Fixa egen köpare – behöver man betala fullt arvode till mäklaren?

Ibland kan man hamna i en lite knepig sits. Man har anlitat en mäklare för att sälja sin bostad men helt plötsligt dyker en vän, arbetskamrat eller en granne upp och vill köpa lägenheten eller huset. Har då mäklaren rätt att ta ut full provision? Svaret är tyvärr ja. Mäklaren har juridisk rätt att ta ut hela sin provision oavsett hur lite jobb han/hon har behövt göra. Det finns dock en moralisk aspekt att ta hänsyn till. Fastighetsmäklare är människor de också och de allra flesta besitter ett normalt samvete. Nästan alla mäklare kommer, beroende på hur långt ni kommit i affären att gå med på att sänka arvodet.

Du fixar en köpare innan mäklaren hunnit lägga ner något arbete och marknadsföring.

Om du hittar en egen köpare innan mäklaren har börjat marknadsföra din bostad så kommer fastighetsmäklaren med absolut största sannolikhet att gå med på att ändra och istället göra om uppdraget till ett så kallat skrivuppdrag. Ett skrivuppdrag innebär att mäklaren hjälper till med affären men ingen marknadsföring görs och du som säljare hittar en köpare själv. Det kan även variera mellan att mäklaren har något ansvar i affären eller inte. Dvs om mäklaren skall ansvara för att vissa uppgifter kring bostaden stämmer och att mäklarens försäkringar gäller. Prata med mäklaren och fråga vad som gäller när just din mäklare skall skriva ett skrivuppdrag.

I detta skede är det tyvärr så att du får betala fullt arvode. Eftersom bostaden har marknadsförts så kan man aldrig veta om din egna köpare faktiskt såg bostaden via annonsen som mäklaren lagt ut. Du får därför bita i det sura äpplet och betala full provision till fastighetsmäklaren. Det är dock alltid värt att försöka pruta. Mäklaren är människa och även fastighetsmäklare har ett samvete. Prova att spela på samvetet för att få mäklararvodet sänkt. Marknadsföring av bostaden har påbörjats och mäklaren har börjat arbeta in kunder till din bostad.

Hitta den bästa mäklaren och undvik problem

Om du är noggrann när du väljer mäklare så kan du oftast undvika de flesta problemen.
Välj en mäklare som inte slarvar och som sköter affären på bästa möjliga sätt.
Besök sidan Hittamäklare.se så får du helt kostnadsfritt hjälp att samla in offerter och att jämföra olika mäklare i just ditt område. Du kan sedan välja mellan de offerter du har fått och du kan även bjuda hem någon/några av de på ett möte. På mötet kan du ställa alla viktiga frågor och skapa dig en bild av de olika mäklarna.

Läs Ekonomifokus guide till hur du väljer den bästa mäklaren.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

16 KOMMENTARER

 1. Vi sålde vår bostadsrätt i Stockholm och mäklaren ville ha fast arvode på 100 000 kr som var helt OK. Det ingick fotografering, annons er, visningar och även deklaration.
  Nu vill vi sälja vår sommarställe på Fårö och vände oss till samma mäklarbyrå på platsen. Men när vi fick avtalet för underskrift blev vi väldigt förvånade. Priset vi skulle gå ut med den samma som vi sålde vårt bostad för 4 år sedan, men denna mäklares arvode nu skulle vara 3ggr så stort och det står inget om vad är det som ingår i priset. Även annonsen i Hemnet skulle vi själva stå för samt för ett antal s.k. tilläggstjänster. Mäklaren sa aldrig något om storleken av arvodet och vi trodde att det kommer att bli ungefär som vid försäljning av bostaden. Självfallet vägrar vi skriva på.
  Vi kommer att gå till en annan byrå, eftersom förtroendet inte längre finns.
  Vi tänkte flytta tillbaka till Stockholm, behöver vi sälja även vår villa i Visby. Ovan mäklarbyrå har olika mäklare för Visby och för Fårö så de anvisade oss till en annan person inom deras kontor.
  Vi tycker att det vore bättre att ha en och samma mäklare för båda av våra fastigheter
  och att om nu vi måste ha två olika mäklare hos samma byrå skulle de kunna erbjuda oss rabatt på arvoden.
  Det har inte heller hänt.
  Nu tänker jag begära offerter från annan mäklare och kommer att bli väldigt noga med att få ett avtal för arvodet innan vi går vidare.
  Kan en mäklare begära 3 dubbelt arvode i jämförelse med en annan hos samma byrå för förmedling med samma pris??
  Är hon/han inte skyldig att berätta om arvodet innan man börjar gå vidare med fallet?
  Är det bättre för oss om en och samma mäklare tar hand om båda av våra fastigheter?
  Jag vore tacksam för svar/råd
  MVH

  • Hej Agnes.

   Mäklarna har rätt att ta så mycket betalt som de vill.
   Sedan är det upp till dig som kund om du vill acceptera det eller inte.
   Dvs det är ett vanligt offertförfarande. Mäklarens arvode måste stå med i förmedlingsuppdraget/avtalet.
   Det är lite dålig stil av mäklaren att inte prata om arvodet med dig innan uppdragsavtalet skickas ut. I min värld bör man vara överens om sådant innan papper skickas ut.

