Ibland kan man hamna i en lite knepig sits. Man har anlitat en mäklare för att sälja sin bostad men helt plötsligt dyker en vän, arbetskamrat eller en granne upp och vill köpa bostaden. Har då mäklaren rätt att ta ut full provision?
Svaret är tyvärr ja. Så länge du har skrivit under ett uppdragsavtal som ger mäklaren ensamrätt och ångerfristen (14 dagar) har löpt ut så har mäklaren juridisk rätt att ta ut hela sin provision/arvode oavsett hur lite jobb som lagts ner på affären.
OBS!
Om du skall sälja din bostad bör du därför alltid kolla med grannar och bekanta om de vill köpa din bostad innan du skriver under mäklarens uppdragsavtal!
Som tur är så är fastighetsmäklare också vanliga människor och de allra flesta mäklare har ett samvete. Det betyder att nästan alla mäklare kommer, beroende på hur långt ni kommit i affären att gå med på att sänka eller skippa arvodet om du hittar en egen köpare.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Innan mäklaren hunnit lägga ner något arbete & marknadsföring.
Om du hittar en egen köpare innan mäklaren har börjat marknadsföra din bostad så kommer fastighetsmäklaren med största sannolikhet gå med på att ändra och istället göra om uppdraget till ett så kallat skrivuppdrag.
Ett skrivuppdrag innebär att mäklaren sköter affären men ingen marknadsföring görs och du som säljare hittar en köpare själv. Mäklaren hjälper alltså bara till med pappersarbetet, det juridiska och kontakter med köparens bank.
- Ett skrivuppdrag för en bostadsrätt kostar vanligtvis ca 5 000 kr upp till 25 000 kr
- Ett skrivuppdrag för ett hus kostar vanligtvis ca 10 000 kr upp till 25 000 kr
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Skrivuppdrag
Efter bostaden börjat marknadsföras av mäklaren
Eftersom bostaden har marknadsförts så kan man aldrig veta om din egna köpare faktiskt såg bostaden via annonsen som mäklaren lagt ut eller om det var du som hittade köparen själv. Du får därför bita i det sura äpplet och betala full provision till fastighetsmäklaren om inte mäklaren vill vara schysst och justera ner arvodet.
Mäklarna är som sagt vanliga människor och de är oftast inte ute efter att vara oärliga. Om mäklaren känner att det faktiskt är du som fixat köparen helt själv så brukar arvodet kunna justeras. Prova att spela på mäklarens samvete för att få mäklararvodet sänkt.
Säga upp avtalet med mäklaren, vänta ett tag och sedan sälja till en egen köpare
Detta är ett alternativ men då måste man vänta väldigt länge. Om man bara väntar i några veckor eller någon månad så kan mäklaren fortfarande ha rätt till sin provision. Det kan då anses att köparen tillkom under den tid som mäklaren marknadsförde bostaden. Risken för att bli påkommen med detta är dock väldigt liten så länge som mäklaren inte har din köpare nedskriven i sin lista med spekulanter.
Betala inte onödigt mycket för mäklaren
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda Hittamäklare och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.
Vanliga frågor och svar
I Sverige betalar säljaren för mäklaren.
Det finns ingen bestämd tid. Mäklaren har rätt till sin provision inom skälig tid.
Mäklaren får inte agera mäklare vid försäljning av sin egen bostad.
Nej, inte i Sverige men utomlands är det vanligt.
Vanligtvis inte men det beror på vad som står i uppdragsavtalet.
Hej!
Vår mäklare ska sluta och rekommenderar att en annan mäklare i företaget tar över. Vi skrev under på att huset skulle säljas för ett fast belopp för ett år sedan. Nu har marknaden ändrats och vi får sannolikt mindre för huset. Kan vi i samband med mäklarbytet(som vi ju inte har valt) be att få förhandla om mäklarvodet igen?
Hej Lone.
Ja det kan ni absolut göra.
Mvh admin på EKonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften & bolån
Hej! Säljare ska betala arvode eller köpare?
e
Hej Fariba.
Endast säljaren betalar mäklararvode i Sverige.
Mvh admin på Ekonomifokus
En mäklare har gjort ett gediget arbete och hittat en köpare till en villa. Säljaren ångrar sig och vill inte sälja.
