I denna guide går vi igenom vad du skall tänka på och vad som är viktigt när du skall köpa en tomt. Vi går även igenom vilka regler som gäller för lån till köp av tomt.
Artikelns innehåll:
1. Låna till köp av tomt
2. Hur du får tag i en tomt att köpa
3. Lista med smarta tips inför tomtköpet
4. Kostnader som kan tillkomma vid tomtköp
5. Detaljplan och övrig info
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Låna till tomt
Det går inte att pantsätta tomten för lånet, det innebär att man inte kan ta ett vanligt bolån för att köpa en tomt. Det finns däremot andra alternativ:
1. Tomtlån / bygglån
Om du tänkt bygga på tomten kan du ta ett tomtlån plus ett bygglån/byggnadskreditiv. För att banken skall bevilja ett tomtlån krävs det att du och banken gjort upp en gemensam tidplan för byggnationen av huset på tomten. Det är näst intill omöjligt att få ett tomtlån utan en byggplan. I byggplanen ingår en byggnadskredit, dvs en kredit som finansierar själva byggnationen av huset.
Om du inte tänkt påbörja byggnationen av huset kommer du alltså sannolikt inte kunna få ett tomtlån.
Hur finansieringen med tomtlån/bygglån går till:
- Du söker lånelöfte.
- Du hittar en tomt du vill köpa.
- Banken (vanligtvis i samarbete med en mäklare) hjälper dig att göra en förhandsvärdering av tomten + huset för tomtlånet och byggkrediten. Man beräknar då vad huset kommer att bli värt när det är klart. Du presenterar en budget för bygget, ritningar, bygglov, startbesked, förhandsvärdering, ev entreprenadkontrakt och spärrförbindelse.
- Du tar tomtlånet och köper tomten.
- Du använder byggnadskrediten för att påbörja byggnationen av huset. Du skickar in dina byggfakturor till banken som betalar fakturorna med byggkrediten. Du betalar endast ränta på den del av byggkrediten du utnyttjar.
- När huset är klart anlitar du en mäklare som gör en slutvärdering och du skickar in slutbeskedet. Byggkrediten och tomtlånet läggs då om till ett vanligt bolån. Bolånet får vara på max 85 % av mäklarens slutvärdering, resterande 15% måste du stoppa in själv som egen kontantinsats.
Innan du börjar leta tomt bör du se till att du har finansieringen klar. Det gör du enklast på Zensum.se. Där skickar du in en ansökan via hemsidan och får lånelöften / erbjudanden om bolån från flera olika banker presenterade för dig på en lista. Du väljer själv om du vill låna pengar av någon av bankerna som gett dig lånelöfte eller inte. Om du inte vill låna av någon av bankerna kan du bara strunta i att svara på deras erbjudanden.
Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du skickar in din ansökan.
2. Privatlån
Att ta ett vanligt privatlån är en snabb och enkel lösning om tomten inte är så dyr. Vanligtvis kan man låna upp till 600 000 kr via privatlån.
Jämför räntor på privatlån
På Compricer.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Hitta en tomt att köpa
Det är inte enkelt att hitta attraktiva tomter så du får vara beredd på att anstränga dig lite för att hitta en bra tomt att köpa.
Hur du hittar en tomt att köpa:
- Gå med i kommunens tomtkö (kön är ofta lång så anmäl dig till kön i önskad/önskade kommuner så tidigt som möjligt).
- Husleverantörer köper ofta stora markområden och styckar av till tomter. Tomterna säljs sedan tillsammans med olika hus-alternativ. Ofta är du alltså tvungen att köpa ett hus av leverantören för att kunna köpa tomten. Kontakta husleverantörer i området och anmäl ditt intresse.
- Mäklarna säljer tomter på samma sätt som de säljer vanliga hus. De annonseras ut på hemsidorna Hemnet, Boneo, Boneo och Booli exempelvis. Håll koll på de största hemsidorna och anmäl intresse hos mäklarna att du vill köpa tomt. Lägg in bevakningar där det är möjligt så att du får information direkt när en ny tomt är till salu i kommunen.