   Jag tycker definitivt att du skall bjuda hem 2-3 olika mäklare från olika mäklarbyråer som gör kostnadsfria värderingar på huset som skall säljas. Du kan boka in alla mäklarna under en och samma dag men under olika tider på dagen.
   Be sedan de olika mäklarna om tydliga offerter med arvode samt vad som ingår i deras tjänst.

   Välj sedan den mäklare som du får bäst intryck och förtroende av.
   Du har då sedan ett gäng offerter som du kan vända för att förhandla fram ett vettigt mäklararvode med den mäklare som du vill anlita.

   Lycka till!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Skall inte en mäklare ta hänsyn till om man bytt tak,bytt fönster,tyckte han värderade det lågt o han tog ingen hänsyn till rust,taket läcer vatten o han tycker jag inte ska laga det av legitimerade takläggare för han påstod det inte höjer värdet,jag tänker byta tak,fönster o även taket på garaget o få huset uppvärderat,lönar det sig.

  • Hej Ronny.

   Jo absolut skall mäklaren ta hänsyn till sådana saker.
   Men jag kan inte svara på vad som är rätt och fel här för det är som alltid när det handlar om värderingar, ”det beror på”.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej vad bör jag tänka mer på efter att jag gått ut med min lgh i stan själv och annonserat samlat in viktiga handlingar och tryckt upp prospekt…
   Säg att hittar köpare och vill koppla in mäklare för att skrivande och mäklarförsäkring skall ingå hur går jag tillväga och är det något annat jag bör ha fixat för att slippa Mäklararvode alltså bara skriv… Mvh So PS ca kostnad?

   • Hej So.

    Det är egentligen inget speciellt du skall tänka på, om du skall anlita en mäklare till hjälp med avtal osv så är det bara att ringa mäklaren så hjälper han/hon dig med allt.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Ja men jag menade att om jag själv, sköter allt jag skrev, innan jag tar in en mäklare för slutklämmen typ kontraktsskrivning och dennes försäkring för så låg kostnad som möjlig för mig, vad kan det kosta ca 10-15.000?
   Mvh So

   PS vad bör jag mer ombesörja? Än det jag först skrev för överlämning

   • Hej SO.

    Räkna med att det kostar ca 10-15 000 kr.
    Har du tur kanske du kan hitta någon mäklare som gör jobbet för under 10.000 kr till och med.

    Om du tar hjälp av en mäklare med pappersarbetet så sköter mäklaren allt sådant.
    Du behöver då bara följa mäklarens instruktioner och flytta + städa bostaden innan tillträdet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Ja det vet jag 😄 och kostar mig ca 140′ mer
   så bäst och billigast är att fixa det mesta själv, när man är kunnig till det. Mvh & tack

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!

   Jag undrar en sak.

   När jag blir fastighetsmäklare måste jag väl inte jobba hos någon mäklarfirma utan att jobba självständigt, som typ kontorsägare hemma, är detta möjligt? Bestämmer jag hur mycket min arvode är?

   Hur mycket får en mäklarfirma procent på en mäklare när hen har sålt en bostad om man jobbar hos mäklarfirman? Mäklare får vanligtvis 20 % då betyder det väl att mäklarfirman får över 60 % eller vad? Hur fungerar det sådant? Jag har undrat länge.
   Mvh

   • Hej Robbin.

    Ja absolut.
    Du kan starta ett eget företag och ”köra egen låda” precis som i andra yrken.
    Du bestämmer själv hur mycket du skall ta betalat av dina kunder.

    Om mäklaren får 20% av indragen provision så får mäklarfirman 80%.
    Det innebär att om en kund betalar 100.000 kr i provision för en försäljning så får mäklaren 20.000 kr och mäklarfirman får 80.000 kr.

    Det betyder att om du har ett eget mäklarföretag så får du 100% av alla intäkter från dina försäljningar in i ditt företag men då får du såklart även stå för alla kostnader.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Jag undrar hur förmedlingsavtalets skrivning ska tolkas när det gäller mäklarens %-provision som i vårt avtal uttrycks ”2,4% på köpeskillingen”.
   Förutsättningarna är att vi tre delägande bröder tidigare i år beslutade om ägarförändring av en gemensam fastighet och sökte därför ett marknadsvärde för en eventuell intern affär. Efter annonsering och extern budgivning har vi bestämt att en av oss köper ut de övriga 2 till marknadsvärdet, vilket mäklaren vetat om varit ett alternativ. Köpeskillingen blir nu därför 2/3-delar av marknadsvärdet och frågan är då om mäklarens arvode ska baseras på den aktuella köpeskillingen eller marknadsvärdet?

   • Hej Sven.

    Den köpeskilling som skrivs in i kontraktet är det som gäller.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hur mycket brukar lansering gå på ungefär på ett mycket attraktivt objekt?
   Säg ca 3-4 annonseringar.
   Får privat person annonsera via Hemnet och vad kostar det ungefär?

   Om du vet vore det toppen att få svar även på detta

   Mvh So

   • Hej So.

    Privatpersoner kan inte annonsera på Hemnet.
    Din andra fråga om kostnaden för annonsering har jag tyvärr ingen koll på eftersom det beror helt på vart du vill annonsera.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here