Hur lång tid måste gå innan säljare kan sälja sitt hus till förstnämnda köpare och slippa betala mäklararvodet?
Hej Lisbeth.
Det finns ingen uttalad tidsgräns så det kan jag inte svara på tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Istället för att använda mäklare för kontraktsskrivning, kan inte ens bank hjälpa till med det?
Hej Susanna.
Det är i så fall bankens jurister som kan hjälpa till med det. Men då kan du lika gärna anlita vilken jurist eller mäklare som helst eftersom bankens jurister med största sannolikhet inte kommer hjälpa till gratis.
Bankpersonalen hjälper inte till med kontrakt vanligtvis.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hur mycket brukar lansering gå på ungefär på ett mycket attraktivt objekt?
Säg ca 3-4 annonseringar.
Får privat person annonsera via Hemnet och vad kostar det ungefär?
Om du vet vore det toppen att få svar även på detta
Mvh So
Hej So.
Privatpersoner kan inte annonsera på Hemnet.
Din andra fråga om kostnaden för annonsering har jag tyvärr ingen koll på eftersom det beror helt på vart du vill annonsera.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag undrar hur förmedlingsavtalets skrivning ska tolkas när det gäller mäklarens %-provision som i vårt avtal uttrycks ”2,4% på köpeskillingen”.
Förutsättningarna är att vi tre delägande bröder tidigare i år beslutade om ägarförändring av en gemensam fastighet och sökte därför ett marknadsvärde för en eventuell intern affär. Efter annonsering och extern budgivning har vi bestämt att en av oss köper ut de övriga 2 till marknadsvärdet, vilket mäklaren vetat om varit ett alternativ. Köpeskillingen blir nu därför 2/3-delar av marknadsvärdet och frågan är då om mäklarens arvode ska baseras på den aktuella köpeskillingen eller marknadsvärdet?
Hej Sven.
Den köpeskilling som skrivs in i kontraktet är det som gäller.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag undrar en sak.
När jag blir fastighetsmäklare måste jag väl inte jobba hos någon mäklarfirma utan att jobba självständigt, som typ kontorsägare hemma, är detta möjligt? Bestämmer jag hur mycket min arvode är?
Hur mycket får en mäklarfirma procent på en mäklare när hen har sålt en bostad om man jobbar hos mäklarfirman? Mäklare får vanligtvis 20 % då betyder det väl att mäklarfirman får över 60 % eller vad? Hur fungerar det sådant? Jag har undrat länge.
Mvh
Hej Robbin.
Ja absolut.
Du kan starta ett eget företag och ”köra egen låda” precis som i andra yrken.
Du bestämmer själv hur mycket du skall ta betalat av dina kunder.
Om mäklaren får 20% av indragen provision så får mäklarfirman 80%.
Det innebär att om en kund betalar 100.000 kr i provision för en försäljning så får mäklaren 20.000 kr och mäklarfirman får 80.000 kr.
Det betyder att om du har ett eget mäklarföretag så får du 100% av alla intäkter från dina försäljningar in i ditt företag men då får du såklart även stå för alla kostnader.
Mvh admin på Ekonomifokus
Ja det vet jag 😄 och kostar mig ca 140′ mer
så bäst och billigast är att fixa det mesta själv, när man är kunnig till det. Mvh & tack
Ja men jag menade att om jag själv, sköter allt jag skrev, innan jag tar in en mäklare för slutklämmen typ kontraktsskrivning och dennes försäkring för så låg kostnad som möjlig för mig, vad kan det kosta ca 10-15.000?
Mvh So
PS vad bör jag mer ombesörja? Än det jag först skrev för överlämning
Hej SO.
Räkna med att det kostar ca 10-15 000 kr.
Har du tur kanske du kan hitta någon mäklare som gör jobbet för under 10.000 kr till och med.
Om du tar hjälp av en mäklare med pappersarbetet så sköter mäklaren allt sådant.