- Hör dig för bland alla du känner om de känner någon som känner någon som skall stycka av tomter. Bönder och markägare med stora markområden styckar ibland av tomter och säljer. Ett förslag är att skriva på Facebook och be alla vänner att tipsa dig om de får nys om en tomt som skall säljas.
- Köp ett risigt hus som du kan riva och bebygga tomten själv istället. Tänk på att detta alternativ kan bli dyrt eftersom du betalar för det befintliga huset (om det är inte är ett rivningsobjekt). Du kommer behöva söka och bekosta rivningslov samt rivningsarbetet.
Ju mer attraktivt läge du kräver desto dyrare kommer tomten givetvis att bli. Ta en rejäl funderare på vad du har för krav och önskemål på din tomt. Måste den ligga vid vattnet? Nära skolan? Nära stan? osv.
Tips inför tomtköpet
Lista med tips inför tomtköpet:
- Ta en rejäl funderare kring vilka områden du vill bo i.
- Skriv upp en checklista med vilka krav du har på tomten (nära till skolan, havet osv)
- Håll koll på utbudet av tomter i de områden du vill köpa i. Håll regelbunden kontakt med mäklare & husleverantörer via mail, sms eller telefon. Håll koll på annonser och kommunens tomtkö.
- Ta reda på om det finns en detaljplan i de områden där du söker tomt. Om det finns, läs detaljplanen noga så att du vet vad som gäller.
- Ta reda på om kommunen planerar någon byggnation i de områden du vill bo i. Det kan du se via kommunens områdesbestämmelser.
- Kontrollera om tomten du planerar att köpa är ansluten till kommunalt vatten och avlopp, el och fibernät eller om du själv blir tvungen att bekosta dessa anslutningar. Det kan bli dyrt.
- Kolla upp hur solen lyser på tomten från morgon till kväll. Då kan du även fundera på hur du skall placera huset och eventuella altaner och balkonger för att fånga upp solen. Söderläge ger dig sol från morgon till kväll. Västerläge ger eftermiddags- och kvällssol.
- Ta reda på ungefär vilka kostnader du kommer behöva betala. Det kanske behöver sprängas på tomten, stora massor kanske behöver schaktas bort osv. Försök att räkna på alla kostnader för att få tomten byggklar.
I videon går EFN tillsammans med tomtexperten Johan Lund igenom vad man skall tänka på när man skall köpa en tomt.
Kostnader som kan tillkomma
Vilka kostnader som tillkommer varierar från tomt till tomt.
- Kostnad för lagfart (tillkommer alltid)
- Bygglovskostnader (om bygglov ej redan finns)
- Kostnader för ev utredningar av buller, miljö osv
- Anslutningsavgifter för vatten, avlopp, el och bredband till exempel
- Kostnader för att göra tomten byggklar, tex sprängningar av berg, schakt osv.
Detaljplan och övrig info
- Detaljplan – En detaljplan styr vilken byggrätt tomten har, det vill säga hur stora och hur många byggnader du får bygga på tomten.
- Områdesplan – En områdesplan visar vilka planer kommunen har för område. Där kan du se om det planeras att byggas eller ändras om i området framöver.
- Attefallshus på tomten – Utöver byggrätten får du bygga ett Attefallshus på 30 kvm. Attefallshus får placeras på så kallad prickad mark men de får inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.
- Kostnader som tillkommer vid tomtköp – Kostnaden för lagfart tillkommer (1,5 % av tomtens pris).
- Glöm ej lånelöftet – Använd Zensum.se för att få lånelöften från flera olika banker och långivare med en enda ansökan som är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Frågor och svar
Nej men man kan omvandla lånet till ett bolån när man byggt en bostad på tomten.
Nej, vanligtvis inte
En sorts lån som används för köp av tomt + byggnation av hus på tomten.
Ja om banken beviljar ett tillräckligt stort privatlån
Ja, det går utmärkt.
Ja men då är det ett vanligt privatlån som gäller. banken beviljar inte tomtlån om ingen plan är upprättad för byggnation av hus på tomten.