision? Svaret är tyvärr ja. Mäklaren har juridisk rätt att ta ut hela sin provision oavsett hur lite jobb han/hon har behövt göra.
Det finns dock en moralisk aspekt att ta hänsyn till. Fastighetsmäklare är människor de också och de allra flesta besitter ett normalt samvete. Nästan alla mäklare kommer, beroende på hur långt ni kommit i affären att gå med på att sänka arvodet.

Du fixar en köpare innan mäklaren hunnit lägga ner något arbete och marknadsföring.

Om du hittar en egen köpare innan mäklaren har börjat marknadsföra din bostad så kommer fastighetsmäklaren med absolut största sannolikhet att gå med på att ändra och istället göra om uppdraget till ett så kallat skrivuppdrag. Ett skrivuppdrag innebär att mäklaren hjälper till med affären men ingen marknadsföring görs och du som säljare hittar en köpare själv. Det kan även variera mellan att mäklaren har något ansvar i affären eller inte. Dvs om mäklaren skall ansvara för att vissa uppgifter kring bostaden stämmer och att mäklarens försäkringar gäller. Prata med mäklaren och fråga vad som gäller när just din mäklare skall skriva ett skrivuppdrag.

Rimlig kostnad/arvode för ett skrivuppdrag

MäklarprovisionBostadsrättFriköpt bostad
Mäklare ansvarig för uppgifter10 – 15.000 kr10 – 25.000kr
Mäklare INTE ansvarig för uppgifter5 – 10.000 kr5 – 10.000 kr

 

Observera att kostnaden sedan är avdragsgill i deklarationen.

I detta skede är det tyvärr så att du får betala fullt arvode. Eftersom bostaden har marknadsförts så kan man aldrig veta om din egna köpare faktiskt såg bostaden via annonsen som mäklaren lagt ut. Du får därför bita i det sura äpplet och betala full provision till fastighetsmäklaren. Det är dock alltid värt att försöka pruta. Mäklaren är människa och även fastighetsmäklare har ett samvete. Prova att spela på samvetet för att få mäklararvodet sänkt. Marknadsföring av bostaden har påbörjats och mäklaren har börjat arbeta in kunder till din bostad.

Hitta den bästa mäklaren och undvik problem

Om du är noggrann när du väljer mäklare så kan du oftast undvika de flesta problemen.
Välj en mäklare som inte slarvar och som sköter affären på bästa möjliga sätt.
Besök sidan Hittamäklare.se så får du helt kostnadsfritt offerter av olika mäklare i just ditt område. Du kan sedan välja mellan de offerter du har fått och du kan även bjuda hem någon/några av de på ett möte. På mötet kan du ställa alla viktiga frågor och skapa dig en bild av de olika mäklarna.

Läs Ekonomifokus guide till hur du väljer den bästa mäklaren.

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here