Du behöver då bara följa mäklarens instruktioner och flytta + städa bostaden innan tillträdet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej vad bör jag tänka mer på efter att jag gått ut med min lgh i stan själv och annonserat samlat in viktiga handlingar och tryckt upp prospekt…
Säg att hittar köpare och vill koppla in mäklare för att skrivande och mäklarförsäkring skall ingå hur går jag tillväga och är det något annat jag bör ha fixat för att slippa Mäklararvode alltså bara skriv… Mvh So PS ca kostnad?
Hej So.
Det är egentligen inget speciellt du skall tänka på, om du skall anlita en mäklare till hjälp med avtal osv så är det bara att ringa mäklaren så hjälper han/hon dig med allt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Skall inte en mäklare ta hänsyn till om man bytt tak,bytt fönster,tyckte han värderade det lågt o han tog ingen hänsyn till rust,taket läcer vatten o han tycker jag inte ska laga det av legitimerade takläggare för han påstod det inte höjer värdet,jag tänker byta tak,fönster o även taket på garaget o få huset uppvärderat,lönar det sig.
Hej Ronny.
Jo absolut skall mäklaren ta hänsyn till sådana saker.
Men jag kan inte svara på vad som är rätt och fel här för det är som alltid när det handlar om värderingar, ”det beror på”.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack så mycket för svaret.
MVH
Vi sålde vår bostadsrätt i Stockholm och mäklaren ville ha fast arvode på 100 000 kr som var helt OK. Det ingick fotografering, annons er, visningar och även deklaration.
Nu vill vi sälja vår sommarställe på Fårö och vände oss till samma mäklarbyrå på platsen. Men när vi fick avtalet för underskrift blev vi väldigt förvånade. Priset vi skulle gå ut med den samma som vi sålde vårt bostad för 4 år sedan, men denna mäklares arvode nu skulle vara 3ggr så stort och det står inget om vad är det som ingår i priset. Även annonsen i Hemnet skulle vi själva stå för samt för ett antal s.k. tilläggstjänster. Mäklaren sa aldrig något om storleken av arvodet och vi trodde att det kommer att bli ungefär som vid försäljning av bostaden. Självfallet vägrar vi skriva på.
Vi kommer att gå till en annan byrå, eftersom förtroendet inte längre finns.
Vi tänkte flytta tillbaka till Stockholm, behöver vi sälja även vår villa i Visby. Ovan mäklarbyrå har olika mäklare för Visby och för Fårö så de anvisade oss till en annan person inom deras kontor.
Vi tycker att det vore bättre att ha en och samma mäklare för båda av våra fastigheter
och att om nu vi måste ha två olika mäklare hos samma byrå skulle de kunna erbjuda oss rabatt på arvoden.
Det har inte heller hänt.
Nu tänker jag begära offerter från annan mäklare och kommer att bli väldigt noga med att få ett avtal för arvodet innan vi går vidare.
Kan en mäklare begära 3 dubbelt arvode i jämförelse med en annan hos samma byrå för förmedling med samma pris??
Är hon/han inte skyldig att berätta om arvodet innan man börjar gå vidare med fallet?
Är det bättre för oss om en och samma mäklare tar hand om båda av våra fastigheter?
Jag vore tacksam för svar/råd
MVH
Hej Agnes.
Mäklarna har rätt att ta så mycket betalt som de vill.
Sedan är det upp till dig som kund om du vill acceptera det eller inte.
Dvs det är ett vanligt offertförfarande. Mäklarens arvode måste stå med i förmedlingsuppdraget/avtalet.
Det är lite dålig stil av mäklaren att inte prata om arvodet med dig innan uppdragsavtalet skickas ut. I min värld bör man vara överens om sådant innan papper skickas ut.
Jag tycker definitivt att du skall bjuda hem 2-3 olika mäklare från olika mäklarbyråer som gör kostnadsfria värderingar på huset som skall säljas. Du kan boka in alla mäklarna under en och samma dag men under olika tider på dagen.
Be sedan de olika mäklarna om tydliga offerter med arvode samt vad som ingår i deras tjänst.
Välj sedan den mäklare som du får bäst intryck och förtroende av.
Du har då sedan ett gäng offerter som du kan vända för att förhandla fram ett vettigt mäklararvode med den mäklare som du vill anlita.
Lycka till!
Mvh admin på Ekonomifokus